גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפל של 9 שנים: היקף המיזוגים והרכישות של חברות ישראליות נחתך בחצי ב-2023

ההיקף הכספי של העסקאות צנח ל-9.8 מיליארד דולר בשנה שחלפה, לעומת כ-18 מיליארד דולר ב-2022, כך עולה מדוח PwC ● מספר עסקאות המיזוגים והרכישות המערבות חברה ישראלית ירד ב-23% ל-110 בלבד ● ב-PwC צופים בטווח הקצר המשך חולשה בשוק המקומי ביחס לעולם בשל המלחמה

מיזוגים ורכישות / צילום: Shutterstock
מיזוגים ורכישות / צילום: Shutterstock

היקף המיזוגים והרכישות בישראל בשנת 2023 נחתך כמעט בחצי לעומת 2022, לרמה של 9.8 מיליארד דולר - הסכום הנמוך ביותר מאז 2014. הנתון מופיע בדוח המיזוגים והרכישות השנתי שמפרסמת פירמת PwC Israel, המצביע על ירידה בכל הפרמטרים בשנת 2023. הירידה בהיקף ובכמות העסקאות ניכרה עוד לפני המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר.

המשבר בענף ההייטק הישראלי: היקפי האקזיטים נחתכו ב-56% בשנת 2023 

מהנתונים עולה כי ב-2023 מספר עסקאות המיזוגים והרכישות המערבות חברה ישראלית (כנרכשת או רוכשת) ירד ב-23% ל-110 - נתון המסמן שפל מאז 2015. כאשר כאמור ההיקף הכספי של העסקאות שנסגרו ירד ב-46%, לרמה של 9.8 מיליארד דולר. זאת לעומת כ-18 מיליארד דולר ב-2022.

גם שוויה הממוצע של עסקה התכווץ והגיע ל-131 מיליון דולר, לעומת 202 מיליון דולר בשנה שעברה, אך גבוה מהסכום ב-2021 שהיה 126 מיליון דולר. ב-PwC מעריכים כי שווי העסקה הממוצע הנמוך והירידה בהיקף העסקאות הגדולות (מעל מיליארד דולר) מושפעים מהשאיפה של משקיעים לבצע עסקאות בעלות רמות סיכון נמוכות יותר, כמו גם בשל ירידת השוויים ביחס לשנים 2021-2022.

ב-PwC מציינים כי הירידה החדה בכל המדדים הושפעה מהמגמה העולמית, שהחלה כבר במהלך המחצית השנייה של 2022. "לגבי שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, אנו מזהים באופן ברור כי הפגיעה בשוק הישראלי היא גבוהה ביחס למגמה העולמית, וניתן לייחס אותה לחוסר הוודאות הפוליטית והחברתית בישראל", נכתב בדוח. כאשר מסתכלים על השנה כולה, מניחים ב-PwC כי גם למלחמה יש השפעה שלילית על עסקאות ועל עיתוי השלמתן.

על-פי נתוני PwC, בשנת 2023 נסגרה רק עסקה אחת בשווי של מעל מיליארד דולר - הם מתייחסים לרכישת חברת אבטחת הסייבר אימפרבה על-ידי Thales ב-3.6 מיליארד דולר. במקרה זה מדובר בחברה שאומנם הוקמה בישראל על-ידי ישראלים ומעסיקה מאות עובדים בארץ, אך נמכרה עוד קודם לכן לקרן פרייבט אקוויטי זרה, כך שגם המוכר וגם הקונה בעסקה אינם ישראלים. לעומת זאת, ב-PwC מציינים כי נתח העסקאות בשווי של עד 100 מיליון דולר עלה באופן חד והיווה 75% מסך העסקאות הכולל, לעומת 62% ב-2022. 

ירידה בהשקעות הזרות 

נתון בולט נוסף מהדוח הוא שב-2023 נרשמה ירידה של 41% בהשקעות של זרים בישראל, ל-6.7 מיליארד דולר בלבד. ב-PwC מעריכים כי ניתן לייחס זאת במידה רבה לחשש המשקיעים הזרים בנוגע למהלכים הפוליטיים והחברתיים שהתרחשו בישראל בשנת 2023, וגם למלחמה.

עוד קודם לפרוץ המלחמה, בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היקף ההשקעות של זרים פחת ב-67% ו-64% ביחס לתקופות המקבילות ב-2022 ו-2021, בהתאמה. "מכיוון שהירידה משקפת אחוזים גבוהים משמעותית מהמגמות שראינו בעולם (שמושפעות מעליית הריבית והחשש ממיתון עולמי), נראה כי ניתן לייחס את הירידה במידה ניכרת לאי-היציבות הפוליטית והחברתית שיצרה הרפורמה המשפטית בישראל במהלך שנת 2023", כותבים ב-PwC.

במקביל, ב-2023 גם בהשקעות ישראלים בחו"ל והשקעות ישראלים בישראל נרשמה ירידה, של 45% ו-62%, בהתאמה.

מגמה שנותרה דומה לשנים קודמות היא הובלת מגזר ההייטק, שהיווה השנה 81% מכלל העסקאות, בשווי כ-8 מיליארד דולר. במקרה זה דווקא מדובר בנתון שיא בשנים האחרונות (כאמור, ב-PwC מכלילים גם את עסקת אימפרבה), שלדבריהם מצביע על חוזקה יחסית של הענף, ומנגד על ריכוזיות השוק הישראלי ורמת ההסתמכות על ענף ההייטק.

מבחינת סוג הרוכשים, ב-2023 נעצרו כמעט לגמרי עסקאות רכישה על-ידי משקיעים פיננסיים (כגון קרנות השקעה), להערכתם בשל הקושי להתחרות ברוכשים אסטרטגיים (רוכשים מאותו ענף פעילות של החברה הנרכשת) שלהם יש יתרון, לאור עליית הריבית והקושי לייצר סינרגיות, כמו גם מהמשך "ישיבה על הגדר" בציפייה לירידת שווי החברות. 

פער בין ישראל והעולם

לדברי רו"ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום שירותי מיזוגים ורכישות ב-PwC Israel, "שינויים בסביבה המאקרו-כלכלית העולמית הובילו לחוסר ודאות גבוהה בשוק העולמי והמקומי. שיעורי הריבית הגבוהים והמשתנים ביחס לעשור האחרון, לצד קושי בגיוס כספים, תנודתיות בשווקים, אי-יציבות גאופוליטית וחשש מתמשך ממיתון ורמות אינפלציה גבוהות, הובילו לחוסר יציבות שמיתן את הקצב המהיר של ביצוע עסקאות רכישה ומיזוג שאפיינו את השנים 2021-2022, ובאופן כללי ציננו את מוטיבציית המשקיעים לביצוע עסקאות".

עם זאת, לדבריה, "מגמת הירידה של עסקאות רכישה ומיזוג בשוק הישראלי חזקה יותר ביחס לעולם. אנו מייחסים את ההאטה המשמעותית בשוק העסקאות של רכישה ומיזוג בישראל במידה רבה לאי-הוודאות הפוליטית והחברתית אשר שרר בישראל במהלך שנת 2023 סביב הרפורמה המשפטית והמחאה הנרחבת. ניכר כי משקיעים זרים חששו לבצע רכישות בישראל בתקופה זו, ונראה כי נמנעו מלהשקיע ולבצע עסקים בשוק המקומי". 

רו''ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום M&A Services ב-PwC Israel / צילום: באדיבות PwC Israel

אנזל-אביאל הוסיפה כי 2023 הושפעה במידה רבה ממשבר ההייטק העולמי, שהחל ב-2022, העמיק בתחילת השנה, ובהמשך ניכרים סימני יציאה מהמשבר בארה"ב ובאירופה.  "לעומת זאת, ענף ההייטק הישראלי עדיין לא מראה סימני התאוששות, ככל הנראה שוב בהשפעת האירועים הפוליטיים. באופן כללי אנו רואים פער שהולך ונפער בין ישראל והעולם בנוגע למגמות וקצב ההתאוששות בשווקים, נתון המעורר דאגה".  

ומה בהמשך? 

ב-PwC צופים בטווח הקצר המשך חולשה בשוק המקומי ביחס לעולם, בשל המלחמה. "קשה לצפות את תגובת השוק בעתיד הרחוק יותר, והדבר תלוי בין היתר בהתפתחות המצב הביטחוני והפוליטי בישראל.

"נציין כי על רקע המצב, ישנה תחזית להורדת ריבית בנק ישראל, צעד אשר עשוי לתמוך במידה מסוימת בשוק העסקאות וביכולת ללוות כספים בפרט. כמו כן, בשוק עדיין נמצא כסף רב, הן בקרב חברות ישראליות וזרות והן בקרב גופים פיננסיים שממתינים להזדמנויות אטרקטיביות ולהמשך ירידת השוויים. הזדמנויות כאמור עשויות לבוא לידי ביטוי בעיקר סביב חוסר ברירה של חברות אשר נקלעו למחסור במזומן או שחוו קושי בפעילות העסקית".

אנזל-אביאל מוסיפה כי למרות ההשפעות השליליות שצוינו, הביקוש והצורך בטכנולוגיה וחדשנות לא נפגעו ואף גוברים עם הזמן לנוכח האתגרים הגלובליים, בין היתר בתחומי בינה מלאכותית, סייבר, אנרגיה, רפואה, פינטק ועוד.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק