גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהוד ברק לא הביא את הבשורה ומשקיעי שחל מאבדים סבלנות

מניית שחל, חברת שירותי הרפואה מרחוק, צנחה ב־45% מאז נרשמה למסחר בנאסד"ק, לפני פחות משנה ● זאת על רקע קושי לחדור לשוק האמריקאי, למרות מינויו של אהוד ברק ליו"ר ● עידו נויברגר, ווליו בייס: "אשתדל לתרום מניסיוני לשיפור הממשק של שחל עם שוקי ההון"

אהוד ברק / צילום: איל יצהר
אהוד ברק / צילום: איל יצהר

חברת שירותי הרפואה מרחוק שחל  (SHL Telemedicine) החלה להיסחר בבורסת הנאסד"ק לפני תשעה חודשים. מאז היא לא ייצרה עניין רב בקרב המשקיעים האמריקאים, כשבד־בבד צנחה מניית החברה ב־45% ממועד הרישום למסחר. על רקע הירידה במניה ותוצאות עסקיות לא מרשימות, פנו לאחרונה שני בעלי מניות ותיקים בשחל בבקשה למנות דירקטורים מטעמם בחברה, שיעמדו לבחירה באסיפת בעלי המניות הבאה. מדובר בבית ההשקעות ווליו בייס שמחזיק ב־8.6% ממניות שחל, ובחברת דנבאר פיננסים שמחזיקה 4.4% ושבעליה מחזיקים בנפרד עוד 9.5% ממניות שחל. שחל מצדה פרסמה זימון לאסיפת בעלי מניות שתיערך ב־8 בפברואר, ובה יעלו להצבעה גם המועמדים לדירקטוריון מטעם שני הגופים, כששחל ממליצה להצביע גם בעדם. 

בדיווח שהעבירה ל־SEC, רשות ניירות הערך של ארה"ב, ציינה ווליו בייס כי שלחה לאחרונה מכתב לדירקטוריון שחל ובו הצעה למנות כדירקטור את עידו נויברגר, מנכ"ל ומייסד משותף בבית ההשקעות (לצד ויקטור שמריך). "עם למעלה משלושה עשורים של ניסיון בתפקידי ניהול בכירים, לנויברגר יש מומחיות ניהולית נרחבת בפיננסים ובשוקי ההון", נכתב במכתב המפרט את ניסיונו בתחומים כמו תכנון ויישום אסטרטגיות צמיחה, מיזוגים ורכישות, שינויים מבניים ועוד.

נויברגר עצמו אמר לגלובס כי "אנחנו מאמינים בשחל ובפוטנציאל הצמיחה שלה בישראל, בגרמניה ובארה"ב. שחל הגיעה להישגים משמעותיים מאוד בשלוש היבשות בהן היא פעילה, וכעת להערכתנו זה הזמן לתרגם את ההצלחות גם לדוחות הכספיים של החברה. אני, באופן אישי, אשמח להצטרף בקרוב לדירקטוריון החברה ולעזור להנהלתה להשיא את ערכה. אשתדל לתרום מניסיוני ומהיכרותי גם עם העולמות הפיננסיים בישראל ומחוץ לה, על מנת לשפר את הממשק של החברה עם שוקי ההון".

במקביל לבקשת ווליו בייס להעמיד את נויברגר לבחירה לדירקטוריון, גם דנבאר מבקשת כאמור למנות דירקטור בשחל. לפי הדיווח של דנבאר, היא שלחה מוקדם יותר החודש מכתב לדירקטוריון שחל בבקשה להעמיד להצבעה לדירקטוריון את ניר רוטנברג, פעיל ותיק בשוק ההון המכהן כדירקטור בדנבאר. "אם ייבחר, רוטנברג מתכנן ליצור קשר עם חברי הדירקטוריון וההנהלה בנוגע להזדמנויות הנוגעות להגברת הערך לבעלי המניות", נכתב בדיווח.

בראשות הדירקטוריון של שחל מכהנים שני יו"רים משותפים, יריב אלרואי, בן למשפחת המייסדים, שמוביל כיום את החברה לצד אהוד ברק - לשעבר ראש הממשלה ושר הביטחון. ברק (המשמש בתפקיד יו"ר גם בחברת הקנאביס הרפואי אינטרקיור) מונה לתפקידו בשחל לפני שנה וחצי, ואמר אז כי "בכוונתי להצטרף למימוש הצמיחה הגלובלית של שחל, בעיקר בארה"ב ובגרמניה, ולקחת חלק בפעילויות של צוות הניהול הבכיר של שחל כמובילה עולמית בתחום הטלרפואה".

אלא שבינתיים הצמיחה הגלובלית, ובארה"ב בפרט, מבוששת להגיע. במחצית הראשונה של 2023 רשמה שחל הכנסות של 29 מיליון דולר, כמעט ללא שינוי בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2022. חלק ניכר מהכנסותיה מגיע מישראל (21.6 מיליון דולר במחצית); ההכנסות בגרמניה היו 6.8 מיליון דולר; ובשאר העולם, כולל ארה"ב, הסתכמו ב־0.6 מיליון דולר בלבד.

בשורה התחתונה עברה שחל, בניהול ארז נחתומי, מרווח נקי צנוע במחצית הראשונה ב־2022 להפסד נקי של 2.1 מיליון דולר, והציגה EBITDA מתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 0.4 מיליון דולר, ירידה מ־3.1 מיליון דולר בתקופה המקבילה. עם פרסום הדוחות, שחל הדגישה את ההכנסות היציבות שלה, את ההשקעה בצמיחה עתידית, וציינה שהתקדמה בגרמניה עם השקת שירותים חדשים.

שווי של 135 מיליון דולר

שחל הוקמה בשנת 1986 על ידי משפחת אלרואי ויש לה כיום משרדים בתל אביב, מינכן וניו יורק. היא פועלת בתחום הרפואה מרחוק ומספקת ללקוחות מענה בזמן אמת באמצעות שילוב בין שירות אנושי של צוות מוקד רפואי, עם טכנולוגיות ניטור רפואי. היא מתמחה באבחון ומעקב אחר מדדים רפואיים, מזהה חריגות בהם ומגיבה בהתאם. במשך קרוב לשני עשורים נסחרת מניית שחל בבורסה השוויצרית, ובמרץ האחרון נרשמה כאמור למסחר גם בנאסד"ק, שם היא נסחרת לפי שווי של 135 מיליון דולר. החברה הצטרפה לנאסד"ק במטרה להרחיב את הגישה שלה למשקיעים בארה"ב ולייצר ערך לבעלי המניות, אך בינתיים זה לא קורה.

נציין כי בשנת 2015 הייתה שחל אמורה להימכר לתאגיד סיני תמורת קרוב לחצי מיליארד שקל, אך העסקה בוטלה לאחר שהתאגיד הרוכש התקשה לקבל את אישור הממשל הסיני להשלמתה. כעבור כמה חודשים, מספר משקיעים בחברה (אייל עופר, יזם ההייטק שלמה בן חיים ואיש הנדל"ן אלי אלרואי) מכרו במצטבר כ־30% ממניותיה לאשת העסקים הסינית קאי מנגקה, שמחזיקה נכון להיום 36.4% מהמניות.

עסקת המכירה שבוטלה ב־2015 הייתה אמורה להתבצע במחיר של 10.5 פרנק שוויצרי למניית שחל, ואילו העסקה למכירת מניות המשקיעים לאחר מכן נקבה במחיר נמוך יותר של 8.7 פרנק שוויצרי. כיום, מניית שחל נסחרת במחיר של 6.75 פרנק שוויצרי, לאחר שלפני שנתיים (נובמבר 2021) נסקה למחיר שהתקרב ל־20 פר"ש - כך שמדובר בירידה של 65% מהשיא.

ווליו בייס נכנסה להשקעה בשחל בשנת 2020. היא ומייסדיה השקיעו במצטבר 16.2 מיליון דולר ברכישת המניות שבידיה, במספר עסקאות שבחלקן מחיר המניה היה גבוה מהנוכחי. נכון להיום שווי המניות שבידי ווליו בייס הוא כ־11 מיליון דולר, הפסד "על הנייר" של כ־30% על ההשקעה בשחל. דנבאר פיננסים היא חברת השקעות ותיקה שנסחרה בעבר בבורסה בתל אביב. לאחרונה פורסם כי היא אחת המשקיעות בסטראט־אפ האינשורטק וסטו, חד קרן ישראלי שהתגלתה בו הונאה. מלבד קאי מגנקה, ווליו בייס ודנבאר, בעלי מניות בולטים נוספים בשחל הם בית ההשקעות מור, קרן ספרה והיו"ר המשותף אלרואי.

מגבלות הרפואה מרחוק

בשנים 2020-2021, עם פרוץ הקורונה, הגיעה גם שעתה היפה של הרפואה מרחוק (טלרפואה), כשניטור מטופלים בביתם הפך לצו השעה. הרפואה מרחוק נראתה לרגע גם ככלי האולטימטיבי להפחתת עלויות בסקטור הבריאות האמריקאי, שתקציבו התנפח מסיבות שונות. על הרקע הזה, צמיחתה של שחל בארה"ב נראתה מתבקשת. חברה ותיקה בעלת ניסיון של שנים בניטור חולים מרחוק וטיפול בהם בביתם, לכאורה עשרה צעדים לפני החברות האמריקאיות.

אלא שבהדרגה התגלו המגבלות של תחום הרפואה מרחוק, בעיקר במערכת הבריאות האמריקאית המבוזרת. חברות הטלרפואה לא היו מספיק מחוברות למערכת הבריאות הכללית, והן לא יכלו להציע שירות מלא. בנוסף, חלק מהחברות הציעו פתרונות טכנולוגיים מרשימים לחיבור בין רופאים למטופלים, אך גילו שהללו אינם נותנים ערך מוסף רב על פני שיחת וידאו טלפונית או בזום. 

עוד כתבות

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב