גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסבא קנה אפילו את מתחם הבימה: הכירו את המשפחה שמחזיקה ב-200 נכסים באזור ת"א והמרכז

שורת קרקעות שרכש הסבא רבא בשנות העשרים הייתה יריית הפתיחה, שלימים הפכה את משפחת וינברג לאימפריית נדל"ן מפוארת, עם מאות דירות באזורי הביקוש ודמי שכירות שיכולים להגיע ל-40 אלף שקל ● בראיון בלעדי הם מספרים על האסטרטגיה שגרמה להם להצליח, היחסים עם השוכרים, הנפקת המניות שכשלה וגם על הצעד הבא

נילי, רני וד''ר גיא וינברג / צילום: רמי זרנגר
נילי, רני וד''ר גיא וינברג / צילום: רמי זרנגר

 

המפגש עם משפחת וינברג מתקיים בקומה הרביעית בבניין בית אופקים שברחוב מנחם בגין בתל אביב. מהקומה הזאת, שכולה בבעלותם, הם מנהלים את העסק המשפחתי שמטופח ב־50 השנים האחרונות: קבוצת נדל"ן עם כ־200 נכסים - דירות, חנויות או משרדים - רובם בתל אביב. כולם מושכרים ועם פוטנציאל השבחה שיוביל לכ־700 יחידות. נוסף על כך, יש להם קרקעות היסטוריות ושטחים רבים בישראל ובעולם, שמסתכמים בכמה עשרות דונמים, גם כן באזורי הביקוש. הכלל האסטרטגי ברור: הם לא מוכרים נדל"ן שירשו או רכשו. הכול נשאר במשפחה.

הצוללת | פרופ' רבקה כרמי: "קשה להאמין שקטאר תורמת בעשר ספרות לאקדמיה בלי תמורה"
היזהר, האויב משדר: מאחורי הקלעים של ערוץ הטלגרם של חמאס

איך בעצם יש לכם כל כך הרבה נכסים?
"סבא רבא שלי, יצחק גבריאולוביץ, היה איש נדל"ן ידוע ואמיד בשנותיה הראשונות של תל אביב", מספר בראיון בלעדי לגלובס ד"ר גיא וינברג, הבן של בעלי הקבוצה משה ונילי ויו"ר הדירקטוריון של מ.ו. השקעות, אחת החברות בה. "בתקופת מלחמת העולם הראשונה הוא עבר לשיקגו עם סבתא רבתא שלי פשה ועשה שם הרבה כסף בשיקגו ממכירת אלכוהול.

"בתחילת שנות העשרים הוא חזר לארץ והחל להיות יזם נדל"ן בתל אביב. הוא קנה הרבה מאוד קרקעות, ממש רחובות ואזורים שלמים במרכז העיר. כל מתחם הבימה היה שלו והופקע ממנו לצורך הקמת המתחם, וגם מתחם אוניברסיטת תל אביב היה שלו".

 

אלא שאז הגיע המוות הפתאומי של הסבא רבא, במה שהפך בהמשך לתעלומת חיפוש נכסיו. "הוא נפטר במפתיע בשנת 1953, בגיל 60, מהתקף לב. הוא לא השאיר רשימת נכסים ועד היום אנו נאבקים על קרקעות שהיו שלו ונעלמו מבעלותו לאורך השנים, מכיוון שבאותה התקופה הרישומים לא היו מסודרים. בין היתר, היינו בארכיונים שונים בלונדון או בטורקיה בניסיון להוכיח בעלויות.

"לדוגמה, יש אדמות באזור תל השומר ששמאי גילה לנו עליהן לפני שנה וחצי בשטח השיפוט של אור יהודה. התברר שהמדינה הפקיעה את הקרקע הזאת טרם מותו, ומשום שלא היה שימוש למטרת ההפקעה היא רצתה להחזיר אותה לבעלים אחרי מותו. אלא שלא נעשו פעולות בנושא והיא נרשמה על בעלים לא ידועים, בלי שהמשפחה מכירה את זה בכלל.

"למעשה, אחרי מותו של הסבא רבא אף אחד לא ניהל את הנדל"ן. השמאי פנה אליי כי הכיר את היסטוריית המשפחה וידע לתת אסמכתאות על הקרקע, ובמשך שנה וחצי התכתבנו עם הרשויות להסדר מקרקעין. לבסוף, הקרקע נרשמה בלי הליכים משפטיים לכלל היורשים וקנינו ממרבית היורשים את חלקם. מדובר בקרקע בעשרות מיליוני שקלים שפשוט לא ידענו עליה".

וינברג אף מספר על נכסים עם סיפור דומה באזור גבעת זאב. "יש לנו ביד הסכם משנות ה־40 וככה הצלחנו להירשם על 45 דונם מתוך 1,000, אך גם על השאר ניסינו להירשם והפסדנו משפטית. צרות של מי שיש לו הרבה קרקעות כנראה", הוא צוחק.

 

הנכסים לא רק מסתכמים בירושה מגבריאולוביץ. מתברר שגם בצד השני של המשפחה ידעו במה להשקיע. "משפחתו של סבי, יהושע וינברג, הייתה ממקימי ראשון לציון, ומשם יש לנו אדמות בעיר. יש לנו שותפות של 12% בשטח של 100 דונם בראשון לציון, ליד שכונת נווה הלל וצומת עין הקורא, שם מקדמים עם שותפים תב"ע ל־2,000 יח"ד".

וינברג מסביר כיצד הוריו לא רק ירשו נכסים רבים, אלא גם רכשו מהיורשים המשותפים, בני המשפחה האחרים, את חלקם. "בדור של אבא שלי כבר יש שמונה בני דודים, וכמעט כולם חיפשו למכור את חלקם ואנחנו אלה שקנינו אותם. כלומר הוריי, במשך 50 השנים האחרונות, קנו את נכסיי בני הדודים. אנחנו ברכישות אינסופיות ודואגים להגדיל את מצבת הנדל"ן כל הזמן.

"אנחנו לוקחים מימונים בנקאיים ורוכשים נכסים, מחזיקים ומשביחים אותם. אנחנו מקדמים תב"עות, ומחפשים איפה לבנות ולהשביח, ואנחנו מרחיבים אחזקות. אם דיירים רוצים למכור - אנחנו קונים. האסטרטגיה היא למכור כמה שפחות ורק במקרים ספציפיים, אם יש צרכים או שימושים חכמים יותר באותה העת. אנחנו משתדלים מאוד מאוד לא למכור".

נוסף לכול, השנה פנתה חברת מ.ו השקעות לגיוס אג"ח מהציבור, שגם הוא הושלם לאחר קשיים. זאת לאחר שניסתה בתחילה ללכת להנפקה במהלך שעורר עניין וביקורת רבה בשוק ההון.

"משכירים יותר מ-150 יחידות"

את קבוצת וינברג מנהלים חמשת בני המשפחה - ההורים משה ונילי והילדים גיא, רני ודדי. גיא, ד"ר לכלכלה באוניברסיטת בר אילן, אחראי על הצד הפיננסי והציבורי של מ.ו השקעות, רני מנהל את חברת כרם יזמות נדל"ן ודדי שותף במשרד עורכי הדין של המשפחה ומלווה בצד המשפטי. האמא נילי מנהלת את הצד המסחרי והחוזי עם הדיירים והאבא משה, ד"ר למשפטים באוניברסיטת תל אביב, מכווין את הספינה מלמעלה.

 

"אנחנו שלושה אחים, ועם הוריי כולנו עוסקים באותה המלאכה ועובדים באותו המשרד. אנחנו אוכלים צהריים יחד כמעט בכל יום בשעה 13:00 ומעורבים 24/7 אחד בחיים של השני. אבא שלי, בן ה־75, מגיע לפני שש בבוקר ולא עוזב לפני שבע בערב, ועובד גם בימי שישי. היכולת שלו לשבת על הכיסא גבוהה יותר מכל בן 18", מספר וינברג.

המשרד מנהל את עשר החברות של הקבוצה - הכוללות את מ.ו השקעות, כרם התחדשות עירונית ומשרד עורכי הדין - ומעסיק כ־40 עובדים, "אבל הנכסים שלנו לא מסתכמים רק בחברות. הרבה נכסים נמצאים באחזקות פרטיות כי מדובר בירושות".

כמחצית מהעובדים בקבוצה נמצאים במשרד עורכי הדין של אביו. "עיקר העיסוק של המשרד הוא הנדל"ן של קבוצת החברות ויש גם כמה לקוחות חיצוניים. בעבר היינו עובדים הרבה החוצה - אשר גרוניס שכיהן כנשיא בית המשפט העליון היה פה שותף בסוף שנות השמונים והיה למשרד גם סניף בניו יורק. עם השנים השותפים יצאו, אבי רכש אותם והיום המשרד רק שלנו.

"נוסף על כך, יש לנו חברה של אנשי תחזוקה שעוברים בין הנכסים (חברת מ.ע.ג.ן - עד"ל), חברת אחזקות שמחזיקים באמצעותה חלק מהנדל"ן וחברות נוספות שמחזיקות בנדל"ן, כל אחת משיקולים כאלה ואחרים".

איך נראה הסכם שכירות בדירות שלכם?
"זו שכירות חופשית - לשנה עם אופציות. יש לנו שוכרים של שנים רבות שנוח להם אצלנו. אני ניהלתי את החברות המסחריות, כולל מ.ע.ג.ן, משנת 1996 עד 2002, כשאמא שלי נכנסה. יש לנו שוכרים שהיו שם עוד לפני תקופתי, כמו משפחה בחולון. יש שוכרים שהבאתי, והשבוע הם באו לכאן לשלם שכר דירה לאמא שלי. זה מטורף, לא ראיתי אותם מסוף שנות התשעים.

בית צורי, רמת אביב ג' / צילום: פרטי

"אנחנו משכירים יותר מ־150 יח"ד, וגם בירושלים יש כמה יחידות. כך למשל, באבו טור בנינו 19 קוטג'ים לפני כ־15 שנים, כל וילה שלוש קומות באבן ירושלמית. אנחנו משתמשים בנדל"ן כמנוף למימון. מאחר שמחירי הנדל"ן במדינה הזאת רק עולים לאורך 75 שנים אנחנו נהנים מעליית שווי הנדל"ן ולא רק משכר דירה שזניח בישראל, בטח למגורים בתל אביב. בעקבות השבחת ערך הנדל"ן אנו מצליחים למנף, לממן ולמנף. בשנים של ריבית נמוכה היה יותר נעים ופשוט וכרגע קצת פחות, אבל אנחנו שחקנים לטווח ארוך".

מה המחירים לשוכרים שלכם?
"שכר דירה יכול להגיע ל־40 אלף שקל לדירות יוקרה אדירות כמו ברוטשילד ויכול להגיע ל־4,000 שקל לדירה ממוצעת בחולון. יש לנו גם שתי קומות משרדים בראשון לציון וגם קומה בבית אופקים בתל אביב. את הדירות היקרות ביותר שוכרים אנשי הייטק שמסוגלים לשלם כ־30-20 אלף שקל, אבל יש גם דירות קטנות של 50 מ"ר, שגם אנשים בודדים יכולים לשכור".

אף שהאסטרטגיה שמלווה את משפחת וינברג היא לא למכור - יש חריגות. כך למשל, פנטהאוז בבניין ברוטשילד 135 הוצע למכירה ב־80 מיליון שקל לפני כעשור. "זה מבנה לשימור שנמצא שני צעדים מהבימה וסבא רבא שלי בנה אותו בשנות השלושים. בשנת 1980 אבי רכש את כל החלקים בבניין והעביר את משרד עורכי הדין לקומות התחתונות, שם הוא ישב עד 2011. עשינו שיפוצים והשכרנו את הדירות.

"בשנת 2011 המשרד עבר לבית אופקים והוספנו עוד שתיים וחצי קומות לבניין ברושטילד, כולל מרתף, וחילקנו את הבניין מחדש ל־15 דירות עם דופלקסים ותמהיל מעניין. שם באופן חריג החלטנו למכור כמה דירות משיקולי מימון של הבניין ושאר הדירות מושכרות, כולל פנטהאוז שמושכר ודופלקסים. בזמנו הייתה לנו תוכנית לחבר את שתי הקומות העליונות לפנטהאוז כפול עם בריכה, וזו הייתה דירה מטורפת עם 400 מ"ר שרצינו למכור. אך בסופו של יום זה לא קרה, וחילקנו את זה ליותר דירות כדי להשכיר, והפנטהאוז נשאר רק בקומה העליונה ושטחו 200 מ"ר בנוי.

"במכירה המחיר למ"ר היה כ־100 אלף שקל, ומתוך 15 דירות מכרנו שבע דירות קטנות לפני כחמש שנים. הרוכשים היו אנשים מפורסמים - עורכי דין נודעים, פוליטיקאים ואנשי בוהמה שקנו בחלקם לילדיהם שם - אבל לא אנקוב בשמות".

"הגנים המשפחתיים השתלטו"

חלק משמעותי מהעיסוק המשפחתי מתרכז בהשבחה שדורשת הליכי תכנון והתחדשות עירונית ממושכים, מה שלפעמים עשוי לקחת זמן ולא מעט בירוקרטיה. "לאורך הזמן והשנים יש בניינים שקידמנו את ההתחדשות וההשבחה שלהם לפי סדר עדיפויות. דוגמה לפרויקט כזה יש בדרך יפו 13, ליד הרצל ובית רומנו, זה ממש אזור בילויים. מדובר בבניין גדול שיושב על שלושה רחובות, וסבא רבא כנראה הקים את חלקו. מדובר בבניין לשימור לא מחמיר.

דרך יפו 13 תל אביב / צילום: פרטי

"המסחר מעל הבניין הוחזר למגורים ונוספה קומת מגורים בנסיגה, כך שרואים הבדל בין השימור לחדש. הפרויקט הסתיים לפני כחמש שנים, וכל הדירות, של כ־40 מ"ר (35 דירות מעל קומת החנויות), מושכרות. המקום הזה נמצא בביקוש אדיר. הלכנו לראות את הבניין בערב בשבוע שעבר והאזור שוקק".

אך יש גם פרויקטי התחדשות שעדיין תקועים מבחינת החברה. אחד כזה נמצא בנחמני 64 פינת בגין. "אמרו לי בעבר שהוא מהבניינים היפים. כרגע הוא באותו מצב שהוא נבנה בשנות השלושים, מושכר כולו ומניב שכר דירה אבל אנחנו רוצים להשביח אותו. מדובר בדירות גדולות של 80-70 מ"ר ובחזון שלנו רצינו דירות קטנות, כמו ביפו, של כ־40 מ"ר. בגלל השימור המחמיר של הבניין ידיה של העירייה כבולות.

"הלכנו בהתחלה על תוספת קומה וזה לא צלח ועכשיו אנחנו רוצים לקדם משהו גדול - מגדל על הבניין. כרגע השימור עוצר אותנו אבל אין הגיון להשאיר את הבניין כמו שהוא בביקושים האדירים באזור".

בורוכוב 15 תל אביב / צילום: פרטי

אחת החברות שעוסקות בהתחדשות עירונית במשפחה היא כרם, אותה מנהל האח רני. "תחילה החברה הוקמה כדי למנף בניינים שיש לנו בהם דירה אחת ולאגד את שאר הדיירים לבצע תמ"א 38. משם היא התפתחה לעיסוק בעשרה בניינים שלא בהכרח יש לנו נכסים בהם. כיום כרם היא יזמית תמ"א - היא חותמת על הסכמי תמ"א 38/2 ומקדמת את התמ"א לכל דבר.

"בתכנון המקורי כרם הייתה אמורה להיות לקנייה ולמכירה, אך הגנים המשפחתיים של האחזקה בנדל"ן השתלטו גם עליה. יש בכרם בניין ברחוב ארלוזורוב ברמת גן שאנחנו רוצים לפעול על מנת לקבל אישור לדיור להשכרה ארוכת טווח בשיתוף עם גורמים פיננסיים. המבנה דומה לבניין בבנייה בהושע בבני ברק ושם ביקשנו וקיבלנו אישור ל־41 דירות".

אתם לא חוששים מהשוק בבני ברק?
"הבניין בסטנדרט גבוה. האזור הזה בבני ברק נמצא בביקוש אדיר, גם למכירה וגם להשכרה. היינו לפני כמה שבועות בסיור בשטח עם החברה, ומקומיים ניגשו ואמרו שהם רוצים לשכור. אנחנו עובדים עם מתווכת מקומית שתשכיר את הדירות. אני לא יודע כמה יש בהמתנה כרגע, אבל יש רשימה והצפי הוא שביוני 2024 הבניין יסיים ויוכל להתאכלס. המתווכת היא חרדית, האוכלוסייה שם היא חרדית והביקושים גבוהים.

"שכר הדירה הצפוי הוא 6,000-4,000 שקל, לפני דמי ניהול וועד בית. הבניין הזה הושפע מהמלחמה ומאיסור כניסת הפלסטינים בשלבים הסופיים של השלד, והבנייה הוקפאה לחודש. לאחר מכן סוכם על הכנסת צוות פועלים סינים שעובדים יותר ימים ושעות, ואני מקווה שנצליח לגשר על החודש הזה".

עוד פרויקטים הושפעו מהמלחמה?
"הכול נעצר בהתחלה. יש לנו שלושה פרויקטים שהושפעו מהמלחמה, גם בבת שוע ברמת גן הייתה עצירה של העבודות והבאנו צוות עובדים טורקים. מי שהיו לו עובדים זרים לא עצר, ומי שבגמר בנייה גם לא הושפע הרבה. כל מי שבבנייה סביב השלד, ונשען על פלסטינים, הוקפא וחיפש פתרונות".

ההנפקה שהפכה לאג"ח

מהלך ההנפקה של משפחת וינברג בבורסה עורר עניין רב וביקורת רבה בשוק ההון. ההורים נילי וד"ר משה וינברג נערכו בשלהי 2022 להנפקת מניות של חלק מעסקי הנדל"ן שלהם באמצעות חברת מ.ו. השקעות. אלא שההנפקה, שבה ביקשו לגייס לפחות 110 מיליון שקל לפי שווי חברה של מאות מיליוני שקלים, בוטלה לאחר שטיוטת התשקיף חשפה כי בכוונת החברה להזרים חלק מכספי ההנפקה להחזר הלוואות יקרות שנטלו בעלי השליטה, לתשלום דמי ניהול גבוהים ולרכישת נכסים מידיהם. לאחר פרסום הדברים בגלובס, וכנראה שגם על רקע התקררות בשוק הנדל"ן והחולשה הכללית בשוק ההנפקות הראשוניות, משכה מ.ו. השקעות בסוף 2022 את טיוטת התשקיף שהגישה.

כעבור כמה חודשים ביצעה החברה שינוי בתוכנית ופנתה לבצע גיוס אג"ח מהציבור, שגם הוא הושלם לאחר קשיים. היא נאלצה לצמצם משמעותית את היקף הגיוס המתוכנן, שעמד בסופו של דבר על 77 מיליון שקל, ולהעמיד כשעבוד נכסים בשווי גבוה יותר לטובת משקיעי האג"ח. האג"ח שהנפיקה מ.ו נושאות ריבית של 6% צמוד (כ־10% אפקטיבי), והחברה דיווחה כי היא מתכוונת להשתמש במלוא כספי הגיוס לטובת פירעון הלוואות יקרות יותר מגורמים פיננסיים (חלקם גופים חוץ בנקאיים) ולהסרת השעבוד הרובץ על הנכסים.

הנפקה שהפכה לאג"ח. קראו לכם אספני דירות?
"בבנק היו פעם קוראים לאבא שלי אגרן, וזה מתאר אותו נכון. לאורך השנים שאלו אותי למה אנחנו לא פונים לשוק ההון למימון נוסף, וחששנו כי לא התמצאנו בזה. נוסף על כך, רצינו לברוח כמו מאש מהפרסום שיש בחברות ציבוריות.

"בשלב מסוים הנושא עלה אצל הוריי וזה היה רעיון כאמצעי להעברה בין־דורית במקום שותפויות נדל"ן - להוריש מניות סחירות בחברה שמחזיקה בנדל"ן. התחלנו לבדוק את זה לפני כשנתיים, אבל עד שהגענו לתשקיף שוק ההון נסגר להנפקה והחלטנו להקפיא את זה.

"אז ייעצו לנו להנפיק אג"ח, אמרו שכך ניכנס לשוק ההון, יכירו אותנו, ובעתיד, כשהקרקע תהיה יותר בשלה, נשקול. כך עשינו והנפקנו אג"ח מצומצם. בחרנו בחברה אחת מתוך הקבוצה, מ.ו. השקעות, עשינו שינוי מבני באישור רשות המסים, כך שנשארו בה שישה נכסים שהיא הבעלים היחיד שלה בתוך הקבוצה. כלומר, הכנסנו חלקים מנכסים בקבוצה והוצאנו נכסים אחרים.

"הכוונה הייתה להכניס נכסים בפוטנציאל השבחה הנראה לעין של חמש־שש שנים קרובות, וזו החברה שנבחרה בקבוצה לשוק ההון. ההיקף של מ.ו. הוא כ־30% מהקבוצה. הרעיון היה להיכנס לשוק ההון ועם הזמן להזרים עוד ועוד פעילות, וכשהתנאים יבשילו לעשות הנפקת מניות גדולה בקבוצה ולהכניס את כל הפעילות למ.ו. השקעות. אם זה יקרה או לא - נחכה ונראה. אנו רוצים להגדיל את הפעילות לאורך הזמן - בסדרות אג"ח או בהנפקה עתידית".

למה הכנסתם רק נכסים במינוף גבוה ולא את הנכסים ההיסטוריים?
"בהתחלה חשבנו לצקת את כלל הנכסים אבל זנחנו את זה. בקבוצה יש נכסים בתהליכי השבחה ראשוניים ולא היה נכון להכניס אותם. כל דבר בעתו, ואנחנו שוקלים כל הזמן להכניס לתוך החברה נכסים שהטווח והפוטנציאל שלהם נראה לעין ולא דברים ארוכי טווח.

"ביצענו את ההנפקה האחרונה אך ורק משיקולי כניסה לשוק ההון. זו הנפקה שאפשרה להשלים תהליכי רכישה והשאירה כסף בקופה ופירעון אשראי ושיפרה תנאי אשראי. השוק מבין לאט לאט עם מי הוא מתעסק ועולה, הוא פוגש משקיעים שרצו להשקיע יותר. אז אולי נוכל להרחיב פעילות אם נרצה. החברה כבר ציבורית".

כל המשפחה בעסק, הכל אינהאוס ממשרד עורכי הדין של אביך לחברת ניהול הנכסים המשפחתית, זה זוכה להמון ביקורת בשוק.
"כרגע הנפקנו אג"ח ולא מניות ואנחנו הבעלים המלאים, ומשכך אין ניגוד עניינים. אנחנו פועלים ב־100% למען החברה שהיא אנחנו. הכנסנו דירקטורים חיצוניים מקצועיים שמלווים כל דבר ומבקר מנוסה שמבקר כל דבר. אנחנו חושבים שאנחנו עושים הכי טוב בעצמנו ואולי בעתיד בהנפקה נשקול את השאלה הזאת".

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק