גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי קרב של וורן באפט עם רשת תחנות דלק

כ-1.2 מיליארד דולר עומדים על כף המאזניים בגלל ויכוח על שיטה חשבונאית שלכאורה נראית לא ברורה

וורן באפט / צילום: Reuters
וורן באפט / צילום: Reuters

מה עומד מאחורי הסכסוך בין וורן באפט ורשת תחנות ריענון בארה"ב? איל ההשקעות האמריקאי ובעלי רשת תחנות הדלק Pilot Travel Centers (PTC), ג'ימי הזלם, מתווכחים על שיטת ניהול החשבונות, שעל פניו מדובר בנושא שולי. אולם, הסכום המונח על הכף עלול להגיע ל־1.2 מיליארד דולר ומייצר סערה חדשה בארה"ב.

ה"ניו יורק טיימס" בגילויים חדשים על הכסף שמימן את מתקפת חמאס
שאלות ותשובות | אחרי ההודעה הזו לארה"ב יהיה קשה להימנע ממלחמה אזורית

באפט משמש כיו"ר ומנכ"ל ענקית ההשקעות ברקשייר הת'אוויי. הזלם, בעלי קבוצת הפוטבול קליבלנד בראונס יחד עם אשתו די הזלם, הפך את רשת תחנות הריענון שהקים אביו, PTC, לאימפריה ואז מכר את רוב מניותיה לברקשייר. כעת, שני הצדדים מנהלים מאבק משפטי לגבי שיטת ניהול החשבונות הנכונה לדיווח על הרווחים של PTC. התוצאות בבית המשפט בדלאוור יקבעו כמה ברקשייר תצטרך לשלם להזלם כדי לרכוש את יתר מניות החברה שבבעלותה (20%).

כחלק מהמשפט, עורכי הדין של הזלם טוענים כי ברקשייר נקטה צעדים שעיוותו את הרווחיות של PTC - מה שכעת עלול לפגוע בשוויה במסגרת העסקה. לעומת זאת, בברקשייר הודיעו שפעלו מתוקף זכותם. לפי החברה, הזלם ניסה לשחד עובדים שינפחו את התחזית לרווחים של PTC בטווח הקצר, כך שירווח יותר מעסקת המכירה. במסמכים שהוגשו לבית המשפט, הכחיש הזלם את ההאשמות וכינתה אותן "תיאוריה פרועה". 

תחנת דלק של רשת Pilot Travel Centers (PTC)

"רווחיות לא מודדים במהירות"

ברקשייר רכשה את רוב מניותיה של PTC בהדרגה במשך שש שנים. אם העסקה הסופית תצא לפועל, המחיר ייקבע בהתאם לנוסחה מוסכמת בחוזה לפיה הסכום יהיה גבוה פי 10 מהרווחים של השנה הקודמת (לפני ריבית ומס - EBIT), עם מספר שינויים קלים. זו הנוסחה שהצדדים נצמדו אליה בעבר. לפיכך, לברקשייר, שרכשה עד כה 80% ממניותיה של PTC בעבור 11 מיליארד דולר, יש תמריץ לכך שמחיר העסקה יהיה כמה שיותר נמוך. מנגד, המטרה של הזלם, שעדיין יושב בדירקטוריון של PTC לצד אביו, כמובן הפוכה והוא שואף שהחברה תציג רווחיות שיא.

"הסכסוך מדגים את הקושי במבנים תאגידיים", אומר ג'ורדן בארי, מרצה למשפטים באוניברסיטת דרום קליפורניה. "סעיפי EBIT, כמו במקרה של PTC, אמנם יכולים להשפיע לחיוב ולעודד צמיחה, אך מצד שני מדרבנים מנהלים להגיע לרווחיות כמה שיותר גבוהה בכל מחיר; לפעמים זה עלול להגיע על חשבון דברים אחרים - וזה לא טוב". כך למשל, אומר בארי, מצב כזה עשוי לעודד חברה העומדת לרכישה לחתום על חוזים במחירים נמוכים רק כדי שייחתמו באותה שנה. "רווח, כמובן, אינו דבר שמודדים במהירות ובחדות. מדובר במבנה חשבונאי שמוכתב על ידי כללים שונים ושיטות שונות", הוא מוסיף.

השיטה השנויה במחלוקת שבבסיס המאבק

במקרה של ברקשייר־PTC, הוויכוח עוסק בשיטת דיווח פיננסית שנקראת Pushdown Accounting (המוכרת בתרגום חופשי כ"חשבונאות דחיפה"). לפיה השיטה, החברה הרוכשת יכולה להעריך מחדש את כל הנכסים וההתחייבויות של החברה הנרכשת, וכך למעשה "לדחוף למטה" את מחיר הרכישה שהוצע תחילה ולהשתמש בו כבסיס להערכות חדשות. מדובר בשיטה חוקית בארה"ב, ולחברות יש טווח החלטה רחב איך ליישם אותה. יש לציין שאם הן מחליטות לחשב לפיה - לא ניתן לשנות את ההחלטה.

הזלם טוען שברקשייר השתמשו בשיטה הזו וכך פגעו ברווחים של PTC במטרה להוריד את מחיר הרכישה. לעומת זאת, בענקית ההשקעות אומרים שב־PTC בעצמם בחרו ליישם את שיטת Pushdown Accounting בזמן שהזלם עדיין היה בעל השליטה בחברה. עוד מוסיפים בברקשייר שכך העלה הזלם את המחיר שקיבל מוקדם יותר השנה, כשברקשייר רכשה כ־80%. הזלם מכחיש, וטוען שברקשייר הציגה טענה זו רק לאחר שהמאבק המשפטי נגדה החל בחודש אוקטובר.

ההמתנה שהובילה להסתבכות העניינים

לדברי הזלם, הוא המתין שברקשייר תסכים לקבוע את המחיר של ה־20% הנותרים מבלי להשתמש בשיטה השנויה במחלוקת. אולם, בעקבות שיחת טלפון שנערכה ב־13 באוקטובר בין באפט לאביו בן ה־92 של הזלם, ג'ים הזלם השני, במקביל לשורת התכתבויות שנעשתה ב־18 באוקטובר בין הצדדים - העניינים החלו להסתבך.

הזלם טוען שלא הצליח לקבל תשובה ישירה לפנייתו האם ברקשייר מתכוונת לפעול לפי שיטת Pushdown Accounting - ואז, ב־23 באוקטובר, המאבק המשפט נגד ענקית ההשקעות יצא לדרך.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה