גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה מקרטעת ומכניסה את סין למתח, והמערב עוזב לטובת מדינות נוחות יותר

פשיטת הרגל של ז'ונגז'י, שניהלה נכסים ביותר מ־140 מיליארד דולר, היא רק אחת בשורה של מכות כואבות לכלכלת סין ● השוק הסיני בלט לרעה השנה מול יתר המדדים והכלכלות המתפתחות, יזמי הנדל"ן במצוקת נזילות והסינים שומרים את הכסף בכיסים ● סין בחרה צד במלחמה, פרויקט מיוחד

עובדים במפעל בסין. חמישית מהצעירים מובטלים / צילום: Reuters, CFOTO
עובדים במפעל בסין. חמישית מהצעירים מובטלים / צילום: Reuters, CFOTO

בשבוע שעבר נרשמה אחת מפשיטות הרגל הגדולות בסין. חברת ז'ונגז'י (Zhongzhi), שבעבר הלא רחוק כונתה בעולם ההשקעות "קרן בלקסטון של סין" וניהלה נכסים ביותר מ-140 מיליארד דולר, הגישה לבית משפט בקשה לפשיטת רגל. זה מיהר לקבלה אחרי שהתברר כי בחסות משבר הנדל"ן וההאטה בכלכלה הסינית, חובות ז'ונגז'י מסתכמים ב-460 מיליארד יואן (64 מיליארד דולר), לעומת נכסים בשווי 200 מיליארד יואן בלבד.

המתקפה הלילית: משפט אחד שהושמט מהודעת הבית הלבן מגלה מה באמת רוצה ארה״ב 
המדינה שסיפקה נשק למחבלים, כרתה ברית עם האיראנים ומפעילה לחץ על ישראל 

מדובר רק בעוד אחת משורה של אבני דומינו שנופלות בזו אחר זו באימפריה הסינית. 2023 דווקא הייתה אמורה להיות השנה של כלכלת סין. היציאה מסגרי הקורונה בשלהי 2022 יצרה צפי להתחזקות הצריכה הסינית ולשיקום הפעילות הכלכלית. בפועל, הציפיות התבדו, ואף שקרן המטבע הבינלאומית חזתה כי הכלכלה הסינית תצמח ב-5.2% בשנת 2023, זוהי ירידה לעומת השנים שלפני הקורונה. הכלכלה הסינית לא זינקה בחזרה לאחר הסגרים, כמו שהתרחש במדינות אחרות בעולם, כולל ישראל.

 

הפעילות הכלכלית החלשה דחפה את הסינים לפעול בנחישות לעידוד הצריכה, באמצעות הורדות ריבית ותמריצים שניתנו החל מהשנה האחרונה, אבל לא בטוח שזה יספיק. נשיא סין, שי ג'ינפינג, התייחס לכך באופן נדיר בנאומו לכבוד השנה החדשה: "חלק מהעסקים התקשו השנה, ולאנשים היה קשה למצוא עבודה", אמר, ובכך שיקף משהו מהקשיים העומדים בפני הכלכלה השנייה בעולם.

המסחר במדינה נפגע וסין עברה לדיפלציה

מדד CSI 300 הסיני, המייצג את 300 המניות הגדולות בבורסת שנגחאי, צנח ביותר מ-12% במהלך השנה החולפת, וחתם את השנה הכי רעה למניות סיניות מאז 2019. זאת בשעה שרוב הבורסות בעולם דווקא זינקו בחדות. לדברי אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון: "השוק הסיני בלט לרעה מאוד השנה מול כל המדדים, מול הכלכלות המתפתחות ואף מול מדינות אסייתיות נוספות".
ולא מדובר רק בצרות בשוק ההון. גם הצמיחה החזקה של סין נפגעה קשות. נתוני הצמיחה עמדו בשיעור דו-ספרתי בתחילת המילניום, וגם בשנת 2019 הכלכלה המשיכה לגדול בכמעט 7% בשנה. ואז דברים השתנו. גימן: "סין לא באמת התאוששה מהקורונה, היציאה מהסגרים הייתה חיובית בתחילה אך לא החזיקה מעמד מעבר לרבעון הראשון. הכלכלה נכנסה להאטה, האבטלה עלתה והמגמה הפכה לדיפלציונית". רמת המחירים בסין בשנת 2023 (נתוני נובמבר) הסתכמו בירידה שנתית, דיפלציה, של 0.5%.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מסביר כי אחת הסיבות להאטה בצמיחה הסינית היא הסחר העולמי, שמשקלו בתוצר העולמי יורד. "משקל הסחר העולמי התכווץ בשנים האחרונות, הגלובליזציה נעצרה, ובסין מדובר בגורם משמעותי המשפיע לרעה על הצמיחה". קצב הצמיחה של סין יורד משנה לשנה, והצפי של ארגון ה-OECD לשנת 2024 הוא 4.5% בלבד - רחוק מאוד ממגמת הצמיחה לפני הקורונה.

מעבר להאטה העולמית, בפמן אומר שחלק מההאטה הסינית הוא באשמת סין עצמה. "העולם עבר בשנים האחרונות למסחר ממוקד בני ברית ומדינות ידידותיות. סין היא מדינה שלא פשוטה לעבוד מולה, וגם חברות זרות מתקשות לעבוד עמה. יפן מרוויחה מכך מבחינת החברות הטכנולוגיות העוברות אליה, והודו מרוויחה מהחברות הדורשות עבודות כפיים. העולם עוזב את סין לחלופות נוחות יותר".

גימן מוסיפה כגורם מעכב את מלחמת הסחר מול ארה"ב, שהחריפה במהלך השנה שעברה: "אף שהמלחמה מתנהלת כבר מספר שנים, הטון האמריקאי החמיר והשפיע על תמונת המצב של השוק הסיני".

ענף הנדל"ן בקשיים וגורר איתו את המגזר הבנקאי

ענף הנדל"ן הסיני בלט לרעה השנה, בצל האטה מתמשכת שחונקת את ההשקעות ובולמת את הצמיחה. בשנה החולפת מספר חברות נדל"ן גדולות שקעו בחובות וצ'יינה אוורגרנד, ענקית בתחום, אף הגישה בקשה לחדלות פירעון באוגוסט האחרון. בפמן ציין כי ענף הנדל"ן העיב גם על המערכת הפיננסית החוץ-בנקאית: "חלקים מהסקטור הבנקאי קיבלו מכה חזקה בעקבות החולשה בענף הנדל"ן".

גימן מסבירה שהענף מאופיין בבעיית אמון של הממשל: "חלק ניכר מהמימון של מפתחי הנדל"ן מגיע ממכירה מוקדמת של דירות. האזרחים חוששים לשים סכום התחלתי גבוה מאחר ואין להם ודאות שיקבלו את הדירה בזמן, אם בכלל. כך נוצרת ליזמי הנדל"ן בעיית נזילות, והממשל לא מספק לציבור את הביטחון הדרוש שהוא יעמוד מאחוריהן".

הממשל ניסה לטפל בבעיה ופרסם השנה תמריצים של כטריליון יואן במטרה לחלץ את הענף מהבוץ. לפי גימן, החישובים בשווקים מצביעים כי הענף דורש תמריצים גבוהים בהרבה, למעשה פי שלושה.

הבעיות מחלחלות לאזרחים והצריכה לא מתאוששת

חרף 1.4 מיליארד אזרחיה, סין היא מדינה מתכווצת, ולה קצב ילודה נמוך ואוכלוסייה מזדקנת. לפי חלק מהתחזיות, מספר התושבים ייחתך בחצי עד לסוף המאה. הדור הצעיר, בגילאי 16 עד 24, סובל מאבטלה גבוהה במיוחד של 20%. זהו נתון מחודש אוגוסט, ולאחריו הממשל הסיני פשוט הפסיק לספק את המידע.
יש הטוענים שהדיפלציה והאבטלה הגבוהה הן תולדה של גורמים מבניים, כמו הדמוגרפיה, אך לדעת גימן הבעיה אחרת: "מדובר בחוסר אמון של הציבור בממשל". בנתוני הצריכה, שהממשלה קיוותה שיעלו לאחר היציאה מהסגרים, ניכר קיפאון, ונראה שהסינים אינם להוטים להוציא את חסכונותיהם.

פעולות המפלגה הסינית שנועדו לאושש את הצריכה הפרטית ואת הכלכלה הסינית כללו, בין היתר, הורדת ריביות, תמריצים כלכליים ואף כיווץ חובת הנזילות של הבנקים. "הסינים מנסים לאושש את הכלכלה בכל דרך אפשרית, וכעת הממשל מדבר על פרויקטי תשתית וניסיון ליוזמות דרך הממשלה. הם אלופים בזה, ולכן ייתכן שזה יצליח לתחזק את הצמיחה במדינה", מתאר בפמן.

בנק אוף אמריקה מדמה את המצב הכלכלי בסין למצבה של יפן בתחילת שנות ה-90. זה שהביא ל"עשור הנעלם" בכלכלה היפנית, עשור של צמיחה אפסית ודשדוש כלכלי. מדו"ח שהוציא הבנק עולה כי לסין יש את היכולת להימנע ממצב דומה אם תפעל בנחישות ותבצע רפורמות לחיזוק אמון הצרכנים. דו"ח הבנק מוסיף כי כישלון של סין בנושא יכול להביא לתוצאות הרות אסון מבחינת הסינים, וגרועות בהרבה ממה שיפן חוותה במאה הקודמת.

ולמרות שלל המכשולים, יש שרואים בסין אופציה להשקעה. ניתוח של גלובל איקס מצביע על סין כעל שוק מעניין ביותר, בעיקר לאור הפעילות הממשלתית המעוניינת לתמוך במשק, והתייצבות במסחר בסין. לפי הדו"ח, האמון הצרכני צפוי לחזור ולתדלק את הצריכה הפרטית בשנה הקרובה.

גימן מסבירה את הגישה של לידר ביחס להשקעות בסין לטווח הקצר: "משקיעים רבים חושבים שהשוק הסיני אינו בר השקעה, וזה מה שהופך אותו למעניין. ברמה הטקטית, בטווח הקצר, אנו צופים התכנסות חזרה לממוצע. ההתחזקות האחרונה של היואן, התמחור הזול של השווקים והצפי לתמיכה נוספת מהממשל, עשויים להוביל לראלי קצר".

יעדי הצמיחה של סין גבוהים מהתחזיות, וראש המפלגה הציב יעד שאפתני של 5% צמיחה. ועם זאת מסכמת גימן: "הסינים שמים דגש על חדשנות, טכנולוגיה וכלכלה מודרנית בשנה הקרובה, במקום הצריכה המקומית שעליה דובר בשנים האחרונות".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים