גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל דוראל סוגר עשור: "היתה למלחמה השפעה של פחות מאחוז על ההכנסות"

יקי נוימן מיהר להתאים את פעילותה של חברת האנרגיה הסולארית שבניהולו למצב בעוטף עזה, שרק הוכיח את הצורך בפיזור שהאנרגיות המתחדשות מציעות ● אחרי עשור בתפקיד הוא מציב יעד: "לייצר חברת אנרגיה מהחזקות בעולם", ומשקיע משאבים בדבר הבא, המימן הירוק

יקי נוימן, מנכ''ל קבוצת דוראל / צילום: מיכה לובטון
יקי נוימן, מנכ''ל קבוצת דוראל / צילום: מיכה לובטון

יקי נוימן, מנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית דוראל מזה עשור, הבין עם פרוץ המלחמה כי בשלב הראשון עליו לקבל החלטה על פרויקטים שיושפעו מיידית מהמצב. "עשינו הערכות מצב כיצד להתנהל, במיוחד בגבול הצפון ובעוטף עזה. מבחינת מתקנים בהפעלה מסחרית אנחנו עובדים רגיל. מספר מינורי של מתקנים סמוך לעוטף נפגעו, וטופלו תוך ימים בודדים. ביחס להכנסות החברה ב־2023, היתה לכך השפעה של פחות מאחוז".

אבל כמובן שזה לא נגמר בכך. "הרבה השתנה בעקבות המלחמה. שליש מכוח האדם של החברה גויס ב־7 באוקטובר. הקמנו חמ"לים שיחברו את הקיבוצים בעוטף לארגונים שרצו לסייע, ותרמנו בעצמנו".

ישראל מסתמכת על תחנות כוח, שלשמחתנו לא נפגעו עד כה במלחמה. האם יכלה לבזר סיכונים?
"אנרגיה מתחדשת בפריסה ארצית, מתוך תפיסת עולם של ייצור מבוזר וקרוב ליצרנים, הוא נכון יותר מתחנות כוח נקודתיות. העולם עובר
מהפכה אנרגטית, וזה תהליך שילווה אותנו עד שנגיע לשיעורים גדולים".

בשלושת החודשים האחרונים פעלה דוראל להתאים תוכניות למציאות. "כרגע כל הפרויקטים מתקדמים, למעט אלה שממש סמוכים לגבול".

דוראל, מחלוצות האנרגיה הסולארית בישראל, יצאה להנפקה ב־2020 לפי שווי חברה של 575 מיליון שקל לפני הכסף. זהו שווי נמוך ב־12% מהשווי של 650 מיליון שקל, שלפיו שאפו בחברה לבצע את המהלך. מאז השווי שלה נסק לכ-1.5 מיליארד שקל. החברה שלחה זרועות לאירופה וביססה את עצמה עם צבר פרויקטים של כ־15.5 ג'יגה־וואט בארה"ב - יותר מפי שלושה מכלל ההספק בישראל. על הפרק כרגע פרויקט ענק באינדיאנה שבסיומו יספק כ־1.6 ג'יגה־וואט ל־275 אלף בתי אב.

בראיון מיוחד לגלובס אחרי עשור בתפקיד מספר נוימן על השפעות המלחמה, מדבר גלויות על הנקודות שהיה רוצה לשפר בחברה וגם מסגיר מי לא טרח להיפגש איתו חרף תפקידו.

 

השר לא התפנה

נתוני המאקרו נמצאים בימים אלה לצד דוראל. סנוניות ראשונות של שיפור בסביבת הריבית מקנות לחברות האנרגיות המתחדשות הוזלה משמעותית במחירי הציוד, ומחירי הפאנלים הסולאריים ירדו. היום הם עומדים על כ־0.26 דולר לוואט, זול פי שתיים לעומת המחיר ב־2017 ופי עשרה לעומת 2010. גם מחירי הליתיום - רכיב מהותי לצורכי אגירת אנרגיה - ירדו השנה, לראשונה מאז 2021, מתחת ל־100 אלף יואן לטונה, והצפי הוא שהירידה תימשך לאור הגדלת ההיצע.

האנרגיה המתחדשת מספקת עשירית מהחשמל בישראל, וזו הסולארית מהווה רוב כמעט מוחלט (כ־95%) ממנה. לאפיק הזה יש מגבלות - תלות בשעות האור ויעילות פחותה כשמעונן או אביך. לשם כך מקודמים פתרונות אגירה, המאפשרים לשמור עודפי ייצור משעות האור לשעות צריכת השיא, 21:00-17:00, ומקלים על שימוש באנרגיות מתחדשות במוקדי צריכה, במיוחד בגוש דן.

"2023 הייתה השנה שבה האגירה פרצה בישראל", מסביר נוימן. "הקמנו אגירה של כ־500 מגה־וואט מתוך תוכנית של 2,300. ישראל יחסית מתקדמת בתחום, הודות למכרז של סולאר ואגירה שמקדים את מרבית מדינות אירופה. הקרדיט על כך מגיע לרשות החשמל, שם זיהו זאת ב־2020 ויצאו עם אסדרות רלבנטיות. לנו כחברה זה יצר יתרונות, כי תשתית אגירה לא קל ליצור כמו הכנסת מערכת סולארית. לוקח שנתיים-שלוש לפני שמצליחים לשלב אגירה באופן אופטימלי. אנחנו אחרי זה".

בטרם עזב את משרד האנרגיה והתשתיות לטובת משרד החוץ, אישר ישראל כ"ץ בנובמבר את תוכנית הפיתוח לרשת הולכת החשמל ל־2030-2023 ביותר מ־17 מיליארד שקל, לאחר שזו הייתה תקועה במשרד האוצר מאז חודש יוני. התוכנית קריטית להטמעת האנרגיות המתחדשות בארץ, כדי לאפשר לחבר את מיזמי הסולאר לרשת החשמל, אך בעת מלחמה קשה לראות כיצד יתקבל המקור התקציבי לכך.

כ"ץ התפאר לאורך הקדנציה בת השנה שלו בקידום הגדלת היתרי יצוא הגז מישראל. במסגרת זאת הוא נפגש בין היתר עם מנכ"לי השותפות במאגר לוויתן. במדינה כמו ישראל, שנכשלת באופן שיטתי ביעדי האנרגיות המתחדשות, ניתן היה לצפות כי השר היה מוצא לנכון להיפגש עם בכיר בענף כמו נוימן. עם זאת, מנכ"ל דוראל מספר כי "לא נפגשתי עם שר האנרגיה. יש לנו צוות רגולציה בחברה שנמצא בקשר שוטף עם הצוות המקצועי במשרד האנרגיה ועם רשות החשמל, שעם היו"ר שלה אני נפגש. אנחנו שותפים בקביעת מדיניות. בכל פעם שמשרד האנרגיה רוצה להתייעץ, רשות החשמל מוציאה שימוע, וככל הנדרש באים להסביר".

מדוע ישראל לא מצליחה לעמוד ביעדי האנרגיות הירוקות שהציבה?
"אם לוקחים גוף־גוף, רשות החשמל עושה את המיטב כדי לעמוד ביעדים, וכך גם משרד האנרגיה. הרצון נמצא. הנקודה המרכזית היא היעדר גורם מתכלל שיודע לקחת את כל המשרדים ולהסיר את החסמים. גורם אחד שיודע לזהות קונפליקט בין המשרדים, היה מאפשר להתקדם. ישראל קטנה ואין הרבה קרקעות רלבנטיות. על כל קרקע יש כמה יוזמות. מסתמן שהפתרון הוא דו־שימוש".

דו־שימוש הוא היכולת לקחת יישומים קיימים, דוגמת גגות בניינים או שבילים לא מוצלים, ולהטמיע בהם אמצעי ייצור מאנרגיה סולארית. אגרו־וולטאי הוא תת־תחום שבמסגרתו משתמשים במשאבי הקרקע של שדות, כדי לשלב חקלאות עם פריסת לוחות סולאריים. בישראל, נעדרת יכולת הגיוון באנרגיות המתחדשות, כל פיסת קרקע שניתן להניח בה לוחות סולאריים היא קריטית.

האם התלות של ישראל בסולאר תישאר בעינה?
"אני חושב שכן. פוטנציאל הרוח לא גבוה. את מיזמי הרוח שיקומו מפתחים כבר הרבה זמן. ייזום של רוח בישראל נמשך יותר מעשר שנים".

אחרי עשור, יש לך עוד הישגים שהצבת בדוראל?
"את החלק הקשה עברנו. בעשור הבא אני רוצה לייצר חברת אנרגיה מהחזקות לא רק בישראל, אלא גם בעולם".

מהי ההצלחה הגדולה ביותר שלך בעשור בחברה?
"אני לא רואה זאת כהצלחה שלי, אלא שלנו. הצלחנו לקחת חברה עם הון עצמי אפס לחברה עם הון עצמי של 2 מיליארד שקל".

מה היית משפר?
"הצד שכבר במגמת שיפור זה שלוש שנים הוא היכולת התפעולית, להקמות בהיקפים גדולים".

הסכמות חדשות

לחברות האנרגיות המתחדשות יש שתי סיבות לאופטימיות בימים אלה. הראשונה, הודעת משרד האנרגיה, רשות החשמל, חברת נגה (ניהול
מערכת החשמל) וחברת החשמל כי הצליחו להגיע להסכמה שתאפשר בקרוב הזרמה נוספת של יותר מ־2,000 מגה־וואט מאנרגיות מתחדשות לרשת החשמל הקיימת.

השנייה היא היציאה לדרך החודש של מודל אסדרת השוק, המאפשר כניסת ספקי חשמל פרטיים לצרכנים. עד היום התמקדה דוראל במכירה ללקוחות מסחריים גדולים. לדברי נוימן, ההסכם של דוראל עם מליסרון שווה ל־80 אלף לקוחות פרטיים.

"חשמל מאנרגיה מתחדשת הוא אמצעי ייצור החשמל הזול במשק, הביקוש עולה על ההיצע - וזה משפיע על המחיר", מציין נוימן.

דוראל פעילה מאוד גם בתחום המימן הירוק, שהוא קריטי למטרה העולמית של אפס פליטות פחמן נטו. בזמן שאנרגיות מתחדשות לא מהוות פתרון לדלקים, המימן הירוק יכול להחליף סולר, והוא מיוצר באמצעות אלקטרוליזה (פירוק ליסודות באמצעות זרם חשמלי) של מים. זה נשמע פשוט, אבל התהליך דורש כמויות אנרגיה גדולות, והמימן ייחשב "ירוק" אך ורק אם התהליך יתבסס על אנרגיות מתחדשות.

"בענף התחבורה יש ביצה ותרנגולת", מסביר נוימן. "טויוטה ו־BMW מציעות כלי רכב המונעים על מימן, אבל אין איפה לתדלק. איך נקנה רכבים אם אין תחנות? צריך לעשות צעד. הקמנו עם סונול מיזם של שלוש תחנות מימן, מתוכן אחת פועלת עם מימן ירוק ויש תחנות נוספות בבנייה ל־2024. דוראל גם השקיעה בחברה שמקימה רשת תחנות מימן ירוק בהולנד, שם יצאו בתוכנית סבסוד ומענקים לרוכשי משאיות מימן. המדינה תשקיע את הפער. לטובת המימן הירוק נדרשת התערבות של רגולטור. אם רגולטור יסבסד, כפי שסובסדו אנרגיות מתחדשות בתחילת הדרך, הענף יתקדם".

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל