גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולם המוזיקה הקלאסית חוגג מאה שנה להולדת מריה קאלאס

דמותה ופועלה של זמרת האופרה הידועה מונצחת בימים אלו בספרים, תערוכות ומארז דיסקים ● אנג'לינה ג'ולי תגלם בסרט חדש את הדיווה, וטרם הוחלט אם היא תשיר את הפס קול או שישתמשו בהקלטות מקוריות של קאלאס

מריה קאלאס, 1958. קיבלה את תפקידים הנחשקים ביותר / צילום: ויקיפדיה
מריה קאלאס, 1958. קיבלה את תפקידים הנחשקים ביותר / צילום: ויקיפדיה

עולם המוזיקה הקלאסית מציין החודש מאה שנים להולדתה של מריה קאלאס (1923-2023), מכוכבות האופרה הגדולות בכל הזמנים, עד כדי כך גדולה שמעריציה קראו לה בשם "לה דיווינה" ("האלוהית").

קאלאס, בעלת קול הסופרן, זכתה במעמדה בזכות כמה כישורים: שליטה מוחלטת בטכניקה הווקאלית, פרשנות דרמטית נוגעת ללב, וטווח קולי יוצא דופן שהשתרע על פני שלוש אוקטבות. עובדה זו איפשרה לה לשיר כמעט כל תפקיד שנכתב לקול נשי, החל מ"מלכת הלילה" של מוצרט ועד "כרמן" של ביזה.

6 הערות | ההיסטוריה של האנטישמיות באוניברסיטת הרווארד
הספר שמתאר את המאבק בין שתי החברות האמריקאיות על השליטה במכירות באינטרנט

הרפרטואר שלה כלל אופרות מאת דוניצטי, בליני, רוסיני, ורדי, וגנר, פוצ'יני ורבים אחרים, וביצועיה המוקלטים לאופרות נבחרות, דוגמת "נורמה" של בליני או "טוסקה" של פוצ'יני, נחשבים עד היום למיתולוגיים.

 

כשצופים בהקלטותיה המצולמות, רובן בשחור לבן, אפשר להבין מדוע: הייתה לה נוכחות בימתית כובשת, קול חם וקטיפתי, ויכולת ייחודית "להיכנס" לדמות שגילמה.

למרבה הצער, ההקלטות המצולמות אינן רבות: בתקופה שבה פעלה קאלאס רוב בתי האופרה לא התירו לתעד את היצירות והעדיפו שהקהל יחווה אותן בביצועים חיים.


ראיון עם מריה קאלאס

מוזיאון מול האקרופוליס

בימים אלה, לרגל חגיגות מאה שנים להולדת קאלאס, דמותה ופועלה של הזמרת האמריקאית-יוונייה מונצחים בספרים, מגזינים, קונצרטים, סרטים, תערוכות, פודקאסטים, מארזי דיסקים, תוכניות רדיו וטלוויזיה. אפילו מוזיאון חדש הקימו לזכרה.

כך למשל, נפתח באוקטובר, בבניין ניאו־קלאסי בן שלוש קומות הצופה לאקרופוליס באתונה, "מוזיאון מריה קאלאס", המציע הצצה מקיפה לחייה של קאלאס: שיחזור הדירה שלה בפריז, הקלטות מצולמות של אופרות בהשתתפותה, קטעי וידאו של כיתות אמן שערכה ב"ג'וליארד", תלבושות שלבשה בהפקות אופרה, מכתבים בכתב ידה, תכשיטים ואותות כבוד שקיבלה בחייה.

ביוני ראה אור בהוצאה היוקרתית Assouline אלבום בשם "מריה מאת קאלאס" (Maria by Callas). האוצר, הבמאי והצלם הצרפתי טום וולף, בעזרת חבריה הקרובים של קאלאס, ריכז באלבום צילומים וקטעי ארכיון נדירים המציעים נקודת מבט חדשה על הזמרת.

מדובר בפריט לאספנים או חובבים מושבעים: משקלו של האלבום 3.6 ק"ג, כריכתו עשויה משי והוא כולל 230 תמונות.

בחודש הבא אמורה להתפרסם ביוגרפיה בת 336 עמודים בשם "דיווה" שכתבה הסופרת האמריקאית דייזי גודווין, וזו מצטרפת לשורה ארוכה של ספרי עיון, פרוזה, זיכרונות וביוגרפיות שנכתבו על קאלאס לאורך השנים.

המהדורה היוונית של "ווג", שיצאה בתחילת החודש, מוקדשת כולה לקאלאס, עם הפקות אופנה שצולמו, בין השאר, באודאון של הרודוס אטיקוס ובספריית אונאסיס באתונה, ובשילוב הפסנתר האישי של הזמרת.

חוץ מהיותה פרסונה בעולם המוזיקה הקלאסית, קאלאס גם התבססה כאייקון אופנה בזכות סגנון הלבוש האנין והאלגנטי שלה.

היא העדיפה מעצבי עילית דוגמת כריסטיאן דיור, לנוון ואיב סן לורן, שלא רק עיצבו את תלבושות הבמה שלה, אלא גם את בגדיה האישיים.

בקיץ השיקה חברה "וורנר" את "לה דיווינה: מריה קאלאס בכל תפקידיה", La Divina: Maria Callas In All Her Roles, סט בן 131 תקליטורים, שלושה סרטוני בלו־ריי וסרטון די.וי.די, הכולל את כל הקלטותיה של קאלאס, מהראשונה, ב־1949, ועד האחרונה, באמצע שנות השבעים.

אולם האירוע המסקרן ביותר של חגיגות המאה לקאלאס הוא הסרט העלילתי "מריה", בכיכובה של אנג'לינה ג'ולי ובבימויו של יוצר הקולנוע הצ'יליאני פאבלו לארין, שביים כמה סרטים ביוגרפיים, בין השאר את "ספנסר", על הנסיכה דיאנה, "נרודה" על המשורר הצי'ליאני, זוכה פרס נובל לספרות, פבלו נרודה, ו"ג'קי" על ג'קלין קנדי.

הסרט, שצילומיו החלו באוקטובר ואמורים להימשך עד סוף השנה, עוסק בימיה האחרונים של קאלאס בפריז בשנות השבעים, אחרי פרישתה מהבמה ופרידתה מאהבת חייה, איל הספנות היווני אריסטוטלס אונאסיס.

הוא מצולם בערי אירופה, ביניהם פריז, יוון, בודפשט ומילאנו, וצפוי לצאת במהלך 2024.

הפקת הסרט טרם הודיעה אם אנג'לינה ג'ולי תשיר את פס הקול, או ששירתה של כוכבת אופרה אמיתית תורכב על פס הקול בתהליך הדיבוב.

"הרכבת קול" מסוג זה מוכרת מסרטים אחרים, כמו למשל "בל קנטו", בו שירתה של זמרת הסופרן רנה פלמינג הורכבה על קולה של השחקנית ג'וליאן מור.

אפשרות נוספת, סבירה יותר, היא שימוש בהקלטות מקוריות של קאלאס, כפי שנעשה בסרט "רפסודיה בוהמית" על להקת "קווין".

 

לשיר ללא זיקוקי דינור

מריה קאלאס נולדה בניו יורק ב- 2 בדצמבר 1923 למשפחת מהגרים מיוון. ב־1937, בגיל 14, יחד עם אמה ואחותה, היא עזבה את ארצות הברית ועברה ליוון, שם למדה וגם השיקה את הקריירה המקצועית שלה כזמרת בגיל 18. מאוחר יותר, בעיקר בשנות החמישים והשישים, היא קיבלה את התפקידים הנחשקים ביותר בבתי האופרה החשובים ביותר: לה סקאלה במילנו, בית האופרה גרנייה בפריז, מטרופוליטן אופרה בניו יורק, בית האופרה המלכותית בלונדון ועוד.

מעמדה כזמרת האופרה הבולטת בתקופתה הפך אותה לסלבריטאית על. העיתונות התייחסה לא רק להופעותיה המרשימות אלא גם לגירושיה מבעלה הראשון שהיה גם אמרגנה, ג'ובאני בטיסטה מנגיני, מזגה הסוער שבא לידי ביטוי ביחסים המתוחים שניהלה עם כמה מהקולגות שלה, חיכוכיה עם זמרת האופרה האיטלקייה רנאטה טבאלדי ("זה כמו להשוות בין שמפנייה לקוקה קולה", השיבה לעיתונאי שניסה לאמוד את ההבדלים בינה לבין יריבתה) וכמובן לרומן עם אונאסיס, שלאחר עשר שנות יחסים נטש אותה לטובת ג'קי קנדי, אלמנתו הטרייה דאז של נשיא ארצות הברית, ג'ון קנדי. אמירתה הידועה ביותר בהקשר הזה הייתה: "קודם איבדתי את הקול שלי, אחר כך איבדתי את הגזרה שלי, ולבסוף איבדתי את אונאסיס".

ב־1969, סמוך לפרידתה הכואבת מאונסיס, הבמאי האיטלקי פייר פאולו פזוליני ליהק את קאלאס לתפקיד הקולנועי היחיד ברזומה שלה, "מדיאה" מהמיתולוגיה היוונית, בסרט שנשא את אותו שם. הוא לא הצליח מבחינה מסחרית אך היה ונותר יצירה אמנותית מסקרנת, בעיקר בשל הופעתה של קאלאס, שהתאפיינה בשפת גוף מצומצמת, דבר שהבדיל אותה מהופעותיה על הבמה. ב־1977, קאלאס מתה מהתקף לב בגיל 53, לבדה בדירתה בפריז. לבקשתה פוזר אפרה בים האגאי, ליד חופי יוון.

שש שנים לפני, באחד מהשיעורים שהעבירה ב"ג'וליארד", היא העניקה לתלמידיה את העצה הטובה והפשוטה ביותר הנוגעת למוזיקה: "הקפידו לשיר בדרך הנאותה. לא עם זיקוקי דינור ולא במטרה לקבל מחיאות כפיים, אלא עם הבעה ברורה של המילים והדיקציה בשפה שבה אתם שרים".

עוד כתבות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"