גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלי השיווק נערכים ל-2024 עם קמפיינים צנועים ותקציבים מאתגרים

המחיר הכלכלי של המלחמה, שעדיין לא ידוע מתי תסתיים, מחייב את מחלקות השיווק בארגונים לפעול בשני כיוונים: מהלכי נתינה תדמיתיים לצד מהלכי מכירות ● המומחים ממליצים לתת הטבות עם ערך כדי להרוויח נאמנות בהמשך, וגם ללמוד מהמקרה של אוקראינה ● לקראת 2024, פרויקט מיוחד

מנהלי השיווק נערכים ל–2024 עם קמפיינים צנועים ותקציבים מאתגרים / אילוסטרציה: Shutterstock
מנהלי השיווק נערכים ל–2024 עם קמפיינים צנועים ותקציבים מאתגרים / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שההלם הראשוני ממתקפת החמאס ב־7 באוקטובר פינה מקומו לחוסר ודאות לגבי הסלמה אפשרית ומועד סיום המלחמה, אחת המשימות המשמעותיות בכל ארגון הוטלה על מנהלי השיווק: לנהל מחדש את הקשר בין המותג לצרכנים.

איך לגבש תוכנית פרסום בזמן מלחמה
האם התגייסות חברות למאמץ המלחמתי מועילה להן שיווקית?
לסובב את גלגלי המשק: הפתרונות של מנהלי השיווק לפעילות בזמן מלחמה

מסקר שביצע איגוד השיווק בקרב 100 מנהלים בענף בחודש נובמבר עולה כי מחציתם עובדים תחת ההנחה שהמלחמה תסתיים עד תום הרבעון הראשון של 2024. 28% סבורים כי היא תסתיים בתום המחצית הראשונה של השנה, ו־12% חושבים שהיא תסתיים עד סוף השנה הנוכחית.

איזו השפעה תהיה לכך? 46% צופים כי תקציב השיווק שלהם יישאר זהה לזה של 2023, 23% סבורים כי הוא יהיה קטן משמעותית, 23% נוספים חושבים כי יהיה קטן יחסית, ורק 10% מאמינים כי יהיה גדול יותר.

אחד הנתונים המפתיעים הוא הדבקות בשפה התקשורתית של המותג: 61% אומרים כי ימשיכו בשפה הרגילה עם התאמות מסוימות, 12% ימשיכו עם השפה התקשורתית הרגילה, ורק 23% ישנו את השפה והמסרים כך שיתכתבו עם המציאות המלחמתית.

מומחים ויועצים עמם דיברנו מזכירים כי אומנם חשוב להציג עמדה ערכית, אך השפה התקשורתית אינה חזות הכול. מסרים שהתאימו ונדרשו בשבועות הראשונים, בסגנון "יחד ננצח", צריכים לפנות את מקומם לעשייה אמיתית. מי שממשיך איתם פשוט מייצר תחושה של ניצול ציני.

"אנשי ונשות השיווק מבינים את האחריות שיש להם, כמובילי חברות ומותגים, להניע את הכלכלה ולבנות את המחר", אומרת סיגלית הורן־גלפרין, מנכ"לית איגוד השיווק. "ישנה היערכות לשנה מורכבת, שבה יהיו תנודות משמעותיות. אנחנו רואים כבר עתה יותר ויותר פעילויות שיווק, ואני מעריכה שברבעון הראשון נראה עוד הגדלת תקציבים, כשהכול תלוי במצב".

חלון הראווה

"מחלקת השיווק היא חלון הראווה של החברה שנכנסה להלם, והתפקיד שלה היה להחזיר את החיות", אומר אבי זיתן, מומחה לשיווק ואסטרטגיה. "אנשי השיווק נאלצו לצאת מההלם ולעשות התאמות בעדינות, בלי שמחה או הומור, לצד הגבלות בתקציבים. כל הקמפיינים הרבה יותר צנועים".

בשלב מסוים התגבשה ההבנה שגם בתוך הכאוס יש לפעול שיווקית ועסקית, ומותגים חזרו לפעילות עם דגש על שירות, ערכים ואמפתיה. "למרות הכאב, חייבים להניע את הכלכלה ולהמשיך לשווק ולפרסם", מציין זיתן, "אחרת בעוד כמה חודשים ייסגרו משרדי הפרסום, יוציאו אנשים לחל"תים ויצמצמו תקציבים.

"אני מניח שהמלחמה תגיע לסיומה לקראת סוף הרבעון הראשון, אבל אז תתחיל המלחמה הבאה - של הכלכלה. מחלקות השיווק בונות על רבעון צנוע, יותר הטבות ושחיקת הרווחיות, כדי לתת לאנשים מה שהם צריכים כרגע - ביטחון, שירות ומינון".

אבי זיתן / צילום: יבגני שוורץ

איך ייראו תקציבי השיווק ב־2024?
"השנה עומדת להיות קשה ומאתגרת כלכלית. כמו שעושים בתקופות משבר, יהיה מיקוד על קטגוריות הליבה שמייצרות את ההכנסות הגדולות, הפרה החולבת והעוגנים, ותהיה פחות תמיכה במותגי נישה ובהשקות קטנות.

"אם התקציב יקטן, המשמעות היא להיכנס לפחות הרפתקאות וללכת על קו שמרני יותר. חשוב להקפיד על האמפתיה והחיבור. אי־אפשר לראות על המסך בתקופה הזו 50% הנחה, כשחמישה חיילים נהרגים. מצד שני, אין ברירה, כי אם לא יפרסמו, אז ייתקעו עם מלאי, יפגעו ברווחיות וייאלצו לפטר עוד עובדים. אז תפרסמו, תשווקו - אבל תבינו שאנשים במצב צבירה מורכב, וצריך להיות אמפתיים".

שיווק תחת אש

מוטי אלבז, מנכ"ל פירמת הייעוץ האסטרטגי שיווקי Success Code, אופטימי פחות מזיתן ומעריך כי המלחמה תימשך עד מחצית 2024. "חשוב לזכור שיש זירה נוספת לטפל בה - בצפון", הוא אומר. "יש עשרות אלפי אנשים שלא יחזרו לבתיהם לפני שהאיום שם ינוטרל".

לדבריו, "מחלקות השיווק יצטרכו לסגל לעצמן שיטות התנהגות תחת אש. כשהמלחמה תסתיים, יתחיל תהליך החלמה כלכלי שייקח עוד כמה חודשים. לכל אורך השנה יהיה צורך להתמקד בשני כיוונים: מהלכי נתינה תדמיתיים לצד קמפייני מכר".

מוטי אלבז, מנכ״ל Success Code / צילום: עידו סקעת

באיזה אופן השפה תשתנה?
"אי־אפשר להשתמש בשפה הרגילה של 'אנחנו מציעים חבילות מאוד משתלמות, בוא תקנה'. צריך להוסיף אבן ענקית שאומרת 'אני נותן תדמיתית'. מהלכים של חברות עכשיו הם לתת חינם, להעניק הטבות ללא ריבית או הנחות מאוד משמעותיות, לפעמים במחיר עלות.

"הצרכן היום מצויד בגלאי בולשיט, אי־אפשר לערבב אותו - לא עכשיו. מנהלי השיווק צריכים להסתכל לטווח רחוק יותר ממה שהם רגילים. זה בסדר לתת כמויות של הטבות ומתנות ולא להרוויח, כדי להרוויח נאמנות בשנה שלאחר מכן. וזה מתקשר למשקיעים, שתמיד רוצים כאן ועכשיו, שגם התפיסה שלהם תצטרך להשתנות".

אחת הנקודות החשובות בעיני אלבז היא שלמרות הקשיים, חשוב להטמיע כלים טכנולוגיים חדשים בארגונים ובחברות. "זו שעת הכושר של כל מנהל שיווק במדינה להטמיע כלים טכנולוגיים שלא הספיק להכניס ב־2023 ובשנים לפניה. תמיד הבעיה היא זמן, אבל דווקא עכשיו כשהמלחמה בעיצומה, חשוב להשקיע במערכות ניהול מסע הלקוח באונליין ובאופליין".

האם ניתן לשכנע את הישראלים לקנות כחול־לבן לאורך זמן, ולוותר על האתרים הבינלאומיים?
"יש כוחות לכלכלה. אם יהיו סלי קנייה זולים יותר ב־50%, שם יקנו. בזמן מלחמה, הפטריוטיות שולטת. כשהיא תיגמר, הכוח הכלכלי יגבר על הפטריוטיות מסיבה אחת - המצב הכלכלי במדינה לא יהיה פשוט".

לשמור על רגישות

ד"ר דנה טבת, מומחית בהתנהגות צרכנים מבית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, מציעה להסתכל על המצב באוקראינה. "במלחמה שם, תקציבי השיווק ירדו ב־63% בממוצע. תמהיל אמצעי הפרסום והשיווק השתנה, כמו גם המסרים. בישראל זה נעשה אולי אפילו באופן אינטואיטיבי, מסרי התמיכה והתאמה של מוצרים ושירותים לטובת הציבור, הנפגעים והצבא.

"ככל שהמצב הופך להיות סוג של שגרת מלחמה, לכולנו ברור שחלק מהחוסן הוא כלכלי, ושגם חברות צריכות להתפרנס. גם הצרכנים משנים את סדרי העדיפויות. באוקראינה, מעבר לירידה דרמטית בתקציבי הפרסום, הייתה התאמה למצב, כי הציבור רצה לראות את המותגים תומכים בצבא, בערכים ובתרבות האוקראינית. הם לא הסתפקו בתרומה של 20% מההכנסות, אלא רצו לראות עשייה.

"גם אצלנו, הצרכנים מצפים מהחברות להיות חלק ממערך התמיכה. המלחמה הביאה מעגלים חדשים של משפחות למצב כלכלי לא פשוט. אנשים יתנו פחות דגש על מותרות. בנוסף, לא נרצה לרכוש רק מוצר ושירות, אלא גם לדעת שהחברות מעניקות ערך מוסף, כמו תמיכה בעסקים ובמפונים".

השאלה היא עד מתי הם יוכלו להמשיך בכיוון הזה.
"החברות צריכות להמשיך להתקיים, ולכן הן מחפשות את האיזון הדק בין הצורך להתפרנס לשגרת המלחמה ומתן הערך המוסף שחשוב לצרכנים. הרגישות צריכה להיות גדולה, מכיוון שיש פה קהלים שונים, שכל אחד מהם נמצא במעגל אחר של המלחמה.

"מסתובבים בינינו אנשים שהם במעגל הראשון ואיבדו אנשים, יש מעגל שני ושלישי, וכל אחד סוחב את הכאב שלו. מותגים חייבים לקחת בחשבון את כל המעגלים הללו. מי שיפרסם בצורה אופורטוניסטית, יזכה לפחות תמיכה ויכעיס. זה ייקח זמן, אם בכלל, עד שנחזור לנורמליזציה. לא כל עוד יש חיילים שנלחמים, מצב ביטחוני בסימן שאלה וטילים".

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל הופתעו שארה"ב טרם תקפה. ההערכה: "איראן תגיב"

במערכת הביטחון הופתעו מהחלטת הממשל האמריקני להמשיך בניהול המשא ומתן במקביל להיערכות הצבאית המסיבית ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

אחרי ביטול המכסים של הנשיא טראמפ: הסיבה שבישראל מרוצים

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● באסיה - מגמה מעורבת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200