גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דחיקת שפיר וההשפעה על המטרו: הזכייה בקו הכחול בירושלים שעוררה סערה

ההצעה הזוכה של דן ודניה סיבוס במכרז הקו הכחול של הרכבת הקלה בירושלים עוררה ביקורת רבה בענף התחבורה על המחיר הנמוך ● סיבה נוספת לטלטלה היא האופציה שמאפשרת למדינה להעביר לזוכים את הפעלת הרשת הירושלמית כולה ● ואיך כל זה ישפיע על המטרו בגוש דן?

ירושלים / צילום: רפי קוץ
ירושלים / צילום: רפי קוץ

בשבוע שעבר, נחתם ההסכם בין המדינה ובין הקבוצה הזוכה במכרז הקו הכחול ברכבת הקלה בירושלים, שהקמתו מוערכת בכ-9 מיליארד שקל. ההסכם מסיים לעת עתה את הסאגה שליוותה את המכרז, שתוצאותיו אמורות היו להתפרסם כבר לפני שנה כמעט, לאחר קרב בין ההצעה הזולה ביותר - שזכתה בסופו של דבר - ובין טענות לתמחור זול מדי ולקושי לעמוד בהתחייבויות בהמשך.

מותגי רכב חדשים מציפים את השוק הישראלי. איך יושפעו המחירים ב־2024? 
ישראל בולטת בהיקפי המכוניות שמגיעות מסין, והג'יפ החדש שנחת בארץ 

בסוף, ועדת המכרזים הכריעה, וסיימה את הוויכוח ארוך־החודשים. הקבוצה שזכתה מורכבת מהחברות דניה סיבוס, דן וקומסה הספרדית, והיא גברה על ההצעה המתחרה של החברות שפיר וכאף הספרדית, שהייתה יקרה יותר על פי הערכות בעשרות מליוני שקלים בשנה.

החברות המפסידות בונות, מתחזקות ומפעילות את יתר הקווים שבבנייה בבירה - הקו האדום והארכותיו (שמתעכבות כבר חודשים) והקו הירוק.

מיד לאחר החתימה לפני כשבועיים, דיווחה חברת דניה סיבוס לבורסה כי הסכם הזיכיון כולל מימון, הקמה, הפעלה ותחזוקה של הקו הכחול בבירה. הקבוצה הזוכה תצטרך להשלים סגירה פיננסית מול הבנקים בתוך 12 חודשים, ולנוכח העובדה שהפרויקט מבוצע בירושלים, ההערכה היא שהקונסורציום המממן יורכב מבנקים ישראליים.

 

דן, שותפתה של דניה סיבוס, היא אחת מהחברות שזכו בהקמת הקו הירוק בגוש דן, שם התעכבה הסגירה הפיננסית במשך חודשים, ונסגרה לבסוף בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל. זאת לאחר שבניגוד לקרן האירופית להשקעות, הבנקים האירופיים גררו רגליים, והוחלפו ברגע האחרון בבנקים ישראליים.

בכל אופן, לאחר הסגירה הפיננסית הקמת הקו תתבצע בשני שלבים. בתוך ארבע שנים וחצי יושלם השלב הראשון, ובתוך שבע שנים, בשנת 2032, הקו יופעל במלואו, באיחור מהמועדים המקוריים (2028-2030).

הזכיין יהיה זכאי גם למענק הקמה מהמדינה בסך של כ-2.3 מיליארד שקל, שישולמו בהתאם לאבני דרך. על הקו הכחול בבירה ייסעו למעשה שלושה קווי רכבת קלה באורך של כ-31 קילומטרים - משכונת גילה ותלפיות בדרום העיר ועד לרמת אשכול ושכונת רמות בצפון העיר. הקו גם כולל מקטע תת-קרקעי באורך שני קילומטרים, והעבודות להקמתו מלוות במחאות של תושבים חרדים באזור.

המכרז טלטל את השוק, אבל זו רק ההתחלה

המכרז הביא לסערה בענף התחבורה הישראלי. ההצעה הסנסציונית והזולה, שגברה על הצעתה של המקימה והמפעילה של הקווים שנבנים בבירה, היא רק סיבה אחת.

סיבה נוספת היא העובדה שהמכרז, בשווי 9 מיליארד שקל, הוא המכרז האחרון בהקמת רכבות קלות במטרופולינים בשנים הקרובות, וייתכן שאף עד להקמת המטרו בגוש דן.

מכרז נוסף, שעדיין פתוח לתחרות, הוא על הקמת הרכבת הקלה נופית בין נצרת לחיפה, אבל פרויקט זה נחשב ל"נחות יותר", ומחוץ לתשומת הלב הציבורית.

בכירי נת"ע הצהירו זה כבר שיעדיפו לשלב בפרויקט המטרו שחקנים ישראליים, לנוכח הסקת המסקנות מהקמת הקו האדום, שבו לקחו חלק חברות זרות ומוכרות ששלחו דרגים זוטרים לישראל, באופן שהקשה על ניהול הפרויקט. לכן, חברות בשוק הישראלי שואפות לצבור ניסיון בהקמה, בתחזוקה ובהפעלה של קווי רכבת קלה בבירה.

סיבה נוספת נעוצה בפרס הגדול הטמון בין סעיפי ההסכם: האופציה של המדינה לקחת את הפעלת הרשת מהמפעילה הקיימת (שפיר וכאף), ולהעבירה למפעילת הקו הכחול (דניה סיבוס, דן וקומסה), כשאין הוראה הפוכה לכך בהסכם הקו.

כלומר, עם סיום הקמת השלב הראשון של הקו הכחול, הקבוצה המקימה תוכל להפעיל את הרשת הירושלמית כולה, ולמעשה לדחוק את שפיר וכאף, ששולטות כיום באופן ברור בבירה הירושלמית, וגם זכו במכרז להקמה ולתחזוקה של הקו הסגול בגוש דן.

שתי אלו מצידן יבקשו פיצוי על הפקעת ההפעלה מהן, אם אכן יתממש תרחיש כזה, שכן תמחור המכרז כלל מבחינתן את הפעלת הקווים עד לסיום ההתחייבות בשנת 2035, וייתכן שאף לתקופת האופציה, במשך עשור נוסף.

במשך ההליך, הנטייה של המדינה היא להפקיד את ההפעלה בידי גורם אחד, וזאת משום שברשת הירושלמית, בשונה מזו שבגוש דן, לא פועל כל קו בפני עצמו. רכבות קלות ינועו על התשתית של שלושת הקווים גם יחד, וברור שההפעלה חייבת להיות אחודה לכל הפחות בנקודות הממשק, כך שסביר שהפעלת כל הקווים תועבר לגוף אחד.

אם ההפעלה תבוצע על ידי שתי חברות שונות, מי שתידרש לבצע את האינטגרציה ביניהן לפחות כמה שנים תהיה המדינה - דבר שבממשלה ינסו למנוע כמעט בכל מחיר.

אופציה נוספת ששמרה לעצמה המדינה היא הפקעת ההפעלה גם מאלו וגם מאלו, והפקדתה בידי גורם שלישי. ייתכן שהיא תבחר לעשות כך כדי להקטין עלויות ולהשיג התקדמות טכנולוגית, כשלקבוצה הזוכה אין עדיין ניסיון בהפעלת רכבות קלות בישראל.

הפריצה של דן, הנחיתות של שיכון ובינוי

בכל אופן, דניה סיבוס מכניסה רגל להקמת מערכת של רכבת קלה, וחברת דן הצליחה לפרוץ את תקרת הזכוכית שלה כחברה העוסקת בתחבורת אוטובוסים, ולהוביל שני פרויקטים משמעותיים של הקמת רכבות קלות - ניסיון שהיא תנסה להשתמש בו במכרזים בחו"ל ובישראל, כשעיניהם של כל השחקנים נשואות לפרויקט-העל, הגדול ביותר שמקודם בעולם המערבי, המטרו בישראל.

מהבחינה הזו, חברה אחרת שנמצאת בנחיתות היא חברת שיכון ובינוי, שהתמודדה על הקמת הקווים הירוק והסגול בגוש דן יחד עם חברות סיניות וחברת אגד, ונפסלה. החברה התמודדה גם במכרז הנוכחי, יחד עם אגד וסקודה, אך הפסידה, ובפער גדול בין ההצעות.

אומנם שיכון ובינוי ביצעה חלק מהעבודות בקו האדום, והיא עובדת גם על פרויקטים רכבתיים מול רכבת ישראל, אך נדמה שהפסידה את המכרזים הגדולים בתחום הרכבות הקלות שפורסמו בשנים האחרונות.

ההסבר להצעה התחרותית שהגישה קבוצת הזוכים יכול אפוא להיות היתרון האסטרטגי שלהם, שכולל את האפשרות להפעיל את כל הרשת הירושלמית, ומתוך יתרון חוזי לדחוק החוצה את המתחרים, וכן כניסתה של דן לירושלים, לאחר שליטה מוחלטת של אגד בתפעול התחבורה הציבורית בה, לצד כניסתה לתחום הרכבות הקלות. עם זאת, כאמור, עדיין יש מי שמפקפקים בהצעה הזו.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים