גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרום אפריקה מתגאה: שלחנו "צוות מובחר" לעתירה נגד ישראל בהאג

בדרום אפריקה מתכוננים לתביעה ומברכים את "הצוות המובחר" שנשלח להאג, הכולל בין היתר את המשפטן ג'ון דוגארד, מומחה בחוק בינלאומי, הפעיל במשך שנים רבות למען הפלסטינים

המשפטן ג'ון דוגארד, שמוביל את הצוות המשפטי של דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: יוטיוב
המשפטן ג'ון דוגארד, שמוביל את הצוות המשפטי של דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: יוטיוב

בדרום אפריקה חוגגים את עצם הגשת התביעה התקדימית נגד ישראל, בדרישה שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) יוציא צו להפסקת הפעילות בעזה בשל הצורך למנוע "ג'נוסייד" (רצח עם), לפי טענתה. המדינה, שמקיימת יחסים חמים עם גורמים פלסטיניים - מהרשות הפלסטינית ועד לחמאס - היא היחידה בשלב זה שהחליטה להגיש עתירה נגד ישראל, למרות שמדינות נוספות הצהירו על תמיכה בה. "הטיעונים שלנו חזקים, ואנחנו צופים ניצחון", אמר בימים האחרונים שר המשפטים של דרום אפריקה, רונאלד למולה. 

לקראת הדרמה בהאג: האם בית הדין יכול לכפות על ישראל לעצור את הלחימה בעזה
באיזה בית דין בינלאומי נתבעת ישראל על "רצח עם", ולמה זה חשוב?
עורך הדין שמודה: "טעיתי לגבי בית הדין בהאג, הייתי חלק מהקונספציה 23 שנה"
"יכולים למנוע מכירת נשק": ישראל תתייצב בבית הדין בהאג. מה צפוי?

"הצוות המשפטי של דרום אפריקה יבקש מבית הדין לצדק להוציא צו ביניים... שימנע את המשך הג'נוסייד שמבצעת מדינת ישראל בעזה", אמר השר. "אנחנו בטוחים כי מבחינת תוכן העתירה וכן הפרטים הטכניים שלה, אנחנו עומדים על רגליים איתנות, ומדובר בתיק מוצק".

את דרום אפריקה מייצג צוות משפטי גדול, לפי הדיווחים בתקשורת המקומית. מי שמוזכר כאחד המובילים הוא המשפטן ג'ון דוגארד, בן 86, הפעיל במשך שנים רבות למען הפלסטינים. פרופ' דוגארד הוא מומחה בחוק בינלאומי, שותף במשרד העוסק בתחום זה בהולנד, מקום מושבו של ה-ICJ.

בחודש שעבר אמר דוגארד בראיון לתקשורת הטורקית כי יש "להעמיד לדין על פשעי מלחמה" את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת "כל קבינט המלחמה שלו". הוא יצא נגד מועצת הביטחון של האו"ם, בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) וארה"ב, ש"כשלו", לדבריו, בהגנה על הפלסטינים. בראיון ב-2015 הוא השתלח בישראל ואמר כי "איני מהסס לומר שהפשעים של ישראל גרועים הרבה יותר מאלה שבוצעו על-ידי משטר האפרטהייד".

דוגארד כיהן בעבר כנציג מיוחד של האו"ם לזכויות אדם ברשות הפלסטינית (2001-2008), ולפני כן פעל במשך כשלושה עשורים כפרופסור למשפט באוניברסיטה ביוהנסבורג ובליידן. למרות שסייע לנסח את החוקה הדרום-אפריקאית שאחרי משטר האפרטהייד, מעולם לא נבחר לתפקידים רשמיים במנגנון המשפטי של המדינה. הוא חבר בארגון הלא-ממשלתי "Law for Palestine" ונמצא בחבר הנאמנים שלו.

עוד בצוות המשפטי כמה נציגים בכירים של משרד עורכי דין Thulamela Chambers, המתמחה בזכויות אדם ובמשפט בינלאומי, וממוקם ביוהנסבורג. ביניהם אדילה האסים, עורכת דין המתמחה בתחומים אלה בשני העשורים האחרונים; ומקס דו-פלסיס, עורך דין ומומחה משפטי הנע על הקו בין דרום אפריקה לבריטניה, שהיה חלק בעבר מהסגל בצ'טהאם האוס שבלונדון. דו-פלסיס ייעץ בעבר בנושאים הקשורים לבית הדין הפלילי הבינלאומי ובאפריקה. הוא גם היה מעורב בעתירה שדרשה מדרום אפריקה לעצור במידת האפשר את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אם זה יגיע לדרום אפריקה, לפי פסיקת ה-ICC.

עורך דין נוסף שהוזכר רבות בעיתונות הדרום-אפריקאית ובכלי תקשורת פרו-פלסטיניים בימים האחרונים, כחלק מהצוות שתשגר המדינה לדיון שיתקיים ביום חמישי בהאג, הוא טמבקה אנגקוקאיטובי, שהיה מעורב במשפט השחיתות שהתנהל נגד ג'ייקוב זומה, לשעבר נשיא המדינה. הוא היה מעורב בהליכים משפטיים ופוליטיים במדינה ושימש כיועץ לנשיא סיריל רמפוזה, שהחליף את זומה בתפקיד. הוא מונה על-ידי רמפוזה לשורת תפקידים רשמיים במנגנון המשפטי הדרום-אפריקאי. דרום אפריקה גם תשלח את השופט דקאנג מוסנקה כ"שופט אד-הוק", שיצטרף לפאנל שבו 15 שופטים קבועים והנציג הישראלי פרופ' אהרן ברק, שיישלח על-ידי ישראל. מדובר בסגן נשיא לשעבר בבית המשפט העליון של דרום אפריקה.

כאמור, כלי התקשורת במדינה דיווחו בהרחבה בימים האחרונים על התביעה ועל "הצוות המובחר" ("A-Team", לפי ה"טיימס" הדרום-אפריקאי) שנשלח להאג במטרה לקדם את העתירה של המדינה, כחלק מתמיכה כמעט חד-צדדית בפלסטינים.

"הדרום-אפריקאים בחרו צד, ומדובר באופן נחרץ בצד הפלסטיני", אומר לגלובס ארתור לנק, לשעבר שגריר ישראל בדרום אפריקה, "אם לישראל יש את ארה"ב בתור 'הידידה הגדולה', הרי שדרום אפריקה שואפת להיות הידידה הגדולה של הפלסטינים".

"הריחוק מישראל נובע בעיקר מההיסטוריה של המפלגה ששולטת בדרום אפריקה מאז תום משטר האפרטהייד, ה-ANC (הקונגרס הלאומי האפריקאי), ומהקשרים שהיא רקמה כבר בשנת ה-60 וה-70 עם 'תנועות התנגדות' אחרות, ביניהן אלה הפלסטיניות", אומר לנק. לדבריו, התחושות האנטי-ישראליות והפרו-פלסטיניות מאפיינות את הממשלה ואת המערכת הפוליטית, ופחות את האוכלוסייה במדינה. היחסים התפתחו בשנים האחרונות לכלול גם קשר ישיר עם חמאס. "שרת החוץ הדרום-אפריקאית דיברה בטלפון עם ראשי חמאס שבועיים בלבד אחרי מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר, ומשלחת חמאס התארחה במדינה כחודש לאחר מכן", הוא מציין.

הסולידריות ההיסטורית עם הפלסטינים היא הסיבה המרכזית, אומר לנק, לכך שהמדינה התייצבה בחזית כדי להגיש את התביעה שככל הנראה נוסחה על-ידי עורכי דין ומומחים משפטיים מקואליציה של ארגונים פרו-פלסטיניים. אך תרמה לה הצטרפותה של דרום אפריקה בעשור האחרון לגוש מדינות ה-BRICS (ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה), השואף לערער על הסדר הבינלאומי שבראשו ניצבת ארה"ב. "יש אולי גם מניע גאו-פוליטי, והוא הרצון לפגוע בגוש האמריקאי, שישראל חברה בו", אומר לנק.

מבחינה זו, יש מי שמזהירים את דרום אפריקה מפני נזק דיפלומטי וכלכלי אפשרי, בשל הצעד התקדימי שלה. לישראל אין מנופי לחץ רבים על דרום אפריקה, ישירות או באפריקה, אולם ארה"ב היא אחת המממנות הגדולות של המאמץ הדרום-אפריקאי להילחם במגפת האיידס ולסייע למדינה. "עד עכשיו, ארה"ב לא הפעילה שום סנקציות על ההתנהלות של דרום אפריקה, גם בנושא התמיכה ברוסיה במלחמה באוקראינה", מציין לנק.

המדינות שמביעות תמיכה בעתירה הדרום-אפריקאית

שורה של מדינות וארגונים על-לאומיים הביעו תמיכה בימים האחרונים בדרישה של דרום אפריקה להפסיק את המלחמה שישראל מנהלת בעזה, בנימוק שמדובר ב"ג'נוסייד" לפי אמנת האו"ם. מדובר בעיקר במדינות מוסלמיות וכאלה שלא מקיימות קשרים עם ישראל, אך גם באירופה נשמעות קריאות לעמוד לצד דרום אפריקה - הליך אפשרי מבחינה חוקית לכל המדינות החתומות על האמנה.

משרד החוץ הדרום-אפריקאי מעדכן בימים האחרונים ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר) על כל מדינה התומכת פומבית במדינה. מלזיה הייתה האחרונה שבהן, ולפני כן הודיע ארגון המדינות האיסלאמיות, שבו חברות 57 מדינות, כי הוא "מקבל בברכה את התביעה הדרום-אפריקאית". הארגון, שמקום מושבו בג'דה שבסעודיה, כותב כי הצבא הישראלי "מכוון בעיקר על נשים וילדים". גם טורקיה הביעה תמיכה רשמית בתביעה בהאג, ובהודעה רשמית כתבה כי אסור שישראל "תצא ללא עונש, ואלה האחראים צריכים לעמוד לדין בינלאומי".

אל מול שורת המדינות המביעות תמיכה, ישראל מנסה לגייס התנגדות אירופית פומבית להליך, שעשויה להבשיל בהמשך השבוע ולקראת הדיונים עצמם, בימים חמישי ושישי. בינתיים, מפלגת ה"שין פיין" שבאופוזיציה האירית קראה לממשלה להצטרף לעתירה הדרום-אפריקאית, וגם קולות פרו-פלסטיניים בניו זילנד ובאוסטרליה קראו לממשלותיהם לעשות כן.

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים