גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למפונים מהצפון נמאס מבתי המלון. מה האופציות שלהם?

61 אלף איש מפונים כבר חודשיים מבתיהם ● חלקם כבר התעייפו מהמלונות ומחפשים פתרונות בשכירות, גם אם המשמעות היא לשלם משכנתה ושכר דירה במקביל

טנקים בקרית שמונה. 61 אלף תושבים פונו מיישובי גבול הצפון / צילום: ap, Baz Ratner
טנקים בקרית שמונה. 61 אלף תושבים פונו מיישובי גבול הצפון / צילום: ap, Baz Ratner

"אנחנו משפחה ממושב בצפון, עם שני ילדים, מחפשים בית ל־3־4 חודשים עם גמישות". "מחפשת בית בחוף הכרמל", "להשכרה בית שנשאר בו ריהוט, אפשר לטווח קצר" - אלה רק חלק מהמודעות שפורסמו ממש השבוע בכמה קבוצות פייסבוק בצפון.

מהעוטף לרחוב הרצל בתל אביב: קיבוץ רעים עובר לשני מגדלים
איך מכניסים קיבוץ לתוך יישוב קיים: מפוני כרם שלום עוברים לאשלים

61 אלף מפונים מיישובי גבול הצפון, בהם קרית שמונה ומטולה, הקיבוצים והמושבים באזור, נמצאים כבר חודשיים מחוץ לבית. חלקם נשארים במלונות או בכפרי הנופש, וחלקם מעדיפים למצוא דירות לתקופה מסוימת שתייצר יציבות. המתווכים מספרים על טלפונים רבים ועל מאמצים למצוא פתרונות לתקופה שאורכה לא ידוע.

במועצה האזורית גליל עליון פונו 14 קיבוצים. גיורא זלץ, ראש המועצה, אומר ש־70% מתושבי המועצה שלו מפונים, חלקם עצמאית ובמימון עצמי. "מתוך 23 אלף תושבים במועצת גליל עליון, 17 אלף עזבו כבר בשבוע הראשון של המלחמה. הרבה התפנו עצמאית לקיבוצים במרכז הארץ. הצלחנו לסגור עם בתי מלון שלמים שקלטו קיבוצים שלמים - כפר הנופש האון, כפר הנופש מעגן, קיסר בטבריה, נוף כנרת, גלי כנרת, קיבוץ גזית, בית השיטה, עין חרוד ועוד. את רוב האנשים הצלחנו להביא כקהילות למקום אחד. כך, במשך שבועיים־שלושה כ־70% מתושבי המועצה לא היו פה. נשארו כיתות כוננות וצח"י. חשוב להדגיש את זה - אנחנו מפנים תושבים ולא יישובים. בכל יישוב מקפידים שיהיו אנשים".

גיורא זלץ, ראש מועצת גליל עליון / צילום: עיינה קפלן

ואיך זה נראה מהצד הקולט?

במועצה האזורית עמק הירדן היו לפני המלחמה כ־16,500 תושבים ב־22 יישובים. מאז פרוץ המלחמה הגיעו לעמק הירדן כ־4,000 מפונים ומתפנים - תוספת של כ־25% לאוכלוסיית המועצה (שווה ערך לחמישה־שישה יישובים נוספים לעמק הירדן). "מיד עם פרוץ המלחמה הבנו שעלינו לפעול במהירות לקליטת המפונים", אומר ראש המועצה האזורית עמק הירדן, עידן גרינבאום. "כבר בשבוע השני למלחמה בנינו תוכניות עבודה מעודכנות וארוכות טווח לטיפול במפונים, מתוך הבנה שהם צפויים לשהות כאן זמן רב. לא חיפשנו פתרונות שתכליתם 'לסתום חורים' ולספק מענים אד הוק שפוגעים גם במפונים וגם בתושבי המועצה. בהתאם לכך הקמנו מערך חינוכי מקיף, כולל הקמת בית ספר, וכן אנו מספקים למפונים שירותים מוניציפליים רבים".

במועצה אזורית חוף הכרמל שבה כ־36 אלף איש, יש כ־3,000 מפונים, בהם כ־2,000 מעוטף עזה וכ־1,000 מהצפון.

המחיר משכנתה על בית ריק ושכירות במקום אחר

לדברי זלץ, "בשמונה יישובים שהם קו עימות (עד תשעה קילומטרים מהגבול) שהמדינה לא פינתה, כמחצית מהתושבים התפנו עצמאית על חשבונם. הם משלמים שכר דירה או משכנתה בבית שהם לא גרים בו ובמקביל משלמים שכירות במקום אחר. ישנם עוד שבעה ישובים שהם ה'דרומיים' של המועצה ושם החיים פחות או יותר כרגיל, כמו חולתה, כפר הנשיא, איילת השחר. זמן ההתרעה שם 30 שניות, אולם לצערי המדינה לא מתייחסת לזה כך. צריך היה לתת לכל קו העימות את הסיוע בפינוי".

כרגע במועצת גליל עליון רוב התושבים - גם אלו שלא מקבלים סיוע - אינם חוזרים, והצפי שכ־20־30 אחוזים לא ישובו עד סוף שנת הלימודים. לדברי זלץ, "אתמול פקע"ר שינה את ההנחיות ומאפשר באותם שמונה ישובים שהם קו עימות ולא פונו, פעילויות חינוכיות במבנה סמוך למרחב מוגן וזה שינוי גדול. ייתכן שבשבועות הקרובים עוד אנשים יחזרו. אך אלו שעברו והצליחו למצוא דירה, לא ימהרו לחזור למקום מסוכן. יהיו גם אנשים שיחזרו כי אין ברירה, ואחרי זה יחפשו פתרון אחר. אם לא יהיה פתרון שיאפשר תחושת ביטחון בגבול הצפון אחרי מה שראינו ב־7 באוקטובר, מדובר באירוע משמעותי לכל ההתיישבות והרעיון הציוני במדינת ישראל".

הקהילה קיבוצים שהתפזרו לשבעה־שמונה מקומות

עמרי חג'ג', אחראי קהילות במועצת גליל עליון, מספר שחלק מהקהילות נשמרות. "אני מקיבוץ דן שפונה במרוכז למלון דן בחיפה. יש קיבוצים שהגיעו למקום אחד וזה אתגר מסוג מסוים, ויש קיבוצים שפוזרו, כמו דפנה או הגושרים שיושבים בשבעה־שמונה מקומות שונים, וזה אתגר אחר.

"האתגר הראשון היה לייצר יציבות בסיסית לאנשים ולהתארגן במקום שהוא שונה מהותית מקיבוץ ולייצר כמה שיותר שירותים חיוניים ומסגרות חינוך. הגיל הרך נמצאים בדרך כלל בחדר במלון, תלמידי בתי ספר יסודי ותיכון היו במלון ויחסית מהר התחברו לרשויות הקולטות.

"הבן שלי לומד בכיתה א' בבית ספר בחיפה. לקחו אותם כקבוצה אורגנית ולשמחתי זה עובד. הגיעו למענים מוגבלים, לא ימים מלאים. בהתחלה אנשים היו רק בהישרדות - להיות במקום בטוח. אחר כך עלו שאלות מהותיות. כולם נמצאים בחדרים קטנים עם ילדים. הם באו ממרחבים בקיבוץ לבית מלון. זה ניסוי אנתרופולוגי. אבל זה גם מחיה מסורות קיבוציות של פעם בחדר האוכל".

 

הצפיפות "משפחה עם 2־3 ילדים בחדר של 12 מ"ר זה לא אידיאלי"

משה דוידוביץ הוא ראש המועצה מטה אשר בגליל המערבי. 10,000 איש משמונה יישובים בתחום המועצה פונו על ידי המדינה בסמוך לקו הגבול. בין היתר פונה גם היישוב הבדואי ערב אל עראמשה. "כשהחלו בהליך הפינוי לא היה במדינה אף כפר בדואי שהיה צריך לפנות והוא היה היחיד", אומר דוידוביץ. "בהתחלה פינו אותם למזרח ירושלים והם חשו שם מאוימים על ידי האוכלוסייה שלא הייתה אוהדת. התחילו להתנכל להם ואז הם עברו לשני בתי מלון בנצרת, אחד גדול ואחד קטן, מאז הם שם. הם מנהלים את שגרת חייהם שם. פתחו שם בית ספר וגן ילדים.

משה דוידוביץ, ראש מועצת מטה אשר / צילום: דני צחורי

"לפינוי לבתי מלון יש יתרונות וחסרונות. אמנם יש חדרים מסודרים, אבל למשפחה עם 2-3 ילדים בחדר של 12 מ"ר, זה לא אידיאלי מעל שבועיים. זה מייצר גם מתחים פנים משפחתיים מריבות, כולם בצפיפות. חלק ניכר מהאוכלוסייה עדיין במלונות, חלק אחר שכר בתים באזור נהריה ודרומה משם.

גם במקרה של מטה אשר, הקהילות פוצלו.

"מצובה, אילון וחניתה מפוצלים לכמה אתרים. קיבוץ אילון מפוצל לארבעה אתרים, משדה בוקר ברמת נגב ועד קיבוץ פרוד בצפון. חלק בטבריה, בקיבוץ יזרעאל וחלק אחר בעין חרוד. הקהילה מפורדת. קיבוץ אילון חגג 80 שנים לפני שבועיים והם חגגו בבית אלפא עם התקווה 6.

"כשיהיו תנאים אולטימטיביים לחזור הביתה, אני מאמין שנצליח לשכנע אותם לשוב. מתי מעט לא יחזרו בגלל הפחד או מחוסר אמונה בחזרת הביטחון. אני מקווה ורוצה להאמין שיחזרו. נכון לעכשיו, אני לא יודע לתת תחושה או ביטחון שיש להם לאן לחזור. אין מועד ואף אחד לא יודע לתת לנו תשובות. הם מעדיפים פתרון מדיני על צבאי. אי ודאות היא הדבר הכי רע, מסוכן, שוחק ומתסכל. גם הכלכלה נפגעה אנושות. האזור שלנו מתויר עם אלפי צימרים. מי יבוא לכאן? מי יבוא ללון בשתולה או מטולה או בזרעית וראש הנקרה?"

פתרונות המגורים "חוזה הסכמות וחודשיים ללא תשלום"

אחרי חודש־חודשיים בבית מלון, רבים מהמפונים פנו כאמור לחפש פתרונות אחרים זמניים ונוחים יותר.

המתווך עמרי אילת מ"בית לנדל"ן בעמק", שפועל באזור המושבים והקיבוצים בעמק יזרעאל, מספר: "קיבלתי כמויות של טלפונים מכל כיוון של מפונים תקועים. הם חיפשו פתרונות, אבל לא ידעו לכמה זמן וקשה ככה להתחייב אם זה לחודש, לחודשיים או לשלושה.

"אלו שמצאו נכסים, לא חתמו על חוזה שכירות רגיל, אלא על מעין חוזה הסכמות. הם לא יכולים להתחייב לתקופה מסוימת. בעמק יזרעאל כרגע אין כמעט יישוב שאין בו מפונים וכל הקהילות נרתמו עבורם, היישובים נערכו. נכנסו אלי שני חבר'ה מלימן שגרים עכשיו ביחידת דיור קטנה. יש לי משפחה ממלכיה, עם ארבעה ילדים ששלושה מהם מגויסים, שמצאו פתרון במושב בית שערים, בבית אחרי שיפוץ שמשווק אצלי למכירה ב־4.8 מיליון שקל. הוא נמצא במיקום טוב ביישוב ולא סמוך לכביש הראשי, כביש 75.

"מדובר בבית פרטי על שטח חצי דונם, בשטח בנוי 147 מ"ר ויש עוד זכויות בנייה בתב"ע. בעלי הבית לא גבו שכירות במשך חודשיים מהמפונים ונרתמו למענם. הם לא חשבו בכלל להכניס שוכרים כי הבית משופץ ורצו לשמור עליו למכירה. עכשיו הם חתמו מעין חוזה הסכמות והם משלמים אחרי חודשיים כ־3,000 שקל, שזה ממש מעט. שכירות לבית כזה בבית שערים תעלה לפחות 7,500 שקל לחודש".

בית בבית שערים / צילום: עמרי אילת, בית לנדל''ן בעמק

גם באזור כרמיאל, מעלות וכפר ורדים נרשמה התעניינות בקרב מפונים מיישובי הצפון. לדברי מעיין כהן, מנהלת סניף אנגלו סכסון כרמיאל מעלות וכפר ורדים: "נוצר ביקוש חדש לדירות לשכירות. לא הגיע מפונה שרצה לקנות. בתחילת המלחמה המפונים חיפשו דירות מרוהטות, משהו מאוד זמני לחודש. עכשיו כבר מדברים על שכירות יותר ארוכה וגמישה כחצי שנה. הגברים רוצים לחזור והנשים לא מוכנות לשמוע לחזור הביתה לפני שמסתדרים. מחפשים פתרון סמי־קבוע. משפחה שעוברת עם ילדים צריכה להסתדר על מסגרות חינוך. אנחנו עוזרים להם לחבר אותם למי שצריך בדברים האלה".

"בתחילה היו פניות ממש ברמה היומית. יצא לי לעשות חיבור מעניין בכפר ורדים למשפחה שהיא אמנם לא מפונה אבל יש להם ילדה עם כיסא גלגלים והם היו צריכים ממ"ד במפלס זהה. חיברתי למישהי שמוכרת את הבית והם כרגע בבית הזה במפלס אחד והם מבסוטים".

רבים מהמפונים מעדיפים להישאר קרוב לצפון משיקולים של מקום עבודה, אולם אחרים יורדים דרומה יותר, למרכז. כמאל אבו דאוד, יועץ נדל"ן מרי/מקס advantage בת"א־יפו, מספר: "מאז השבת השחורה ב־7 באוקטובר עזרתי למשפחות רבות של מפונים למצוא דירות חלופיות. זה התחיל במפונים מאזור עוטף עזה ובהמשך גם למפונים מהגליל. הדירות שמצאתי עבורם היו בעיקר דירות Airbnb מרוהטות שמתאימות לכניסה מיידית. השוכרים שכרו את הדירות לתקופות של בין שבועיים לחודש בשלב הזה. בהרבה מקרים מדובר על דירות שנתרמו על ידי בעליהן".

דירות נופש חשבון סיבוס בעודף מהתשלום הממשלתי

יובל קלנר מחברת הניהול שם טוב קלנר נכסים מספר על המפונים שקיבלו דירות Airbnb: "אנחנו מנהלים דירות נופש בתל אביב כבר עשור. יש לנו 40 דירות וכרגע 25 מהן מושכרות למפונים. מרביתם מקרית שמונ ה ושדרות אבל גם מהקיבוצים בעוטף ומקיבוץ בצפון. בשגרה אלה דירות Airbnb ו־booking. בהתחלה של המלחמה, איגוד המלונות סגר עסקה עם משרד התיירות ובהתחלה חשבו שמדובר רק במלונות שיש בהם שלוש ארוחות ביום. אחרי שבועיים־שלושה חתמו על הסכם עם התאחדות הדירות על סכום נמוך יותר פר לילה לאדם - מקבלים 220 שקל לאדם ללילה ו־100 שקל לילד ללילה. משרד התיירות לא מבחין בין טבריה, חיפה ותל אביב, אז יוצא שמי שיש לו דירות נופש בטבריה מקבל סכום זהה ומרוויח יותר.

"המפונים לא סוגרים מראש, אלא מקבלים את הדירה ויש כמו הסכם שכירות שהשכירות בחינם ומעין חוזה לשבוע ואחרי שבוע החוזה מתחדש אוטומטית בעוד שבוע כל עוד אף אחד מהצדדים לא רוצה לסיים את ההתקשרות.

דירת נופש בתל אביב שהושכרה למפונים / צילום: אתר שם טוב קלנר נכסים

"המפונים מקבלים דירות שלמות. נניח שזוג וילד מקבל דירת שני חדרי שינה, ואם יש עודף מהכסף שהמדינה נותנת אנחנו פותחים להם חשבון סיבוס, 50 שקל ליום לאדם. אנחנו רוצים להשוות את השירות ואף לשדרג אותו אל מול השירות של בתי המלון שנותנים שלוש ארוחות ביום. האורחים שמגיעים אלי מתלוננים על החדרים הקטנטנים במלונות ועל זה שאין להם אפשרות להכין אוכל אמיתי שם.

"אצלנו יש ניקיון פעם בשבוע ואם מבקשים יותר מנסים יותר. אני גם נותן שירותי כביסה ללא תשלום. עושים גם מפגשים הרמות כוסית. הדירות כולן במרכז תל אביב. אנחנו מנסים לעזור בכל מה שצריך; אם זה פלטה לשבת או עזרה בחניה או לאן לצאת. חלק מהמפונים מצאו עבודה והתחילו לעבוד פה ולא מאוד מעוניינים לחזור ואנחנו מנסים לחבר גם בענייני תעסוקה. אציין שאת הכסף מהמדינה עוד לא קיבלנו, צפויים לקבל אחרי 60 יום מכניסת הדיירים. חשוב לי גם לציין שעבור דירות בתל אביב אנחנו ממש־ממש לא יוצאים מרווחים.

"בדירות שאין בהן מפונים, מתחילת חנוכה יש אנשים שפונו לים המלח ונמצאים שם חודשיים ורוצים להתאוורר, או כאלה שגרים ביישובים מטווחים ובאים לנופש. המחירים כרגע נמוכים והדירות כולן מלאות".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט