גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נושאת מטוסים": בשוק ההון מזהים הזדמנויות בתחום מפתיע במיוחד

מענקיות נדל"ן כמו עזריאלי וישראל קנדה, דרך קרנות כמו פימי ופועלים אקוויטי ואפילו יבואנית הרכב UMI: לאחרונה כולם רוצים נתח מפרויקטים שמיועדים לגיל השלישי ומשלמים על כך סכומי עתק ● כעת הגיע תורה של כלל ביטוח שדיווחה על הקמת שותפות עם מגדלי הים התיכון שתשקיע יותר מ־3 מיליארד שקל בבתי דיור מוגן ● "תחום שנשאר יציב גם כשהשוק סוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

פרויקטים ושירותים המיועדים לגיל השלישי מעוררים לאחרונה עניין רב ומושכים השקעות גדולות מצד גורמים מובילים בשוק ההון והנדל"ן, החל מקרן פימי, דרך בנק הפועלים וחברות הנדל"ן עזריאלי וישראל קנדה, ועד יבואנית הרכב UMI.

14 מכרזי דיור מוגן, עם כ־3,100 יח"ד שווקו השנה - וכולם נכשלו 
ראשון לציון כבר לא במקום הראשון: מי העיר המובילה באיכות החיים בישראל?

השקעת ענק אחרונה בתחום דווחה השבוע על ידי קבוצת כלל ביטוח, בשותפות עם רשת הדיור המוגן מגדלי הים התיכון. קבוצת הביטוח דיווחה על השקעה של חצי מיליארד שקל שתבצע בשותפות עם מגדלי הים בתיכון, שמובילים היו"ר מוטי קירשנבאום וסגנו בוריס לוין, בעלי השליטה בחברה. זאת, לצורך בניית פרויקטים בענף הדיור המוגן בהיקף של עד 3.3 מיליארד שקל.

סכום ההשקעה מצד השותפות יהיה ההון העצמי הנדרש להשקעה בכל אחד מהפרויקטים העתידיים, כאשר את יתרת המימון תגייס השותפות כחוב, עד לשיעור של 85% בכל אחד מהפרויקטים. הסכם השותפות הוא לתקופה של 4 שנים ממועד חתימתו. לדברי קירשנבאום, "הקמת השותפות הינה נדבך משמעותי ביישום התוכנית האסטרטגית של החברה להרחבה משמעותית בהיקפי הפעילות".

על פי תנאי ההסכם, תשקיע כלל ביטוח 300 מיליון שקל, ומגדלי הים התיכון עוד 200 מיליון שקל בשותפות. האחרונה תחזיק בין 51% ל־60% בכל פרויקט שבו ישקיעו, וכלל ביטוח תחזיק ביתרה. "אנחנו רוצים להקים עוד פרויקטים בעתיד, ומבחינת המבנה המימוני רצינו שיהיה איתנו גוף חזק שישקיע חלק ניכר מההון", מסביר דורון ארנון, מנכ"ל מגדלי הים התיכון, בשיחה עם גלובס. הרשת בניהולו מפעילה כיום 7 בתי דיור מוגן שבהם 1,650 יחידות דיור. בין בעלי המניות בחברה נמנים גם המלונאי דוד פתאל, חן למדן ויגאל שרמייסטר.

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח ופיננסים / צילום: סיון פרג'

את ענף הדיור המוגן ממשיל ארנון ל"סוג של נושאת מטוסים; זה תחום מאוד יציב, גם כשהמים מסביב סוערים. כשהכול טס למעלה הוא עולה בצורה מדורגת, ומנגד כשיש משבר הוא ממשיך לשמור על יציבות. בהשוואה לענף הבנייה למגורים, הדיור המוגן הרבה יותר יציב. בסוף אנשים גרים במקום שהוא הבית שלהם, וימשיכו לגור בו בקורונה או במלחמה".

תחום הדיור המוגן הוא תת ענף נדל"ני הנע על התפר שבין דיור להשכרה לתחום המלונאות. המודל העסקי של פעילות מגדלי הים התיכון מתבסס על פיקדון גבוה שמשלם הדייר עם כניסתו, המעניק לו זכות שימוש בדירה עד לסוף ימי חייו (סכום הפיקדון נשחק על פני השנים). פרט לכך משלמים הדיירים סכום חודשי כדמי החזקה וכן תשלומים עבור שירותים שאינם נכללים בסל הבסיסי של הבית.

 

בתי דיור מוגן מיועדים לאוכלוסיית הגיל השלישי, בדרך כלל גילאי 70 ומעלה. החברות הפועלות בתחום מספקות מגוון שירותים לדייריהן, הנמנים בדרך כלל עם העשירונים העליונים באוכלוסייה, ובהם שירותי רפואה, מתקני ספורט, פעילויות תרבות, תחזוקה וניקיון, חוגים ועוד, וחלקן מפעילות גם מחלקות סיעודיות.

לא הכול ורוד בענף: לפני כשבועיים דווח בגלובס על כישלון של 14 מכרזים לשיווק קרקעות של רשות מקרקעי ישראל בתחום הדיור המוגן במהלך שנת 2023, עבור הקמת 3,100 יחידות דיור. הכישלונות יוחסו לעצירה בהתחלות הבנייה במהלך השנה שעברה, כשרמ"י טענה בין היתר כי נראה שסביבת הריבית הנוכחית (שעלתה בחדות) הפכה את התחום לכלכלי פחות.

עליית הריבית החדה במשק בשנה שעברה, הקטינה את האטרקטיביות של ההשקעה בענף הדיור המוגן, שמניב תשואה נמוכה יחסית לענף הנדל"ן. במצב כזה לא משתלם ליזמים קטנים לקחת אשראי יקר כדי לפתח נכסים חדשים בתחום - להבדיל מגופים מוסדיים עתירי ממון כמו כלל ביטוח.

יתרון לגודל וחיבור למובילת הענף

ברק בנסקי, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת ההשקעות בכלל ביטוח, מציין כי לחברות הגדולות בתחום הדיור המוגן יש כיום יתרון, כאשר לאחר עליית הריבית, "ניתן לרכוש קרקעות לייזום במחירים סבירים, או לרכוש בתי דיור קיימים שבהם יש לחברה יתרון לגודל, לאור עלויות תפעול גבוהות של הבתים". להערכתו, קיים בתחום עודף ביקוש. "אני חושב שמגמות המאקרו מבחינת הזדקנות האוכלוסייה תומכות בזה. אנשים מעדיפים מגורים בבתי דיור מוגן ולנהל אורח חיים עצמאי".

מה מעניין את המוסדיים ספציפית ברשתות האלה בארץ? לדברי בנסקי, "תחום הדיור המוגן בישראל נהנה מביקושים חזקים. המודל המקומי מאוד תזרימי, אמנם הוצאות התפעול בבתים משמעותיות, אך בניהול נכון וביצירת יתרון לגודל, ניתן להשיג שיעורי תשואה יפים".

מוטי קירשנבאום, יו''ר מגדלי הים התיכון / צילום: רמי זרנגר

על השותפות עם מגדלי הים התיכון הוא אומר כי היא "מאפשרת לנצל הזדמנויות שוק מבלי להתמנף יתר על המידה, וליהנות מהתרחבות משמעותית ויצירת ערך לבעלי המניות. לנו השותפות מאפשרת לחבור לחברה מובילה בתחום, ולייצר תשואה יפה לעמיתים".

כאמור לנגד עיניו של בנסקי עומד המודל התזרימי של פעילות מגדלי הים התיכון, שבה נדרשים הדיירים להפקיד עם כניסתם פיקדון המייצר מצב שבו הם כביכול "קונים דירה" אך בפועל הרשת נשארת בעלת הנכס, כך שלאחר שהדייר עוזב או נפטר הדירה חוזרת לידיה. במצב שכזה הרשת מחזירה את מה שנשאר מהפיקדון לבני המשפחה, ומקבלת פיקדון מדייר חדש שנכנס לדירה.

בית בכפר נחתכה בכחצי מההנפקה

שתי הרשתות המובילות בבורסה בתחום הדיור המוגן הן מגדלי הים התיכון, שהונפקה בשנת 2014 ונסחרת כיום בשווי של 1.4 מיליארד שקל (עלייה של 15% בשנה האחרונה) ובית בכפר, שהונפקה לפני כשנתיים, והיא קטנה ממנה בחצי.

בית בכפר, שבשליטת משפחת בלושטיין ובניהולו של מיכה פרנס, מפעילה 5 בתי דיור מוגן ובהם 882 יחידות דיור. בשנה האחרונה רשמה מניית בית בכפר ירידה של 5% אולם מאז הנפקתה ב־2022 איבדה כמחצית מערכה, והחברה נסחרת כיום בשווי של כ־700 מיליון שקל.

הפערים בין השתיים גדולים גם בתוצאות: הכנסות מגדלי הים התיכון בתשעת החודשים הראשונים של 2023 צמחו ב־4% והסתכמו ב־180 מיליון שקל, והרווח הנקי שלה זינק ב־28% ל־111 מיליון שקל, זאת בעיקר הודות לשיערוכים חיוביים שבוצעו בשווי הנדל"ן של הרשת.

לעומתה בית בכפר הציגה באותה תקופה הכנסות של 74 מיליון שקל (עלייה של 7%) ורווח נקי של 33 מיליון שקל, ירידה של 35% לעומת התקופה המקבילה. גם אצלה עיקר הרווח נגזר משיערוכים חיוביים לשווי נכסי הרשת.

UMI מנסה להשביח את דנאל

כאמור תחום הפרויקטים והשירותים לגיל השלישי מעורר עניין רב אצל גופי השקעה מובילים. בשבוע שעבר דווח כי פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות של בנק הפועלים, רוכשת מידי קרן פימי ודליה קורקין 20% מחברת שירותי הסיעוד "עמל ומעבר" שמנהלת קורקין, לפי שווי חברה של 1.5 מיליארד שקל. לרשת עמל ומעבר 30 אלף מטופלים בסיעוד ביתי ורשת של 15 בתי אבות סיעודיים ברחבי הארץ. בקרן פימי, בעלת השליטה, בוחנים הנפקה של הרשת בבורסה בת"א בשנתיים הקרובות.

חברה גדולה נוספת שביצעה השקעה משמעותית בתחום היא יבואנית הרכב UMI שמובילים דוד עיני וחיים דנון, שרכשה אשתקד ממניות החברה הבורסאית דנאל, הפועלת בתחום הסיעוד, לצד שירותי כוח אדם ושירותים רפואיים. UMI הפכה אשתקד לבעלת המניות הגדולה בדנאל, עם 13% בחברה (מניות בשווי שוק של כרבע מיליארד שקל), המתנהלת ללא גרעין שליטה.

הרקע לרכישה היה ביצועים עסקיים מאכזבים של דנאל בשנתיים האחרונות ושווי המניה שלה שצנח במחצית באותה תקופה, מה שהוביל למאבק שמנהלת UMI מול מנהלי החברה הוותיקים במטרה להשביח את השקעתה. UMI כבר הצליחה לגרום לעזיבתו של היו"ר הקודם של דנאל, רמי אנטין, אך בינתיים לא עלה בידה למנות יו"ר מטעמה.

לתחום הדיור המוגן נכנסה בשנים האחרונות גם קבוצת הנדל"ן הגדולה בישראל, עזריאלי, שהקימה לפני מספר שנים רשת דיור מוגן משלה (פאלאס) ויש לה כיום ארבעה בתים ובהם 1,142 יחידות דיור. זהו היקף מכובד במונחי הפעילות של מגדלי הים התיכון ובית בכפר, אך עבור עזריאלי שוויו של הדיור המוגן מהווה רק 6% (3.2 מיליארד שקל) מהמאזן.

עסקה אחרת בתחום ביצעה ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר, שרכשה לפני שנתיים מידי ישרס את מועדון נוה אביב בכפר שמריהו, שנחשב ליוקרתי במיוחד, תמורת 125 מיליון שקל. עוד חברת נדל"ן ותשתיות שנכנסה לפעילות בתחום הדיור המוגן היא שפיר הנדסה, שרכשה לפני כשנתיים מידי הפניקס 53% ממניות רשת "עד 120" לפי שווי חברה של 1.35 מיליארד שקל.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה, המחבל נוטרל ● צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון ● כ-30 שיגורים זוהו לכיוון מרחב החרמון, חלקם יורטו בידי כיפת ברזל. אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?