גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החדשנות עוברת מתיחת פנים. האם זה מה שיעזור להייטק?

תקציב רשות החדשנות כמעט הוכפל בתקציב החדש, והרשות תעבור שורה של שינויים בהם: ביטול קרן המו"פ הארכאית והקמת "קרן הזנק" שתשקיע ישירות בחברות, ותמרוץ מוסדיים להשקיע בקרנות הון־סיכון ● אולם בעיות העומק של הענף, כמו בריחת המוחות וקידום השכלה גבוהה, נותרו ללא מענה

בצלאלא סמוטריץ' ודרור בין / צילום: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
בצלאלא סמוטריץ' ודרור בין / צילום: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בתקציב המדינה החדש שאושר ביום שני, החליטה הממשלה שלא להגדיל את תקציב ההשכלה הגבוהה, אך העלתה את הסיוע שהיא מעניקה לתעשיית ההייטק הישראלית באמצעות רשות החדשנות, רשות עצמאית החוסה תחת משרד המדע. 

אפל הפכה לחברת הסמארטפונים הגדולה בעולם. האם היא תשמור על התואר ב-2024? 
מנכ"ל החברה הגדולה בעולם: "אני אופטימי לגבי עתיד ה-AI"

תקציבה השנתי היה אמור להיות מקוצץ בשנה זו לשפל של שנים רבות, 1.4 מיליארד שקל. במקום זאת, העבירה הרשות בתמיכת אגף התקציבים רפורמות שמשנות את המבנה שלה מקצה לקצה, במטרה להתאים אותו לקשיים בהם נתקלים הסטארטאפים מאז פרוץ משבר המימון בהייטק במאי 2022, משבר שלמעשה לא הסתיים עד היום.

גוף שולי בנוף המשקיעים בישראל

במשרד האוצר מתגאים בתוספת תקציבית שתעמוד על מיליארד שקל בבת אחת, כך שתקציב הרשות ל־2024 צפוי לעמוד על כ־2.4־2.3 מיליארד שקל. יחד עם זאת, גורמים בשוק מעריכים שהוא עלול לעמוד בסוף השנה ב־1.7 מיליארד שקל.

עליית הריבית שהביאה להתייבשות מקורות המימון לחברות הטכנולוגיות, בצירוף חוסר היציבות הפוליטית והביטחונית בישראל, הביאו לירידה משמעותית בכמות הסטאר־טאפים שקמים במדינה ולירידה בהיקף ההשקעות, שהחזירו את ישראל להיקפי מימון של העשור הקודם.

משרד האוצר סבור כי 90 אלף עובדים יעזבו את הענף בשנה הקרובה, ומספר החברות שייסגר לאחר שלושה חודשי מילואים צפוי להגיע לשיא.

למרות הכל, רשות החדשנות עודנה נותרה גוף שולי בכלל ההשקעות בהייטק הישראלי וביכולתה לנווט את התקדמותו לכיוונים הרצויים.

תקציב הרשות לא עודכן באופן מהותי כבר יותר מעשור, וגם תוספות של כמה מאות מיליוני שקלים מותירים אותו כגוף קטן מאוד בנוף המשקיעים בישראל - כ־4% בממוצע מדי שנה.

ההצעה לקשור את גודל תקציב הרשות כאחוז קבוע מהתקציב לא התקבלה, וממילא, רוב חדי הקרן והחברות שיוצאות להנפקה בבורסה בניו יורק הן חברות פרטיות ללא מימון ממשלתי. נוסף על כך, השפעתה על מחקר יישומי בישראל ויכולתה להשפיע על תקציבים להשכלה גבוהה נמוכה, על אף התפקיד המכריע שמשחקת האקדמיה בקידום ההייטק הישראלי.

ביטול הקרן שהוקמה בשנות השמונים

קרן המחקר והפיתוח (קרן המו"פ) ברשות החדשנות, כלי הסיוע המרכזי שלה לחברות סטארט־אפ שהיקפה נאמד בכ־600 מיליון שקל, תעבור מן העולם בהדרגה בשנים הקרובות - ובמקומה תוקם קרן אחרת בשם "קרן ההזנק" שתאפשר להשקיע בחברות באופן שמזכיר יותר את קרנות ההון סיכון, גופי ההשקעה המרכזיים בהייטק, ומותאם יותר לצרכים של חברות הסטארט־אפ.

קרן המו"פ היא זכר ארכאי לתקופה בה הוקמה הרשות בשנות השמונים, שבה המדען הראשי היה מסבסד לא רק חברות צעירות, אלא גם פרויקטי מו"פ בחברות ענק. בשנים מסוימות סייע המדען הראשי בסבסוד חברות כמו אוסם, שטראוס וחברת החשמל.

רשות החדשנות חדלה מלתמוך בחברות גדולות כבר לפני כעשור, אך את התמיכה בחברות ביצעה באופן ארכאי ומנותק לכאורה מסביבת המימון שקיימת להן. כדי לגייס מענק מקרן המו"פ, נאלץ היזם להגיש בקשה מדי שנה מחדש, ללא היכולת לדעת האם הרשות תמשיך לתמוך בו גם בהמשך. קרן ההזנק החדשה תשקיע יחד עם קרנות הון סיכון פרטיות ומעתה תאפשר גם השקעה לטווח ארוך.

 

כללי הקרן החדשה, שכונתה "קרן ההזנק", מוכתבים מראש להשקעה בשלבים מוקדמים בלבד, החל משלב הרעיון ועד סבב הגיוס השלישי (סיבוב A), וגודל ההשקעה המקסימלי של רשות החדשנות יעמוד על 15 מיליון שקל. רשות החדשנות תוכל לקחת אחוזים ניכרים יותר מהיקף הסבב - עד 60%, שיעור גבוה יחסית למה שנהגה לקחת הרשות על עצמה קודם לכן. יש להדגיש כי הרשות אינה רוכשת מניות בחברה, אלא זכויות לקבל תמלוגים אם וכאשר החברה מתחילה לייצור הכנסות.

כחלק מהמעבר מקרן המו"פ לקרן ההזנק, לקרן המו"פ הקיימת יתווספו השנה כ־160 מיליון שקל על מנת לאפשר לסיבובי גיוס שיאושרו בשנה הקרובה לתמוך בחברות למשך שנתיים או שלוש, ולא רק לשנה אחת כפי שהיה עד כה. בשנים הבאות, היא תעמוד על כ־500 מיליון שקל, כאשר עם סיום התקציבים שהובטחו לחברות במסלול המו"פ, יותר ויותר תקציבים יתווספו לקרן החדשה.

יחד עם זאת, הקרן זוכה לביקורת בתעשייה על חוסר המיקוד שלה: ברשות טוענים שתשקיע ב"דיפ טק", שם כולל לשדות טכנולוגיה שבהם המשקיעים הישראלים אינם אוהבים להשקיע, כמו מדעי החיים, טכנולוגיות אקלים, חומרים מתקדמים ורובוטיקה, אך בפועל מדובר בשם קוד לחברות שמתקשות בגיוס הון. זאת משום שהן דורשות הון ראשוני רב יותר.

 

מה עם מעבדות AI והשבת מדענים מחו"ל?

תכנית החממות נוסדה בשנות התשעים כמענה לחוסר התעסוקה שנוצר עם העלייה המאסיבית מברית המועצות. בכך היא הצליחה, אך החממות הטכנולוגיות לא השכילו לייצר חברות בנות קיימא רבות ובדרך - רובן הפסידו: המדינה הוציאה כספים רבים שלא יצרו החזר משמעותי, וגם גופי הניהול שנבחרו לנהל את החממות לרוב לא ראו מכך רווח.

גם הדרישות מהיזמים והקרנות היו בלתי ניתנות לאכיפה: הם התבקשו לפתוח משרדים בפריפריה, אך לרוב עבדו רוב השבוע באזור המרכז. ברשויות הממשלתיות נהגו לחלק את מרכזי המחקר בפריפריה לתחומי תוכן נישתיים אך קשה היה למצוא מספיק יזמים באותם אזורים שיעמדו בדרישות.

במקום תכנית החממות, תיפתח תכנית חלופית שתעודד קרנות הון סיכון וחברות השקעה להקים מעבדות או מיזמים לשותפות בין אקדמיה לתעשייה, ואלה יוכלו לבקש מענק של עד 10 מיליון דולר כל אחת על מנת לכסות הוצאות אלה.

המטרה היא לעודד קרנות לפתוח מעבדות מחקר בתחומים מדעיים ולאפשר לחברות פורטפוליו לחקור בהם. אם בעבר יכלו סטארט־אפים בחממה לגשת לקרן ייעודית שהובטחה להם בכל מקרה על מנת לבקש הון משלים, הרי שתכנית זו בוטלה. כעת יצטרכו החברות השייכות לתכנית ההנבטה החדשה להתמודד מול שאר החברות על תקציב בקרן ההזנק.

בנוסף, הוקמה קרן שתמנף השקעות של חברות ביטוח ופנסיה בקרנות הון סיכון בתקציב כולל של 850 מיליון שקל, וממנה נוספה לרשות החדשנות 580 מיליון לשנת 2024. עוד 270 מיליון שקל יוזרמו ברבעון הראשון של 2026.

רשות החדשנות קיבלה עוד מיליארד שקל בשנתו הקשה ביותר של ענף ההייטק - הדבר מבורך ומעיד על רצינות של האוצר לסייע לתחום; תכניות הקידום מתחלפות ומשתכללות, אך התקציב עדיין איננו מטפל בבעיות הגדולות של ההייטק הישראלי: קידום חינוך טכנולוגי, קידום ההשכלה הגבוהה, בניית מעבדות בינה מלאכותית ושילוב אוכלוסיות כמו חרדים וערבים בהייטק. במשרד האוצר הבטיחו לגבש קרן להשבת מדענים מחו"ל ועוד קרן מחקר יישומית, כל אחת מהן בתקציב של 200 מיליון שקל, אך הדבר לא נקבע בתקציב בסופו של דבר.

הרשות עוברת מתיחת פנים, אך היא עדיין מתפזרת בין אותן הפעילויות שבהן עסקה קודם לכן ופועלת בשיטת תפסת מרובה. מוטב שאת ההון המצומצם שיש לה תקדיש ליעד אסטרטגי אחד או שניים שתקבע לעצמה.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק