גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד המשפטים רוצה למנות רשם פטנטים חדש, והענף סוער. אלה השאלות הפתוחות

"הציפייה בקהילה המשפטית ושל עורכי הפטנטים היא למינוי אדם עם ניסיון רב-שנים ורקע מדעי מוכח", אומר עו"ד בתחום הקניין הרוחני על הבחירה במוטי שורק לרשם הפטנטים ● מדוע סוער הענף, מה קרה בוועדת האיתור, ומה זה אומר על הדרישות לתפקידים בכירים בשירות המדינה?

עו"ד מוטי שורק / איור: גיל ג'יבלי
עו"ד מוטי שורק / איור: גיל ג'יבלי

ועדת איתור בראשותו של מנכ"ל משרד המשפטים איתמר דוננפלד בחרה בעו"ד מוטי שורק לתפקיד ראש רשות הפטנטים ורשם הפטנטים, סימני המסחר והעיצובים, כפי שפורסם בגלובס. שר המשפטים יריב לוין טרם חתם על מינויו של שורק לתפקיד, אך הוא צפוי ככל הנראה להיות מאושר בימים הקרובים. מלשכת השר נמסר, כי "עם השלמת הליכי המינוי, בכוונה השר למנות את המועמד בהתאם לחוק".

ראיון | עורך הדין שמודה: "טעיתי לגבי בית הדין בהאג, הייתי חלק מהקונספציה במשך 23 שנה"
תזוזות בענף: עמית פולק מטלון מצרף תשעה עורכי דין  

רשם הפטנטים הוא האיש החשוב ביותר בתחום החדשנות בישראל, והוא חולש על רשות שבה 200 עובדים. הוא האיש שעשוי בהחלטתו לקבוע אם חברות ינסקו או יתרסקו. "הוא מחליט אם סטארט-אפ שהושקעו בו מיליונים ילך לעזאזל", הסביר גורם בתחום הקניין הרוחני. משפטן אחר בתחום הגדיר את הרשם "גורם שבלעדיו אין", כלומר האיש שבלעדיו אין חדשנות בישראל.

הבחירה בשורק, עורך דין מוכשר ובעל חזון, עוררה סערה בעולם הקניין הרוחני. זאת, בין היתר בשים לב לוותק של שורק במקצוע (כשמונה שנים), שעומד לבדו בתנאי הסף (שבע שנים), אך שונה מזה שהיה נהוג בתפקיד הזה.

נלווית לכך גם השאלה אם לשורק הניסיון הניהולי הדרוש למשרה, דבר שאותו הגדירה נציבות שירות המדינה בחודשים שקדמו לעבודת ועדת האיתור משמעותי כל כך, עד שהיא ניהלה בעניין זה מלחמת חורמה מול המועמדת השנייה - סגנית הרשם המכהנת, עו"ד ז'קלין ברכה. הנציבות דרשה ניהול של שמונה עובדים ומעלה במשך תקופה מינימלית של חמש שנים.

 

"תפקיד מורכב שמרכז סמכויות מטורפות"

רשם הפטנטים הוא אחד התפקידים הבכירים ביותר במגזר הציבורי. "מדובר בתפקיד מורכב מאוד מבחינה משפטית שמרכז סמכויות שיפוטיות בתחומים מקצועיים מורכבים ביותר מבחינה משפטית ומדעית, יכולת להתוות מדיניות ולנהל רשות מנהלית גדולה", הסביר עורך דין בתחום.

"מעבר לכסף ולאינטרסים הכלכליים של הצדדים להליך עצמו, להליכים בפני הרשם השלכות רוחב ישירות על ציבור צרכנים, משקיעים ועוד".

לדבריו, "הציפייה בקהילה המשפטית ושל עורכי הפטנטים היא למינוי של אדם עם ניסיון רב-שנים ועם רקע מדעי מוכח. לא סתם הדרישה בחוק היא לכך שמי שימלא את התפקיד הוא אדם שכשיר להתמנות כשופט בבית המשפט המחוזי".

מעבר לכך, ברשות הפטנטים יש עומס תיקים רב. בעבר פורסם כי העומס, כשנוהל לא נכון, גרם הפסדי ענק של חברות. בשונה מתחומים אחרים, כאן הדיונים נשענים על מטרייה עובדתית מדעית וסבוכה. זו גם הסיבה לכך שרבים מהרשמים הקודמים הגיעו לתפקיד עם ידע מדעי מובהק ונחשבו 'שם דבר'", הסביר עורך דין בתחום הפטנטים.

ואכן, הפרופיל של רשמי הפטנטים הקודמים היה מסוים: אופיר אלון, הרשם שסיים את תפקידו לפני כחצי שנה, הוא בעל תארים אקדמיים במדעי המחשב ומשפטים, והוא שימש מאז 2010 ועד מינויו לתפקיד ב-2017 ראש תחום הפטנטים בטכניון.

אסא קלינג, הרשם שקדם לאלון, הוא בעל תואר בהנדסת אווירונאוטיקה וחלל, והיה קודם למינויו שותף במשרד גילת ברקת מקבוצת ריינהולד כהן, המוביל כבר שנים בתחום הקניין הרוחני. בתקופתו אגב צמחה הרשות מ-140 תקנים ל-220.

ד"ר מאיר נועם, שקדם לקלינג, היה בעלים של משרד עורכי פטנטים מוביל שנקנה בהמשך על ידי קבוצת ריינהולד כהן. בתקופתו כללה הרשות, שכונתה אז "לשכת הפטנטים", 30 איש בלבד.

הציון הגבוה ביותר משלושת המועמדים

שורק, שנבחר על ידי ועדת האיתור, הוא ראש צוות הליטיגציה של משרד סנפורד ט. קולב ושות', משרד ברחובות המונה, על פי אתר האינטרנט שלו, 18 בעלי מקצוע, שישה מהם עורכי דין. במסמך שפורסם באתר האינטרנט של המשרד, ואשר מפרט את תעריף שכר הטרחה שגובה המשרד עבור כל עובד, מצוי שורק ברובריקת הביניים בתקופה הרלוונטית להגשת המועמדות למכרז.

שורק הוא בעל תואר ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטת בר אילן, ותואר שני נוסף מאוניברסיטת קרדוזו. בשנים 2014-2015 הוא התמחה במחלקת הקניין הרוחני של משרד ש. הורוביץ, הנחשב מוביל בין היתר בליטיגציה של קניין רוחני, ונותר לעבוד שם כעורך דין עד שנסע ללימודים בקרדוזו. בשנת 2019 הוא שב לסנפורד ט. קולב ושות', שם הוא משמש, מאז, כראש צוות הליטיגציה.

ועדת האיתור התרשמה משורק מאוד, ונתנה לו את הציון הגבוה ביותר מבין שלושת המועמדים. בוועדה ישבו פרט למנכ"ל משרד המשפטים ד"ר חגי ויניצקי מן המרכז האקדמי שערי משפט, פרופ' אורית פישמן אפורי מהמכללה למינהל, המדען הראשי פרופ' אברהם יעקב דומב וגב' ורד אבוטבול שהם, מנהלת אגף בכיר בנציבות שירות המדינה. חברי הוועדה התרשמו בין היתר מהחזון שהציג שורק, מן הבקיאות שהפגין, מתפיסתו האסטרטגית לטווח ארוך, ומתפיסתו הניהולית.

"ניהול של שמונה עובדים לחמש שנים לפחות"

אולם, האם שורק עומד בתנאי הסף הניהולי הדרוש? והאם ניתן לניסיון הניהולי משקל ראוי בעבודתה של ועדת האיתור? לעמדת נציבות שירות המדינה התשובה לכך חיובית. הדרישה של הנציבות עסקה ב"ניסיון בניהול של שמונה עובדים ומעלה, לפרק זמן של חמש שנים לפחות", כאשר לבעלי תואר שני כמו שורק, תקופת הניסיון הנדרשת תופחת בשנה אחת. בהקשר זה יצוין כי ברכה, הגורם השני בבכירותו ברשות, נדרשה להראות לנציבות, בהליך שניהלה בבית הדין לעבודה, עד כמה הייתה מעורבת בניהול האנשים תחתיה. עבודה לצד אנשים אחרים, כמו גם העובדה שברשות ישנם כאמור 200 עובדים, לא הספיקה. דרישת הניסיון הניהולי היא פעמים רבות מושא לדיונים במכרזי שירות המדינה. דוגמה זכורה היא זו של יורם טורבוביץ, והמינוי שלא יצא לפועל למשרת היועץ המשפטי לממשלה.

שורק משמש כאמור ראש צוות הליטיגציה בסנפורד ט. קולב מ-2019. בשים לב למספר עורכי הדין במשרד, ולאופייה של עבודת הליטיגציה במסגרתו, לא ברור עד כמה יכול היה לנהל באופן פעיל שמונה עובדים, בשונה למשל מעבודה למול גורמים מקצועיים כאלה ואחרים.

מפרוטוקול ועדת האיתור עולה כי משקל של 15% מציון המועמדים ניתן לרובריקה המכונה "ניסיון ניהולי בכיר", ובתוך כך "ניהול והנעת צוות עובדים, ארגון, ניהול, תיאום עבודת מטה, קביעת נהלים וסדרי עבודה, תוכניות עבודה וניהול תקציב, ניסיון בליווי וייזום פרויקטים והליכי חקיקה". לגלובס נודע כי מרביתם של חברי הוועדה נתנו לשורק ציונים גבוהים ברובריקה הזו.

מנציבות שירות המדינה נמסר: "מועמדותו של הזוכה נבחנה כדין על ידי נציבות שירות המדינה ונמצא כי הינו עומד בדרישות הניסיון - הן הניהולית, הן המקצועית".

שורק בחר שלא להגיב לדברים.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם