גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק הנדל"ן יתאושש": קבוצת גבאי רואה סיבות לאופטימיות אחרי המלחמה

המלחמה הובילה לירידה משמעותית בעסקאות, הישראלים עסוקים בהישרדות - אבל אלי גבאי, מבעלי קבוצת הנדל"ן גבאי, מאמין שהשוק יחזור לעצמו - אפילו בדרום הארץ: "יש הרבה ביקושים כבושים, ויהודים מחו"ל מתעניינים בפרויקטים בשל המצב בתפוצות"

בכירי קבוצת גבאי / צילום: יח''צ
בכירי קבוצת גבאי / צילום: יח''צ

הכתבה מטעם קבוצת גבאי

מאז 7 באוקטובר 2023, אולי היום הקשה ביותר שידעה מדינת ישראל מאז שהוקמה, כולנו מצויים בדאגה מתמדת: כואבים את האבדות העצומות שאנו סופגים, מייחלים להצלחת כוחות הביטחון ולניצחון במלחמה שנכפתה עלינו. רבים מאיתנו או מקרובינו מגויסים לשירות מילואים - ונדמה כי הדבר האחרון שרובנו רוצים לעשות עכשיו הוא צעדים גדולים שבמציאות רגילה יתכן שהיינו עושים.

דוגמה טובה לכך היא רכישת נכס למגורים. ישנם יחידים וזוגות שהתעניינו לפני המלחמה בקניית דירה או נכס מסוג אחר, בין אם למגורים ובין אם להשקעה. הנתונים מראים ירידה בביקושים, ולכן סביר שרבים ממי שהתעניינו עד לא מזמן ברכישה, מתאזרים בסבלנות לפני ביצועה. אנו מצויים במצב הישרדותי מסוים, שבו חלקנו מנסים בסך הכל 'לעבור את התקופה'.

עברו למעלה מחודשיים מאז השבת השחורה, ובתחומים מסוימים רואים ניצני יציאה מההלם, או חזרה לשפיות כלשהי. כך למשל, בברים ובמסעדות שעמדו ריקים בימים הראשונים לאחר מתקפת הטרור, מרגישים תנועה ערה יותר של לקוחות. חנויות שהיו סגורות או פעלו במתכונת חלקית בלבד, חזרו לשעות הפתיחה הרגילות. ומה קורה בשוק הנדל"ן הישראלי?

קבוצת גבאי, שהיא חלק בלתי נפרד משוק הנדל"ן המקומי, גם היא מושפעת ממצב המלחמה המתמשך. בקבוצה צופים כי מצב זה והשלכותיו על השוק עוד יורגשו במהלך החודשים הקרובים לכל הפחות. בשיחה על עתיד שוק הנדל"ן בישראל, אלי גבאי, מבעלי הקבוצה, דווקא משדר אופטימיות זהירה לגבי הבאות: "כיום קשה מאוד לדבר על כך, כי יזמים וקבלנים נמצאים בתקופה מורכבת במיוחד. הלקוח הפוטנציאלי לא חושב מה יקרה בעוד כמה חודשים, אלא עסוק ביומיום ובהישרדות; הוא דוחה צעדים גדולים לתקופה שקטה שתאופיין בקצת יותר ודאות".

אלי גבאי: ''ביקושים כבושים בשוק'' / צילום: יח''צ

דבריו של גבאי על אותה זהירות כלכלית, מתכתבים עם הנתונים שהתקבלו בשבועות האחרונים, ולפיהם, לראשונה מאז משבר הקורונה, נרשמה באוקטובר האחרון ירידה בהוצאות בכרטיסי האשראי ברמה החודשית לעומת השנה שעברה (בהיקף של כ-7.4%); גם המשיכות מכספומטים התמעטו בכמעט 9%. בנובמבר, היקף הירידה לעומת השנה שעברה עומד על כ-5.5% ומעיד על התאוששות מסוימת. בשוק הדיור, נרשם קיפאון מובן למדי בעסקאות, בשבועות הראשונים למלחמה.

הירידה בביקושים תיבלם?

השיחה עם אלי גבאי נערכת בימים שבהם קבוצת גבאי עוסקת בבנייה של למעלה מ-1,500 יחידות דיור במספר פרויקטים בישראל, כמעט מחצית מהם הם פרויקטים של התחדשות עירונית. הייחוד שלנו, מסבירים בקבוצת גבאי, נטוע בעובדה שאנו מתפקדים כחברה יזמית וגם כקבלן - מה שפותר במקרים רבים, בעיות רבות לאורך הדרך ומקל על הדיירים להתקשר עם גורם אחד ולא עם יזם מסוים וקבלן אחר שבונה עבורו את הפרויקט.

"ברור שגם אנחנו מושפעים במידה מסוימת מכל מה שקורה מסביב, אנחנו לא חיים בבועה", מסביר לנו גבאי. "התפוקה שלנו עומדת על כ-70 אחוזים, ואני יודע לומר שזה ממש לא רע ביחס למה שקורה בשוק כיום. אף אחד לא צפה את המלחמה שבאה עלינו כרעם ביום בהיר, אבל אני יכול לומר שבאופן הדרגתי צמצמנו בקבוצה את התלות שלנו בעובדים פלסטינים. גם לפני 7 באוקטובר רק כ-8 אחוז מכלל עובדי הקבוצה נמנו עליהם".

אז מי מבצע את הבנייה בפועל?
"מדובר בעובדים ממדינות כמו סין או מולדובה. אנחנו גם מעסיקים ערבים ישראלים".

למה בעצם צמצמתם את התלות בעובדים מהרשות הפלסטינית?
"בימי שישי, פלסטינים לא מגיעים לעבודה. זה די מובן. אבל גם התפוקה שלהם לרוב היא לא אותה תפוקה של עובדים ממולדובה ומסין, או ערבים ישראלים . עלויות ההעסקה שלהם הן באותה מסגרת עלות".

יש עובדים שמעוניינים לעבוד כיום, במצב מלחמה?
"יש, אבל הבעיה היא אחרת. העלויות מטורפות. לפני המלחמה, העלות היומית של פועל עמדה סביב 700 שקל. במציאות הנוכחית העלות הזו הוכפלה. היזמים נמצאים במילכוד - הם רוצים לסיים את ההתחייבויות שלהם בפרויקטים ולאכלס אותם. המילכוד הזה מוביל אותם לשלם מחירים שלא דמיינו".

הדמיית רובע המייסדים שבונה הקבוצה בהוד השרון / צילום: יח''צ

לצד כוח העבודה בשוק הנדל"ן, מתייחס אלי גבאי גם לכמות העסקאות החדשות ולמחירי הנדל"ן. לדבריו, בתקופה הזו שמאופיינת בחוסר ודאות ובסימן שאלה גדול גם לגבי החזית הצפונית, קשה מאוד להעריך איך יגיבו מחירי הדירות לכל שינוי. "מה שבטוח הוא שכיום הביקושים נמוכים לעומת אלו שלפני המלחמה, אבל זה לא משקף בדיוק את המצב בשוק. כבר לפני המלחמה רמת הביקושים לא הייתה גבוהה. אלו יותר 'ביקושים כבושים' של רוכשים פוטנציאליים שמחכים לירידת הריבית או להיווצרות של תנאים נוחים יותר לרכישה".

"בכל מקרה", הוא ממשיך, "אנחנו בקבוצת גבאי מעריכים שהמצב ישתנה לאחר הלחימה. בדרום למשל, יש לא מעט דירות שמוצעות למכירה, אבל אין רוכשים כיום. מי שרוצה לקנות דירה בפחות מ-2 מיליון שקל, יהיה חייב לעשות את זה בדרום הארץ, בטח שלא במרכז שהוא אזור ביקוש והמחירים בהתאם. קשה לראות את זה היום, כי עיר דרומית מרכזית מאוד כמו אשקלון נמצאת בעין הסערה, אבל אנחנו צופים שהמצב הזה עוד ישתנה. מגמה אחרת היא ביקוש מסוים בערים כמו נתניה והוד השרון".

"אנחנו לא צפויים לראות עצירה בביקושים ואכן לא רואים כזו, בקרב מי שכבר 'ננעלו' על דירה מסוימת בפרויקט נקודתי", מסביר גבאי. "גם בקרב מי שמעוניינים לשפר דיור, יש פחות עצירה בעסקאות. מנגד, אנחנו כן רואים את העצירה המוחלטת בקרב משקיעים. לא רק המלחמה משפיעה, אלא גם הריבית הגבוהה שאפיינה אותנו עוד לפני המלחמה - ועומדת בעינה. משקיע ממוצע ימתיןלירידת הריבית. כל עוד היא גבוהה, הוא יכול להשקיע את כספו באפיקים אחרים".

התעניינות של יהודים מחו"ל

המלחמה ונגזרותיה לא פוסחות גם על יהדות העולם, ובמדינות כמו צרפת ובריטניה, מרגישות הקהילות היהודיות את שינוי האווירה, את התסיסה ואפילו את גילויי האנטישמיות. "כבר עכשיו רואים התעניינות מסוימת של יהודים מחו"ל בדירות עבורם או עבור ילדיהם אם כי עדיין לא מבוצעות עסקות", מעיד אלי גבאי. "זה די טבעי, סביר שהם ממתינים לסיום המלחמה או להתייצבות המצב פה בארץ כדי לבצע צעד כלשהו. כמו כולנו, גם הם ממתינים שהסיטואציה הלא נעימה הזו תגיע לסיומה".
תל אביב. הביקושים לא יתמקדו רק בה / צילום: Canva

ההתעניינות מחו"ל קיימת, מבהירים בקבוצת גבאי, אבל היא לא כזו שתהפוך את הקערה על פיה בשוק הדיור, ומוסיפים כי לא מדובר בגל עלייה שישטוף את ישראל, אבל בהחלט יש מחשבה של חלק מיהודי התפוצות לקנות דירה כאן לכל צורך שיגיע או לא. גם ההתחזקות של הדולר והאירו תורמת לכך שרכישת נכס בארץ תהיה זולה יותר עבורם. בערים מרכזיות, כמו ירושלים, תל אביב ונתניה, יתכן שרכישת נכסים על ידי יהדות התפוצות, תשפיע על המחירים. זו הייתה אחת הסיבות שבגינן עלו המחירים לפני קצת יותר מעשר שנים, מזכירים שם.

אנחנו מדברים על יהודים מחו"ל, אבל מה צפוי לקרות למשל עם מי שפונו מבתיהם?
גבאי: "זו נקודה מעניינת. ביקושים תמיד יש. אם לא נראה אותם היום, נראה אותם בהמשך. אבל מה שקורה עכשיו הוא שעשרות אלפים לא נמצאים בבתיהם, בצפון ובדרום. אני מעריך שאחת ההשלכות של המלחמה תהיה התעניינות מוגברת באזורים שאינם סמוכי גבול. ולאו דווקא ערי גוש דן".

כלומר קו גדרה-חדרה יתרחב.
"משהו כזה. גם ערים כמו נתניה, חדרה, או פרדס חנה כרכור - צפויות להפוך מבוקשות יותר".

"בכל מקרה", מסכם אלי גבאי, "הראייה צריכה להיות ארוכת-טווח. המלחמה הזו קשה וכואבת, היא עלולה להימשך זמן רב, אבל בסוף היא תסתיים. הביקושים הקיימים כיום ימשיכו להתקיים גם אחריה. אנחנו באמת מאמינים שדירה היא צורך אמיתי, היא לא מותרות. לכן אנחנו עוסקים ביזמות ובבנייה. בסופו של יום, כל אחד זקוק לקורת גג ראויה למגורים. מי שרץ למרחקים, רואה את התמונה המלאה. אני משוכנע שהמצב הנוכחי ישתנה ושוק הנדל"ן יתאושש לאחר המלחמה".

* פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה או רכישה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ