גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקרן הארנונה ועד לאורית סטרוק: ביו"ש אי אפשר להתנהל בדרך המלך

בכל פעם מחדש אוהבים להתפלא על הדרך שבה זורם כסף ציבורי להתנחלויות, כמו באמצעות משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות בראשות אורית סטרוק, אבל שוכחים ששני הצדדים מגלגלים את תפוח האדמה הלוהט הזה כבר 56 שנה

השרה אורית סטרוק / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
השרה אורית סטרוק / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

צאו לרגע מהשיח הילדותי והשטוח כאילו אורית סטרוק, שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות, מתעלמת לגמרי מכל מה שקורה מסביב, באה כגנבת בלילה ומעבירה כספים לחבריה בהתנחלויות - על חשבון חיילינו הגיבורים. כאילו מתרחשת ביזה של הקופה הציבורית, בשעה שאפילו בני משפחתה הקרובים ביותר נמצאים במערכה - כולל ארבעה ילדים וארבעה חתנים.

שאלות ותשובות | מאיפה יגיע הכסף ומה קרה עם הכספים הקואליציוניים: כל מה שכדאי לדעת על התקציב שאושר
סגירת משרדי ממשלה מיותרים תחסוך למעלה ממיליארד שקל רק בהוצאות מטה
כסף למלחמה? הכנסת יוצאת במכרז להקמת מוזיאון בעשרות מיליונים

מנגד, עם עובדות קשה להתווכח. מתוך תקציב של 543 מיליון שקל, המשרד של סטרוק נטל 478 מיליון שקל ממה שמוגדר כספים קואליציוניים שאינם בבסיס התקציב, ואין הגדרה טובה יותר לתקציבים שמנסים לעבור מתחת לשולחן ולא בדרך המלך.

ואם זה לא מספיק, עוד 110 מיליון שקל של כספים קואליציוניים התחבאו היטב בתקציב משרד ראש הממשלה. וכל זאת, כשברור שמדובר במשרד מומצא ומיותר לחלוטין (אם כי זה נכון ל־20 משרדים לפחות, מתוך 36 משרדי ממשלה קיימים).

אז למי שבכל זאת מחפש סיפור מעט יותר מורכב, שאינו כולל רק רעים מול טובים, מה בעצם קורה פה? בראש ובראשונה, זו בעיקר הזדמנות לראות את התנהלות ממשלות ישראל בכל הנוגע לתקצוב וסיוע לאזרחים שחיים מעבר לקו הירוק. להבין שהדרך המרכזית להתנהל ביו"ש - ואת זה יודעים אוהביה ומתנגדיה - היא בקומבינה ובמעקפים. בפתרונות אד הוק, טלאי על טלאי. כך, שגם אם צורכי הביטחון וההוצאות השוטפות עלו שבעתיים מאז ה־7 באוקטובר, וגם אם הכי מגיע, אי אפשר פשוט לייעד לשם כספים רק בצינורות הרגילים. כי זה יו"ש. מקום שהוא לא בדיוק פה ולא שם, ולכן סעיפים רבים מוכרחים להיות מוחבאים - אולי הסוד הכי גלוי לכל מי שמכהן בכנסת ובממשלה.

חבל ארץ שבו הולכים עם ומרגישים בלי

מהי "החטיבה להתיישבות" אם לא ההוכחה המושלמת לכך? הרבה לפני שהמציאו את המשרד של סטרוק, החטיבה הזו משמשת עשרות בשנים כזרוע מרכזית להקמה ולפיתוח ישובים מעבר לקו הירוק. רק באוגוסט האחרון פרסמה הממשלה את "תוכנית העבודה השנתית של החטיבה להתיישבות", שכלל תקציב של 533 מיליון שקל.

למעשה, מדינת ישראל בראה במו ידיה יצור כלאיים - זרוע שמתוקצבת על ידי הממשלה, אבל שייכת פורמלית להסתדרות הציונית העולמית, ה"אמא" של הקרן הקיימת והסוכנות היהודית ומי שנחשבת ל"חברה פרטית בבעלות העם היהודי" - כדי שתוכל לנוע בין הטיפות והממשלה תוכל לומר "זו לא אני, זו היא".

לפני חצי שנה סערה המדינה סביב אישור הקמת קרן ארנונה. על הדרך חשפה אותנו הקרן המתגבשת להבדל בין שני צדי הקו הירוק, גם בממשלתם של בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר. תזכורת: כדי לעודד בנייה למגורים, החליטה הממשלה שקרן חדשה, שתחל לפעול ב־2024, תקבל נתח מכספי הארנונה שיגבו רשויות מקומיות מפרויקטים חדשים לתעסוקה ולמסחר, והיא תחלק את הכסף חזרה לרשויות שיאשרו דירות מגורים.

רק שאז התברר, שהרשויות ביו"ש לא יעבירו בעצמן כסף לקרן, כי אסור למדינה לקבל כסף מיו"ש. "בשל המצב המשפטי באזור", הסבירה ועדת הפנים של הכנסת, המדינה רק תקזז את הכספים שהן אמורות להעביר. חבל ארץ שבו הולכים עם ומרגישים בלי.

למדו לנצל את יתרונות אזור הדמדומים

לכל הצדדים זה בדרך כלל די נוח. מי שחי בשטח אפור לומד לנצל את יתרונות אזור הדמדומים. לא מעט יזמים שעובדים מעבר לקו הירוק יעידו כמה נוח ומשתלם להעסיק שם פועלים. מקום שבו חוקי הבטיחות של ישראל לא ממש חלים ונאכפים, כולל חוקי תעסוקה כמו שכר מינימום והפרשות סוציאליות. או האפשרות של תושבי חוץ וחברות זרות לקנות קרקעות ודירות בפטור ממס, בעיקר מע"מ ומס שבח, שמסייע לשווק לא מעט פרויקטים.

והעובדה שדה פקטו, כמעט ואין היטלי השבחה מעבר לקו הירוק, בין השאר כי קונים רבים נחשבים רשמית "בר רשות" ולא בעלים "אמיתיים". כלומר בעוד שבתוך הקו הירוק בעלים של קרקע שעוברת שינוי והשבחה, כמו תוספת זכויות בנייה, מעביר מחצית מהשבח לרשות המקומית - סכום שעומד בכל שנה על מיליארדי שקלים וזורם לקופות הרשויות המקומיות - ברחבי יו"ש היטל ההשבחה כמעט לא קיים. זה גם מסביר את הצורך המובנה של הרשויות בסיוע מוגבר מצד המדינה.

ורק פה ושם, הבלגן המשפטי והפוליטי הזה, תפוח האדמה הלוהט ששני הצדדים מגלגלים כבר 56 שנה, מייצר התנגשויות ופופוליזם, שמשרתים לרגע את אחד הצדדים "המופתעים".

כוכבי השבוע

מצוין: בשורה ללא תאריך יעד
אנשי הצפון קיבלו השבוע את ההבטחה המיוחלת על פינוי מפרץ חיפה מהמפעלים המזהמים. "יום היסטורי", הודיעה ועדת השרים, שצירפה מילים גבוהות על "יצירת חיבור אורבני רציף בין הקריות לחיפה", ו"פרישה חדשה ומאוזנת של ייעודי הקרקע - מגורים, תעסוקה ופארק מטרופוליני לאורך הנחלים". מדובר בבשורה חשובה ואופטימית - אישור תוכנית המתאר הארצית, תמ"א 75, שכוללת מעל ל־100 אלף דירות ומיליוני מ"ר לתעסוקה ומסחר במפרץ חיפה. גם תכנון מחדש של שטח עצום בצפון, וגם בשורה על סילוק המפגעים שהעיקו עשרות שנים על מאות אלפים מתושבי הסביבה.

בכל זאת כדאי לחכות רגע עם החגיגות. הודעה שהוציאה חברת בזן, זו שיושבת בלב השטח, דיווחה לבורסה כי "תמ"א 75 אינה מציינת מועד להפסקת פעילות החברה, ולהערכת החברה אין בה כדי לפגוע בפעילות הקיימת, בתוכניות ובהיתרים שהונפקו". אז אמנם מדובר בבשורה חשובה לתושבים, אבל היא רק בגדר מתישהו.

בלתי מספיק: רשת המטרו מתפרקת
רק לאחרונה אישרה הוועדה המחוזית בתל אביב עוד תוכנית להקמת מגדלי ענק של כ־50 קומות, בעיר בת ים. גם הפעם, התוכנית נשענה על הפתרון התחבורתי הענק שנמצא מעבר לפינה, המטרו של גוש דן. זה שבמינהל התכנון עדיין מתעקשים שיתחיל לנסוע בעוד 10 שנים, שכולל 150 ק"מ תת־קרקעיים מתחת ל־23 רשויות, ושכבר הוצא בגינו סכום ענק של 1.5 מיליארד שקל מהקופה הציבורית.

אבל המרחק בין החלומות הגדולים למציאות העגומה התברר גם השבוע. שנתיים לאחר הקמתו, בגלובס נחשף כי מחצית מעובדי רשות המטרו הרימו ידיים ועזבו. הם ראו למשל שלא ממונה מנהל לרשות ושחוק המטרו מתגלגל בכנסת, בלי שלאף אחד בוער להגיע לקו הסיום. אז נכון שבמשרד התחבורה עדיין מתעקשים שהכל מתקדם כרגיל, ושהם אפילו חתמו על הסכמים נוספים בעלות של מיליארדים לפיתוח המטרו, אבל לא כדאי שתסמכו על זה אם אתם חושבים לקנות דירה או משרד באחד המגדלים.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר