גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שגייס 40 מיליון דולר לציוד לצה"ל: "תורמים אמרו 'קח את הכסף שלי, זה חיוני לשרידות ישראל'"

שיחה עם ערן אפרת, שותף מנהל בחברת VerDiesel העוסקת בייצור ביו–דיזל, על הקמת מערך גיוס כספים בהיקף של מיליוני דולרים עבור ציוד מיגון לחיילי צה"ל • ערן אפרת ידבר ביום שלישי הקרוב בועידת ישראל לעסקים של גלובס

ערן אפרת, שותף מנהל בחברת VerDiesel / צילום: Ivan Fois
ערן אפרת, שותף מנהל בחברת VerDiesel / צילום: Ivan Fois

עד לפני 7 באוקטובר ערן אפרת (41) נשא שני טייטלים עיקריים: יזם בתחום האנרגיה הירוקה, כמייסד חברת Verdiesel הפועלת באירופה, ולצד זאת - אושיית טוויטר, עם כ-38 אלף עוקבים, המרבה לכתוב על בעלי חיים (גילוי נאות: אפרת כותב במוסף התרבות של גלובס את מדור החיות - ה"ו). אך אז הגיעה השבת השחורה, והכול השתנה.

היום, כחודשיים אחרי, הוא חתום על מפעל אדיר של התרמת כספים עבור ציוד מיגון לחיילים. יחד עם צוותו - יוסי אפלבאום אלעד מישראל, ולי רוזנבלום וטל אל-מישאלי מארה"ב - הם הצליחו לגייס כ-40 מיליון דולר שקנו עשרות אלפי לוחות קרמיים, אלפי קסדות וכן מאות רבות של רחפנים ומצלמות היקפיות, שהותקנו על רק"ם (רכב קרבי משוריין); והגיוס עדיין ממשיך.

"אם היינו לוקחים את כל הכסף שהציעו לנו במהלך שלושת השבועות הראשונים, היינו יכולים לגייס יותר מ-100 מיליון דולר", אומר אפרת בראיון מביתו באמסטרדם. "עבדנו בצורה שקופה שמתאימה לתורמים גדולים. זה הפך לפלטפורמה שבשיאה היה לה הרבה יותר כסף מאשר ציוד זמין. היו תורמים שאמרו: אנחנו רוצים לעבוד רק איתך. Take my money. הם שמו את הסכומים האלה, כי הם הבינו שזה חיוני לשרידותה של מדינת ישראל".

כאיש עסקים אפרת מיומן בסגירת עסקאות של מיליונים, "אבל האדרנלין מלסגור תרומה של מיליונים לחיילים, הוא הרבה יותר גדול", הוא מודה. "אלה החיילים עצמם שאומרים: הקסדה שלכם בלמה את הקליע, האפוד הציל את חיי. הפידבק הזה מחזק ועוזר לנו להמשיך הלאה". אמנם אפרת מוכתר במוסף זה כ"גיבור", אך לדבריו: "רק החיילים הם גיבורים. יש משפט ששמעתי מאחד החבר'ה שעזרו לי בלוגיסטיקה בניו יורק: 'תזכור, אנחנו רק מעודדים מהיציע'".

לפני שנבין איך הצלחת להרים את האופרציה הזאת, בוא נתחיל מהתחלה. איפה היית בבוקר 7 באוקטובר?

"אשתי ואני התעוררנו ביום שבת למבול של הודעות. רק אחרי שהתחילו טלפונים עם הארץ, ההכרה בגודל האסון התחילה לשקוע. יש לי קשרים משפחתיים עם קיבוץ בארי, דרך בן דוד שכמוני גם הוא חי בהולנד, שחצי ממשפחתו נמחקה: אמא שלו, אחיו ובת אחיו, בת 10 חודשים (משפחת כהן - ה"ו). אחיין של חבר טוב נרצח במסיבה. אח שלי, שהוא די.ג'יי ידוע (DJ Freedom Fighters - ה"ו), היה אמור לנגן במסיבה ברעים, אבל בסוף נשאר בחו"ל. הוא מכיר אנשים רבים שנרצחו. הכל הרגיש מאוד קרוב".

ואז בטוויטר וברשתות החברתיות הבחנת שאנשים מבקשים ציוד?

"כן, מיד רואים שמתוכנן גיוס מילואים מאוד גדול, והתחילה אנדרלמוסיה מוחלטת של חיפוש ציוד צבאי". באופן מקרי לחלוטין רק יומיים קודם לכן אפרת רכש "שלוקרים" (מימיות ללוחמים) עבור הצוות של אחיינו בסיירת נח"ל, שסיים מסלול. האחיין, יעל פישמן, אף נפצע קשה במהלך המלחמה, וכעת כבר חש בטוב. "מעולם לא רכשתי ציוד צבאי קודם לכן. פרסמתי ברשתות את הכתובת של החנות, ואנשים, שחיפשו גם נעליים ואפודים, מיד הגיבו: 'נגמר לנו הציוד'. הבנתי שיש פה סיפור שצריך לנסות לטפל בו.

"בשלב ראשון, הפרופיל שלי בטוויטר הפך לתחנת מידע. אנשים כתבו: 'אני נמצא בחנות איקס, יש נעליים. תפרסם'. כך נולדה הפלטפורמה הזאת שנקראת גיוס ציוד לחיילים. ב-48 השעות הראשונות גייסנו בישראל, ורק דרך טוויטר, כמעט 750 אלף שקל. קנינו הכול: ציוד חם, נעליים, אפודים קרמי ואביזרים לנשק".

"זה נכנס לך לחלומות"

אפרת גיבש שיטת פעולה שליוותה אותו לכל אורך הדרך: הוא מפרסם חשבונית מהספק בטוויטר ואז מי שמעוניין לשלם בעבורה, פונה ישירות לבעל העסק. אחרי שהכסף עובר, הסחורה משתחררת - לפעמים אל החיילים שמחכים לה מחוץ לדלת. "רציתי לשדר אמינות מהרגע הראשון, ולהראות לתורמים שאף אחד לא נוגע בכסף או צובר אותו. היה ברור שאני לא גוזר כאן שום קופון. ביומיים הראשונים, לא הייתה חשבונית שעמדה באוויר יותר משעה".

אלא שבשבוע הראשון ללחימה, הרבה מהמאמצים גם ירדו לטמיון. הוא החל לייבא גם מחו"ל, "אבל לפחות 50% מהציוד שרכשנו הלך לפח. זה אומר, מיליונים רבים של דולרים", הוא מספר. "הייתי מקבל טלפון, נניח, מבית כנסת במיאמי ששם רכשו אפודים ב־10 מיליון דולר; או טלפונים מסוג 'גייסנו 20 מיליון דולר, מה עושים עם זה?'. ואתה, אין לך מושג. ידענו להכניס את זה לארץ, אבל הכנסנו זבל".

התמקדתם ביבוא רק מארה"ב. למה?

"סין לא מספקת ציוד צבאי לישראל והייבוא מאירופה מסובך, כי שם רוצים שארגון צבאי ידבר איתם. לא הרתיע אותי לייבא ציוד צבאי מכל מדינה בעולם. בעסקים שלנו, רוב השילוח הוא דרך אוניות, רכבות ומשאיות. מטוס, לעומתם, הוא כמו 'רנו קנגו'. ידעתי שלכל דבר יש תו תקן ושאסתדר".

אפרת חשב שכל רגע צה"ל ייטול ממנו את המושכות, אך בשבוע השני ללחימה כבר הבין ש"נקרא לדגל". "אתה עובד סביב השעון, 24/7 באמת, לא כביטוי. זה משפיע עליך נפשית, זה נכנס לך לחלומות וזה מנתק אותך לחלוטין מהסביבה. יש את מוטיב המהירות, ואתה רוצה להיות זה שמציל את העסק". זה גם היה השבוע שבו התחיל לעבוד עם צה"ל באופן מסודר. "התקשר אלי מילואימניק שאמר לי: 'אני האדם שיורה על הלוחות הקרמיים באפודים. תשכח מכל מה שעשית עד עכשיו'", נזכר אפרת. "'זה לא שווה כלום. מעכשיו אני אכוון אותך מה לרכוש'. התבקשנו בשלב ראשון לשלוח רק לוחות לבדיקה".

תקציב משרד הביטחון לציוד ורכש הוא בהיקף של עשרות מיליארדים. איך זה שבכל זאת חסר ציוד?

"צה"ל רוכש ציוד במאות אלפים, משרוך ועד טיל. התקציב לא מספיק כדי לצייד את כל מערך המילואים האדיר שגויס אד הוק לטובת המלחמה. זה אולי הגיוס הגדול ביותר שהיה כאן. בנוסף, בגלל המלחמה באוקראינה, זמינות הציוד הייתה מוגבלת".

ספר על התורמים שלכם.

"בהתחלה, כל מי שהסכים לשים כסף - לקחנו. אחר כך יכולנו לסנן יותר, וכאן נכנסו לתמונה שני תורמים משמעותיים, חני וסטיב לאופר, שעדיין תורמים (פילנתרופים אמריקאיים שעלו לישראל לפני כארבע שנים - ה"ו). היו לנו תורמים מכל הקהילות בארה"ב, ואפילו תורם חרדי ששם הרבה מאוד כסף. בגלל שעבדנו בשיטת החשבוניות, זה היה מאוד פשוט. נניח שרכשתי 10,000 לוחות קרמיים ב־2.6 מיליון דולר - הגיע התורם ששילם את זה. לצורך שינוע, עבדנו הרבה מול אל על, שסיפקה את הלוגיסטיקה, לפעמים גם בחינם". התורמים, מספר אפרת, רצו להתמקד בציוד מיגון בלבד, ולא בנשק חם, המשמש להרג. "לתורם עשויה להיות עמותה, והוא לא רוצה שהיא תהיה מקושרת עם ציוד לחימה. ציוד הגנתי מצטייר הרבה יותר טוב", הוא מסביר.

המשבר עם התורם האמריקאי

לאורך הדרך היו גם רגעי משבר. לדוגמא, כשהיחסים עם ספק אמריקאי חשוב של לוחות קרמיים, חברת HESCO, עמדו לעלות על שרטון. "הבעלים, ג'ו, התעצבן עלינו כי שינינו את הספציפיקציות ולקח לנו זמן להביא את הכסף".

במהלך יצירתי, הצוות הבין כי אשתו של הבעלים היא יהודייה, והתקשרו אליה כדי לדבר אל ליבה. "לי רוזנבלום הובילה את המהלך וכנראה אמרה לה משהו נימוסי־אמריקאי בסגנון: 'רצינו לומר תודה על העזרה שהסקו מעניקה לישראל. חשבתי לעצמי, 'או שזה עובד או שהוא משתגע עלינו'. לשמחתי זה עבד. זה היה משלוח שמשכנו מתחת לידי האוקראיניים".

לאפרת חשוב להדגיש שדווקא פרויקטים צנועים יותר בתקציביהם, למשל המצלמות ההיקפיות (עם ראיית 360 מעלות), שהותקנו על רק"ם ורחפנים, הביאו לא פחות ערך מאשר האפודים הקרמיים. "המצלמות עלו לנו מיליון שקל. רחפן תרמי (שמסוגל לשדר תמונות בלילה, ה"ו) עולה 5,500 דולר. אבל אלו אמצעים שמצילים חיים יום יום", הוא אומר.

תסביר את הערך של המצלמות.

"בימים הראשונים של המלחמה מחבלים הצמידו מטענים לטנקים ונגמ"שים, והחיילים לא ראו זאת. הראייה בכלים האלה היא רק קדימה. בעיה נוספת היא הסכנה שכרוכה בהוצאת הראש מהטנק. בכל פעם שחיילים עשו זאת, ניסו לצלוף בהם".

לגבי הרחפנים, אפרת מסביר: "אחרי שהבאנו את הרחפנים, קיבלו הודעות מחיילים על כך שרחפנים הצילו פלוגות שלמות ממערבי נ"ט. בזכותם הם זיהו מחבלים שיוצאים מתוך פיר של מנהרה".

מה למדת מההתנסות הזאת לגבי צה"ל?

"שהמגזר הציבורי זקוק לניעור. מיגון לחיילים הוא מהותי. זה הדבר הראשון שהצבא צריך להשקיע בו כסף, לפני שהוא קונה טנק, מטוס או צוללת. בראייתי, מיגון חיילי החי"ר, כך שחיילי סיירת מטכ"ל, שלד"ג, שייטת וגולני ימוגנו אותו דבר - זה מה שהוביל אותי לכל אורך הדרך".

מניין מגיעה המוטיבציה הזו לסייע?

"פעם שאלו אותי למה יזם ממשיך לקום בבוקר גם כשהוא נכשל. הסיבה היא כי הוא רוצה להצליח. וכשאתה מצליח כיזם, זה מטריף אותך. זה מכניס אותך לדרייב להמשיך ולגדול. במקרה שלנו - ראיתי שהפעילות עובדת".

איך תחזור לעסקים ולכתיבה שלך על חיות אחרי התנסות כל כך חשובה?

"אנשים שיוצאים לפנסיה אחרי עשייה משמעותית, מפחדים מהיום שבו יצטרכו לפרוש. ככה אני מרגיש. עשינו את שלנו כצוות. זה עבד נהדר. אני מקווה שלא יצטרכו אותנו יותר".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל אחראי לספק מעטפת ציוד לחיילי צה״ל בסדיר ובמילואים, ופועל לטובת כך לילות כימים. במסגרת זו, הואצו תהליכי רכש של ציוד לחימה של אלפי אפודים קרמיים, אמצעי שהייה, ציוד חורף ועוד, ואף נפרסו מספר מרכזים לוגיסטיים מרחביים על מנת לשפר את המענה לכוחות בשטח. בנוסף, צה"ל פתח מוקד פניות, הזמין 24/7 עבור משרתי צה״ל. לאור פניות אזרחים, מערכת הביטחון מאפשרת תרומת ציוד מיגון אישי תקני בכמויות גדולות באופן סדור לאחר בדיקת הצורך".

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

תיקון והתנצלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"