גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המצביעים בטייוואן מפנים גב לבייג'ינג בפעם השלישית, ולא מותירים לסין הרבה אפשרויות טובות

בשבת העניקו הבוחרים באי ניצחון מרהיב למפלגה הדמוקרטית פרוגרסיבית, ובכך הבטיחו שהמתחים בין בייג'ינג לטייוואן יימשכו ● הבחירה בנשיא הנכנס לאי צ'ינג־טה גורמת לחשש כבד בסין כי טייוואן תרצה עצמאות רשמית, ומאיימת על היחסים של סין-ארה"ב

בוחרים חוגגים בטאיפיי את הניצחון של נשיא המפלגה הדמוקרטית פרוגרסיבית, לאי צ'ינג-טה / צילום: Reuters, ANN WANG
בוחרים חוגגים בטאיפיי את הניצחון של נשיא המפלגה הדמוקרטית פרוגרסיבית, לאי צ'ינג-טה / צילום: Reuters, ANN WANG

במשך שמונה שנים, סין זעמה על המפלגה השלטת בטייוואן והאשימה אותה בקידום סדר יום בדלני שמולו חייבת בייג'ינג להתעמת בעזרת מנופים כלכליים והפגנות של כוח צבאי.
בשבת, העניקו בוחרים בטייוואן עוד ניצחון מהדהד למפלגה הדמוקרטית פרוגרסיבית  ובכך הבטיחו שהמתחים האלה יימשכו, או יגברו - בארבע השנים בקרובות, וכן ביססו את מעמדו של האי כמוקד של סכסוך בין וושינגטון לבייג'ינג.

התמכרנו? חברות סיניות זכו במכרזים בישראל יותר מכל מדינה זרה אחרת
סין ניסתה להחזיק את שני קצותיו של המקל במלחמה בעזה, ואז הגיע האיום הזה
הכלכלה מקרטעת ומכניסה את סין למתח, והמערב עוזב לטובת מדינות נוחות יותר

ניצחונו של לאי צ'ינג־טה צפוי לגרום לאי נחת בסין, אך גם לעורר חששות בוושינגטון שבייג'ינג עלולה לפנות לשימוש בכוח, כדי לגרום לממשלה הדמוקרטית בטייוואן להתקפל.

לאי, כיום סגן הנשיא, זכה ב־40% מהקולות והדף שני יריבים, וכך הפך ליורש של הבוס שלו הפורש, הנשיא צאי אינג־וון. בכך, עזר הנשיא הנכנס למפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית להשיג קדנציה שלישית רצופה בשלטון, הישג חסר תקדים בגלל שטייוואן החלה לבחור מנהיגים בבחירות כלליות לפני כמעט 30 שנה.

נשיא המפלגה הדמוקרטית פרוגרסיבית בטייוואן הנכנס, לאי צ'ינג-טה / צילום: Reuters, Jimmy Beunardeau

בעולם תוהים: האם הנשיא הנכנס מעוניין בעצמאות לטייוואן?

בבירות של מדינות האיזור ומדינות אחרות בעולם, עולה שאלה מרכזית: האם לאי, שדיבר בעבר באופן גלוי על רצונו לעצמאות טייוואנית, לפני שמיתן את הניסוחים שלו בשנים האחרונות, יבחר במערכת יחסים יציבה עם סין - או האם בחירתו מציינת את תחילתו של שלב סוער ביחסים עם המעצמה מעבר למיצרי טייוואן, מעבר ימי ברוחב 160 ק"מ שמפריד בין טייוואן לסין היבשתית.

למרות שהפרטנר המועדף על בייג'ינג בטאיפיי, מפלגת האופוזיציה המרכזית קואומינטנג, או המפלגה הלאומנית, הפסידה בפער קטן לעומת פעם קודמת, התוצאה מבהירה שקשרים קרובים יותר, או אפילו איחוד פוליטי עם סין נותרו לא רצויים בעיני רוב העם בטייוואן.

התוצאה מהווה בעיה מבחינת נשיא סין, שי ג'ינפינג, שהגביר את המאמצים לקרב את טייוואן למעגל הההשפעה של סין. לאחר שניסה הכל, החל מתמריצים כלכליים, וכלה  בכיתור דיפלומטי ואיומים צבאיים, כעת חייבת בייג'ינג לקבל את האפשרות שאולי לעולם לא תצליח לשכנע את הטיוואנים לסור למרותה של המפלגה הקומוניסטית.

עוד התקפות רטוריות והפגנות כוח נגד טייוואן יגבירו את המתחים האיזוריים ויסכנו רגיעה שהושגה בעמל רב ביחסי ארה"ב־סין - מבלי בהכרח לקדם את היעדים של בייג'ינג. פיתויים כמו הגדלת המסחר הדו־צדדי וחילופים תרבותיים נראים חסרי טעם, לאחר שבעבר לא הצליחו לעשות הרבה כדי לבלום את עלייתה של זהות טאיוונית הנבדלת מהזהות של אזרחי סין היבשתית.

מבחינת בייג'ינג, יעד ריאלי אחד הוא למנוע מטייוואן להכריז עצמאות באופן רשמי וכך להתרחק עוד יותר ממעמדה כשלוחה של סין היבשתית, אמר דומיניק יאנג, היסטוריון באוניברסיטת מיזורי,קולומביה שחוקר נושאי זהות בטייוואן.

המפלגה הקומוניסטית כבר זמן רב מנסה להשתמש באינטגרציה כלכלית כדי לפתות את הטיוואנים לקבל איחוד עם היבשת, "אבל זה נכשל באופן ספקטקולרי", אמר יאנג. "בייג'ינג חייבת להבין שהם עשו המון כדי להביא לניכור של דור שלם של אנשים טייוואנים".

בסין מתכוננים לתסריט קיצוני בו טייוואן תרצה עצמאות רשמית

התגובה הראשונית של סין לתוצאות הבחירות לא הראתה מוכנות לחשוב מחדש על מדיניות טאייוון של בייג'ינג. תוצאות הבחירות "מראות שהמפלגה הדמוקרטית פרוגרסיבית לא יכולה לייצג את דעת הקהל המרכזית באי", אמר דובר של משרד ממשלת סין לענייני טייוואן. הבחירות "לא משנות את המגמה הכללית, שהמולדת לבסוף תתאחד".

תגובה סינית חזקה לניצחון של לאי עלולה לגרום לארה"ב, שותפת ההגנה העיקרית של בייג'ינג, לדחות את סין - ואולי לגרור את יחסי ארה"ב־סין בחזרה להידרדרות רק כמה חודשים אחרי שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא סין שי ג'ינגפינג הסכימו בנובמבר האחרון, בקליפורניה לנהל טוב יותר את חילוקי הדעות בין שתי המעצמות.

ג'ו ביידן בפגישתו עם שי ג'ינפינג, נשיא סין בנובמבר האחרון / צילום: Reuters, KEVIN LAMARQUE

שי הפגין נחרצות רבה יותר ברצון של בייג'ינג לשלוט בטייוואן - מאמץ שלא הוגשם מאז שהמפלגה הקומוניסטית של מאו דזדונג השתלטה על סין היבשתית ב־1949 וכפתה על ממשלת קואומינטנג של צ'יאנג קאי־שק לסגת לטאיפיי. בעוד ששי התעקש על כך שהוא מעדיף איחוד בדרכי שלום, הוא גם סירב להוריד מהשולחן אפשרות גם לשימוש בכוח צבאי.

בהתחשב בגישה הכוחנית של שי לאכיפת האחדות הלאומית, "הנרטיב של בייג'ינג לגבי טייוואן יכול רק להיעשות קשוח יותר - לא אפשרי מבחינתם להקל", אמר וו ג'י־מין, חוקר באקדמיה סיניקה, מכון מחקר הממומן על ידי הממשלה בטאיפיי.

לאחר שהמפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית זכתה בנשיאות ב־2016, בייג'ינג עצרה את הקשרים הרשמיים עם טאיפיי והשיקה קמפיין לחץ נגד טייוואן בחזיתות כלכליות, דיפלומטיות וצבאיות. סין צמצמה את הנסיעות וקשרי המסחר עם האי, וגם ניסתה לבודד את טאיפיי על ידי הקפאתה מחוץ לארגונים בינלאומיים וניסיון להעביר לצידה את המדינות שהיו בנות ברית דיפלומטיות של טייוואן. הצבא הסיני ערך גיחות אוויריות וימיות כדי לבחון את מערכי ההגנה של טייוואן ולהדגים את יכולתו לתקוף את האי.

בטייוואן מצפים לתגובת סין

טייוואנים רבים מתכוננים ללחץ סיני נוסף. אנליסטים פוליטיים אומרים שסין עלולה להגביר את מלחמות "השטח האפור" - כמו למשל תמרונים צבאיים שמטרתם להטריד את מערכי ההגנה הטייוואנים ולצמצם אף יותר את הקשרים הכלכליים בין שני הצדדים.

בייג'ינג כבר אותתה על תוכניות לצמצם זכויות מסחר שהיוו חלק מהסכם כלכלי שנחתם ב־2010 בטאיפיי עם ממשלת הקואומינטנג. סין הפסיקה קיצוצי מכס על יבוא של כימיקלים מסוימים מטייוואן החל מהחודש. רק כמה ימים לפני הבחירות, משרד המסחר הסיני הודיע שהוא עלול להרחיב את הצעד לסחורות נוספות, כולל מוצרי חקלאות, מכונות ומוצרי טקסטיל.

תחת הנהגת שי, פקידים סיניים חייבים לשמור על "השורה התחתונה" ולהתכונן ל"תסריטים קיצוניים" כמו האפשרות שטייוואן תרצה עצמאות רשמית, אמר צ'י צ'ונג, עמית מחקר במוסד המדיניות הלאומי, מכון מחקר הקשור למפלגת קואומינטנג בטאיפיי.

"אין כמעט שום דרך שבה בייג'ינג לא תעשה כלום", אמר צ'י, שצופה עוד לחץ סיני על בסיס הטקטיקות שהופעלו בשמונה השנים האחרונות. עם זאת, "אני יותר חושש לגבי השאלה אם יש דברים שלא חשבנו עליהם".

אבל מבחינת שי הסיכון הוא שהמשך הטקטיקה הקשוחה רק יבסס את הטינה הטאייוונית כלפי בייג'ינג - אולי עד לנקודת האל־חזור - ויאיץ את מאמצי טאיפיי לצמצם את ההשפעה של הכפייה הסינית. לחץ מצד בייג'ינג בעבר כבר הביא טאיפיי לבקש יחסי מסחר וביטחון קרובים יותר עם ארה"ב ומדינות דמוקרטיות אחרות - אסטרטגיה מאוד פופולרית בקרב אוכלוסייה החוששת מסין.

סקרים העוסקים בזהות הטאיוונית מראים הידרדרות ממושכת בתפישה של זיקה לסין היבשתית- מגמה שמומחים אומרים שקשה אם לא בלתי אפשרי להפוך.

יותר ויותר אזרחי טייוואן מאמינים שהעתיד שלהם בטווח הרחוק נמצא בטייוואן עצמאית ולא באיחוד או שמירה על הסטטוס קוו, לאחר שראו איך בייג'ינג דיכאה את החירויות הפוליטיות בהונג קונג בשנים האחרונות, אמר וו, החוקר, בהסתמכות על נתונים שליקטה אקדמיה סיניקה.

אנליסטים אומרים שאחד החששות הוא שבייג'ינג עלולה להתחיל להאמין שהיא כבר לא יכולה לבלום את הגלישה של טייוואן לעבר עצמאות רשמית, ולכן חייבת לשקול ברצינות שימוש בכוח צבאי כדי למנוע תוצאה כזו.

מהפרספקטיבה של בייג'ינג, "לתת לטאייוון לעזוב זו לא באמת אופציה", אמר יאנג, ההיסטוריון. "זה קשור לזיכרון ההיסטורי, זה קשור ללגיטימיות של המפלגה".

לכן בייג'ינג תמשיך ללחוץ על טאיפיי, למרות הסיכון שזה יחזור אליה, בגלל שהאלטרנטיבה עלולה להיות גרועה הרבה יותר. סין מאמינה, אמר יאנג, שאם לא תאיים על טייוואן בשימוש בכוח, "זהו זה - עצמאות טאיוונית יום אחר כך".

צ'רלס הולצר בוושינגטון השתתף בהכנת הכתבה

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"