גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי הסלעים המאוירים הפזורים במדבריות ישראל?

אנשי התרבויות הפרהיסטוריות חרטו על סלעים כתובות, דמויות, סמלים וציורים ● כיום ניתן למצוא אותם ברחבי תבל, כולל כאן, ובעיקר בנופים מבודדים ובלתי מיושבים

חרוטת סלע בין עבדת לבסיס רמון / צילום: מוסא שטרית
חרוטת סלע בין עבדת לבסיס רמון / צילום: מוסא שטרית

רן ברקאי הוא פרופסור לארכיאולוגיה של תקופות פרהיסטוריות, חוקר ומלמד באוניברסיטת תל־אביב. איל חלפון הוא במאי, סופר ומוסמך לארכיאולוגיה. במדור ארכיאולוגיה הם תרים אחר עקבות העולם הקדום, בישראל ובעולם, בהווה

פרש רכוב על סוס, ידו האחת אוחזת ברסן והשנייה מונפת לאחור, אוחזת כלי נשק כלשהו. אורחת גמלים, צפופה, עמוסת סחורות יקרות ערך; דמות אדם שראשה נראה כסהר; צמד יעלים, קרניהם מעוקלות, מוגזמות בגודלן; יען, אחת, לבדה, משורטטת בדייקנות; שור; אריה (אריה?!); כתובת נבטית, בת יותר מאלפיים שנה; כתובת בערבית, בת מאות שנים בודדות; צלב שנראה כסמל מסדר ימי ביניימי כלשהו; מנורת שבעת קנים מתקופת המשנה, שנוספו לה במכוון עוד ארבעה. כל אלה הם רק חלק מחרוטות סלע קדומות שראינו במהלך סיור קצר לאורך שלוחת הרים ממערב לכביש שדה בוקר - מצפה רמון.

חשיבותם של מספרי הסיפורים בחברות הקדומות
ברחבי העולם ובישראל פזורים גלי אבנים עצומים. למה הם שימשו בעולם הקדום 

אלו ימים משונים לסיורים ושוטטויות, בוודאי בדרום הארץ. מטוסי קרב המריאו עמוסי פצצות מבסיס חיל האוויר שנמצא קילומטרים בודדים מאיתנו, מסוק קרב ריחף במקום כממתין להוראה, האם והיכן נדרש סיוע לכוחות קרקע? שימת ליבנו נעה בין עדכוני חדשות לבין דאגה ליקירנו שנמצאים בחזית המלחמה. אימג'ים קדומים נראו עניין תלוש לא רק בשל מאות וגם אלפי השנים שחלפו מאז שנחרטו בסלע, אלא גם בהקשרים השונים של יצירתם: ברכה והודיה לאל שבשמיים; פליאה והתפעלות מברואי עולם רבי עוצמה וקלי רגליים; עדות נצח לדורות הבאים; קדושה והקדשה. חרוטות הסלע משדרות תום ותקווה, הנגדה מוחלטת לתופת מעבר לגבעות.

אלפי פאנלים "מאוירים"

אנחנו צועדים בעקבות ליאור שווימר, ארכיאולוג מחוז דרום של רשות הטבע והגנים ואם לא ה-מומחה לענייני כתובות סלע, בוודאי הנלהב שבהם. דוב פדינגטון מדברי שהגיע אל תחום עיסוקו לגמרי במקרה. יום אחד נדרש להדריך קבוצת מטיילים בהר הנגב, הצמחייה שם יבשה, גבי מים חרבו, לשווימר לא היה מה להראות להם, ובייאושו התחיל לחפש סלעים מעניינים. הוא מצא אחד ועוד אחד ועוד אחד.

על כולן הופיעו חרוטות דמויות אדם בסגנון ייחודי: גוף בצורת שעון חול וראש מעוצב כסהר. בידיהם אחזו פגיון קצר עם כת שגם לה צורת סהר. פגיון אופייני, כמו גם מראה הדמויות ותיארוך החרוטות לתקופת הברונזה הביניימית (2000-2500 לפנה"ס). תקופה של יציבות אקלימית בהר הנגב, שילוב של חיי נוודות עם מגורי קבע חקלאיים ועיסוק מוגבר במסחר ותעשיית נחושת.

שווימר הוא לא הראשון שזיהה דמויות אלה, אבל הוא זה שהמשיך וחיפש אותן, וחרוטות אחרות, בעקשנות. הפך כל אבן, מילולית, ובמהלך שמונה שנות מחקר תיעד בהר הנגב קרוב לעשרת אלפים (!) פאנלים "מאוירים" מתקופות שונות ומגוונות.

עושה טוב לנשמה

חרוטות סלע הן תופעה תרבותית מאוחרת יחסית, והן מוכרות רק מסוף התקופה הניאוליתית. בערך לפני כשמונת אלפים שנה (באוסטרליה, כמו באוסטרליה, חרוטות הסלע קדומות הרבה יותר). שלא כמו ציורי מערות, שככל הנראה בוצעו במכוון במעמקים, החרוטות שורטטו בנוף פתוח. נוף מדברי, מבודד, בלתי מיושב.

אם ציורי מערות הן מסר או התכתבות של אדם פרהסיטורי אל ומתוך נקודת אחיזה קבועה, חרוטות הן מסר ועדות של תנועה אנושית במרחב. חרוטות, פטרוגליפים בלעז, נמצאו בכל רחבי תבל ותמיד בנופים מדבריים. כמה מהן מוגדרות כאתרי מורשת עולמיים: "ג'ירפות דאבוס", צמד ג'ירפות בגודל טבעי ששורטטו בחלק כה נידח של הסהרה ששמו הוא "מקום שאין בו כלום"; קניון "ניין מייל" ביוטה, ארה"ב, שזכה לכינוי "גלריית האמנות הארוכה בעולם", עם אלפי ציורי סלע שהותירו אחריהם ילידים "אינדיאנים" שחיו שם לפני אלף שנה; "צ'קטה", אתר מקודש במחוז לימה, פרו; וכמובן, ואדי רם בעבר הירדן, עם למעלה מעשרים אלף חרוטות סלע.

מלאכת החריטה - בכל האתרים, בכל התקופות - מבוססת על הסרה מדוקדקת וקפדנית של שכבת הפטינה הכהה שהצטברה על גבי הסלע. קרום דק, שנוצר בתהליכי חמצון של מינרלים שונים, ומתחתיו חבוי הסלע בצבעיו הבהירים. זו מלאכה ממושכת, מדיטטיבית באופייה, קצת כמו יצירת פסיפס בתהליך הפוך. במקום לצרף משבצות אחת לשנייה, לגרוע אותן מפלטת הסלע.

מותר להניח שהתהליך עצמו - הכאה חוזרת ונשנית על סלע, ולא רק התוצאה, היה משמעותי למי שהיו כאן לפנינו. עיסוק מתמשך שכזה, בנוף פתוח, יש בו משהו מרגיע, עושה טוב לנשמה. סדנאות מדבריות עכשוויות מציעות פעילויות דומות, בתשלום, למי שמבקשים הפוגה מחיי העיר ולחצי המציאות.

לא סתם סימן דרך

ההסברים ליצירת החרוטות, אם נדרשים כאלה, הם מגוונים: ביטוי ליחס האדם לנוף; סימונים טריטוריאליים (דוגמת אלו של שבט העזזמה, בני זמננו); קשר מיוחד, רוחני, לבעלי חיים.

בהקשר זה יש בחרוטות הר הנגב נוכחות בולטת של יעל עצומת קרניים. לעומת זאת בטבע, על פי ממצאים ארכיאו -זואולוגים, יעלים היו די נדירות. סתירה שללא ספק העצימה את חשיבותן בעולמם של בני אדם קדומים. הם אכלו צבאים, וסגדו ליעלים.

אלמנט חזותי נוסף שקשה לפספס הוא עקבות נעל או רגל. הן מצויות על כל "צעד ושעל". מי שהלך ברגל ממכרות פינן ותמנע, מי שעשה דרכו אל מדבר סיני, מי שהוליך שיירות תבלינים מהמזרח, טבע חותמו בסלע. הנציח את מסעו ואולי גם הביע כך, בחריטת כף רגלו, את הוקרתו והשתלבותו בנוף. אלו מלאכות מתישות ומוקפדות מכדי שנפטור אותן כ"סתם" סימן דרך, קשקוש בסלע.

בסמוך לכביש 40, בערך מול הגן הלאומי עבדת, יש מסלול מסומן ונוח למי שמעוניין לראות חרוטות סלע בלי להתרחק יותר מדי מהרכב. בשלב מסוים, שווימר ואנשי רשות הטבע והגנים חשבו לפתח נתיב דומה גם באזור ההררי בו ביקרנו. סלע ספציפי ועליו מופיעים זה לצד זה מנורת קנים יהודית, צלב נוצרי ואימג' מוסלמי קדום, פיתה אותם להכתיר את הדרך בשם - "שביל שלושת הדתות". במחשבה שנייה על מה שיעשו אלה בחרוטות של אלה, הרעיון אופסן עד שיגיעו ימים טובים יותר. או המשיח.

עוד כתבות

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפסקת המסחר עם ישראל, הדרישות של טורקיה והציוץ של ישראל כ"ץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר