גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבועה שהתנפצה וההבטחות הרפואיות: מה צפוי לביומד הישראלי ב־2024

חברות הביומד הישראליות, שספגו מכה קשה ב–2023, נכנסות לשנה החדשה עם קופת מזומנים מידלדלת ותנאי שוק מאתגרים ● האם אישורי FDA יתורגמו לעלייה במניות, איך ישפיעו המלחמה והבחירות הצפויות בארה"ב, ואחרי אילו חברות כדאי לעקוב?

מה צפוי לביומד הישראלי ב־2024 / אילוסטרציה: כפיר זיו
מה צפוי לביומד הישראלי ב־2024 / אילוסטרציה: כפיר זיו

שנת 2023 לא האירה פנים לביומד הישראלי, עוד לפני 7.10. שינויי מאקרו בכלכלה העולמית הובילו לרתיעה מסיכון, אחרי תקופה שדווקא חיפשו אותו, ועם סיום מגפת הקורונה פחתה גם ההתלהבות בכלל מהתחום הרפואי. כל זה הוביל להתנפצות של מה שניתן בדיעבד להגדיר כבועה, בעיקר בעולמות פיתוח התרופות והבריאות הדיגיטלית. בישראל, במקביל, שוק הביומד נפגע גם מהשלכות הרפורמה המשטרית: משקיעים נקטו זהירות יתר והייתה הימנעות מהקמת חברות בארץ.

השבוע בביומד | אפליקציית הטיפול בדיכאון של מייסד ווייז והמחקר שיממן משרד ההגנה האמריקאי
זו הייתה החברה הישראלית הכי רווחית בוול סטריט השנה
ניתוח גלובס | חברת התרופות שמחקה כמעט את כל השווי שלה - ואז זינקה ב־150% ביום אחד

התנפצות הבועה החלה כבר ב-2021, נמשכה ב-2022 והעמיקה בישראל ב-2023, בזמן שבעולם הייתה התייצבות מסוימת. זה היה שיקול נוסף בהחלטה של חלק מהחברות החדשות לקום מחוץ לישראל. לפי נתוני סטארט-אפ סנטרל, ב-2023 קמו 42 חברות בתחום מדעי החיים, לעומת 79 ב-2022, ו-170 ב-2021.

נקודת אור אחת היא היציבות היחסית בסקטור המכשור הרפואי, תחום הדגל של ישראל שקצת נשכח בשנים האחרונות אך המשיך לפעול ולייצר חברות מעניינות. בתחום זה נרשמו גם אקזיטים השנה: חברת משאבות האינפוזיה סורל שנמכרה ביותר מ-100 מיליון דולר, וחברת הסחוס קרטיהיל, שנמכרה תמורת 180 מיליון דולר כמקדמה ועד 330 מיליון דולר באבני דרך ותמלוגים נוספים.

גל של אישורי FDA: למה המניות לא זינקו?

אחרי עשורים של בצורת, היה ב-2023 גל יוצא דופן של אישורי FDA לחברות ביומד ישראליות. ארבע חברות תרופות עצמאיות הביאו לשוק תרופות במנגנונים חדשים: ביוליין , מדיוונד , גמידה סל  ופרוטליקס . האישורים התקבלו במועדם ללא מגבלות, סוג של נס גלוי. בנוסף, הושגו עוד שני אישורי FDA לחברות ותיקות יותר, קמהדע  וטבע .

אבל מה קרה לחברות הללו מאז קבלת האישורים? נראה שהן נסחרות כדיסקאונט על השוק, ותנועות המניה לא תמיד היו מלהיבות. לדברי עומר גביש, שותף וראש תחום מדעי החיים ב-PWC ישראל, "בכל החברות נרשם דפוס של עלייה עם האישור וירידה מהירה, כנראה בשל עזיבתם של משקיעים שהאסטרטגיה שלהם הייתה להמר על האישור. זה לא חריג".

אבל יש עוד שתי סיבות לכך שהשוק עדיין לא מתגמל את החברות על האישור: שלוש מתוך ארבע החברות ניצבות בפני אתגר של חינוך השוק, בשל צורות מתן ייחודיות לתרופות החדשות שלהן, וכל התרופות פונות לשווקים לא מאוד גדולים, בהיקף של כמה מאות מיליוני דולרים. "אני לא יודע אם נראה קפיצות דרמטיות במניות החברות גם עם הצלחה בשיווק", אומר גביש, "אבל כן נראה את המצליחות מביניהן מכות את השוק".

 

כיום, החברות נמצאות בשלבי השקה שונים של מוצריהן. מדיוונד שקיבלה אישור למוצר לטיפול בכוויות, השיקה אותו בתחילת הרבעון הרביעי, אחרי דחייה קלה, וכבר "נהנית" מהזמנות מצה"ל ומצבא ארה"ב, בעקבות המלחמה. המוצר משווק בארה"ב על ידי השותפה של מדיוונד, וריסל, והדוחות הקרובים יגלו עד כמה ההסכם עמה רווחי למדיוונד. בשנה הקרובה, החברה אמורה להתחיל ניסוי של המוצר לטיפול בפצעים, אך למרות הצורך בניסויים נוספים בתחום הזה, בדוח האחרון שלה כתבה כי המזומנים שבידיה צפויים להביא אותה לרווחיות.

לתרופה של פרוטליקס למחלה הגנטית פברי יש מוצר מתחרה בצורת מתן מוכרת, ולכן ההשקה שלה הייתה מהירה יחסית, בעזרת השותפה שלה לשיווק Chiesi (קייסי). ברבעון השלישי החברה כבר רשמה הכנסות של 10.8 מיליון דולר, חלקן ממכירת המוצר לקייסי וחלקן ממוצר קודם של החברה. בפרוטליקס אומרים שלא ניתן להסיק מההכנסות הרבעוניות על איכות ההשקה, מאחר שקייסי הצטיידה במלאי של המוצר עוד קודם לכן.

ביוליין, שפיתחה תרופה לניוד תאי גזע לצורך השתלות מוח עצם, קיבלה אישור בספטמבר ומשיקה בימים אלה. המוצר שולב בפרוטוקול הטיפול של רשת מרכזי הסרטן NCCN, וזאת התחלה טובה בשוק האמריקאי. ביוליין אחראית בעצמה לשיווק. נכון לסוף הרבעון השלישי, לחברה מזומנים המספיקים עד שנת 2025.

האחרונה בין מקבלות האישורים היא גמידה סל. גם היא השיקה בספטמבר מוצר לשיפור השתלות מח עצם. לפי החברה, למרות השקה "רזה" בגלל אילוצי מזומנים, מספר מרכזי הסרטן שהזמינו את המוצר עלה על הציפיות. כרגע, גמידה סל משווקת את המוצר בעצמה, אבל מחפשת לדבריה שותף אסטרטגי. ייתכן שחוסר הבהירות לגבי מי ישלוט בשיווק בהמשך מקשה על החברה. עלות ההשקה גבוהה והחברה נאלצה לגייס השנה הון במנגנון ATM (מכירת מניות בשוק) כדי לממן את פעילותה, סוג מימון הלוחץ מטה את מחיר המניה.

הסיפור של יורוג'ן, שהמוצר הוותיק שלה לטיפול בדרכי השתן העליונות צפוי לרשום השנה הכנסות של 76-86 מיליון דולר, יכול להאיר את הדרך לחברות שהשיקו השנה מוצרים. גם יורוג'ן השיקה לאט מוצר חדשני לשוק מוגבל, ונדרש לה זמן לקבל שיפוי ביטוחי עבורו. מניית החברה נפגעה בתקופה זו, אולם הגידול ההדרגתי במכירות וההתלהבות לקראת המוצר השני החזירו אותה למגמת עלייה.

בתחילת 2024, יורוג'ן מתכננת להגיש בקשה לאישור "מתגלגל" למוצר חדש שלה לטיפול בסרטן שלפוחית השתן(נתוני הניסויים יוגשו ל-FDA כשיתקבלו ולא יחד בסיום הניסוי). החברה כבר פרסמה תוצאות טובות מהניסויים הקליניים בקיץ האחרון.

אישורי FDA נוספים עשויים להתקבל בתחום המכשור הרפואי, עבור אפיטומי שפיתחה גלולה מכנית להרזיה, ופלסאנמור, המפתחת מכשיר אולטרסאונד ביתי. שתי החברות, הנסחרות בת"א, מגיעות למעמד הזה אחרי שבוטלו הסכמי שיווק משמעותיים עם נסטלה ו-GE Healthcare בהתאמה. אובדן ההסכמים רגע לפני הכניסה לשוק הייתה מכה לשתי החברות, שמחפשות עכשיו משווקים חדשים ועתידן תלוי בהסכמים הפוטנציאליים לא פחות מאשר באישור.

חברת מכשור רפואי נוספת שמצפה לאישור FDA היא ניקסואה, שפיתחה מכשיר לטיפול בדום נשימה בשינה, וכבר החלה למכור אותו באירופה, אם כי רק בכמיליון אירו ברבעון. החברה נסחרת בבורסת יורונקסט לפי שווי של 123 מיליון אירו.

נזכיר בקצרה גם את החברה הפרטית מאפי, שמצפה לאישור FDA לקופקסון בשחרור מושהה במרץ 2024. אי-אפשר להמר בבורסה על מאפי, אך מי שכן נסחרת היא השותפה השיווקית שלה, Viatris, גלגול של מיילן, המתחרה המוכרת והמרה של טבע, שיש לה ניסיון רב בתחום הטרשת הנפוצה.

סרטן ו-ALS: הניסויים שכדאי לעקוב אחריהם

כמה חברות עומדות לדווח בשנה הקרובה על תוצאות ניסויים קליניים משמעותיים. נובוקיור , מהחברות הישראליות הגדולות בנאסד"ק, הנסחרת כעת בשפל מקומי של 1.6 מיליארד דולר, צפויה להודיע על תוצאות ניסויים במכשיר שלה המשתמש בשדות חשמליים לטיפול בסרטן. אף שלנובוקיור כבר יש הכנסות יציבות, תוצאות ניסויים של החברה נוטות להטיס או לרסק את מחיר המניה.

חברות נוספות שעשויות לדווח על תוצאות מעניינות הן נוירוסנס  מתחום ה-ALS, שמחכה לתוצאות נוספות מניסוי שלב IIb במחצית הראשונה של השנה והתוצאות עשויות להשפיע על ההסכם שלה עם חברת ביוג'ן; חברת אייסקיור , שמצפה לתוצאות בניסוי בטיפול בהקפאה בגידולים סרטניים בשד ואינספייר MD , המפתחת סטנטים המגינים על המוח.

אתגר הגיוסים: בין מלחמה בעזה לשנת בחירות בארה"ב

החברות שהזכרנו הדגישו בשיחות הוועידה שלהן סביב דוחות 2023 כי פעילותן לא הואטה ולא נפגעה מהמלחמה, אבל בשנה הקרובה היא בהחלט עלולה להשפיע, ואולי כבר משפיעה, על היכולת של חברות פרטיות ובורסאיות לגייס הון.

לפי דוח סטארט אפ ניישן סנטרל ו-IATI, כבר במחצית הראשונה של השנה נרשמה ירידה ברמות ההשקעה, ל-3.9 מיליארד דולר, שפל מקומי מאז 2018 וירידה של 29% לעומת המחצית המקבילה ב-2022. ברבעון הרביעי השנה, הגיוסים המשמעותיים לתחום מדעי החיים שנרשמו באתר Startup central מסתכמים בכ-300 מיליון דולר בלבד.

עם זאת, הרשימה כוללת גיוס של לא פחות מ-150 מיליון דולר לחברת 89bio הישראלית-אמריקאית. החברה עצמה שווה כמיליארד דולר בזכות המוצר שלה לטיפול בכבד שומני שייכנס בתקופה הקרובה לשלב III של הניסויים הקליניים. 89bio אמנם מנוהלת על ידי צוות אמריקאי, אבל לא מסתירה את מרכז הפיתוח שלה ברחובות. הגיוס הזה מראה שכאשר לחברה יש רגל משמעותית בארה"ב ותוצאות טובות בניסויים בתחום מעניין, משקיעים מוכנים להעלים עין מחוסר הוודאות הפוליטית.

לדברי גביש, "כאשר החלה ההאטה הכלכלית, קרנות הון הסיכון החלו לשמור את הכסף להזדמנויות נדירות והשקעות המשך, כך שכרגע יש להן כסף. ירידה בריבית יכולה לשחרר מעט את המאגרים הללו, בעיקר אם היא תבוא במקביל לעליות בבורסה שיתנו לקרנות אופטימיות לגבי האופציה לאקזיטים בהמשך. בארה"ב יש סנטימנט אופטימי לפחות לחצי הראשון של השנה, אם כי לא לחצי השני. שנת בחירות בארה"ב בדרך כלל לא טובה לתחום הרפואי, בשל הרצון של כל פוליטיקאי להצהיר שהוא יוריד את מחירי התרופות".

בריאות דיגיטלית: אופטימיות אחרי ההתרסקות

תחום הבריאות הדיגיטלית, שהלהיב בשנים 2021-2022 בגלל הקורונה ועליית הבינה המלאכותית, לא שיחזר את ההצלחה השנה. "היקף הגיוסים של החברות בתחום ירד ב-75% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, עוד לפני המלחמה", אומרת עו"ד יפעת צפריר, שותפה במחלקת משפט מסחרי ובעלת מומחיות בהייטק, ביומד והון סיכון באגמון עם טולצ'ינסקי.

זה לא אומר בהכרח שהיוניקורנים הישראליים לא הצליחו, אלא שהם התנפלו על השוק עם קופות המזומנים השופעות שלהן, גייסו עובדים במהירות ושרפו כספים במהירות כדי לתפוס מקום בשוק המתפתח, וכעת הם נאלצים להתמודד עם מציאות חדשה מבחינת גיוסי ההון.

הנה תזכורת לכוכבי הגיוסים בשנים הקודמות בתחום. ב-2021 KHealth גייסה 132 מיליון דולר להקמת קופת חולים מחוזקת ב-AI בארה"ב. ב-2022 איידוק, שפיתחה AI לניתוח תמונות הדמיה, גייסה 110 מיליון דולר ו-Viz.ai, שעושה אותו דבר בתחום השבץ, גייסה 100 מיליון דולר. שלוש החברות הללו החלו מפתרון טכנולוגי נקודתי, והתרחבו למתן שירותים כוללים ומקיפים לבתי החולים, והן רוצות להיות שחקניות משמעותיות בשוק הרפואי האמריקאי. בנוסף, מימד, שמשתמשת ב-AI לאבחון וירוסים וחיידקים, גייסה 93 מיליון דולר. ImmunAI המשתמשת ב-AI לפיתוח תרופות, גייסה 215 מיליון דולר.

KHealth היא דוגמה למגמה. אף שפעילותה צומחת והיא כבר רושמת הכנסות של עשרות מיליוני דולרים, ב-2023 היא הרגישה צורך בגיוס נוסף על ה-132 מיליון שגייסה ב-2021. הגיוס הזה היה קטן יותר, של 59 מיליון דולר, וכנראה גם בשווי נמוך יותר. מספר העובדים ירד מ-310 ל-260 בין הסבבים, עדות לכך שהחברה נאלצה לחסוך בהוצאות לאחר שהזרם בנהרות המזומנים נחלש.

לדברי אלון בלוך, מנכ"ל החברה, היא עדיין שווה יותר ממיליארד דולר. "התקופות האלה בשוק דורשות התאמות, אבל בסך הכול יותר קל לי עכשיו, כי יש פחות רעש בשוק. כל החברות שבאו בטענות לא ריאליות יצאו מהשוק - ואני לא בא ללכלך, אנשים חולמים ומנסים, הכול בסדר. קל לי יותר להגיע לשותפים ולגייס עובדים. נשארתי מול חברות כמו אמזון ואן, וגם אם השוויים שמוצעים לי נמוכים מבעבר, אנחנו עדיין מקבלים כל הזמן הצעות להשקעה. אין שום משמעות לכך שאנחנו ישראלים".

בלוך, מצדו, מחכה להנפקה בבורסה, אחרי עוד סבב אחד משמעותי. זה לא יקרה בשנה-שנתיים הקרובות, וממילא כרגע חלון ההנפקות לא פתוח לחברות בריאות דיגיטלית, אך בארה"ב, לעומת ישראל, מתחילים כבר להריח שינוי לטובה.

לא רק החברות שגייסו סכומי עתק נאלצו להיפרד השנה מעובדים. טייטו קר, שגייסה 49 מיליון דולר באוגוסט, מדווחת על הכנסות של מאות מיליוני דולרים, ובכל זאת נפרדה מכ-20 מתוך 130 עובדים. החברה מסרה עם הגיוס כי למרות שלא השתתפה בפסטיבל של 2021-2 אלא צמחה באחריות, העדיפה להצטמצם משום שהשוק לא צפוי. כך עשתה גם Healthy.io, שפיתחה אפליקציה לביצוע בדיקות שתן בבית, ופיטרה השנה 70 מתוך 250 עובדים, במקביל להשלמת גיוס של 50 מיליון דולר באמצע 2023, לעומת 60 מיליון שגייסה ב-2019.

לדברי ד"ר ורדה שלו, שותפה בקרן Team8, "בחו"ל ראינו אותה מגמה, לא רק צמצום אלא גם התרסקות וסגירה של חברות שנחשבו מבטיחות. אבל לא צריך להתבלבל, אנחנו לפני הפריצה של התחום הזה, ומדובר בשוק של טריליארדי דולרים. זה בעצם כל שוק הבריאות שיעבור את המהפכה הדיגיטלית".

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית