גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם לא נתעורר בזמן, מחבלי נוח'בה יחזרו לביתם זכאים

כמות המחבלים שנעצרו ממשיכה לטפס, אך הדין הפלילי לא ערוך ובנוי למציאות מלחמתית שכזו ● במקביל, שר המשפטים והיועמ"שית עדיין רחוקים מטיפול בבעיה ● וכך, משפטם של מאות מחבלי חמאס צפוי להימרח ולהסתבך ● דעה

מחבלי חמאס נכנעים במהלך הקרבות / צילום: דובר צה''ל
מחבלי חמאס נכנעים במהלך הקרבות / צילום: דובר צה''ל

חודשיים וחצי לתוך המלחמה ורשימת המחבלים שמחוסלים עולה מדי יום. כן ירבו. לצד הרוגי חמאס, עולה עוד ועוד כמות המחבלים שנתפסים בעודם בחיים. כשאנו מדברים על מחבלים, יש קשת רחבה שיכולה להיכנס תחת ההגדרה. החל כמובן מלוחמי חמאס שהשתתפו בטבח המחריד ב־7 באוקטובר, בואכה לוחמים ופעילי ארגוני טרור נוספים שהשתתפו בקרבות בתוך עזה, דרך הנהגת חמאס והג'יהאד וכל אנשי המנגונים שלהם וכלה באזרחים ותושבים עזתים רבים מספור שסייעו לחמאס באלף ואחת דרכים שונות.

צה"ל לא מפרסם את רשימת העזתים שנעצרו מתחילת המלחמה. לפני מספר ימים דובר צה"ל פרסם כי כ־500 מחבלי חמאס והגי'אהד האסלאמי נעצרו בתוך רצועת עזה והובאו למעצר בישראל. בפועל, מספר העצורים גבוה פי שניים ושלושה.

דו"צ התייחס כנראה רק ללוחמים בפועל ולא התייחס למאות רבות של עזתים שנעצרו בחשד לסיוע לחמאס ולארגוני הטרור. כך לדוגמה נעצרו עשרות אנשי רפואה מבתי חולים שונים ברחבי הרצועה, כאשר המוכר שבהם הוא מנהל שיפאא ד"ר מוחמד אבו סלמיה. הוא לא מנהל בית החולים היחיד שנעצר. מלבד זאת, נעצרו בחשד לסיוע לחמאס רופאים נוספים, טכנאי CT, פרמאדיקים, נהגי אמבולנס ועוד. זו רק דוגמה אחת על מנת לסבר את האוזן.

כל יום שחולף פוגע ביכולת להעמיד לדין

למרות שחלפו 70 ימים, ישראל עדיין לא החליטה כיצד תמצה את הדין עם פעילי חמאס ועוזריו. לכאורה, שום דבר לא בוער. אפשר להחליט על כך בסוף המלחמה שלפחות על פי הצהרות ישראל תארך מינימום כמה חודשים נוספים. בסיום המלחמה, כאשר ישככו הקרבות, ישראל תוכל להתפנות להעמדה לדין של בכירי ארגון הטרור הרצחני, משתתפי הטבח וכל אלו שסייעו לארגון הטרור. אך האמת היא שלא ניתן להמתין. ההחלטה הייתה צריכה להתקבל כבר מזמן, וכל יום שחולף - פוגע ביכולת להעמיד אותם לדין.

הבעיה היא שהממשלה עוד לא החליטה בכלל עם מי הוא מעוניינת למצות את הדין. תיכף נדבר על השאלות "איך" ו"מתי", אבל קודם כל צריכים לדבר על "מי".

הכוח הלוחם של חמאס מונה לפחות כמה עשרות אלפים אנשים. עליהם צריך להוסיף את פעילי הג'יהאד וארגוני טרור קיקיוניים נוספים, כגון סניפים של אל־קעידה ודאעש בעזה. כך ניתן להוסיף מכל הבא ליד אנשים שסייעו בכל כך הרבה דרכים לחמאס. מנהלי סניפי בנק, שופטים, צוותים רפואיים, מורים, אנשי דת, יוצרי תוכן, פעילי רשת ועוד ועוד. השמיים הם הגבול. העמדה לדין של כל אחד ואחד מהם היא מוצדקת למדי.

ישראל בעבר הלא רחוק העמידה לדין דגי רקק מעזה. בישראל נעצרו עשרות רבות של אנשים שכתבו פוסטים מסיתים נגד ישראל, והוגש נגדם כתב אישום. אם זה המדד, אפשר מן הסתם לעצור 98% לפחות מאוכלוסיית עזה. גם אם עקב כורח המציאות, נלך על מדד הרבה יותר מקל, מדובר על מאות אלפים. האם ישראל בכלל ערוכה לכמות עזו של עצורים? ברור שלא. המדינה טרם החליטה מה רף הקיבולת שלה, ולא החליטה מה סדרי העדיפויות למיצוי הדין עם העזתים. איך אפשר למצות את הדין כאשר אתה לא יודע עם מי אתה מעוניין למצות את הדין, מה הקריטריונים ומה סדרי העדיפויות.

ראש הממשלה, שר הביטחון, שר המשפטים, השר לביטחון לאומי, היועצת המשפטית לממשלה, פרקליט המדינה והמפכ"ל צריכים להתכנס באופן בהול ולגבש כמה שיותר מהר את הקריטריונים להעמדה לדין, ואת הכמות המקסימלית של עזתים שישראל מסוגלת ומעוניינת למצות איתם את הדין. כל עוד זה לא קורה, ישראל מגששת באפלה ומשקיעה משאבים אדירים בלי תכנית עבודה סדורה, כאשר המשאבים של המדינה בתחום זה מוגבלים מאוד. המחדל הזה חייב להיות מתוקן עוד היום.

רף ההוכחה במשפט הפלילי גבוה במיוחד

וכעת נעבור לשאלת "איך". אם מחבלי חמאס יועמדו לדין על פי החוק הקיים - אף אחד מהם לא יורשע. אפילו לא אחד. זו המציאות, ויש להכיר בה. הדין הפלילי לא ערוך למציאות מלחמתית כזו. אסביר.

אם לדוגמה, רוצים להעמיד לדין מחבל נוח'בה שנתפס בעזה ומייחסים לו השתתפות בטבח בקיבוץ ניר עוז, יש צורך לתת לו את כל חומר החקירה האדיר שקשור, גם בעקיפין, לטבח בקיבוץ. מדובר בכמות חומר בלתי נתפסת. הוא יכול לדרוש תמונות הפנים של כל העזתים שיש בידי ישראל על מנת להוכיח שהדמות שנתפסה בתמונה איננה שלו. הוא יכול לעשות אלף ואחד תרגילים על פי סדרי הדין על מנת שהמשפט יימשך נצח. להבדיל, קחו את המשפט של ארגון הפשיעה של יצחק אברג'יל שנמשך כמה שנים טובות וחלקו הסתיים בהסדרי טיעון, למרות שהדיונים התקיימו 3 פעמים בשבוע, תכפילו את האנדרלמוסיה ב־1,800. זה סדר הגודל.

רף ההוכחה במשפט הפלילי הוא גבוה במיוחד. היכולת להוכיח מה כל אחד עשה היא בלתי אפשרית. גם אם מייחסים להם עבירות בצוותא, מלאכת ההוכחה היא מורכבת באופן חסר תקדים. זאת מלבד עצם הצורך להוכיח שהם תכננו יחדיו את הטבח כדי שיהיה שאפשר לייחס לכל אחד מהמחבלים שנתפסו את מעשיו של חברו לטבח. ובכלל, כמה משפטים יתנהלו? האם יעמידו אלפי מחבלים לדין במשפט אחד מרוכז? כל סנגור של כל מחבל יוכל לחקור בחקירה נגדית את עדי התביעה ולזמן עדי הגנה? משפט כזה יימשך מאות שנים. האם כל מחבל יעמוד למשפט בפני עצמו בפני שלושה שופטים? זה בלתי אפשרי בכל כך הרבה רמות. ומה לגבי מנהלי בתי החולים בעזה וכל אנשי המנגונים של חמאס? יש כל כך הרבה שאלות קשות, מניתי כאן רק בודדות מתוכן.

כל מחבל יוכל לצאת זכאי אם רק "יפעל נכון"

הזמן חולף, ושר המשפטים יריב לוין יחד עם היועצת המשפטית לממשלה בכלל לא קרובים להעביר חוק מיוחד שייתן כלים משפטיים להעמדה לדין של מחבלי החמאס וסייעניו להעמדה לדין של מחבלי חמאס וסייעניו. נניח ויחליטו על הקלת רף ההוכחה הנדרש, המידע הזה צריך לעבור כבר עכשיו לחוקרי המחבלים.

איך אפשר לחקור חשוד בלי לדעת מה עוצמת הראיות הנדרשות כדי להרשיעו בסופו של דבר? עכשיו חוקרים את החשודים, ורק בהמשך יחליטו מה הראיות הנדרשות כדי להוכיח את אשמתם ומה בכלל תהיה המסגרת של העמדתם לדין? זו פארסה לא נורמלית.

כמות השאלות הלא פתורות היא אין סופית. שר המשפטים והיועצת המשפטית לממשלה חייבים להבין שמדובר בבעיה אקוטית שמחייבת פתרון מהיר. אדגיש שוב: במציאות הנוכחית, כל מחבל נוח'בה יוכל לצאת זכאי או להאריך את משפטו עד שימות בשיבה טובה עם דם יהודים על הידיים. יש לכך פתרונות, הדורשים תיקוני חקיקה יסודיים על זכויות הנאשמים, סדרי הדין ועוצמת הראיות הנדרשות. משפט פלילי זה לא יכול להיות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; פולקסווגן דיווחה על ירידה של 20% ברווח התפעולי

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● בהמשך היום יתפרסמו נתוני האינפלציה והתמ"ג בגוש האירו ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס