גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמה יחידת הקומנדו היוקרתית של המוסד שנלחמה כלכלית בחמאס?

בשלהי שנות ה־90 הקים מאיר דגן את יחידת צלצל כדי להילחם במקורות המימון של ארגוני הטרור ● ב־2017 פורקה היחידה, חרף הצלחתה הרבה, והוחלפה בגוף בירוקרטי ● "אם צלצל הייתה ממשיכה להתקיים, היא הייתה נלחמת בחורמה במימון של חמאס", אומרים מומחים ● הזנחה מכוונת או תכתיב מגורם זר: מה הוביל להחלטה לסגור את היחידה שפעלה בצללים?

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס מציגים לראווה את נשקיהם / צילום: Shutterstock
גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס מציגים לראווה את נשקיהם / צילום: Shutterstock

המלחמה בעזה חושפת בכל יום מחדש את ממדי ההתעצמות הצבאית והכלכלית של חמאס בשנים האחרונות. המנהרה המשוכללת באורך 4 ק"מ שהתגלתה בצפון הרצועה בתחילת השבוע, דרכה יכלו לנוע עשרות כלי רכב עמוסי מחבלים מתחת לפני הקרקע ישירות למעבר ארז, היא דוגמה מוחשית להשקעה הכספית האדירה בתשתיות הטרור ב־16 שנות שלטון חמאס בעזה. לפי ההערכה, חפירת מאות קילומטרים של מנהרות לאורכה ולרוחבה של הרצועה עלתה לארגון הטרור לא פחות מ־150 מיליון דולר - כעשירית מהתקציב השנתי שלו כיום.

ראיון | הבכיר שמסביר: זה הרגע שבו נדע שחמאס התפרק
WSJ | "עזה אולי אבודה": חמאס מתחיל להתכונן ליום שאחרי המלחמה
WSJ | איראן קיוותה להרוויח ממלחמת ישראל בחמאס, אבל בינתיים לא רואה תשורות גדולות

על פי הערכות שונות, קודם לטבח האכזרי ב־7 באוקטובר, התקציב השנתי של חמאס נע בין 1.5 ל־2 מיליארד דולר. גם היום, חודשיים לאחר מכן, תנועת הכספים אינה עוצרת, וכל ניסיון לבלום אותה לא צלח באופן משמעותי עד כה. עו"ד ניצנה דרשן־לייטנר, מנכ"לית ארגון שורת הדין, שמנהלת בעצמה תביעות נגד ארגוני טרור ומדינות המממנות אותם, טוענת כי נכון לכתיבת שורות אלה, חמאס עדיין נהנה מהכנסות שנתיות בהיקף של כ־1.5 מיליארד דולר. "הכסף ממשיך לזרום ואיש לא עושה דבר", היא אומרת לגלובס.

קטר לדוגמה, ממשיכה להזרים לחמאס 360 מיליון דולר בשנה באמצעות חברת הנפט והבנק שלה, באופן ישיר או באמצעות האו"ם, ועוד מאות מיליוני דולרים מקרן הצדקה שלה שמממנת אגודות חמאס ברצועה. "קטר לא משכה ידיה מחמאס", אומרת דרשן־לייטנר. "להפך, היא מעוניינת להיות גורם דומיננטי בשחרור החטופים ובשיקום רצועת עזה ביום שאחרי".

עוד לפחות כחצי מיליארד דולר מעבירה הרשות הפלסטינית לעזה עבור מערכות החינוך, הבריאות והרשויות המקומיות. זאת בנוסף ל־100 מיליון דולר שאיראן מעבירה ישירות לזרוע הצבאית של חמאס, ועשרות מיליוני דולרים שמגייס ארגון הטרור באמצעות בורסות קריפטו, עסקים צדדיים ומס על העברת סחורות שהוא גובה ברצועה מאזרחיו.

ההתעצמות הכלכלית של חמאס היא רבת שנים, במקרים רבים תוך עצימת עין מצד ישראל. תחקיר של הניו יורק טיימס חשף כיצד התריעו בכירי יחידת צלצל, שהוקמה במוסד כדי להילחם כלכלית בטרור, על רווחים שגרף ארגון הטרור הפלסטיני מניהול עסקים בתחום הכרייה, תשתיות כבישים, מזון ונדל"ן במדינות כגון איחוד האמירויות, אלג'יריה וטורקיה. אלה ייצרו לחמאס הכנסות נוספות של כ־100 מיליון דולר, לפחות עד שנת 2018.

במסגרת התחקיר שפורסם ביום ראשון, חשף הניו יורק טיימס כי יחידת צלצל נסגרה בשנת 2017 בתקופתו של יוסי כהן כראש המוסד. היחידה שהוקמה על ידי מאיר דגן ופעלה כ־20 שנה, הביאה את המוסד ושותפותיו בעולם למבצעים הרואיים שכללו הפצצת בנקים הקשורים בארגוני טרור, הפעלת רשויות בעולם להטיל סנקציות על פעילים וקידום תביעות משפטיות שהסתיימו בתשלומי פיצויים של מיליונים. עם סגירתה, המלחמה של ישראל במימון הטרור חוותה טלטלה. האם מדובר בהזנחה מכוונת, תכתיב אמריקאי או מהלך בירוקרטי?

"בצלצל ניהלו מבצעים שראשי ממשלות לא הסכימו להם בקלות"

יחידת צלצל הוקמה בשנת 1996 כיחידה במל"ל (מועצה לביטחון לאומי), לאחר שדגן שכנע את ראש הממשלה בנימין נתניהו בנחיצותה כדי להילחם בטרור באמצעות ייבוש מקורות המימון שלו. עם זאת, היא פעלה ללא סמכויות רבות ולא הצליחה להכפיף תחתיה גופים רבים כמו המוסד, השב"כ וחיל המודיעין. כל זה השתנה עם מינויו של דגן לראש המוסד ב־2002 על ידי אריאל שרון. אז התנסתה היחידה בהכוונת טנקים ישראלים לצור על בנקים ביהודה ושומרון, שהחזיקו בחשבונות של חמאס וג'יהאד אסלאמי.

את האמנה שלה ניסח המזכיר הצבאי של שרון, גדי אייזנקוט. במשך 20 שנה היא פעלה תחת רוחו החיה של דגן, ולאחריו תחת פיקודו של תמיר פרדו, עד לפירוקה בין השנים 2016־2017. "אם צלצל הייתה ממשיכה להתקיים היום, היא הייתה נלחמת בחורמה במימון של חמאס", קובעת דרשן־לייטנר, שחיברה ספר בנושא היחידה המיוחדת הנושא את שמה הלועזי, הרפון (Harpoon). שורת הדין, הארגון שהיא עומדת בראשו, שימש במשך שנים כזרוע המשפטית של היחידה נגד אנשי כספים, ארגונים ומדינות. גם היום מקדמים בארגון הליכים משפטיים נגד קטר, הרשות הפלסטינית, הצלב האדום, יוניסף (UNICEF) ובורסת הקריפטו בייננס, דרכה חמאס מגייס כספים. בצלצל ניהלו מבצעים הרואיים, כאלה שראשי ממשלות לא היו מסכימים להם בקלות, היא קבעה תקדים בעניין הפצצת בנקים בזמן מלחמה".

כך לדוגמה, מספרת דרשן־לייטנר, במלחמת לבנון השנייה שכנעו בכירי היחידה את ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, ואת חיל האוויר, להפציץ בנקים לבנוניים, בהם בנק קנדה־לבנון שהחזיק חשבונות של חיזבאללה. "מדובר היה ביחידה חובקת עולם, עם כושר שכנוע בינלאומי. אנשיו של מאיר דגן שכנעו את ה־CIA ואת התובע הכללי בניו יורק להעמיד לדין ראשי בנקים לבנוניים בגלל החזקת חשבונות של חיזבאללה. הם גם שכנעו את נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה, להפציץ את שדות נפט של דאע"ש, כחלק מהמלחמה הכלכלית בארגון הטרור. הם אף הגיעו ליועץ ההשקעות של חיזבאללה ושכנעו אותו להשקיע 5 מיליון דולר בחברה פיקטיבית, כחלק מתרגיל הונאה מרהיב. זו הייתה יחידה עם סכין בין השיניים שאיש לא יכול היה לעצור".

המעורבות האמריקאית והמכתב שהוביל לפירוק היחידה

פירוק היחידה נעשה בסמוך לכישלון מבצע "קסנדרה", שנועד לתפוס את כספי חיזבאללה באמצעות השתלטות על מערך הסחר בסמים שבו הייתה מעורבת בדרום ומרכז אמריקה. צלצל, בשיתוף המנהל לאכיפת סמים האמריקאי (DEA), אמנם שמה את ידה על בכירים רבים במערך, אך ממשלתו של ברק אובמה החליטה להפסיק את המבצע בעיצומו על מנת לאפשר הגעה להסכם גרעין עם איראן, שהתגבש באותם ימים.

האכזבה של הצוות הישראלי מהתגובה האמריקאית גרמה לחלקם לעזוב את היחידה. "צלצל מאוד הפריעה לרשויות האמריקאיות כי היא פעלה במנדט שהם לא היו מוכנים לקבל", אומר אודי לוי, יוצא המוסד ששירת ביחידה ברוב שנותיה. "היא הייתה יחידת מודיעין מבצעי שעבדה לא רק מול רשויות ביטחון, אלא גם מול מזכירות האוצר, התובע הכללי בניו יורק ובנקים - וזה לא היה משהו שהרשויות האמריקאיות אהבו תמיד".

את צלצל ניהל באותם שנים פול לנדס, שהובא לארגון מהרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, שבמשרד המשפטים. באותה עת, לנדס ניסח מכתב לראש המוסד יוסי כהן, ובו טען כי יחידה כמו צלצל לא יכלה להצליח עוד בגוף ביון, וחיפש לה מקום חדש. במוסד חשבו שהגיע הזמן שהפעילות תיעשה לא מתחת לרדאר, אלא כחלק מעבודה שוטפת וממוסדת עם הגופים בעולם שאחראים על טיפול בהלבנת הון ומימון טרור.

כהן הציע לאביגדור ליברמן, אז שר הביטחון, להעביר את היחידה למשרדו. בהחלטת קבינט עברו כל סמכויות צלצל למט"ל (המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור), ובמחצית השנייה של 2017 הוקם הגוף באופן רשמי במשרד הביטחון. למעט לנדס, רבים פרשו ממנה והעדיפו שלא להמשיך במשרד הביטחון. רק ב־2018, שנה לאחר שהוקמה, הצליח המטה להקים תשתית מבצעית אפקטיבית של פרסום צווים ופעולה מול רשויות בעולם.

"להקים גוף ביטחוני חדש לוקח זמן", מודה בכיר ממשרד הביטחון. עם הקמתו, קיבל מט"ל לפעול רק בזירה הפלסטינית. רק לאחר שהוכיח את עצמו כגוף אפקטיבי מספיק, קיבל לידיו טיפול בזירות נוספות. התחקיר של הניו יורק טיימס העלה כי סוכני הארגון התקשו לגייס תמיכה ללוחמה הכלכלית נגד החברות בבעלות חמאס בין השנים 2018 ו־2022, ואכן, ככל הידוע, מט"ל החל לעסוק בחברות במערך ההשקעות של ארגון הטרור העזתי רק באוגוסט 2022.

כיום חלק מהמודיעין שמט"ל תלוי בו מגיע מהרשות לאיסור הלבנת הון במשרד המשפטים, הגוף האזרחי היחיד המוגדר בחוק שיכול לאסוף מידע פיננסי על גורמי הטרור השונים, לרכזו ולהעבירו לכל הגופים הרלוונטיים. עד לאחרונה לא היה קשר מודיעיני ישיר בין שני הגופים הללו. הרשות לאיסור הלבנת הון הייתה מחויבת להעביר את כל המידע דרך המשטרה. רק בעקבות המלחמה שפרצה ב־7 באוקטובר בין ישראל לחמאס, תוקנה התקלה ומט"ל מקבלת כעת מידע מלא וישיר מהרשות.

"רוקנו את כל יתרונותיה": מדוע צלצל, למרות הצלחתה, נסגרה?

אין חולק על כך שהיחידה הכלכלית המהוללת נסגרה בימיו של כהן כראש המוסד, אך מה הייתה הסיבה לכך? לוי מתקשה להצביע על הסבר ספציפי, אך משוכנע בדבר אחד - ההחלטה הובילה להחלשת הלוחמה הכלכלית של ישראל בטרור. "שר הביטחון דאז, ליברמן, הסכים להכפפת הפעילות שלה למשרד הביטחון, והיחידה הוקמה מחדש כמט"ל. המהלך הזה רוקן מצלצל את כל היתרונות שהיו לה: הקשר הישיר לראש הממשלה וסמכויות חסרות תקדים שניתנו לגוף ביצועי המקורי לאורך השנים. צלצל יכלה לנהל כמעט כל גורם במדינת ישראל במערכה הכלכלית הודות לנגישות למידע ויכולות הפעלה, ועצם היותה יחידה במוסד, העניקה לה יכולות אופרטיביות שאפשרו לה לבצע חלק ניכר מהפעולות. אלא שברגע שפוצלה - כוחה נוטרל".

לוי, כמו גורמים נוספים, אינו מרוצה מהמהלך שהובל עם פרישתו מהמוסד. עבורו מדובר בפגיעה ביכולת להילחם בכלכלת הטרור. "במוסד אנשי צלצל יכלו להגיע ישירות לראש הארגון", הוא אומר. "היום, לעומת זאת, מדובר ביחידה שצריכה לעבור כמה גורמים בדרך".

עם זאת, גורם בכיר במשרד הביטחון טוען אחרת. "אם אתה רוצה להילחם במימון טרור, לא תוכל לנצח עם צוות קומנדו. אתה צריך גייסות שעובדות בצורה מסודרת עם תורת הפעלה ברורה. מט"ל, בשונה מצלצל, עובד בדרך משפטית, פיננסית וכלכלית, כגוף מקצועי שמקובל על רשויות בינלאומיות ומשרדי אוצר. כל צו שהוא מוציא או שם שהוא מפרסם ברשימת החשודים, מקבלת משקל ברחבי העולם". עם זאת, היא יודעת איך לטפל בחלפני כספים ובהעברות בבורסות קריפטו, אבל אין לה יכולת להתמודד עם מזוודות הכסף שהועברו לעזה למשל. בהקשר זה, דרשן־לייטנר מדגישה כי הכסף הקטרי, כמו גם האיראני וכספי האו"ם, ממשיכים לזרום כל העת לחמאס - גם בימים אלה.

בכיר לשעבר במערכת הביטחון מוסיף כי צלצל, בראשית דרכה, הייתה יחידה די קטנה במוסד שהצטיינה בהבאת מודיעין ובסיכול ממוקד של פעילות מתחת לפני השטח. "אם היה חשבון שצריך לפעול בעקבותיו - היא דאגה שזה יקרה", הוא אומר. "לעומת זאת, מט"ל במשרד הביטחון מטפל בסוגיה באופן מערכתי, למשל באמצעות פרסום סנקציות שמייצרות גלי הדף בכל העולם. כמו כן, הוא תלוי במודיעין שהוא מקבל מגופים חיצוניים. אם התקבלה החלטה שלא לאסוף מידע מסוים, או לתת לו עדיפות גבוהה, מט"ל לא יוכל לטפל בה".

בכיר לשעבר במוסד מבקר את ההחלטה לפרק את צלצל ולהעבירה למשרד הביטחון: ״היחידה הזו עבדה בצורה מוצלחת במשך עשרים שנה, אז מדוע לפרקה? אם הדבר נעשה כדי לאפשר לה לנהל משטר של סנקציות עולמיות, הרי שמשרד הביטחון איננו המקום הנכון. בשאר העולם חונות רשויות כאלה במשרד החוץ או האוצר. אבל צלצל עבדה כגוף עם מנדט נרחב ממשרד ראש הממשלה, שמאפשר לה לפנות ישירות לשרי חוץ או לבכירים נוספים - בשונה מהמוסד שיכול לדבר רק עם אנשי ה- CIA, הייתה לה יכולת פיקודית על גופים כמו שב״כ ומוסד, היא לא היתה מחלקה אלמונית שהיתה צריכה לעבור כמה רמות פיקוד״.

יוסי כהן: "נושא הלוחמה הכלכלית טופל במוסד לפני כהונתי, במהלכה ואחריה"

"סדר העדיפות השתנה, או שהמדינה החליטה שהיא תאפשר מימון של טרור - כפי שקרה עם מזוודות הכסף", מסכמת דרשן־לייטנר. "ישראל חשבה שתוכל לרכוש שקט תמורת כסף, אך במקביל לא טיפחה תחליף בעל עוצמה, כזה שיגייס סביבו את כל כוחות הביטחון לטובת המשימה".

לצד זאת, משטר הסנקציות של מט"ל הוא החידוש העיקרי שלא נעשה בימי צלצל. היכולת של בנקים, חברות אשראי ורגולטורים ברחבי העולם לעבוד במשותף עם גוף ביטחוני, בירוקרטי ולא־פוליטי, נתפס כיתרון עבור רבים במערכת הביטחון. בשנתיים האחרונות, מאז החל הארגון לעבוד באופן אפקטיבי, הוצאו צווים נגד 300 ישויות הקשורות במימון טרור בהם הנהגת חמאס באירופה, חלפני כספים שמעבירים כספים מאיראן, לבנון וטורקיה לארגון הטרור העזתי, גורמים המעורבים בפרויקט דיוק הטילים של חיזבאללה, ורשת של מוכרי זהב הפועלים בשירות כוח קודס של חיזבאללה. מאז תחילת הלחימה חלט מט"ל למעלה מ־30 מיליון שקל באמצעות פנייה לבורסות קריפטו בלבד.

השבוע התראיין כהן, ששימש כראש המוסד בין 2016 ל־2021, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, והכחיש את הדברים שיוחסו לו בתחקיר הניו יורק טיימס. לדבריו, "התחקיר לא היה מדויק, בלשון המעטה. המוסד פועל לפי המדיניות שמכתיבה ממשלת ישראל והקבינט. הוא לא ממציא את תוכן הדיון, אלא יכול להיות שותף לו. לא אפרט מה אמרנו לאורך כל הדרך, רק אדגיש שנושא הלוחמה הכלכלית טופל במוסד לפני כהונתי, במהלכה ואחריה".

בהקשר זה, יש לציין שהגוף המבצעי הקטן, שכלל לפני סגירתו לא יותר ממספר מצומצם של אנשי מטה, לא היה היחיד במוסד שעסק בתחום הטרור הכלכלי. לצידו עבדה יחידה נוספת שהמשיכה לאחר מכן לעסוק במבצעים מיוחדים נגד מטרות כלכליות מעבר לים, אם כי היא פעלה במגוון סמכויות מצומצם יותר מזה של צלצל ולא התמקדה בזירה הפלסטינית. ככל הידוע, המלחמה באנשי הכספים, החלפנים וחשבונות הבנק של אנשי חמאס, המשיכו להתקיים גם בתקופה של כהן.

עוד כתבות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד