גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאחדות הקבלנים פוצצה את הדיונים עם האוצר אודות הדרכים לשקם את הענף

לגלובס נודע כי חלק מההחלטה של התאחדות הקבלנים להפסיק את הדיונים עם משרד האוצר, נובע מכך שהתבקשו לדבריהם להוריד את מחירי הדירות, "תוך אי הבנה מוחלט של הענף"

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו, ''משרד האוצר מתנהג מולנו בצורה לא רצינית'' / צילום: כדיה לוי
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו, ''משרד האוצר מתנהג מולנו בצורה לא רצינית'' / צילום: כדיה לוי

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו הודיע, כי נציגי ההתאחדות לא יוסיפו לפגוש נציגים מהאוצר, שנועדו לשקם את ענף הבנייה, בעקבות המלחמה. "משרד האוצר מתנהג מולנו בצורה לא רצינית. לדיונים שנערכים איתנו ובוועדות הכנסת הם שולחים את מספרי שלוש, ארבע וחמש באגף התקציבים; שר האוצר מסרב להיפגש איתנו, ומהפגישות שנערכו ביננו לבינם לא יצא כלום", אמר סרוגו לגלובס. לגלובס נודע עוד, כי חלק מההחלטה לפוצץ את הדיונים נובע מהגישה שזיהו בהתאחדות אצל האוצר, שבודק את מדיניות הדיווידנדים שלהם ודורש מהם להוריד את מחירי הדירות, "תוך אי הבנה מוחלט של הענף", אומר סרוגו.

אי הוודאות בשוק הנדל"ן: "מי שזכה במכרז במחיר גבוה מנסה לבטל"
משכנתאות בהיקף 5.5 מיליארד שקל נלקחו בנובמבר - 21% יותר לעומת אוקטובר

בשבועות האחרונים התנהלו מספר פגישות בין נציגי משרדי האוצר והשיכון עם נציגים מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ, בניסיון לגבש פתרון לבעיות הקשות שמהן סובל ענף הבנייה בתקופה האחרונה, ואשר מאוד הוחרפו עם תחילת המלחמה. 

בין הבעיות: הריביות הגבוהות ומצוקת כוח האדם

בעיות היסוד שגורמות למצוקה אצל הקבלנים הן הריביות הגבוהות, שמייקרות עבורם את עלויות הליווי, ומורידות את הביקושים לדירות שהם מקימים; מצוקת כוח אדם חמורה שממנה סובל הענף הזה החלה זמן רב לפני פרוץ המלחמה, אך המדינה מפעילה מכסות של יבוא כוח עבודה זר, והביורוקרטיה סביב הנושא כבדה מאוד ויקרה מאוד. 

המלחמה החמירה מאוד את המצוקות, שכן הציבור שעוד קודם לכן צמצם מאוד את רכישת הדירות שלו, הקטין אותן עוד יותר; עשרות אלפי עובדים פלסטינים מנועים מלשוב לעבודתם, וכך נותרו קבלנים, במיוחד קטנים, ללא עובדים כלל; עלויות הבנייה עלו מאוד בתקופה האחרונה ומקשות אף הן, והמלחמה מקשה עוד יותר על היזמים והקבלנים לעמוד במחירי הקרקעות. 

כאמור, עד כה התקיימו מספר פגישות בין הצדדים, אך ללא התקדמות כלל. כפי שפורסם בגלובס, באוצר חושדים בקבלנים, כי הם מעוניינים לסייע להם באמצעות גיבוש צעדים שיבלמו את ירידות המחירים שנרשמו באחרונה. כפי שפורסם בגלובס, באוצר כועסים על התנהלות חברות הנדל"ן, שבתקופת הגאות בענף, חילקו דיווידנדים במאות מיליוני שקלים (ב-2021 הם חצו את רף המיליארד שקל), ועתה הם מחזיקים במלאי שיא של דירות לא מכורות שעובר את ה-60 אלף, אך לא ממהרים להוריד את מחיריהן. 

עיקר הבעיות מצויות בחברות יזמיות קטנות

לגלובס נודע כי דברים ברוח זו נאמרו לנציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, במסגרת מספר פגישות שנערכו עם נציגי האוצר ומשרד הבינוי והשיכון. נציגי הקבלנים טוענים, כי עיקר הבעיות מצויות בחברות יזמיות קטנות ובחברות שפועלות בתחום התשתית, וכי הם מנועים להוריד מחירי דירות מעבר לרף מינימום מסוים, שנקבע בחוזה הליווי שלהם עם הבנקים המלווים, ולכן טענות האוצר אינן רלבנטיות. 

סרוגו טוען, כי השימוש בטיעונים הללו מעיד על אי הבנה מצד האוצר את ענף הבנייה, ועל מיסמוס הדיונים, ואולם הוא מוסיף, כי העדרם מהדיונים של נושאי תפקידים בכירים באוצר, ובראשם השר - הוא הבעייתי יותר: "זה מראה לך את הגישה", הוא אומר. "בדיונים בוועדות הכנסת על מתווה הפיצויים לקבלנים, במיוחד הקטנים, שנמצאים בבעיה קשה מאוד, משום שאין להם את העובדים הפלסטינים הגעתי לשם וראיתי את מספרי ארבע וחמש באגף התקציבים. זה מראה, שהם בורחים מכל קבלת החלטות ומכל דיון ואנחנו לא מוכנים לדיוני סרק עם האוצר, שכל תפקידם זה למרוח אותנו". 

בנקודות מסוימות קיימת אי הסכמה יסודית בין הצדדים. אחת הראשיות שבהן היא הצעת ההתאחדות להוריד את מס הרכישה על משקיעים ל-5%, כפי שנעשה לפני 3 שנים על ידי שר האוצר לשעבר ישראל כ"ץ. באוצר מתנגדים לכך נחרצות וטוענים שמדובר בצעד שיעלה את מחירי הדירות. 

סרוגו טוען, כי הצעד הזה לא יעלה את מחירי הדירות, משום שמשקיעים רוכשים דירות מוזלות בפרי סייל ומשום שהוא יתרום לגידול בהיצע הדירות, שכן יזמים שייהנו מהביקושים הגדלים, יתחילו ליזום פרויקטים חדשים. 

בנקודות אחרות ובראשן מצוקת העובדים, דווקא קיימת הסכמה רחבה בין הצדדים, אך סרוגו טוען, כי "הם לא עושים שום דבר לקדם את זה. ראשוני העובדים יגיעו בינואר, וזה בעקבות החלטה שהתקבלה באוקטובר. אז יגיעו 5,000 או 10,000 עובדים. זו טיפה בים. צריך להביא לכאן עוד 80 אלף עובדים זרים ולפי הקצב שלהם זה ייקח עד סוף השנה הבאה. איך אנחנו יכולים להחזיק מעמד, כשאין לנו עובדים? צריך כאן התערבות של שר האוצר וראש הממשלה. אי אפשר להסתפק ברגולציה הרגילה. צריך לשנות מהיסוד את הגישה, וכרגע משרד השיכון נלחם לבד בנושאים הללו. במקומות רבים שנת הלימודים הבאה של ספטמבר 2024 לא תפתח בזמן, כי לא מקימים עכשיו את בתי הספר. הם פשוט לא מבינים מה שהם צריכים לעשות. מיום תחילת הממשלה הנוכחית - אין תוכנית דיור. אין. ואחרי כן מתפלאים למה מחירי הדירות לא יורדים?".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "משרד האוצר מבצע עבודת מטה רחבה כדרך קבע בנוגע לשוק הדיור בישראל, ובפרט ביחס למצב כיום. העבודה המקצועית מתבצעת על בסיס הנתונים הכלכליים במשק ולא לפי היקף הלחץ התקשורתי.

"במסגרת תהליכי העבודה, המשרד מקיים שיח עם כלל הגורמים הרלוונטים בשוק, ובהם קבלנים רבים, מהתאחדות ומחוצה לה, וגורמי מימון רבים.

"המשרד גיבש וקידם, בשיתוף פעולה בין ממשלתי מלא, מספר רחב של פעולות סיוע לשוק ובהם מענקים לעידוד תעסוקת ישראלים בענף, תקצוב הכשרות לעובדים בענף הבנייה, תכנית הסיוע לקבלנים במסגרת תכנית הסיוע המשקית, הרחבת המכסות לעובדים זרים ועוד".

מלשכת שר האוצר סמוטריץ' נמסר, כי לא ידוע להם על כל ניסיון לקיים פגישה בין ההתאחדות לבין השר.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב