גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם נזקים של חצי מיליארד שקל לפחות: זה המקום הכי מופגז היום בישראל

עשרות אלפי תושבים פונו מבתיהם בעקבות המלחמה, אך בעוד שבדרום נראה שיש אופק כלשהו, בצפון לא יודעים מה יהיה - והתסכול הולך וגדל ● עד כה, נזק והרס רב נגרם ליישובים שפונו לאורך הגבול עם לבנון ● ברשות המסים מעריכים כי הנזק בצפון מגיע כבר כעת לכ־500 מיליון שקל - וצופים שזו רק ההתחלה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu
נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

"המרכז הלוגיסטי והמשרדים שלי עלו באש באחת מהמתקפות על היישוב ביום שישי", מספר איציק פרץ, מגדל פרחי אדמונית ממושב שומרה שבצפון. "הבן שלי היה שם כשזה קרה, שלושה מטרים בלבד מהפגיעה, וניצל בנס. השבוע אמורה הייתה להתחיל תקופת המכירות שלנו. כל השנה אנחנו עובדים לקראתה, אבל הכול סגור כרגע. זה אומר שהשנה הנוכחית אבודה".

מענקים מיוחדים ופיצוי לבני זוג של משרתים: מתווה הסיוע למילואים
בלי בית ועם מכשולים בחזרה לעבודה: כך המדינה משאירה את המפונים תלויים באוויר
מבקר המדינה בדוח מדאיג על "חרבות ברזל": "כשל מהותי ביישום הסיוע הכלכלי"

כשפרצה מלחמת "חרבות ברזל", פונו כ־130 אלף איש מיישובי הגבול בצפון ובדרום. רבים מהמפונים הללו נמצאים גם היום, כשלושה חודשים לאחר הפינוי, בבתי מלון, אך יש הבדל גדול אחד בין המפונים: בעוד אלו שהגיעו מהעוטף נהנים מוודאות מסוימת, שכן האיום בסביבתם מטופל על ידי הצבא, המפונים מהצפון נאלצים להתמודד עם חוסר ודאות משמעותי לגבי עתידם - ועם מציאות נוכחית בלתי אפשרית.

הלחימה מול חיזבאללה מתעצמת בכל יום, ותושבי האזור סובלים מירי טילים בלתי פוסק משטח לבנון. "המצב לא פשוט. נתיבים וכבישים באזור כל הזמן נסגרים ונפתחים", מספר דוד כהן, מנכ"ל החברה הכלכלית במועצה האזורית מעלה יוסף. "אדם שעובד באזור הגבול קם בכל בוקר ויוצא לעבודה, לא יודע מתי האזעקה, השיגור, הפיצוץ ואולי גם גרוע מזה, יתפסו אותו".

הנזקים וההרס ניכרים כמעט בכל היישובים לאורך הגבול: בתים נשרפו כליל, קירות התמוטטו, מבני ציבור נהרסו וכבישים ותשתיות נפגעו מירי טילים ומפעילות צה"ל באזור. "בכל הדרכים מוצבים מחסומים, וישנם שלטים המזהירים מפגיעת טילי נ"ט", מתאר כהן. "במקביל, הכלים של צה"ל נמצאים בתוך היישובים. הכבישים והמדרכות הרוסים, כמו גם מבני ציבור".

 

איתן דוידי, יו"ר מושב מרגליות ובעל שטחים חקלאיים בצפון, מתמודד עם מציאות דומה. בזמן השיחה שקיימנו איתו, נשמעה התרעת "כוננות ספיגה" במושב, המזהירה מפני ירי המכוון מלבנון. התרעות כאלו הוא חווה כמה פעמים בכל יום. "מרגליות היא המקום הכי מופגז במדינת ישראל כרגע", הוא אומר. "כותשים אותנו מכל הכיוונים. בתים נפגעו, מבנים חקלאיים נהרסו. רק לפני כמה ימים נפגעה חווה חקלאית גדולה, עם כמעט 170 אלף תרנגולות מטילות שמתו. טיל נ"ט 'עף' לי מעל לראש ורקטה נחתה ליד הבית שלי. זה עניין של מטרים. אנחנו בחזית, והצבא נמצא מאחורינו".

בינתיים, תושבי היישובים צמודי הגבול מהמועצות האזוריות שאליהן הם משתייכים, קיבלו הודעות מהצבא באשר לחסימת כבישים באזור בשל צפי לירי מכיוון לבנון. צמתים רבים נחסמו, "בהתאם להערכת מצב של הצבא", כך לשון ההודעות, ומועד הסרת החסימה לא ידוע. בדרך כלל, מוסרות החסימות רק לעת ערב, כך שהתושבים נותרים נצורים ביישוביהם, הלכה למעשה, למשך 12 שעות ברציפות ויותר.

"הצבא נסוג לאחור, ואנחנו נמצאים לפניהם", זועם עופר מוסקוביץ', חקלאי ממשגב עם. "המדינה הקימה רצועת ביטחון, אבל בצד הלא נכון - בצד הישראלי. מדי יום הצבא שולח אלינו הודעה על חסימות של צירים וכבישים בשל חשש לירי מלבנון, ונאסר עלינו לצאת מהבתים עד להודעה חדשה. מצד אחד, אנחנו חיים כמו פליטים בחדר קטן בבית מלון ולא יודעים מתי נשוב. מצד שני, הבית שלי במשגב עם נמצא בידי הצבא והוא די הרוס. הכבישים בקיבוץ נפגעו לגמרי מהכלים של צה"ל, ואנשי חיזבאללה על הגדרות. זה מלחיץ ומפחיד".

מטע במשגב עם שספג פגיעה מפצצת תאורה / צילום: עופר מוסקוביץ'

"גם אם הייתי רוצה להיכנס למטע - אני לא יכול"

אחד הקשיים המרכזיים בלחימה הנוכחית לאורך גבול הצפון נוגע לשטחים החקלאיים. עד לפני כשבועיים עוד ניתן היה, בחלק מהמקומות באזור הגבול הצפוני, להיכנס למטעים ולטפל בהם ולעבד את גידולי השדה. אולם, בשבועיים האחרונים הדבר אינו מתאפשר בשל המצב הביטחוני.

כתוצאה מכך, היבול של השנה הקרובה כבר נפגע באופן משמעותי, והחקלאים חוששים שהנזק יתבטא גם בשנים הבאות. "המטע שלי נמצא 120 מטר מהגדר", מספר מוסקוביץ' ממשגב עם. "40 דונם נשרפו כליל בגלל פצצות תאורה של צה"ל. עכשיו נשארו 240 דונם שאני לא יכול לקטוף את היבול מהם. אם לא אצליח לקטוף אותו עד תחילת פברואר, זה יפגע גם ביבול של השנה הבאה. גם אם אני רוצה להיכנס למטע ולסכן את החיים שלי כדי להציל היבול, אני לא יכול כי צה"ל פיזר בכל מקום מחסומים שונים כדי שלא ניכנס. זה מתסכל: 280 דונם שהשקעתי בהם את חיי במשך שנה שלמה, ואין לי מה לעשות כרגע".

אצל איציק פרץ משומרה המצב מורכב עוד יותר. מגדלי הפרחים עובדים לאורך השנה בעבור עשרה שבועות בלבד בהם הביקוש בשיא. התקופה הזו מתחילה ממש בימים אלו, אך פרץ לא יכול לעשות דבר. "אנחנו נלחמים יום־יום, בסכנה מטורפת, אבל אני יודע דבר אחד: אכנס לתוך השטחים שלי, גם בצורה לא חוקית אם צריך. לא משנה מה, אני לא אאבד את המשק שלי. אני צריך להיכנס לשטחים שלי כדי להשקות, כדי להשאיר את הפקעות של הפרחים האלה בחיים. זה עסק שאני מטפח כבר 24 שנה. אם לא אוכל לקטוף את הפרחים עכשיו, לפחות שצה"ל יאפשר לי לתת להם מים כדי שיישארו בחיים לשנה הבאה. יש לי עוד 70 אלף פקעות במקררים, כל אחת שווה 15 שקל, אבל אין חשמל כי גם בזה חיזבאללה פגעו - ואין עם מי לדבר".

לדברי כהן ממעלה יוסף, הנזק לחקלאים בעקבות המצב, הוא אירוע מתגלגל. "מדובר בעסקים שאנשים עבדו עבורם במשך כל חייהם. אנשים רואים את העצים שלהם במרחק נגיעה ולא יכולים לגשת ולטפל בהם. יש ביניהם אנשים בני 65 ו־70, שזה כל עולמם. הם לא יכולים ללכת לעבוד במקום אחר, והפיצוי הכספי על הנזק הישיר לא יספיק להם. חייב להיות כאן מענה רחב".

 

הערכת הנזק מתמונות וסרטונים

בינתיים, אנשי רשות המסים לא יכולים להגיע ולבחון את היקף הנזק שנגרם ליישובים הצפוניים בעקבות החסימות של צה"ל, ומסתפקים בהערכות בלבד, על סמך תמונות, סרטונים ועדויות שמגיעות מהאזור. "אם הלחימה בצפון הייתה נעצרת היום, אני מעריך שהיינו מקבלים בין 5,000 ל־7,000 תביעות בגין נזקים ישירים שנגרמו לרכוש", אומר אמיר דהן, מנהל קרן הפיצויים ברשות המסים, האחראי על מערך הפיצויים לאזרחים בגין נזקי המלחמה. "בהערכה גסה, מניסיון העבר ומהתמונות שמגיעות אלינו מהשטח, התביעות הללו יכולות להגיע להיקף פיצוי של בין 300 מיליון לחצי מיליארד שקל - אם המלחמה הייתה נעצרת כעת. אבל האירוע עוד מתגלגל ויש סיכוי שהוא יסתיים בנזקים רחבים יותר".

עד היום, תושבי הצפון הגישו לרשות המסים 842 תביעות לפיצויים בגין נזק ישיר שנגרם להם במהלך ימי הלחימה, שהצטברו לכ־21 מיליון שקל, סכום זעום ביחס לפיצוי שצפוי להיות משולם כשהנזקים יתבררו במלואם. מתוך התביעות, 407 הוגשו בעקבות נזק למבנים, 254 בעקבות נזק לרכב, 11 בעקבות נזק לשטחי חקלאות ו־170 בעקבות נזקים אחרים.

מסעדה בקריית שמונה, לאחר פגיעה ישירה של טיל = / צילום: ap, Rami Shllush

רוב התביעות נוגעות לנזקים שנגרמו לרכוש בקריית שמונה ויישובים באזור, והוגשו בשלב מוקדם של הלחימה, בטרם החל צה"ל לחסום כבישים. אלא שכאמור, האופציה להגיע לאותם יישובים אינה רלוונטית כעת. "אנחנו מבצעים הערכות יחד עם רח"ל (רשות לביטחון לאומי), משרד הביטחון וצה"ל, לקראת היום שאחרי, לרגע שבו ניתן יהיה לפתוח את האזורים שנסגרו בצפון", אומר דהן מרשות המסים. "תושבי הצפון יחזרו אל בתיהם בתום המלחמה, ייחשפו לנזקים שנגרמו להם וידרשו תשובות כאן ועכשיו. לכן, אנחנו מנסים לבחון כבר כעת את היקף הנזק כדי להיערך לכך עם כוח אדם מתאים לביצוע הערכות שמאים לנזקים. במקביל, אנחנו מנסים לזהות כמה שיותר בתים שנפגעו באופן מהותי, כלומר שלא מדובר בתיקון פשוט של חלון או צבע בקיר החיצוני, אלא בתים שספגו פגיעה ישירה או נשרפו ולא ניתן להתגורר בהם".

לדברי דהן, התמונות שמגיעות מהצפון מעידות כי הנזק באזור שונה ממה שהכרנו במלחמות קודמות באזור. "הנזק נגרם מטילי נ"ט ולא רק מקסאמים או מקטיושות כפי שהיה פעם", הוא אומר. "חלק מהטילים נורו ישירות לתוך בתי מגורים. בנוסף, ניתן לראות מהתמונות נזקים בהרבה שטחים חקלאיים, לולים ובתי אריזה, שספגו ירי בכינון ישיר. נזקים אחרים נגרמו בעקבות הפעילות של הצבא באזור, כמו מטנקים שנעו ברחבי היישובים. זה לא משהו שלא הכרנו והמלחמה עוד בעיצומה. אנו צופים שיהיו עוד המון נזקים לתשתיות, לכבישים ולעמודי חשמל. כך קרה אחרי מבצע 'צוק איתן' בשנת 2014, אז כבישים רבים נפגעו והיה צריך לתקן אותם בתום המערכה. אולם, בשלב זה, בעקבות החשש לחיי אדם, אנחנו מטפלים רק במקרים דחופים, כמו בתשתיות".

 

הכסף בקרן שנועדה לממן את הפיצויים - אוזל

קרן הפיצויים של מס רכוש אמורה לממן את המענקים לעסקים והנזק ליישובים שנפגעו מהמלחמה. מדובר ב"קופה הקטנה" של הממשלה, ששימשה בעבר כמקור עוקף תקציב כשמדינה רצתה להפחית את מס הבלו על הדלק, או כשביקשה לבטל את המס על הכלים החד־פעמיים. עם פתיחת הלחימה, הקרן תפסה את קדמת הבמה. ממנה צפויים לצאת המענקים לעסקים בכל רחבי הארץ, כמו גם הפיצויים לתושבי העוטף ואשקלון. אלא שהסכום שנצבר בקרן עד פרוץ המלחמה, לא צפוי להספיק לכיסוי כלל נזקי הלחימה. באוקטובר דיווחנו בגלובס כי גורמים באוצר העריכו שהסכום שנצבר בקרן יספיק לפיצוי הנזקים בחודש הלחימה הראשון בלבד.

עד פרוץ המלחמה נצטברו בקרן כ־18 מיליארד שקל. לפחות 5 מיליארד שקל מתוכם יוקדשו לפיצוי הנזק הישיר שנגרם ליישובים והערים שנפגעו באוקטובר בלבד, ועוד 4.5 מיליארד שקל אמורים לפצות את העסקים בגין נזק עקיף שנגרם להם בחודש הראשון ללחימה - וזו הערכת חסר, שלא לוקחת בחשבון את הנזקים בצפון הארץ ומתייחסת רק לחודש אחד של נזקים. כעת, ההערכה היא שבקרן נותרו כ־13 מיליארד שקל בלבד, אך אפילו הפיצויים לחודש אוקטובר טרם הועברו במלואם.

עד כה הוגשו 204 אלף תביעות לפיצויים ומקדמות בגין נזק עקיף לעסקים ברחבי הארץ במהלך אוקטובר, כאשר ב־167 אלף מתוכן שולמו כבר מקדמות או פיצוי מלא בהיקף כולל של 3.7 מיליארד שקל. ההערכות ברשות המסים הן שרק על חודש אוקטובר ישולמו 8 מיליארד שקלים פיצויים בגין נזק עקיף בלבד. בגין נזק ישיר לרכוש שולמו עד כה רק 600 מיליון שקל מתוך המיליארדים שיידרשו.

נציין כי בחודש ינואר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' עצר העברת 2.25 מיליארד שקל שהיו מיועדים לקרן, ובהם השתמש כתקציב עוקף למימון הפחתת המס הבלו על הדלק וביטול המס על הכלים החד־פעמיים. כעת, בשעה שהנזקים בצפון ממשיכים להיערם, נשאלת השאלה מהיכן יביא האוצר את הכספים הנדרשים לפיצוי התושבים בשל נזקי המלחמה.

"אם פני המציאות לא ישתנו, לא נחזור"

לצד המציאות הקשה בהווה, סימני השאלה הגדולים מרחפים מעל עתידם של היישובים, שהיום רובם ריקים כמעט לגמרי. האם ומתי התושבים יחזרו לחיות בהם כבעבר? "אנחנו אוהבים מאוד את המושב, אבל בלי ביטחון לא אשאר במקום שבו אני לא יכול לצאת מדלת הבית שלי", אומר דוידי ממרגליות. "רק ביטחון יחזיר אותנו. לא עוד מים, לא עוד מכסות ביצים ולא עוד אדמות. אנחנו לא דורשים תחושת ביטחון - אלא ביטחון אמיתי. אם לא יהיה משהו שישנה את פני המציאות בצורה ברורה, אני אוביל מהלך כדי שאף אחד לא יחזור לפה".

​בטרם פרצה המלחמה, מספר כהן מזרעית, אנשים רבים רצו לרכוש אדמה ביישוב ולעבור להתגורר בו. "הם היו רגע לפני תשלום", הוא אומר, "אבל עכשיו נשמע טירוף לעשות דבר כזה. מי ישלם סכום כלשהו כרגע, כשלא יודעים מה יקרה כאן בעתיד? מי יבוא לאזור, כולל לצימרים הרבים, כשיודעים שהאיום עדיין כאן?".

"אם המצב יישאר ככה, מי ירצה לחזור?", מוסיף מוסקוביץ' ממשגב עם. "השטח שלי צמוד לגדר, ואף פעם לא פחדתי, אבל עכשיו זה משהו אחר. אנשים חוששים. הבנות שלי אמורות היו לעבור לגור במשגב עם עם ילדיהן, ובעקבות מה קורה כאן אמרתי להן: 'בואו נחשוב רגע, בואו נעשה חישוב מסלול מחדש'. בדבר אחד אני בטוח: בסופו של דבר כל יישובי הצפון יישארו לנצח ולא יימחקו. אולי יגיע דור חדש לאזור והאוכלוסייה תשתנה, אבל אנחנו נישאר כאן תמיד".

מדובר צה"ל נמסר כי "צה"ל פועל כדי לצמצם את הפגיעה ככל הניתן ביישובי הצפון כתוצאה מפעילות הכוחות.

"פיקוד הצפון מקיים קשר רציף עם הרשויות המקומיות, רשויות המדינה וכלל הגורמים, כדי לאפשר רציפות תפקוד היכן ומתי שניתן, על פי הערכת המצב המתעדכנת".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים