גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יופיים של הכוכבת והאתרים בהם צולם הסרט של גודאר עדיין עוצרי נשימה

"הבוז", המתאר התפרקות נישואין, הוא מהיצירות החשובות של הבמאי הצרפתי הנודע, בעיקר בזכות התסריט המתוחכם, הצילומים המרהיבים והופעתה של השחקנית הראשית, בריז'יט בארדו

בריז'יט בארדו ומישל פיקולי בסרט ''הבוז'', 1963 / צילום: ויקיפדיה
בריז'יט בארדו ומישל פיקולי בסרט ''הבוז'', 1963 / צילום: ויקיפדיה

 

ג'ונס כותבת על אמנות וקולנוע ב"וול סטריט ג'ורנל", "פרייז" ו־ "Film Comment"

"מישהו אמר לי שאשתך מאוד יפה", כך אומר מפיק הסרטים האמריקאי הטורפני, ג'רמי פרוקוש (ג'ק פאלאנס) לתסריטאי הצרפתי פול ז'אואל (מישל פיקולי), בסרט מלא ההוד, השנון והעצוב "הבוז" מ־1963. זו אחת היצירות הגדולות ביותר של במאי הסרטים הצרפתי ז'אן־לוק גודאר, שהמציא מחדש שוב ושוב את שפת הקולנוע, אבל זהו גם דיוקן מצמרר שדן בהתפרקות הנישואים, קינה על סרטי העבר ומשל על כסף המשחית אהבה ואמנות.

"המגילה השנייה": סאגה מודרנית על הקמתה של ישראל
ההיסטוריה כפי שהיא מתוארת על ידי המנוצחים

הקולוריסט של הקולנוע

"הבוז", המבוסס על רומן באותו שם שכתב הסופר האיטלקי אלברטו מורביה ב־1954, מגולל את סיפורו של אדם שאשתו מתחילה לתעב אותו. הוא מלא ברמיזות, ציטוטים והתייחסויות לעשיית הסרט עצמו. הוא מתחיל בקולו של גודאר שקורא את הקרדיטים בזמן שהפסקול הנוגה והרומנטי של המלחין הצרפתי ז'ורז' דלרו מתנגן, על רקע הצילומים שצילם ראול קוטאר, צלם הסרט.

עם אתרי צילום ברומא ובאי האיטלקי קפרי ומניפת צבעים שאדומים, צהובים וכחולים שולטים בה, גודאר מתגלה כאחד הקולוריסטיים הגדולים של הקולנוע. ביוני האחרון, לרגל ציון 60 שנה לצאת הסרט, "סטודיו קאנל", חברת הפצת סרטים צרפתית, עשתה לו רסטורציה. היצירה המשוחזרת מאפשרת להעריך מחדש את יופיים של הצילומים האלה.

גודאר יצר את אחד הקטעים הנפלאים ביותר בסרט - פרולוג המצולם עם פילטרים של צבע - זאת בשעה שהמפיקים רצו עוד צילומי עירום של בריז'יט בארדו, המגלמת את אשתו של פול, קאמיל ז'אואל. בסצינה בה הם נראים מחובקים ומאושרים, קאמיל שואלת אותו מה דעתו על חלקים שונים בגופה, כאילו היא מציעה אותם למכירה. הוא אומר שהוא אוהב אותה באופן "טוטאלי, עדין, טרגי". היא אומרת לו שהיא חשה כלפיו רגשות דומים.

 

זרקור של אמינות

הסיפור מתחיל ב"צ'ינצ'יטה", אולפני הקולנוע האיטלקיים האגדיים ברומא, הנראים עזובים מתמיד, משקפים את המשבר הקשה בו נתונה תעשיית הסרטים. שם, בעזרת מתורגמנית (ג'ורג'יה מול), מנהל פרוקוש משא ומתן עם פול לגבי תנאי העסקתו. פול הוא מחזאי וסופר שכותב ספרי פשע שהפך לתסריטאי, והוא מתבקש על ידי פרוקוש לכתוב עיבוד קולנועי ל"אודיסיאה" של הומרוס, אותו אמור לביים פריץ לאנג, במאי הקולנוע הגרמני־יהודי.

דמות המספר ביצירתו של מורביה מתאר את הבמאי ריינגולד, כמישהו שהוא "לא ברמה של ג'ורג' וילהלם פאבסט (במאי מוביל בימי תור הזהב של הקולנוע הגרמני האקספרסיוניסטי) או פריץ לאנג". בסרט של גודאר, הלאנג האמיתי, שברח מגרמניה הנאצית ב־1933, מגלם את עצמו, והוא כמו זרקור של אמינות.

בחדר ההקרנה, לאנג מציג לתסריטאי הצרפתי ולמפיק האמריקאי את הסרט, הכולל צילומים של פסלים קלאסיים, מרגשים בפשטותם. התוצאה מרתיחה את פרוקוש, שחשב על תסריט שונה מזה שכתב לאנג. "סוף כל סוף מרגישים את התרבות היוונית", מסנן לאנג בארסיות, לאחר שהמפיק זורק לאוויר, כמו דיסקוס, סליל של סרט.

"כל פעם שאני שומע את המילה 'תרבות' אני מוציא את פנקס הצ'קים", עונה פרוקוש, וכותב לפול צ'ק. לאנג נזכר במרירות שהנאצים נהגו לומר "אקדח" במקום "פנקס צ'קים". במהלך ההקרנה, פול מוטרד מתפיסתו של פרוקוש את פנלופה, אותה מגלמת בסרט אשתו קאמיל, כבת זוג לא נאמנה. חרדותיו לגבי נישואיו ייעצבו את האופן בו יפרש את יצירתו של הומרוס.

לאחר שקאמיל באה לפגוש את פול, פרוקוש מזמין אותם לווילה שלו בקפרי, ולוחץ עליה לנסוע איתו במכונית "אלפא רומיאו" האדומה שלו, בעוד פול, המתעלם מחוסר הנוחות שלה, נוסע במונית. כשהוא מגיע למקום בשעה מאוחרת, הוא מוצא את אשתו מרוחקת ומכונסת בעצמה.

סיפור האנשים הנטושים

אם הקולנוע, בצורת מלאכתו של הבמאי, מותקף בסצינת חדר ההקרנה, הדירה החדשה של פול וקאמיל, בה מתרחשת המערכה השנייה של הסרט, היא זירת קרב אינטימי יותר. הם עושים בה את הדברים הרגילים של סוף היום - מתרחצים, מחליפים בגדים, מדברים על ארוחת ערב - אבל אלו מהדהדים את התפוררות יחסיהם. פול מטריד את קאמיל בשאלות לגבי השינוי במצב הרוח שלה, ותוהה באוזניה האם הם צריכים להסכים להזמנתו של פרוקוש להתארח בביתו בקפרי.

בסופו של דבר, קאמיל מודה בפני פול שהיא כבר לא אוהבת אותו, בסצינה בה המצלמה קופצת הלוך וחזור ביניהם, כשהם יושבים משני צידי מנורה שהוא מדליק ומכבה מתוך עצבנות. פול מאשים אותה שהיא זייפה את אהבתה עד הרגע שיסיים לשלם על הדירה. והיא עונה לו: "איך אתה יכול לדעת מה אני חושבת?"

מיואשים ממצבם, הם נוסעים לפגוש את פרוקוש ולאנג באולם הקולנוע. המפיק פרוקוש רוצה לראות זמרת שאולי תגלם בסרטו את דמותה של נאוסיקה, דמות מאודיסיאה. באולם מוקרן הסרט "מסע לאיטליה" (1954) שביים יוצר הקולנוע האיטלקי רוברטו רוסליני, והוא עוד סיפור על נישואים מתפוררים בינות חורבות העולם העתיק.

הפריימים בקפרי, שם מצולמות הסצינות של "האודיסיאה", עוצרי נשימה. פול וקאמי ישנים שם ב"קאסה מלפרטה", בית מודרניסטי שבנה בשלהי שנות השלושים העיתונאי האיטלקי הנודע קורציו מלפרטה, שדומה גם לספינה וגם למקדש עם מדרגות המובילות לשמיים.

פול מעודד את קאמי ללכת עם פרוקוש. העזיבה שלה, יחד עם מפיק הסרטים האמריקאי, בסירה היוצאת מאחד מאתרי הצילום של הסרט, מצולמת באופן יפהפה. פול מבין את הטעות מאוחר מדי. קאמי מסיימת את חייה במכונית של פרוקוש, ומותה המוגזם נראה כאילו נלקח מרומן זול.

בסוף סרטו של גודאר, אותו הגדיר כ"סיפורם של האנשים הנטושים של העולם המערבי, ניצולים מטביעת הספינה של המודרניות", לאנג עדיין מביים את "האודיסיאה", לא רחוק מהעולם בו היוונים חיו בהרמוניה. בשוט האחרון של הסרט נראה הים התיכון העצום והמנצנץ.

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו