גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיסול בסוריה והמנגנון שמחזק את השלטון באיראן, אך מרסק את כלכלתה

הבכיר האיראני שחוסל, ראזי מוסאווי, פיקד בסוריה על אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה, גוף שזוכה לתקציבי עתק מול שאר זרועות הביטחון ● אבל המימון מאיים לרסק את הכלכלה האיראנית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי צילומים: AP, רויטרס
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי צילומים: AP, רויטרס

מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה בסוריה, ראזי מוסאווי, נהרג ביום שני במתקפה אווירית שמיוחסת לישראל, ושכדוגמתה לא זכורה מאז החיסול האמריקאי של מפקד כוח קודס, קאסם סולימאני, בינואר 2020. שלושה טילים הופלו על ביתו של מוסאווי ברובע סיידה זיינב בדמשק, זמן קצר לאחר ששב מביקור בשגרירות איראן בסוריה, ולא הותירו סיכוי לאיש שלפי טענות איראניות ניצל משני ניסיונות חיסול ישראליים קודמים. 

פרשנות | כבר לא בונה על שקט: ישראל הפסיקה להיות הצד המגיב
שלושה טילים על בית בדמשק: כך חוסל אחד מראשי השליחים של איראן
איראן מתגאה בטילים חכמים עם טווח של 1,000 ק"מ. האם הם קיימים?
קרובות לישראל ומאיימות על אסדות הגז: מי הן המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

מוסאווי, ששירת עשרות שנים במשמרות המהפכה, היה אחראי במסגרת תפקידו על העברות הכספים והמענה הלוגיסטי מצד איראן לחיילי המיליציות הפרו-איראניות. הוא נחשב למקורב לסולימאני, ובין השאר נטל חלק בפעילות האיראנית הענפה של העברת אמצעי לחימה מתקדמים ממעבר קאים בעיראק לבוכמאל שבסוריה, הן עבור המיליציות הפרו-איראניות בסוריה והן עבור חיזבאללה.

בבוכמאל, האיראנים מתפעלים את הבסיס האסטרטגי "אימאם עלי", שבו מוצבים כוחות רבים ומאוחסנים אמצעי לחימה רבים - חלקם מתחת לפני הקרקע. אותו בסיס, לפי פרסומים זרים, הותקף לא פעם על-ידי חילות האוויר של ישראל וארה"ב, במטרה להצר את צעדי משמרות המהפכה.

כוח קודס הוא אחת מחמש המחלקות של משמרות המהפכה, שהן הגוף הביטחוני החזק ביותר של משטר האייתוללות. תפקידו של כוח קודס הוא לפעול להפצת "המהפכה האסלאמית", בעיקר באמצעות "ציר ההתנגדות" לישראל שבנה סולימאני, שכולל בעיקר את חיזבאללה בלבנון, המורדים החות'ים בתימן, המיליציות הפרו-איראניות בעיראק וכן זיינביון הפקיסטנים ופאטמיון האפגנים, שפועלים בעיקר בסוריה. 

 

"משמרות המהפכה הן היחידה שאמונה על שמירת המשטר ולמנוע הפיכה", מסביר ד"ר יוסי מנשרוף, חוקר במכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית. "למשמרות המהפכה יש את אותו שיוך פוליטי שמרני עם הנשיא איברהים ראיסי. חיסול מהסוג של מוסאווי הוא כזה שבדיוק בתווך שבין שגרה מול איראן לבין פעולה שמובילה למלחמה. ישראל צריכה לנקוט פעולות, כי איראן לא מעוניינת במלחמה".

כוח קודס, שלפי הערכות מפעיל כ-200 אלף לוחמים מקצה לקצה, נהנה מתקציבים גבוהים במושגים איראניים, מעצם היותו חלק משמעותי ממשמרות המהפכה, שהן הגוף הביטחוני המתוקצב ביותר. ברמת התקציב הרשמי, משמרות המהפכה קיבלו בשנה הפיסקאלית 2022-2023 לא פחות מ-1,190 טריליון ריאל איראני (דולר אחד שווה 42,275 ריאל, כך שמדובר בכ-28 מיליארד דולר) - פי שלושה מתקציב הארגון לפני שנתיים בלבד. המחשה לסדרי העדיפויות של משטר האייתוללות מתקבלת מהעובדה שהיקף הוצאות המשטר על משמרות המהפכה גדול פי כ-2.4 מזה של הצבא, כשעוד בתווך נמצא תקציב המשטרה.

 

כלומר, מה שעומד בבסיס קבלת ההחלטות של הממשל הוא החשש התמידי מהפיכה והשאיפה הקבועה להפצת המהפכה האסלאמית. פחות מטריד אותם הצבא, ואפילו המאבק המודיעיני מול ישראל, באופן מפתיע למדי, לא מתוקצב מאוד. היקף ההוצאות השנתיות על משרד המודיעין נמוך ביותר מחצי אפילו מזה של הצבא.

ואולם, על אף הפערים האדירים בין התקציבים הרשמיים של משמרות המהפכה ובין אלה של יתר כוחות הביטחון, ידוע לכל האיראנים כי במציאות נהנה מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, מהכנסות גבוהות אף יותר מהמדינה. אחת השיטות הבולטות לכך היא "צביעת" תקציבים בתור "המטה הכללי של הכוחות המזוינים של איראן", גוף שמפקד מלמעלה על משמרות המהפכה, הצבא וכוחות ביטחון הפנים - ויושב תחת משרד ההגנה. אותם תקציבים, שלכאורה מופנים אליו, מיועדים כתוספת למשמרות המהפכה.

שיטה נוספת, שמגובה בתקציב תחת סעיף "הנפט והקשרים שלו עם הממשל", היא כזו שבה חברת הנפט הלאומית NIOC מספקת לאותו מטה כללי נפט שאותו הם יכולים למכור או לזקק - והיקפו עומד על כ-4.5 מיליארד דולר.

המשכורות צנחו

התקציבים האדירים של משמרות המהפכה משמשים גם את חלק מבכירי הארגון לשחיתות, כדי לגרוף הכנסות גבוהות יותר. לפי דיווח של ערוץ איראן אינטרנשיונל האופוזיציוני, מלפני כחצי שנה, ג'מאלדדין עברומאנד, שמשמש כעוזר צבאי ליו"ר הפרלמנט, מוחמד באכר קליבאף, וקודם לכן כיהן בתור סגן מפקד משמרות המהפכה לנושאי תיאום, דאג להסיט תקציבים שיועדו לטובת חיילי מיליציות בסוריה ובתימן.

לפי הדיווח, המשכורות של פטמיון, זיינביון והחות'ים צנחו בשנים האחרונות מ-700 דולר בחודש ב-2018 לכ-100-200 דולר ב-2022. מנגד, לוחמי חיזבאללה נהנים ממשכורות בסך כ-1,300 דולר בחודש, ולוחמי המיליציות בסוריה מכ-250 דולר. מה שקרה הוא שעברומאנד וקצינים נוספים דיווחו למשטר על שכר בסך כ-500-1,000 דולר לכל לוחם, ושלשלו לכיסם את ההפרשים, שמסתכמים לפי איראן אינטרנשיונל במאות מיליוני דולרים.

הסיבה שבגינה המיליציות הפרו-איראניות הרבות בעיראק לא מהוות שיקול תקציבי משמעותי עבור איראן, היא שמימונן מגובה בבסיס התקציב העיראקי מעצם היותן חלק מארגון הגג חשד א-שעבי. בחודש יוני האחרון, הפרלמנט העיראק אישר את התקציבים ל-2023-2025, בסך כ-153 מיליארד דולר בשנה. במסגרת זאת, תקציב חשד א-שעבי קפץ בכ-700 מיליון דולר לכ-2.88 מיליארד דולר, במטרה שמספר החיילים יוכפל כמעט, מכ-122 אלף לכ-238 אלף.

לממשל בבגדד נוח יחסית לתקצב את חשד א-שעבי משום שאינם רק פרו-איראנים. הרוב הם שיעים, גדודי חיזבאללה, אסאיב אהל אל-חאק, גדודי אל-שוהאדה, אל נוג'בא, באדר וגדודי אימאם עלי, אך ישנם גם אחרים. גדודי סלאח א-דין הם סונים, וכן יש את גדודי הטורקמנים, גדוד בבל שהם אשורים, וגדוד 80 שמתבסס על יזידים.

החוב זינק ב-61%

לצערו של נשיא איראן, איברהים ראיסי, משימת מימון משמרות המהפכה בתקופה הקרובה לא צפויה להיות קלה. גם לאחר העלייה הקלה במחירי הנפט בצל המצור של המורדים החות'ים על הים האדום, מחיר חבית ברנט עומד היום על כ-17% פחות מאשר לפני כשלושה חודשים. וזאת, כאשר לפי הערכות, טהרן מוכרת לסין, הצרכנית של כ-91% מהנפט המיוצא שלה, בכחצי מהמחיר הגלובלי.

זה מתרחש לאחר שבשנה הפרסית החולפת (מרץ 2022-מרץ 2023), היקף החוב של ממשלת איראן זינק ב-61%. סך ההלוואות השנתי הגיע בשנה הפרסית לקרוב ל-50 מיליארד דולר, שמהווים כ-30% מהתמ"ג השנתי. המשמעות היא שבמדינה עם אינפלציה בקצב שנתי של כ-40% ומעלה לאורך השנה החולפת, המצב צפוי רק להחמיר. לצורך ההשוואה, היקף הגירעון הכולל של טורקיה, קרי לא רק בשנה בודדת, עומד על כ-31% מהתמ"ג.

בסיכומו של דבר, משמרות המהפכה מבטיחים את שרידות משטר האייתוללות, אבל מהווים חלק משמעותי בריסוק הכלכלה האיראנית, שמקרטעת ממילא. 

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בתל אביב לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת