גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפל של 9 שנים: היקף המיזוגים והרכישות של חברות ישראליות נחתך בחצי ב-2023

ההיקף הכספי של העסקאות צנח ל-9.8 מיליארד דולר בשנה שחלפה, לעומת כ-18 מיליארד דולר ב-2022, כך עולה מדוח PwC ● מספר עסקאות המיזוגים והרכישות המערבות חברה ישראלית ירד ב-23% ל-110 בלבד ● ב-PwC צופים בטווח הקצר המשך חולשה בשוק המקומי ביחס לעולם בשל המלחמה

מיזוגים ורכישות / צילום: Shutterstock
מיזוגים ורכישות / צילום: Shutterstock

היקף המיזוגים והרכישות בישראל בשנת 2023 נחתך כמעט בחצי לעומת 2022, לרמה של 9.8 מיליארד דולר - הסכום הנמוך ביותר מאז 2014. הנתון מופיע בדוח המיזוגים והרכישות השנתי שמפרסמת פירמת PwC Israel, המצביע על ירידה בכל הפרמטרים בשנת 2023. הירידה בהיקף ובכמות העסקאות ניכרה עוד לפני המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר.

המשבר בענף ההייטק הישראלי: היקפי האקזיטים נחתכו ב-56% בשנת 2023 

מהנתונים עולה כי ב-2023 מספר עסקאות המיזוגים והרכישות המערבות חברה ישראלית (כנרכשת או רוכשת) ירד ב-23% ל-110 - נתון המסמן שפל מאז 2015. כאשר כאמור ההיקף הכספי של העסקאות שנסגרו ירד ב-46%, לרמה של 9.8 מיליארד דולר. זאת לעומת כ-18 מיליארד דולר ב-2022.

גם שוויה הממוצע של עסקה התכווץ והגיע ל-131 מיליון דולר, לעומת 202 מיליון דולר בשנה שעברה, אך גבוה מהסכום ב-2021 שהיה 126 מיליון דולר. ב-PwC מעריכים כי שווי העסקה הממוצע הנמוך והירידה בהיקף העסקאות הגדולות (מעל מיליארד דולר) מושפעים מהשאיפה של משקיעים לבצע עסקאות בעלות רמות סיכון נמוכות יותר, כמו גם בשל ירידת השוויים ביחס לשנים 2021-2022.

ב-PwC מציינים כי הירידה החדה בכל המדדים הושפעה מהמגמה העולמית, שהחלה כבר במהלך המחצית השנייה של 2022. "לגבי שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, אנו מזהים באופן ברור כי הפגיעה בשוק הישראלי היא גבוהה ביחס למגמה העולמית, וניתן לייחס אותה לחוסר הוודאות הפוליטית והחברתית בישראל", נכתב בדוח. כאשר מסתכלים על השנה כולה, מניחים ב-PwC כי גם למלחמה יש השפעה שלילית על עסקאות ועל עיתוי השלמתן.

על-פי נתוני PwC, בשנת 2023 נסגרה רק עסקה אחת בשווי של מעל מיליארד דולר - הם מתייחסים לרכישת חברת אבטחת הסייבר אימפרבה על-ידי Thales ב-3.6 מיליארד דולר. במקרה זה מדובר בחברה שאומנם הוקמה בישראל על-ידי ישראלים ומעסיקה מאות עובדים בארץ, אך נמכרה עוד קודם לכן לקרן פרייבט אקוויטי זרה, כך שגם המוכר וגם הקונה בעסקה אינם ישראלים. לעומת זאת, ב-PwC מציינים כי נתח העסקאות בשווי של עד 100 מיליון דולר עלה באופן חד והיווה 75% מסך העסקאות הכולל, לעומת 62% ב-2022. 

ירידה בהשקעות הזרות 

נתון בולט נוסף מהדוח הוא שב-2023 נרשמה ירידה של 41% בהשקעות של זרים בישראל, ל-6.7 מיליארד דולר בלבד. ב-PwC מעריכים כי ניתן לייחס זאת במידה רבה לחשש המשקיעים הזרים בנוגע למהלכים הפוליטיים והחברתיים שהתרחשו בישראל בשנת 2023, וגם למלחמה.

עוד קודם לפרוץ המלחמה, בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היקף ההשקעות של זרים פחת ב-67% ו-64% ביחס לתקופות המקבילות ב-2022 ו-2021, בהתאמה. "מכיוון שהירידה משקפת אחוזים גבוהים משמעותית מהמגמות שראינו בעולם (שמושפעות מעליית הריבית והחשש ממיתון עולמי), נראה כי ניתן לייחס את הירידה במידה ניכרת לאי-היציבות הפוליטית והחברתית שיצרה הרפורמה המשפטית בישראל במהלך שנת 2023", כותבים ב-PwC.

במקביל, ב-2023 גם בהשקעות ישראלים בחו"ל והשקעות ישראלים בישראל נרשמה ירידה, של 45% ו-62%, בהתאמה.

מגמה שנותרה דומה לשנים קודמות היא הובלת מגזר ההייטק, שהיווה השנה 81% מכלל העסקאות, בשווי כ-8 מיליארד דולר. במקרה זה דווקא מדובר בנתון שיא בשנים האחרונות (כאמור, ב-PwC מכלילים גם את עסקת אימפרבה), שלדבריהם מצביע על חוזקה יחסית של הענף, ומנגד על ריכוזיות השוק הישראלי ורמת ההסתמכות על ענף ההייטק.

מבחינת סוג הרוכשים, ב-2023 נעצרו כמעט לגמרי עסקאות רכישה על-ידי משקיעים פיננסיים (כגון קרנות השקעה), להערכתם בשל הקושי להתחרות ברוכשים אסטרטגיים (רוכשים מאותו ענף פעילות של החברה הנרכשת) שלהם יש יתרון, לאור עליית הריבית והקושי לייצר סינרגיות, כמו גם מהמשך "ישיבה על הגדר" בציפייה לירידת שווי החברות. 

פער בין ישראל והעולם

לדברי רו"ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום שירותי מיזוגים ורכישות ב-PwC Israel, "שינויים בסביבה המאקרו-כלכלית העולמית הובילו לחוסר ודאות גבוהה בשוק העולמי והמקומי. שיעורי הריבית הגבוהים והמשתנים ביחס לעשור האחרון, לצד קושי בגיוס כספים, תנודתיות בשווקים, אי-יציבות גאופוליטית וחשש מתמשך ממיתון ורמות אינפלציה גבוהות, הובילו לחוסר יציבות שמיתן את הקצב המהיר של ביצוע עסקאות רכישה ומיזוג שאפיינו את השנים 2021-2022, ובאופן כללי ציננו את מוטיבציית המשקיעים לביצוע עסקאות".

עם זאת, לדבריה, "מגמת הירידה של עסקאות רכישה ומיזוג בשוק הישראלי חזקה יותר ביחס לעולם. אנו מייחסים את ההאטה המשמעותית בשוק העסקאות של רכישה ומיזוג בישראל במידה רבה לאי-הוודאות הפוליטית והחברתית אשר שרר בישראל במהלך שנת 2023 סביב הרפורמה המשפטית והמחאה הנרחבת. ניכר כי משקיעים זרים חששו לבצע רכישות בישראל בתקופה זו, ונראה כי נמנעו מלהשקיע ולבצע עסקים בשוק המקומי". 

רו''ח ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראש תחום M&A Services ב-PwC Israel / צילום: באדיבות PwC Israel

אנזל-אביאל הוסיפה כי 2023 הושפעה במידה רבה ממשבר ההייטק העולמי, שהחל ב-2022, העמיק בתחילת השנה, ובהמשך ניכרים סימני יציאה מהמשבר בארה"ב ובאירופה.  "לעומת זאת, ענף ההייטק הישראלי עדיין לא מראה סימני התאוששות, ככל הנראה שוב בהשפעת האירועים הפוליטיים. באופן כללי אנו רואים פער שהולך ונפער בין ישראל והעולם בנוגע למגמות וקצב ההתאוששות בשווקים, נתון המעורר דאגה".  

ומה בהמשך? 

ב-PwC צופים בטווח הקצר המשך חולשה בשוק המקומי ביחס לעולם, בשל המלחמה. "קשה לצפות את תגובת השוק בעתיד הרחוק יותר, והדבר תלוי בין היתר בהתפתחות המצב הביטחוני והפוליטי בישראל.

"נציין כי על רקע המצב, ישנה תחזית להורדת ריבית בנק ישראל, צעד אשר עשוי לתמוך במידה מסוימת בשוק העסקאות וביכולת ללוות כספים בפרט. כמו כן, בשוק עדיין נמצא כסף רב, הן בקרב חברות ישראליות וזרות והן בקרב גופים פיננסיים שממתינים להזדמנויות אטרקטיביות ולהמשך ירידת השוויים. הזדמנויות כאמור עשויות לבוא לידי ביטוי בעיקר סביב חוסר ברירה של חברות אשר נקלעו למחסור במזומן או שחוו קושי בפעילות העסקית".

אנזל-אביאל מוסיפה כי למרות ההשפעות השליליות שצוינו, הביקוש והצורך בטכנולוגיה וחדשנות לא נפגעו ואף גוברים עם הזמן לנוכח האתגרים הגלובליים, בין היתר בתחומי בינה מלאכותית, סייבר, אנרגיה, רפואה, פינטק ועוד.

עוד כתבות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות