גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשכחו מקפה ב-5 שקלים: מאחורי הנפילה בקופיקס

רשת בתי הקפה והמרכולים המוזלים צמחה במהירות אך המשיכה להציג הפסדים, וגם העברת השליטה לאיש הקמעונות רמי לוי לא עצרה את המגמה ● בשנים האחרונות נסגרו יותר ממחצית סניפי הרשת, מחירי הקפה עלו בעשרות אחוזים, וכעת היא עשויה לצאת מהבורסה

רמי לוי / צילום: שלומי יוסף
רמי לוי / צילום: שלומי יוסף

חמש שנים וחצי לאחר שהשקיע לראשונה במניות חברת קופיקס , מבקש איש הקמעונות רמי לוי למחוק את מניותיה מהמסחר בת"א. זאת אחרי תקופה של דעיכה מתמשכת בתוצאותיה של רשת בתי הקפה הראשונה והיחידה בבורסה בת"א, וירידה דרמטית במספר הסניפים שהיא מפעילה.

ניתוח | 4 אתרי מכירות אונליין ישראליים נסגרו בשבוע אחד. למה זה קרה? 
דעה | בעיצומו של משבר, הורדת ריבית היא גם צו השעה אבל גם סכנה גדולה 

בתחילת השבוע שעבר פרסמה רשת המזון רמי לוי, המחזיקה כיום ב־63% מקופיקס, הצעת רכש למניות החברה שבידי הציבור. המחיר המוצע (2.88 שקל למניה) משקף לקופיקס שווי של 90 מיליון שקל - פרמיה של 5% על מחיר השוק בעת פרסום ההצעה, אך נמוך בכחצי מהמחיר שבו נסחרה מניית קופיקס בתחילת השנה הנוכחית.

רמי לוי השקיע לראשונה במניות קופיקס באפריל 2018 ובאותה שנה השלים את הרכישה של מחצית ממניות החברה, והפך לבעל השליטה ברשת בתי הקפה והמרכולים המוזלים. התמורה למניות השליטה בקופיקס לא שולמה במזומן אלא במניות החברה הרוכשת, רמי לוי.

כעת מציעה רמי לוי לרכוש את חלקו של הציבור בקופיקס תמורת 33 מיליון שקל במזומן. מאז פרסום ההצעה בשבוע שעבר, זינקה מניית קופיקס ב־15% והיא משקפת לרשת בתי הקפה והמרכולים שווי נוכחי של 98 מיליון שקל, גבוה בכמעט 10% ממחיר הצעת הרכש. במחיר זה יידרש כנראה רמי לוי להעלות את מחיר ההצעה אם ירצה להשלים את המהלך למחיקתה של קופיקס מהמסחר. בשנה האחרונה צנחה מניית קופיקס בכ־50%.

 

התגובה ליוקר המחיה לא החזיקה מעמד

קופיקס הוקמה בשנת 2013 ברוח מחאת יוקר המחיה שפרצה שנתיים קודם לכן, ומיצבה עצמה כפתרון זול ליוקר המחיה. בסניפי הרשת נמכרו קפה, מאפים, כריכים ועוד, במחיר אחיד ומהפכני של 5 שקלים לפריט - כמחצית מהמחיר ברשתות המתחרות באותה עת. את הרשת הקימה קבוצת יזמים בראשות אבי כץ (מייסד רשת כפר השעשועים וקרן הגשמה שקרסה לאחרונה).

ב־2015, כשנתיים לאחר הקמתה, מוזגה קופיקס לתוך שלד בורסאי והציגה בפני המשקיעים מתווה צמיחה מהיר, גם אם עדיין רשמה הפסדים. לאחר שאת שנת 2013 סיימה עם ארבעה סניפים בלבד, ב־2014 היא כבר הקימה ופתחה 40 סניפים נוספים ואת שנת 2015 תכננה לסיים עם 120 סניפים - מסה קריטית שאמורה הייתה, להערכת מנהלי החברה, להבטיח את מעבר הרשת לרווחיות. המודל העסקי של קופיקס התבסס באותה עת על הקמת סניפים קטנים, בני 30-40 מ"ר כל אחד, ברחובות בעלי תנועה ערה במרכזי הערים, ומכירתם לזכיינים. הסניף הראשון של הרשת נפתח ברחוב אבן גבירול בת"א.

אלא שלמרות קצב פתיחת הסניפים המרשים, קופיקס התקשתה במעבר לרווח והמשיכה לייצר הפסדים כמעט בכל שנותיה. בד בבד, כבר ב־2017 פעלה הרשת להעלות את מחירי המוצרים בסניפיה ל־6 שקלים, עלייה שנומקה אז בהתייקרויות שכר דירה, שכר עבודה, חומרי גלם ועוד. הצצה לתפריט קופיקס כיום מגלה כי מחיר כוס קפה ברשת כבר זינק ל־8 שקלים, בעוד שמאפים וכריכים נמכרים שם במחירים עממיים פחות של 10 עד 22 שקלים לפריט.

ההשתלטות של רמי לוי על קופיקס נטעה תקוות רבות בקרב המשקיעים, לנוכח הרקורד המזהיר שלו בעסקי הקמעונות, והוא עצמו הבטיח כי קופיקס תהפוך ל"סטארבקס של ישראל". אלא שהצצה בדוחות החברה מגלה כי תחת שליטתו התרחש דווקא מהלך של צמצום מהיר במספר סניפי רשת בתי הקפה. לאחר שבסוף 2018, השנה שבה השתלט לוי על קופיקס, פעלו תחת הרשת 126 סניפים (רובם המכריע בזכיינות), מאז מספרם הלך וירד, עד שבסוף ספטמבר האחרון הפעילה הרשת רק 52 סניפים של בתי קפה (מהם 42 בזכיינות).

לקופיקס, עולה מהדוחות, פעילות ענפה של בתי קפה גם ברוסיה. החברה מחזיקה ב־42% מהמניות של חברה קפריסאית שמרכזת את פעילותה שם. בדוחות לסיכום השנה שעברה, ציינה קופיקס כי בעקבות המלחמה שפרצה בין רוסיה לאוקראינה, הטלת הסנקציות על רוסיה ואי הוודאות הכלכלית במדינה, חלה ירידה בפעילות הצרכנית במדינה וההכנסה הפנויה של האוכלוסיה ירדה. בתום המחצית הראשונה של השנה, הפעילה קופיקס 283 סניפים ברוסיה, מרביתם באמצעות זכיינים.

סניף של רשת קופיקס / צילום: יח''צ

עיקר ההכנסות נובעות מהמרכולים

לצד בתי הקפה, הפעילות המרכזית של קופיקס בשנים האחרונות מבחינת התרומה לתוצאות הכספיות היא החזקה ברשת הסופרמרקטים "סופר קופיקס", העוסקת במכירת מוצרי מזון ממרבית הקטגוריות המובילות בצריכה הביתית. קופיקס מחזיקה ב־70% ממניות סופר קופיקס, כשהיתרה (30%) מוחזקת ישירות על ידי רשת רמי לוי.

לרשת המרכולים 35 סניפים המופעלים תחת המותגים "סופר קופיקס", "רמי לוי בשכונה" ו"שוויצריה הקטנה". מחזור המכירות של רשת המרכולים במחצית 2023 הסתכם ב־144 מיליון שקל, עלייה של 5.6% ביחס למחצית המקבילה אשתקד. ההכנסות מרשת בתי הקפה באותה תקופה (מדמי ניהול והפעלה ישירה) עמדו על 11 מיליון שקל בלבד. רשת המרכולים סיימה את המחצית הראשונה של 2023 בהפסד של 6.1 מיליון שקל, לאחר שאת שנת 2022 כולה סיימה בהפסד של 8.6 מיליון שקל. בתי הקפה סיפקו באותן תקופות הפסדים של 2.1 מיליון שקל ושל 3.6 מיליון שקל בהתאמה.

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה הציגה קופיקס, המנוהלת על ידי פנחס שטרית, עלייה קלה בהכנסות ל־231 מיליון שקל (רובן המכריע מרשת המרכולים). בשורה התחתונה עמד ההפסד של הרשת על 8.2 מיליון שקל, למול הפסד של 7.6 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

"עלייה בתחרות וחולשה צרכנית כללית"

דינה קורשונוב, אנליסטית בלידר שוקי הון המסקרת את רשת רמי לוי, מציינת כי דעיכתה של קופיקס הייתה תהליך ארוך ועגום שהותיר בעיקר משקיעים מאוכזבים. "רמי לוי ניסתה לשפר את רשת קופיקס לאורך השנים. היו ניסיונות לפתח את הסופרמרקטים שלה, ובמקביל נעשה ניסיון לשקם ולשפר את תחום בתי הקפה. אלא שהשפעות חיצוניות כגון תקופת הקורונה ובהמשך עלייה במחירי התשומות בשנה החולפת, פגעו כל פעם בקופיקס.

"מתחילת השנה, נראה שדברים הולכים פחות טוב עבור קופיקס, כפי שניתן לראות במחיר המניה. אפשר להסביר את החולשה בתוצאות גם על ידי העלייה בתחרות במרכזי הערים בתחום הסופרמרקטים, כמו גם החולשה הצרכנית הכללית".

קורשונוב מציינת כי חולשה זו הובילה לסגירת בתי הקפה שכן "צריך לציין שגם הוצאות מימון עלו ועלויות התפעול גבוהות יותר. הסיבה שלוי מנסה למחוק את קופיקס מהבורסה, עשויה להיות קשורה לצמצום הוצאות התפעול", היא מעריכה.

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק