גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחזק את עוטף ישראל בלי מכסי מגן לחקלאות

הסנטימנט הרומנטי לחקלאות, שהתעורר בעקבות המלחמה, לא צריך למנוע רווחה כלכלית

קטיף שדות חקלאיים / צילום: שלומי יוסף
קטיף שדות חקלאיים / צילום: שלומי יוסף

הכותב הוא רקטור המרכז האקדמי פרס

בעשרות השנים האחרונות חל בהדרגה שינוי מצער באתוס הלאומי, וירד קרנו של ערך ההתיישבות בגבולות, שנחשב בעבר יעד מרכזי. השמאל הציוני זנח כמעט את תפקידו ההיסטורי כתנועה חלוצית מיישבת, שקיבוצי עוטף עזה הם משרידי גילוייו. הימין הדתי והמסורתי מקדיש את עיקר המאמץ להתנחלות ביהודה ושומרון, מתוך הנחה שאזורי הספר בתוך גבולות הקו הירוק נזקקים פחות להתגייסות אזרחית מונעת באידאולוגיה. המדינה אומנם מקצה משאבים לנגב, לגליל ולגולן, ואף על-פי הם אינם מתפתחים בקצב של מרכז הארץ.

נדמה כי תש כוחה של המדינה לפעול נגד תפיסתם של מרבית הישראלים שמקום המגורים המועדף הוא תל אביב רבתי או הבתים צמודי-הקרקע שבקרבתה. מדיניות התכנון והבנייה מתמקדת בסיפוק הביקוש לדיור ולתעסוקה במרכז הארץ, בהתחדשות עירונית, במיגון מרכזי אוכלוסייה צפופים ובתחבורה לגוש דן וממנו.

התוצאה הכלכלית של החפיפה בסולם ההעדפות של האזרחים היא התייקרות הנדל"ן למגורים. במוצרים שיש בהם מחסור טבעי, כמו קרקע, אם יש מי שמעדיף מוצר אחד, ויש מי שמעדיף אחר, סחר ביניהם מביא להגדלת הרווחה המצרפית; אולם כאשר הכול חושקים באותו מוצר נדיר, המחסור אך מייקר אותו, והסחר לא מועיל הרבה. אט-אט הופכת ישראל למדינה-עיר שהפריפריה הגאוגרפית שלה היא גם פריפריה חברתית. בתנאים של עימות אתני, נוסף לתוצאה הכלכלית-חברתית הזאת גם סיכון של אובדן האחיזה הלאומית בטריטוריה.

ההתיישבות בסמוך לגבולות היא חיונית, בין השאר לשם שימור הטריטוריה הלאומית, ולכן ניתנו למתיישבים, בכל שנות קיומה של המדינה, הטבות כלכליות. ככל שפחת הלהט האידאולוגי להתיישבות באזורי הספר (חוץ מיהודה ושומרון), הפכו ההטבות לחשובות יותר. רכיב מסורתי בהטבות היה עידוד החקלאות, ואולם בחוכמה שלאחר מעשה התבררו ההשקעות העצומות בה להיות בלתי יעילות. אומנם חיוני שתתקיים אוכלוסייה בסמוך לגבול, אולם אין חובה שהיא תתפרנס באופן בלתי יעיל. 

תפיסה מפוכחת ועדכנית

החקלאות נהנתה תמיד מן ההתפעמות שבשיבה אל עבודת האדמה, אשר הציונות ירשה מהתנועה הרומנטית האירופית החל מסוף המאה ה-18, באמצעות הווריאנט הרוסי שלה. בראשית המאה ה-20 זוקק הקשר בין חקלאות ובין כיבוש הארץ, ולכן מצטטים עד היום את מימרתו של טרומפלדור: "במקום בו תחרוש המחרשה היהודית את התלם האחרון, שם יעבור גבולנו". אלא שהלוחם הגיבור היה רומנטיקן שהתחנך במאה ה-19 ופעל בראשית המאה ה-20, ולא כלכלן מן המאה ה-21. משרד האוצר, שביטל לאחרונה את כוונתו המוצהרת לבטל את מכסי המגן על יבוא מוצרים חקלאיים, אמור להיות בעל תפיסה מפוכחת, עדכנית ועניינית של שיקולי המדיניות.

בפועל, תשומות הייצור בחקלאות הן שתיים, ושתיהן נדירות בישראל: מים ופועלים תאילנדים. ייצור ק"ג אחד של עגבניות, למשל, דורש 130 ליטר מים, וכשישראל מייצאת עגבניות, היא מייצאת למעשה מים ממדינה יבשה למדינות משופעות במים. היות שמים הם מוצר תעשייתי לכל דבר ועניין (ועל כן ישראל אינה מתייבשת, בניגוד לפרסומות הממשלתיות עד לפני שנים אחדות), המדינה מעודדת את ייצורם ואת מכירתם, בדמות עגבניות ופרחים, למדינות שבהן עלותם זניחה.

זכייני ההתפלה (אריסון, תשובה, זלקינד וכו') מרוצים מאוד, כמובן. האיכרים, צאצאיהם הרוחניים של טולסטוי וא.ד. גורדון, אינם חורשים את האדמה כמו ב"שיעור מולדת" של עלי מוהר, הם עסוקים מדי בשיחות עצבניות עם תאגידי כוח-אדם לעובדים זרים ועם חברות שיווק. כישוריהם המרכזיים הם כישורי ניהול וייזום, שעדיף לממש אותם בענפי ייצור שיש בהם יתרון יחסי לישראל. 

ההטבות מתמרצות

טיעון אחר שמעלה הלובי החקלאי, החזק והקולני, להצדקת התמיכה בחקלאות, הוא שהחקלאות מספקת, כביכול, ביטחון תזונתי לתושבי המדינה. הטיעון הזה אינו נכון אפילו בתחומי הירקות והפירות הטריים; ובמוצרי יסוד כגון בשר, סוכר וחיטה הוא מעולם לא הועלה ברצינות. אדרבה - מה שמספק ביטחון תזונתי, במיוחד בזמן מלחמה, הוא יבוא, שינוע ואחסון יעילים. חקלאות בגבולות, בפרט, היא מתכון בטוח לערעור הביטחון התזונתי בשעת לחימה.

לכשתסתיים המלחמה, יהיה צורך דחוף לחזק את שטחי עוטף ישראל בדרום, בצפון ובמזרח, ולהקצות לשם כך תקציבים נדיבים. הגליל, הגולן והנגב, יישובי הבקעה ויישובי עוטף עזה, ההתנחלויות הישראליות באזורי C ו-E1 - כולם יצטרכו חיזוק.

את ההטבות המתמרצות יש להקצות בחוכמה. אין שום סיבה לספק לחקלאים ביישובי העוטף, לכשישוקמו, תמיכה ישירה ועקיפה נרחבת יותר מזאת שתינתן למהנדסים, לרופאות, למורים או לתוכניתניות, שיסעו בבוקר לעבודה באשקלון, בנתיבות, בשדרות או בקריית גת ויחזרו לפנות ערב לבתיהם הכפריים.

חזון עדכני של הפרחת השממה באזורי הספר הוא של אוכלוסייה חזקה ומתוחכמת, חוות טכנולוגיות ומיזמי תעשיה נקייה ומשובחת - ולא של מנהלי כוח-אדם מיובא העוסק בשתילה ובקטיף.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי