גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התמכרנו? חברות סיניות זכו במכרזים בישראל יותר מכל מדינה זרה אחרת

ב־2015 זכתה החברה הממשלתית הסינית SIPG בזיכיון להפעלת נמל המפרץ שבחיפה ● מאז, השתתפות חברות סיניות בפרויקטים לאומיים מרכזיים נוספים בישראל גברה, ועוררה חשש בקרב גורמי ביטחון ובארה"ב לגבי המעורבות של הממשל באזור ● "ישראל משמשת ניסוי עבור הסינים", אומרים מומחים, "אם ייכשלו לא נורא, אם יצליחו זה ייתן להם 'בוסט' רציני קדימה"● סין בחרה צד במלחמה, פרויקט מיוחד

נמל חיפה / צילום: איל יצהר
נמל חיפה / צילום: איל יצהר

"מדובר ביום היסטורי. הקבוצה הסינית שזכתה במכרז להפעלת הנמל החדש בחיפה תביא לתחרות בענף", הכריז ב־2015 שר התחבורה דאז, ישראל כ"ץ, מיד לאחר זכיית החברה הממשלתית הסינית SIPG בזיכיון להפעלת נמל המפרץ למשך 25 שנה (שהייתה גם המתמודדת היחידה בו). במסדרונות הממשלה חשו גאווה עצומה והסינים הביעו אמון בכלכלה הישראלית. הזכייה הייתה יום היסטורי לא רק לתחרות בנמלים, אלא גם לחברה הסינית שהפעילה את אחד הנמלים הגדולים בעולם בשנגחאי, ויצאה לראשונה מגבולותיה של סין.

מאז זכיית SIPG, נמל המפרץ הוכיח את יעילותו ואת יכולתו מול המתחרים בישראל, כשבתוך חודשים הפך לנמל המוביל בצפון בפריקת מכולות, ואף הצליח לקחת מידיו של נמל המפרץ לקוח המשמעותי - צים. "אנחנו מחויבים לקיום חוזה הזיכיון, כולל החובה שלנו להמשיך ולפעול גם בשעת חירום, כפי שהוכח בחודשים האחרונים", אומר לגלובס מי־האו צ'יאנג, מנכ"ל נמל המפרץ. "הנמל כפוף לחוקים ולרגולציה בישראל ומקפיד על יישומם".

 

בינתיים, בצד השני של העולם, החלו האמריקאים לתהות כיצד ישראל אפשרה לחברה הקשורה בממשל הסיני להשתלט על הנמל החיפאי, ואף דווח לא אחת כי ארה"ב העבירה מסר לירושלים שספינות הצי האמריקאי לא יגיעו לנמל בעקבות זאת. גורמים ממשלתיים תיארו בפני גלובס כיצד ג'ארד קושנר, יועצו ומקורבו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, אף הפעיל לחצים בהליך הפרטת נמל המפרץ כדי להבטיח שלא יימסר נמל נוסף לידי הסינים. אמנם בישראל דאגו להקים ועדה מייעצת לבחינת היבטי ביטחון לאומי בהשקעות זרות, אך המהלך לא הרגיע את הממשל האמריקאי. במקביל, גורמי ביטחון ישראלים החלו להרים גבה בעקבות הנוכחות והמעורבות הגוברת של הסינים באזור, לרבות בפרויקטים חשובים נוספים, בהם הרכבת הקלה.

המחלוקות בישראל סביב המעורבות הסינית

אחת הדוגמות הבולטות בשנים האחרונות להשתתפות חברה סינית במכרז ישראלי, הייתה כאשר קבוצת אורבניקס - המורכבת משיכון ובינוי, אגד והחברות הסיניות CRRC ו־CRCC - הגישה הצעה להקמת הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה בגוש דן. באפריל 2022, עתרה הקבוצה לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) בעקבות החלטת ועדת המכרזים של החברה לפסול את הצעתה. ועדת המכרזים קבעה כי ההצעה שהגישה הקבוצה היא תכסיסנית, נמוכה ולא מתכנסת עם הבדיקות המקצועיות שבוצעו. מנגד, לפי אורבניקס, סיבת הפסילה הייתה ממניעים אחרים, בראשם דרישת בכירים בארה"ב מישראל למנוע זכייה מתאגידים סיניים.

העתירה נדחתה בסופו של דבר. הבדיקות המקצועיות שבוצעו על ידי בכירי רואי החשבון, המהנדסים ועורכי הדין אכן העלו חשש מהותי לטיב ההצעה וליכולת של הקבוצה לעמוד בה. הם גם הזכירו כי במקרים אחרים המדינה כבר צברה ניסיון מול חברות סיניות שזכו במחירים זולים מאוד וביקשו עוד כסף ופיצויים להשלמת פרויקטים, בזמן שהעובדות בשטח כבר החלו, ודחקו את המדינה לעשות כן. עם זאת, פסילת הצעה בשל "תכסיסנות", כפי שקבעה ועדת המכרזים, היא מקרה חריג.

כך או כך, העובדה שהפסילה הייתה מקצועית, הרוותה הרבה נחת לישראל, שהתמודדה עם לחצים מצד האמריקאים בנושא. בארץ קיימת מחלוקת לגבי המעורבות הגוברת של חברות סיניות במכרזים מקומיים: מצד אחד, הצעותיהן זולות ועבודתם נחשבת ליעילה, אך מן הצד השני יש החוששים כי הסינים מבצעים היצף לשוק התשתיות כשהן מציעות מחיר זול מהשוק המקומי, למרות שהוא לעיתים לא מתכנס בפועל. עוד טוענים כי הפקדה של תשתיות לאומיות בידיים סיניות עלולה לעורר בעיות גאופוליטיות, במיוחד לנוכח התקרבות סין לאיראן.

 

אחד הגורמים שמתריע שנים רבות נגד העברת פרויקטי תשתיות - בדגש על נמל המפרץ - לידיים סיניות, הוא פרופ' שאול חורב, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה ימית במרכז הלאומי לכלכלה כחולה בחיפה. פרופ' חורב, לשעבר יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית ומפקד שייטת הצוללות, סבור כי המלחמה בעזה מסבירה מדוע, נוכח הקשר בין סין לאיראן. "כשבענקית הספנות קוסקו מצהירים שלא ייקחו סחורה ישראלית, זה לא בגלל בעיות בטיחות כי הספינות יכולות לעקוף את אפריקה כמו כפי שחברות אחרות עושות, אלא בגלל שמדובר בחברה ממשלתית ואם המדיניות של הממשל הסיני היא כזו - אז החברה צריכה לממש אותה", הוא אומר בשיחה עם גלובס. עם זאת, חורב מדגיש כי אין זה אומר שחברות סיניות לא צריכות להתמודד במכרזים בארץ: "הכול נוגע בשאלה מה היא תשתית לאומית ואיך דואגים לאינטרסים הישראלים".

חברות שפועלות מרחוק באמצעות שלט ממשלתי

"כל חברות התשתית הסיניות הן חברות ממשלתיות", מסבירה גליה לביא, סגנית ראש מרכז גלייזר למדיניות ישראל־סין במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). יתרה מכך, לדבריה בחברות סיניות פרטיות יש נציג של מפלגת השלטון, המשמש כבעל תפקיד משמעותי בהן. "החברות האלו פועלות כמו חברות מערביות אבל תחת פיקוח ממשלתי", היא מסבירה. "הדבר נעוץ מבחינה היסטורית".

ואכן, עד 1911 סין הייתה אימפריה קיסרית, כך שהמשק היה שייך לשושלת. במאה ה־19 הממשל נקלע למצוקה כלכלית קשה, וכדי להקים תשתיות, נדרש הון פרטי אך לא רבים ששו לתת הלוואות לשלטון המושחת. "כך הקימו לראשונה חברה שנוהלה בידי הסוחרים עם פיקוח ממשלתי כדי לאפשר להם לנהל בעצמם ובאופן שיתאים לאינטרסים של השושלת, מה שנשמר עד היום. חברת ענק סינית חייבת גיבוי ממשלתי ואין לה יכולת לעשות לבד דבר.

"עם השנים, השלטון קרא לחברות שלו לצאת החוצה מסין ולהתרחב, בתהליך שהחל מתחילת שנות ה־2000 לאחר מיצוי של השוק הסיני. בשנת 2013 הכריז שי ג'ינפינג, שליט סין, אודות 'דרך המשי החדשה' שמיקד את הנושא לחברות תשתית. זו דוגמה נהדרת לראות איך השלטון פועל: הוא לא נותן הוראות מדויקות, אלא יוצא עם חזון ויוזמה למערכת דרכים שיעברו מסין לאירופה והממשלה מעניקה תקציבים לפרויקטים אלו".

פרופ' יורי פינס, חוקר של היסטוריה, הגות ותרבות פוליטית בסין המסורתית מהחוג למדעי אסיה באוניברסיטה העברית שבירושלים, מוסיף כי "היציאה של החברות הסיניות החוצה עוררה פחד עצום בארה"ב ובאירופה שגילו שיש הרבה ארצות בעולם שכבר לא זקוקות להן. העוינות הזו גברה במחצית השנייה של כהונת טראמפ, שגרמה להרבה מאוד שינויים בעולם. מאז 2018 האמריקאים הפעילו לחצים על ישראל למשל, ושיתוף הפעולה של האחרונה עם סין דעך. האירוניה המרה של ההיסטוריה היא שב־31 באוקטובר ראש הממשלה בנימין נתניהו היה אמור לטוס לסין, והצדדים קיוו שניתן יהיה לשקם את היחסים בין המדינות. אולם, כעת הם רואים בנו בת חסותה של ארה"ב ברקע המלחמה והתקווה נגוזה. הנזק ביחסים הכלכליים מול ישראל הוא לשנים, אם לא לדורות".

זכו ב־68% מהמכרזים: מה זיהו הסינים בישראל?

במאמר שפרסמה לביא היא בחנה 46 מכרזים משנת 2001 ועד ליוני 2022, שהיקפם מעל 100 מיליון שקל, ועסקו בתשתיות תחבורה אנרגיה ומים. לצד חברות מישראל, השתתפו במכרזים אלו חברות מ־17 מדינות זרות, כשלעיתים מספר חברות ממדינות שונות מתאגדות יחד לקבוצה שמתחרה במכרז. מהנתונים ניתן ללמוד כי חברות סיניות השתתפו וזכו ביותר מכרזים מכל מדינה זרה אחרת. גם התפלגות הזכייה מציגה יתרון לחברות סיניות, כששיעור הזכייה שלהן עמד על כ־68%, שניים רק לחברות מישראל, שזכו ב־84% מכלל המכרזים שבהם התמודדו.

"הסינים זיהו כאן שני דברים עיקריים: עסקים ודיפלומטיה", אומרת לביא. "החברות מחפשות כאן שער למערב, אז הן הגיעו לישראל, הקימו כאן נמל והשיגו ניסיון של עבודה במדינה דמוקרטית ומפותחת, ועם הניסיון הזה יוכלו להתחרות על מכרזים באירופה. הסינים לא אוהבים להסתער בבת אחת אלא לבצע ניסויים, כמו ברפורמות חברתיות וכלכליות, כך גם ישראל משמשת ניסוי בהקשר זה - אם ייכשלו לא נורא, אם יצליחו זה ייתן להם 'בוסט' רציני קדימה". בהיבט הדיפלומטי, הממשל הסיני רואה בישראל גורם מתווך עם ארה"ב, מדגישה לביא. "לכן, הרבה פעמים הם מבקשים להעביר מסרים או מנסים להבין דרך ישראל מה האמריקאים רוצים".

מאמרה של לביא מצביע על נקודות שיא בזכייתן של חברות סיניות במכרזים שנערכו בשנים 2015 ו־2019. לעומתן, שנת 2020 שימשה נקודת מפנה, עם זכייה של 25% בלבד מכלל המכרזים שאליהן ניגשו חברות סיניות. "אפשר לייחס את הירידה בשיעור הזכייה של חברות סיניות לתחילת פעולתה של הוועדה המייעצת לבחינת היבטי ביטחון לאומי בהשקעות זרות ב־2020. אמנם מדובר במנגנון וולונטרי עבור הרגולטורים והחלטותיו כביכול אינן מחייבות אותם, אך בפועל הדיונים שהוא קיים בנושא, לצד ההד התקשורתי המלווה את המכרזים, יצרו אפקט מצנן", מציינת לביא. "הוא פועל על הרגולטורים הישראלים - שחושבים פעמיים אם לאשר זכייה של חברה סינית במכרזים, על החברות הסיניות - שבוחנות מחדש את כדאיות ההשתתפות שלהן, ועל החברות הישראליות והזרות - שאולי שוקלות איך תשפיע שותפות עם חברה מסין על סיכויי הזכייה. גם למשבר הקורונה הייתה השפעה מסוימת על השתתפותן של חברות סיניות במכרזי תשתיות, אך מוקדם עדיין לקבוע את מידתה. במחצית הראשונה של 2022 חברות מסין לא זכו באף אחד משני המכרזים שפורסמו ושבהם התחרו".

כך או כך, מדגישה לביא כי התלות של מדינת ישראל בסין היא מאוד נמוכה. "יש גם נמל אחר שמופעל על ידי חברה הודית ואחד נוסף על ידי חברה שוויצרית, ואנחנו תלויים בהן באותה המידה. בתחום התשתיות אין לנו תלות בסין, זאת לעומת תלות ביבוא מסין".

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר