גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הדרמה בהאג: האם בית הדין יכול לכפות על ישראל לעצור את הלחימה בעזה?

ישראל תתייצב השבוע באופן חריג בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג לדיון בתלונה שהגישה דרום אפריקה נגדה על פשעי מלחמה ורצח עם ברצועת עזה ● כיצד מתנהל דיון כזה, אילו סמכויות יכול להפעיל בית הדין, ומה קרה במקרים דומים בעבר? ● גלובס עושה סדר

דיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: ap, Peter Dejong
דיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: ap, Peter Dejong

ביום חמישי ושישי השבוע תתייצב ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) לדיון בתלונה שהגישה דרום אפריקה נגדה על פשעי מלחמה ורצח עם ברצועת עזה. ישראל, שבדרך-כלל לא משתפת פעולה עם הליכים בינלאומיים נגדה, החליטה להתייצב להליך באופן חריג. דיוני בית הדין ישודרו בשידור חי ויחלו בשעה 11:00 (זמן ישראל). 

דרום אפריקה מתגאה: שלחנו "צוות מובחר" לעתירה נגד ישראל בהאג
באיזה בית דין בינלאומי נתבעת ישראל על "רצח עם", ולמה זה חשוב?
עורך הדין שמודה: "טעיתי לגבי בית הדין בהאג, הייתי חלק מהקונספציה 23 שנה"
"יכולים למנוע מכירת נשק": ישראל תתייצב בבית הדין בהאג. מה צפוי?

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג הוא המוסד השיפוטי העיקרי של האו"ם, והוא הוקם ב-1945. לבית הדין יש שני תפקידים: להכריע בסכסוכים בין מדינות ולתת חוות-דעת משפטיות לבקשת האו"ם. הוא עוסק במדינות - להבדיל מבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC), הממוקם גם הוא בהאג ומנהל הליכים נגד אנשים. לבית הדין לצדק יש סמכות לדון בסוגיות מתוקף אמנות בינלאומיות שעליהן חתמו המדינות.

מה טוענת דרום אפריקה?

הטענה היא שישראל עושה "שימוש חסר הבחנה בכוח והרחקה בכוח של תושבים". התלונה מייחסת לישראל פשעי מלחמה ומעשים העולים כדי רצח עם. בתלונה מפורטים מספרים על כמות ההרוגים ברצועת עזה - 21 אלף, כולל מספרי הילדים ובעלי המקצועות האזרחיים שנהרגו - ופעילות צה"ל במוקדים אזרחיים.

כחלק מהראיות לכוונותיה של ישראל, ייחדה דרום אפריקה פרק העוסק בהתבטאויות בכירים בנוגע לפעילות הצבאית, בהם ראש הממשלה, שרים בכירים, חברי כנסת וקציני צה"ל. בין ההתבטאויות כאלה שמשתמעת מהם כוונה להתנקם ולפגוע בעזה ובתושביה, וההתבטאויות "למחוק" או "לשטח את עזה".

דרום אפריקה מבקשת מבית הדין להוציא בדחיפות צו ביניים לישראל שיורה לה להפסיק את הפעולות הצבאיות ברצועה, ולפעול נגד ההתבטאויות.

איך פועל בית הדין?

בבית הדין יושבים באופן קבוע 15 שופטים ממדינות שונות, בהן ארה"ב, לבנון, סין ורוסיה. השופטים נבחרים על-ידי העצרת הכללית של האו"ם, ומגוון המדינות נועד לאפשר ייצוג לשיטות המשפט השונות במדינות.

לכל צד לסכסוך יש זכות לצרף שופט מטעמו. ישראל החליטה לצרף את פרופ' אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון לשעבר, שיהיה השופט ה-16. השופט ה-17 יהיה מטעם דרום אפריקה. יתר השופטים נבחרים על-ידי העצרת הכללית ומועצת הביטחון לכהונה בת תשע שנים, וניתן לבחור בהם מחדש.

השופט בדימוס אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון לשעבר / צילום: איל יצהר

בדיון ייצגו את ישראל פרופ' מלקולם שואו הבריטי, יהודי-ציוני, מומחה למשפט בינלאומי, לצד המשלחת הישראלית הכוללת את המשנה ליועצת המשפטית לממשלה בתחום המשפט הבינלאומי, עו"ד גיל-עד נועם; ועו"ד טל בקר, היועץ המשפטי של משרד החוץ.

הדיון שייערך השבוע הוא שלב מקדמי בתביעה. פרופ' יובל שני, מומחה למשפט בינלאומי ועמית מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה מהאוניברסיטה העברית, מסביר על ההליך: "יש שלושה שלבים: בקשה לצווים זמניים, לאחר מכן שלב של טענות לגבי סמכות בית הדין לדון. זו שאלה דרמטית בהרבה תיקים. פה פחות; והשלב השלישי הוא לגופם של דברים".

במסגרת הדיון המקדמי השבוע צפויים הצדדים לטעון בעל-פה. בית הדין הקציב שעתיים בכל יום בלבד לכל צד, וניתן להציג סרטונים ומסמכים. בשלב הזה לא נשמעים עדים. "יש נאומים, שאלות של השופטים, ואז מתקבלת החלטה. ההחלטה מתקבל בתוך סדר גודל של מספר ימים. במקרה של אוקראינה ורוסיה, לקח להם תשעה ימים מהדיון לקבל את ההחלטה".

האם בית הדין פוליטי?

לדברי פרופ' שני, "השופטים הם בעלי אזרחויות לפי הפיזור של מועצת הביטחון. הם נבחרים על סמך השיוך הלאומי ועל סמך המקצועיות. יש שופטים עצמאיים המכריעים נטו על בסיס המומחיות ויש שופטים שמגיעים ממסורת פחות עצמאית". יחד עם זאת, שני מציין כי שיקול נוסף של המדינות עשוי להיות האינטרס שלהם בהרחבה או בצמצום האמנה לרצח עם. כך למשל, לרוסיה אין אינטרס להוריד את רף ההגדרה של העבירה. 

מדוע החליטה ישראל להצטרף לדיון?

תנאי לפתיחת ההליך בבית הדין הבינלאומי הוא שהצדדים לתלונה קיבלו על עצמם את סמכות בית הדין. במקרה הנוכחי, הסמכות שאובה מהאמנה בדבר מניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם משנת 1948, המעניקה סמכות לבית הדין, עליה חתומות ישראל ודרום אפריקה.

ישראל החליטה להצטרף לדיון, ראשית מאחר שהיא מכירה בסמכות שיש לבית הדין לגביה, בשל החתימה על האמנה. שנית, מאחר שההחלטה של בית הדין מחייבת, ובקהילה הבינלאומית נהוג לקיים פסקי דין של בית הדין. להחלטה עשויות להיות השלכות מדיניות וכלכליות על ישראל.

מהן האפשרויות לסיום ההליך?

בית הדין יכול לקבל את הבקשה לצו ביניים ולקבוע כי על ישראל להפסיק את הלחימה בחמאס ברצועה, או להגביל את פעולותיה. למשל, לקבוע כי עליה לאפשר מסדרון הומניטרי.

פרופ' איל גרוס, מומחה למשפט בינלאומי מאוניברסיטת תל אביב, מסביר כי הרף הנדרש בהליך הביניים הוא נמוך ביחס לתביעה. "בשביל לתת צו ביניים, בית הדין לא צריך לקבוע שיש רצח עם, אלא שיש בסיס לטענות. אם עשוי להיגרם נזק, אז יכולים לתת את הצו. לא יחכו לפסק הדין הסופי כדי לעצור את הפעילות".

בית הדין לא אוכף את החלטותיו, אך להחלטה יש משמעות בהיבט המדיני והכלכלי, והיא עשויה להביא לבידודה של ישראל בזירה הבינלאומית. נוסף על כך, מועצת הביטחון של האו"ם רשאית לנקוט צעדים נגד מדינה שלא מצייתת לפסק הדין. שם יש לארה"ב זכות וטו, בניגוד לבית הדין.

האם היו מקרים בעבר שבית הדין נתן צווים נגד מדינות?

בית הדין הבינלאומי הוציא צווים נגד מדינות בכמה סכסוכים. במרץ 22 בית הדין נתן צו המורה לרוסיה להשהות לאלתר את פעולותיה הצבאיות בשטח אוקראינה. רוסיה לא צייתה לצו. גם במקרה של התלונה של גמביה נגד מיאנמר, בית הדין הוציא צו כדי למנוע רצח עם נוסף.

פרופ' שני מסביר כי הצווים למיאנמר יחסית חלשים, ואינם אומרים הרבה. מדובר בצווים גנריים האוסרים לבצע רצח עם ולהבטיח שימור ראיות למעשי עבר. שני מוסיף כי במקרה של התלונה של ארמניה ואזרבייג'ן הוצאו צווים שהתייחסו למסדרון הומניטרי, ויש אפשרות שכך ייקבע במקרה של ישראל.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים