גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווארד מנסה להסדיר את העניינים עם עמק הסיליקון

מנהלים בכירים בקרן התרומות של האוניברסיטה נפגשו עם משקיעי הון סיכון כדי לתת מענה לחששות שיצרה הסערה בקמפוס

תצלום אווירי של אוניברסיטת הרווארד / צילום: Shutterstock
תצלום אווירי של אוניברסיטת הרווארד / צילום: Shutterstock

מנהלים בראש קרן התרומות בשווי 51 מיליארד דולר של אוניברסיטת הרווארד ערכו בשבוע שעבר סיור חריג בעמק הסיליקון, בניסיון ליישר את ההדורים עם משקיעי הון סיכון מובילים. חלקם נסערו מתגובת האוניברסיטה למתקפת ה־7 באוקטובר על ישראל.

חזית המדע | ביל אקמן עלה להתקפה והאקדמיה כבר לא תיראה אותו הדבר
גלובס תרבות | מיהי החוקרת נרי אוקסמן, העומדת במרכז המאבק נגד אוניברסיטאות העילית בארה"ב?
מסקנדל לסקנדל: מי את קלודין גיי, נשיאת הרווארד המתפטרת

כמה מבכירי הון סיכון שמשקיעים את כספם בעבור הרווארד דחקו במנהלי הקרן לנסות לגרום לאוניברסיטה להתייחס לדאגותיהם, על רקע מה שלטענתם הייתה תגובה לא מספקת מצד הרווארד למתקפה ולאנטישמיות תחת הנשיאה לשעבר, קלודין גיי.

מנהלים בחברת הניהול של הרווארד (HMC), קרן המכללות הגדולה ביותר במדינה, נפגשו עם חברות ביניהן סקויה קפיטל, Kleiner Perkins ואנדריסן הורוביץ. הם נפגשו גם עם אלעד גיל, משקיע יליד ישראל, ופטריק קוליסון, מנכ"ל חברת התשלומים Stripe; שניהם שחקנים משפיעים בעמק הסיליקון והיו בין אלה שהתבטאו באופן גלוי יותר בנוגע לקרן הרווארד. הרווארד היא משקיעה ישירה ב-Stripe.

בכיר בקרן השקעות פרטית, פול פינגן, יו"ר הקרן וחבר בתאגיד הרווארד בן 12 האנשים השולט באוניברסיטה, השתתף אף הוא בכמה פגישות. הצטרפות למנהלי הקרן בביקורי מנהלים נחשבת ליוצאת דופן עבור פינגן.

"ל-HMC יש מזל שיש לה קשרים חזקים וארוכי־שנים עם מנהלי השקעות רבים שאכפת להם מאוד מהשכלה גבוהה", אמר דובר הקרן של הרווארד, פטריק מקיירנן, בהצהרה שפרסם. "חשוב לשמור על קשר עם השותפים שלנו, ולשתף אותם בכל הדרכים שבהן הרווארד פועלת באופן יזום כדי להבטיח את בטיחות התלמידים ולהגן על חופש הביטוי".

גיי סירבה להגיב דרך דובר הרווארד. במכתב ההתפטרות שלה מוקדם יותר החודש, היא כתבה בין השאר שהמחויבות שלה "לטפל בשנאה" היא "ערך יסוד" בלתי־נפרד מהאישיות שלה.

התפטרותה של גיי הקלה את חששותיהם של חלק מהמנהלים

הלחץ שמפעילים חלק ממנהלי הכספים של הרווארד, שלא דווח בעבר, מוסיף לעוצמת הטלטלה בקרב אוניברסיטאות העילית בארה"ב מאז ההתקפה על ישראל. את הסערה הובילו תורמים גדולים כמו מארק רואן מאפולו וביל אקמן של פרשינג סקוור, ולא על־ידי משקיעים ששכרו בתי הספר כדי לנהל את כספם.

המאמץ הנוכחי של הרווארד מעיד גם על החשיבות של הון סיכון לקרן. במשך זמן רב, הרווארד לא השקיעה בהון סיכון כמו קרנות דומות אחרות, וזה הוביל לתשואות נמוכות יותר בעבור האוניברסיטה. הקרן הגדילה את מעורבותה תחת המנכ"ל נארב נרבקר, שהגיע בסוף 2016, אבל היא רוצה להגדיל אותה אף יותר. הביקוש להזדמנויות השקעה בקרנות הבולטות עולה באופן קבוע על ההיצע.

בעלי קרנות הון סיכון מובילים רבים מתחו ביקורת על מה שהם רואים כהטייה פרו-פלסטינית באקדמיה. התעשייה מונה גם כמה משקיעים בולטים ילידי ישראל, והזרימה מיליארדי דולרים לחברות סטארט-אפ ישראליות.

היה דיון פנימי בקרן בדבר השאלה האם האוניברסיטה עלולה לאבד את מקומה בקרנות הון סיכון עתידיות. כמה אנשים שיודעים על הסיור שערכה הרווארד אמרו שהוא לא מונע מדאגות לגבי אובדן הקצאות של הרווארד, אלא מרצון לשתף פעולה עם המנהלים שלה ולענות על שאלות על מה שקורה באוניברסיטה.

במהלך פגישות בשבוע שעבר, אמרו בכירים בהרווארד שהקרן אינה פוליטית ואינה משחקת תפקיד בבחירת הנשיא של הרווארד, כך לפי אנשים שמכירים את הנושא.

הבכירים התייחסו גם לתסכול בקרב כמה מנהלים מכך שההצהרה הראשונית של גיי בתגובה לפיגועי חמאס הייתה פושרת מדי. ההצהרה הזו לא גינתה במפורש את חמאס או הביעה התנערות מהצהרותיהן של קבוצות סטודנטים, שהטילו את האשמה באלימות של חמאס על היחס של ישראל לפלסטינים במשך עשרות שנים. הצהרה מאוחרת יותר גינתה את "זוועות הטרור שביצע חמאס", ואמרה שקבוצות סטודנטים אינן מדברות בשם הרווארד. פינגן אמר כי גיי ביקשה מידע מהדיקנים של בתי הספר השונים בהרווארד, וכי התהליך החליש את ההצהרה עליה חתמו גיי והנהגת בית הספר.

התפטרותה של גיי הקלה את חששותיהם של חלק ממנהלים.

הקרן החמיצה רווחים גדולים בהון סיכון

בכמה מהפגישות, אמר פינגן כי האוניברסיטה מודעת לביקורת על כך שיוזמות הגיוון, השוויון וההכלה שלה הלכו רחוק מדי בשנים האחרונות, ועל כך שחלק מהסטודנטים והפרופסורים הרגישו שעליהם לצנזר את דעותיהם. הרווארד שקלה אם יש צורך בשינויים כדי להבטיח חופש אקדמי וחופש ביטוי, אמר.

נרווקר, ראש ההשקעות, ריק סלוקום, וג'ון שו, מנהל המתמקד בהשקעות פרטיות, ייצגו את הקרן ברבות מהפגישות.

בכירים בקרן ניהלו קשרים גם עם מנהלי הון סיכון ומנהלים אחרים מחוץ לסיור. סלוקום היה בקשר עם ג'וש קושנר מ-Thrive Capital בניו יורק, שהיה בין מנהלי ההון סיכון המוחצנים יותר בנוגע לענייני הקרן של הרווארד בהקשר לישראל ולאנטישמיות. קושנר הוא אחיו של ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.

נרווקר הגיע מאוניברסיטת קולומביה כדי לעזור לשפר את המצב בקרן של הרווארד. הוא היה מנכ"ל הקרן הרביעי של הרווארד בתוך עשור, בלי לכלול תקופות ביניים.

הוא וסלוקום ביצעו במהירות שינויים משמעותיים. הם סגרו את רוב פעילויות הסחר הפנימי של הקרן, הורידו את השקעותיה במשאבי טבע במיליארד דולר והעבירו את ניהול הכסף למנהלים חיצוניים. אחת מהעדיפויות של נרבקר הייתה להפוך את הרווארד לאטרקטיבית עבור קרנות סלקטיביות.

הקרן של הרווארד צברה ב-8.2% בממוצע בשנה במהלך 10 שנות הכספים האחרונות שהסתיימו ב-30 ביוני, ו-9.1% בחמש השנים האחרונות. שניהם מציינים את השיאים השניים הגרועים ביותר בליגת הקיסוס לתקופות אלו. נרבקר כתב שהקרן החמיצה רווחים גדולים בהון סיכון.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק