גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חוזקן של החטופות המבוגרות הוא לא בשרירים ולא בתוקפנות, אלא באצילות ובינה"

בממ"ד שממנו נלקחה עדה שגיא התגלו סימני מאבק, יוכבד ליפשיץ נחקקה בזיכרון כשלחצה את ידו של רעול הפנים בשחרורה, ויפה אדר שבה לארץ בזקיפות קומה, בדיוק כמו שהובלה לעזה על הקלנועית שלה ● החטופות המבוגרות שרדו את התנאים הקשים  והתייצבו למאבק להשבת מי שנותרו מאחור

יפה אדר נחטפת לעזה. תמונה שהפכה לסמל / צילום: ap
יפה אדר נחטפת לעזה. תמונה שהפכה לסמל / צילום: ap

במתקפת הפתע הרצחנית של חמאס, שגבתה את חייהם של מאות אזרחים, נחטפו לרצועת עזה מספר כמעט בלתי נתפס של כ-250 אנשים. בהם ילדים, תינוקות, נשים הרות ומבוגרים. מהרגעים הראשונים בלטו מספרן הרב ותמונותיהן של נשים מבוגרות, מעל גיל 75, ואף מעל גיל 80, שנלקחו מביתן, חלקן עם בעליהן, חלקן לבדן, חלקן גם נחטפו פצועות - אל תנאי שטח באזור מלחמה, ללא גישה לעזרה רפואית נאותה. ככל שחלפו הימים נחשף עד כמה התנאים היו קשים. לצד הקושי הפיזי המובן בגילים הללו, הנשים הללו הפגינו ומפגינות גבורה מנטלית מעוררת השתאות. הן חזרו זקופות, והתייצבו חזקות ואיתנות לצד יתר משפחות החטופים בקריאה להחזיר את כולם הביתה.

"למרות שלעיתים התפיסה התרבותית יכולה להיות אחרת, לדעתי זקנה זאת התפתחות", אומרת יעל ברוך, פסיכואנליטיקאית שמתמחה בטיפול ובתהליכים התפתחותיים בגיל השלישי. "הערך של אותן נשים מבוגרות, והחוזק שלהן, לא חוזק של שרירים ולא בתוקפנות, אלא במעין אצילות ובינה". שוחחנו עמה על מאפיינים דומים אצל החטופות המבוגרות, שמהווים את נקודות החוסן שעזרו וממשיכים לעזור להן בגבורתן.

"הזקנה נתפסת כהיחלשות. ואמנם מבחינה פיזית אכן מתרחשת היחלשות, אבל דווקא הנפש, בהתפתחות בריאה, יכולה להתחזק עם השנים", אומרת ברוך. "במצב זקנה בריא אמנם קיים ייאוש ריאלי, כושר ההליכה נפגע, יש כל מיני בעיות בריאותיות, לעיתים מחלות, וגם ייאוש ריאלי מכך שהחיים עומדים להסתיים. אבל עיבוד בריא של התפתחות פנימית בגיל השלישי מאפשר רכישה של חוזק פסיכולוגי מסוים".

הבנה וקבלה, של הטוב והרע

לדברי ברוך, חלק מהחוזק הפסיכולוגי כרוך בקבלת המגבלות והסופיות של החיים, לצד השלמה עם מסלול החיים כפי שהוא, ועם היותו בלתי נמנע. "הבנה וקבלה של העולם והאנשים שבתוכו, עם הטוב והרע, קבלת העובדה שבאדם יש הרבה דברים טובים ונפלאים אבל גם יסודות של הרס, רוע וקנאה".

מבחינת קבלה זו מציינת ברוך את יוכבד ליפשיץ, בת 85, שנחטפה מקיבוץ ניר עוז ביחד עם בעלה עודד והייתה בין המשוחררות הראשונות משבי חמאס, לאחר 17 יום. חמאס פרסם סרטון תעמולה בו חמושים רעולי פנים מלווים בשחרור את ליפשיץ ואת נורית קופר, בת 79, שגם היא נחטפה מניר עוז, ביחד עם בעלה עמירם. הרגע שהפך לוויראלי הוא זה שבו ליפשיץ הסתובבה ולחצה לשלום את ידו של רעול הפנים. ברוך מסבירה, כי אותם תהליכי התפתחות בריאים בגיל השלישי הם אלו שמאפשרים לצמצם את האיום שיכול להיתפס כאינסופי, כדוגמת רעול הפנים החמוש, לממדי אדם.

מעדויות שחשפה ליפשיץ מאוחר יותר, היא שהתה במשך 17 ימים במנהרה, מתחת לפני הקרקע, באזור בו החמצן הלך ואזל ועם מעט מאוד מזון. לאחר חזרתן, קופר וליפשיץ התייצבו היישר לצד משפחות החטופים בקריאה להחזיר את כולם הביתה, כשבעליהן וחלק מאנשי קהילתן עדיין נמצאים בשבי. על היכולת הזאת, להתגייס בחזרה למאבק לאחר שהות בתנאים קשים בשבי ארגון טרור, מסבירה ברוך כי "לעיתים, בגיל השלישי, מתפתחת יכולת קבלה רחבה יותר של המציאות, גם קבלת דברים שלא בהכרח מבינים. היכולת הזאת, גם לקבל את העולם סביבך אבל גם לתפוס את עצמך כמשהו רחב הרבה יותר - הופכת את האדם גם להרבה פחות פגיע. בגילים מבוגרים לעיתים נרכשת ראייה שהיא מעבר לעצמי, ראייה שמזדהה עם העולם ועם האנשים סביבנו".

כוחה של הקהילה

לדברי ברוך, אנשים שאינם משלימים עם הימצאותם של יסודות רעים בעולם, הם "הרבה יותר פגיעים כשמופנה אליהם רוע". היא מוסיפה, כי "באופן יותר כוללני, גם הבנה של המקום בו אנחנו נמצאים בהיסטוריה, הן מבחינה אישית והן מבחינה לאומית, תורמת לחוסן הנפשי. כמו כן, גם אפקט ההפתעה פוחת. באותם אירועים מפתיעים ישנו את אלמנט חוסר האונים, משהו קורע את רקמת החיים באופן בלתי מובן. קבלת הכולליות של החיים יכולה לצמצם השפעה שכזאת".

עדה שגיא, בת 75, אם לשלושה ילדים וסבתא לשישה נכדים, נחטפה גם היא מקיבוץ ניר עוז בשבת של 7 באוקטובר. בעברה הייתה מורה ומנהלת בית ספר והיא שהתה בשבי 53 ימים עד ששוחררה במסגרת הפעימה החמישית בעסקת החזרת החטופים. כשמצאו את הממ"ד בו הסתתרה שגיא, היו בו סימני מאבק, כך לפי הפרסומים. "קבלת המציאות לא מכחידה את הרצון לחיים" אומרת ברוך. קבלת והבנת ההתבגרות המתפתחת, אינה אומרת שבמצבי הישרדות לא יתעורר יצר החיים במלואו כוחו.

בתמונה שהפכה להיות אחת המזוהות ביותר עם אירועי 7 באוקטובר, נראית יפה אדר על הקולנועית שלה, מוקפת מחבלים, בדרך לעזה. אדר, בת 85, נחטפה מקיבוץ ניר עוז, שהייתה מבין מקימיו. אחרי 49 יום בתנאי שבי קשים, חזרה אדר במסגרת עסקת שחרורי החטופים, הביתה. תמונותיה צועדת זקופה לעבר רכב הצלב האדום, עוררו גל של תגובות אוהדות ברשתות החברתיות. האישה המבוגרת שנחטפה על הקולנועית זקופת קומה, שבה הביתה כעבור מעל חודש, באותה זקיפות.

ברוך מסבירה כי "מה שעוד עוזר לנשים הללו הוא שכולן חיו בקיבוצים, העובדה שהן כולן חלק מקהילה, הן לא לבד. העובדה הזאת עוזרת לא להרגיש בדידות, מה גם שהן מקבלות ערך רב מעצם היותן מוקפות. כמו כן, מבחינת סדר הדורות, הנשים הללו חשובות בקהילה, והן זוכות להערכה ולכבוד". אופי החיים הקהילתיים בקיבוץ, לטענתה של ברוך, מחזק את החוסן הנפשי של אלו שלוקחים בהם חלק, ובפרט של בנות הגיל השלישי. "לדעתי זה מאיר באור יקרות את הנושא של לחיות בקהילה, הקהילה הקיבוצית במקרה הזה, ועד כמה זה חשוב שיש לך מקום מכובד ומוגדר ואינך לבד ויש לך תפקיד במסגרת הקהילה הזאת", אומרת ברוך.

"מעריכים את החיים יותר"

מרגלית מוזס, בת 77, נחטפה גם היא מניר עוז. בסרטון שיצא מטעם מטה משפחות החטופים סיפרה מוזס כי "בשבת, 7 באוקטובר, הורידו אותי למנהרה". עוד היא סיפרה כי בלילות היא משתמשת במכשיר נשימה וכי "לקחתי אותו איתי כדי שאוכל לישון". את המכשיר לקחו ממנה, "זה היה רגע מאוד קשה, כי אני אמרתי לו שזה החמצן שלי. ודיברתי איתו בערבית. הוא הבין בדיוק, אבל לא היה לו אכפת. הוא לקח והלך אחורה".

עוד סיפרה כי "היו קשיים. היו קשיים נפשיים, היו קשיים פיזיים, וכל יום שעובר זה נעשה יותר ויותר קשה. המצב של להיות חטופים במנהרות, או איפה שלא נמצאים, זה מצב בלתי נסבל. קשה מאוד, ועם תנאים לא תנאים".

במצבים כאלה, בהם הגוף בלאו הכי חלוש, בולט עוד יותר הרצון לחיות. "אנחנו חושבים שזקנים לא רוצים לחיות. הם רוצים. הם מעריכים את החיים יותר כי הם יודעים שהחיים לא מובנים מאליהם", אומרת ברוך שמסבירה כי דווקא בגילאים המבוגרים, הכניעה למוות היא פחות טריוויאלית.

רותי מונדר, בת 78, נחטפה גם היא מקיבוץ ניר עוז, עם הבת שלה והנכד שלה. בעדות שנתנה לאחר חזרתה מהשבי, סיפרה על התנאים הקשים בהן שהו היא, בתה ונכדה, ועם זאת, על הכוח מעצם היותם יחדיו. "בגיל הזה ישנה נכונות לתת, היא מתבססת כחלק מהזהות - הנתינה לצעירים ממך, האני שלך זאת לא רק השקעה עצמית, אלה הזדהות עם הצעירים שאנחנו מטפחים. מבחינה התפתחותית בגיל המבוגר שואבים הנאה מלתרום לדור הצעיר, זאת אפילו קבלת משמעות", אומרת ברוך. היכולת של מונדר להיעזר בבני משפחתה ולשרוד את כ־50 הימים ששהתה בשבי החמאס, מעוררת התפעלות עוד יותר לנוכח העובדה כי את הידיעה על מות בנה, שנרצח בפעולת הטרור של חמאס, היא גילתה עוד בהיותה בשבי.

כל הנשים שחזרו, ללא יוצא מן הכלל, מצטרפות לקריאה להחזרת שאר החטופים הביתה. ביניהן גם דיצה הימן, בת 84, שנחטפה מקיבוץ ניר עוז ושהתה 53 ימים בשבי החמאס. בסרטון מטעם מטה משפחות החטופים מספרת הימן על התנאים מסכני החיים שבהם הייתה נתונה ושבהם עדיין נתונים אלו שנשארו בשבי החמאס.

שחרורה של מרגלית מוזס. העידה על התנאים הקשים / צילום: Reuters

נדמה כי בתוך התופת, התגלתה במלואה תפארתה גבורתן של אותן נשים מבוגרות. כנגד כל הסיכויים, בתנאים כמעט בלתי אפשריים, הן הצליחו להחזיק מעמד, לעזור לעצמן ולסביבתן, לשוב הביתה בראש מורם ומיד להצטרף להמשך המאמצים להשבת כל החטופים שעדיין נותרו בשבי.

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו