גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיזם שהקימו שלוש נשות הון סיכון כדי לעזור לסטארט-אפים לשרוד במלחמה

מיזם WartimeCEO מאבחן את הצרכים הבוערים של סטארט-אפים בתעשיות ההייטק והביומד ומשדך בינם לבין משקיעים ● המטרה: לסייע בפיתוח עסקי, השגת מימון ומנטורינג ● יותר מ-50 משקיעים מ-25 קרנות הון סיכון כבר הצטרפו לפרויקט

מימין: ד''ר גל נוימן־וקסלר, גיטה רייניץ וד''ר יעל גרינבאום־כהן / צילומים: תמונות פרטיות
מימין: ד''ר גל נוימן־וקסלר, גיטה רייניץ וד''ר יעל גרינבאום־כהן / צילומים: תמונות פרטיות

אירועי 7.10 נפלו על קהילת הסטארט־אפים הישראלית בזמן שהייתה שפופה ממילא. בעולם כולו הייתה האטה כלכלית, ובישראל הוסיפה הרפורמה המשפטית עול נוסף. "לסטארט־אפים הישראליים היה קשה במיוחד ב־2023", אומרת נוימן-וקסלר, שותפה בקרן הון הסיכון Lionbird (ליונבירד). "ידוע שיזמות היא רכבת הרים, אבל השנה האחרונה הייתה באנג'י".

העיתון הבריטי שהפך לאחד המסבירים הגדולים של ישראל 
חברת הביומד שהודיעה על פיטורים של 200 מעובדיה 

ברבעון השלישי של 2023, עוד לפי השבת השחורה, הוקמו רק 25 חברות, מהן חמש בלבד בתחום הביומד. "זה לא מספיק אפילו לקרן אחת בינונית", אומרת נוימן-וקסלר. החברות שינסו מותניים כדי לשרוד, אבל אחרי אותה שבת שהותירה את כולנו המומים, החלו הסטארט־אפים לבקש עזרה.

"התחלתי לקבל טלפונים, במהרה זה הצטבר למאות טלפונים, ממנהלים של חברות, לאו דווקא אלה שאני משקיעה בהן, והם שאלו אותי אם אני יכולה לעזור", מספרת ד"ר יעל גרינבאום־כהן, שותפה בקרן aMoon.

 

איזו עזרה הם ביקשו?
גרינבאום־כהן: "חלקם אמרו שיש להם איש מפתח במילואים וחייבים למלא את מקומו כדי לסיים ניסוי, ושאלו אם יש לי מישהו לחבר להם. בחברות רבות שאלו על מימון. אחרות היו זקוקות לציוד שהזמינו ולא הגיע בגלל העיכובים בטיסות. והיו גם מנהלים שהתייעצו איתי איך להסביר את המצב למשקיעים או לשותפים בחו"ל".

לשדך בין חברות לקרנות

נוימן-וקסלר, גרינבאום־כהן וגיטה רייניץ, פרינסיפל ומובילת השקעות בקרן NFX bio ישראל, הבינו שהצרכים של החברות מצדיקים הקמת חמ"ל, וכך הוקם מיזם WartimeCEO.

עבר רק קצת יותר מחודש מאז הקמתו, ובמיזם כבר שותפים 50 משקיעים מ־25 קרנות הון סיכון ישראליות, שתי קרנות זרות וגורמי תמיכה. בהם סטארט־אפ ניישן סנטרל, מרכז פרס לשלום, רשות החדשנות, עמותת 8400 והמיזם שלה לתמיכה בחברות בשלב השיווק Medtech Commecialization Institute, חברת האסטרטגיה Pearl.com, חברת קשרי המשקיעים הבינלאומית Lifesci ועוד.

יוגב דבי מחברת Mana.bio, שהצליחה בעצמה לסיים גיוס כספים ממש עם פרוץ המלחמה, התנדב להוביל את פיתוח הכלים הטכנולוגיים של המיזם. "בהתחלה לא היה לי נעים לגזול עוד מהזמן של יזם שבעצמו צריך לנהל חברה בימים כאלה, אבל הוא אמר לי 'הרי אני ממילא אתנדב איפשהו", אומרת נוימן-וקסלר.

"המטרה שהגדרנו לעצמנו היא לעזור ליזמים להתמקד במה שהם באמת צריכים ולנווט בתוך היצע הפתרונות שעומד לרשותם", אומרת גרינבאום־כהן. בשלב הראשון, עוברות החברות תהליך שהקבוצה קוראת לו 'טריאז'', מונח משפת הרפואה המתאר אבחון ראשוני ותעדוף מקרים. "החברות ממלאות טופס באתר, מסבירות מה הן חושבות שהן צריכות, ואנחנו מחברות אותן לשותפים מובילים בקרנות הון הסיכון".

חיים פרידמן, שותף גם הוא בליונבירד וחבר ברשת, אומר שהוא אוהב מאוד את סוג השיחה שנוצר בפגישות האלה. "מאז שהפכתי לאיש הון סיכון, אני שומע פיצ'ים. חברות שמנסות להציג את עצמן בצורה הטובה ביותר, ואני כמשקיע מנסה להקדים את המתחרים שלי להשקעה הטובה ביותר. ואילו כאן החברות נפתחות בצורה הכנה ביותר, ואנחנו רק רוצים לעזור להן. לפעמים זו תהיה השקעה שלי, לפעמים אפנה אותן בשמחה למשקיע אחר".

"כמו עובדת סוציאלית"

המיזם מקציב שעה למפגש בין משקיע לסטארט־אפ, אבל לדברי נוימן-וקסלר המשקיעים ממשיכים לתמוך בחברות גם אחריה. "הם יכולים לשבת עם אנשי החברה אפילו עוד שעתיים לבנות תקציב. עוד לא קרה שביקשנו מהם עוד משהו, ולא נתנו".

הקבוצה מקימה כעת גם מועדון משקיעים פרטיים, שישקיע בחברות. "הכי חשוב שליזמים יהיו חיים כמה שיותר קלים", אומרת גרינבאום־כהן.

עד כה הוגשו 200 טפסים וכבר נערכו מפגשים עם 170 יזמים. "20% מהפניות הן של מנכ"ליות נשים, יותר משיעורן בתעשייה, אולי כי לנשים קל יותר לבקש עזרה או להיתמך בקהילה. 60% הן חברות מתחומי האימפקט, ביומד או קלינטק", אומרת נוימן-וקסלר.

אחרי בדיקת ה'טריאז'' וההתמקדות בצרכים הבוערים, מתחיל מיזם Wartime CEO ללוות את החברות במענה לצרכים הללו באמצעות רשת הקשרים שלהם.

"יש מעגל של תורמים, אוהדי ישראל או כאלה שראו את מה שקרה ב־7.10, והם רק רוצים לעזור. ואם בהתחלה הם עזרו באפודים קרמיים ותרופות, הם ישמחו להסב את העזרה להשקעה בסטארט־אפ מעניין ומבטיח.

"יש לנו מאגר של יועצים שיכולים למלא באופן זמני תפקידים של מי שגויסו למילואים. יש לנו אנשי פיתוח עסקי ואנשי קשר אצל לקוחות ושותפים פוטנציאליים, קשרים מאוד חזקים שלנו שביום־יום לא נפעיל אותם בקלות עבור חברות שאנחנו לא משקיעים בהן, אבל עכשיו כן, כך שזו אפילו הזדמנות. "ויש במיזם גם חברת קשרי משקיעים ומשרד עורכי דין, שיכולים לעזור בתחומים האלה".

עם תחילת המלחמה קמו מיזמים נוספים לעזור לחברות, אבל לפעמים החברות לא יודעות מהיכן להתחיל. "בקטע הזה, אנחנו כמו עובדת סוציאלית שעוזרת במיצוי זכויות", אומר פרידמן.

"סינוואר לא יעצור אותנו"

אפשרויות הסיוע לחברות דרך המיזם מגוונות. נוימן-וקסלר נותנת כדוגמה קרנות חירום כמו איירון ניישן, סיוע בפיתוח עסקי, הלוואות במימון המדינה או תוכנית מנטורינג של 8400.

גרינבאום־כהן: "אחד הדברים החשובים הוא התמיכה המנטלית, התחושה שיש להם גב. הסיסמה שאימצנו, שמקורה בסטארט־אפ סנטרל, היא No Matter What.

"ואנחנו אומרים ליזמים - המטרה של כולנו היא שבסופו של דבר בציר הסטארט־אפים של 2023־2024 יהיה לא רק לא פחות טוב, אלא הכי טוב מכל שנתוני הסטארט־אפים של התקופה, ויותר טוב מהחברות שקמות עכשיו בארה"ב".

זה באמת אפשרי?
גרינבאום־כהן: "היזמים וכל עובדי הסטארט־אפים מתוחים עד הקצה, אבל הם 'מדלוורים'. אם מישהו גויס או חלילה איננו, מישהו אחר נכנס לנעליו. עוד לא ראינו חברה שפספסה את היעדים.

"מובן שזה קשה, וככל שהמצב הזה יתארך, אנחנו נגלה אם יש גבול עד כמה אפשר למתוח גם את הישראלים. אבל יש גם יתרונות למצב הזה. חברות שחושלו בסיטואציה כזו יהיו הרבה יותר חזקות, וגם המשקיעים יידעו שאם החברה הזאת לא ויתרה במצב כזה, אז היא באמת יכולה הכול".

נוימן-וקסלר מוסיפה: "וכשאנחנו מדליקים את היזמים בגישה הזו, פתאום חוזר להם האוויר לריאות, והם מאמינים שהאקוסיסטם לא מת. ואז אולי הם גם מוכנים לעשות את הקפיצה, לעזוב עבודה קבועה, להקים חברה, כי הם יודעים שהם לא לבד, ושאולי יש כאן אפילו הזדמנות, שעת רצון שבה כולם פתוחים לעזור.

"ככה אנחנו נראה לכל המלעיזים, ולכל מעקמי הפרצוף, ואפילו לכל הטרוריסטים, שאנחנו בין חמשת המרכזים הטובים בעולם בתחום החדשנות, ושום סינוואר לא יכול לגעת בזה".

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום