גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

55 דירות חדשות בר"ג הושכרו למפוני העוטף; אז מדוע יש מרוויחים ומפסידים בסיפור?

הדירות הושכרו למפוני קיבוץ סופה באמצעות חברת עמידר – ולכן דרשו מתווה מס שונה מזה הנהוג במגזר הפרטי ● התוצאה: חלק מבעלי הדירות משלמים יותר מס על השכירות החודשית, ואחרים דווקא הרבה פחות

הפרויקט החדש בקריית קריניצי במזרח העיר שבו ניתנו דירות למפוני קיבוץ סופה / צילום: טלי בוגדנובסקי
הפרויקט החדש בקריית קריניצי במזרח העיר שבו ניתנו דירות למפוני קיבוץ סופה / צילום: טלי בוגדנובסקי

כ־55 בעלי דירות ברמת גן, שהעמידו את דירותיהם החדשות לטובת מפוני קיבוץ סופה בפרויקט חדש בעיר, גילו כי הדרך עד לקבלת שכר הדירה המובטח לא קצרה כפי שחשבו - ומכניסה אותם אל נבכי הבירוקרטיה הישראלית הידועה. אותה בירוקרטיה אף יצרה תמונה שבעלי הדירות כנראה לא לקחו בחשבון: היא הותירה חלק מהם כמפסידים - וחלק כמרוויחים. 

תקרת הפטור ממס להשכרת דירה עודכנה, וזה המסלול החדש שכדאי להכיר 
"בכל המקרים עד כה היה ניסיון לא מוצלח": מפוני העוטף עוברים לקראווילות. כך זה יעבוד

הכסף עוכב כמעט שלושה שבועות

בעלי הדירות בפרויקט החדש בקריית קריניצי במזרח העיר קיבלו את המפתח לדירותיהם החדשות בתקופה האחרונה. חלק מאותם בעלים זכו בהן ורכשו אותן במסגרת תוכנית ההנחות הממשלתית "מחיר למשתכן", ואחרים רכשו אותן בשוק הפרטי. כאשר שמעו אותם בעלי דירות על יוזמה להשכרת דירותיהם למפוני קיבוץ סופה שבעוטף עזה, הם הסכימו לכך במהרה - גם משום שכך מובטחת להם שכירות לתקופה של כמה חודשים קדימה, ללא צורך לחפש שוכרים ולהיכנס למשא ומתן מולם, בשוק בעייתי כפי שאנחנו חווים כאן בחודשים האחרונים.

בתחילה ההתארגנות הייתה פרטית, ובשלב מסוים נכנסה לתמונה החברה הממשלתית עמידר, אשר בחודש שעבר קיבלה מהמדינה מנדט לעסוק גם בניהול הפרויקטים לשיכון מפוני עוטף עזה במגורי קבע זמניים. הדירות הועמדו לרשות מפוני קיבוץ סופה עוד לפני סוף החודש שעבר (בחלק מהמקרים עוד טרם חתימת החוזה הרשמי), ובחוזה מול חברת עמידר צוין מפורשת כי "דמי השכירות ישולמו בתשלומים חודשיים שווים ורצופים, בהעברה בנקאית שתבוצע ב־1 לכל חודש קלנדרי, לחשבון המשכיר".

למרות זאת, במשך ימים ארוכים דמי השכירות לא נכנסו לחשבונותיהם של אף אחד מהמשכירים - בעוד הדירות כבר עומדות מושכרות בפועל. דמי השכירות בדירות, בנות שלושה עד שישה חדרים, נעים בין 6,000 ל־8,000 שקל לדירה.

"מדובר בדירה חדשה, שמאוד שמחתי שיש לי אפשרות להשכיר למפונים באופן מיידי, ומבחינתי ידעתי שיש לי ראש שקט ברגע שחתמתי על החוזה", אומרת אחת מבעלי הדירות, שבמקביל למשכנתה על הדירה ברמת גן, שוכרת דירה בעצמה. "לפני כניסתם של המפונים עזרתי לרהט את הדירה ולסדר אותה עבורם, והיא מושכרת בפועל מ־24 בדצמבר. בכל זאת הכסף התעכב, ובמשך ימים לא הבנו מדוע. בסך־הכול רציתי לעשות מעשה טוב: אם הייתי משכירה את הדירה באופן פרטי, כל העיכוב הזה היה נמנע, והייתי מקבלת את הכסף מיד".

לאחר פניית גלובס, הכסף הועבר לבעלי הדירות - כשבועיים וחצי לאחר התאריך שנקבע בחוזה, ונראה כי מעתה יעבור בצורה שוטפת, בכל חודש ביומו הראשון. הסיבה לעיכוב, מתברר, היא עניינים הקשורים במיסוי, וכאן העלילה מתחילה דווקא להסתבך.

שלוש מילים שעושות את ההבדל: ניכוי מס במקור

מבירור שערך גלובס בעניין עולה כי מאחר שעמידר היא חברה ממשלתית, אשר מחויבת לנכות מס מתשלומים שהיא מעבירה (מה שנקרא גם ניכוי מס במקור - מעין מס הכנסה שנגבה בעסקאות בין חברות וגופים עסקיים - י"נ), לכאורה היא אמורה לנכות 35% מהתשלום המגיע למשכירים - כלומר מאות רבות של שקלים שייגרעו מתשלום שכר הדירה שאמורים המשכירים לקבל.

כדי למנוע זאת גיבשה עמידר, לצד משרד הבינוי והשיכון ומינהלת תקומה, מתווה מיוחד מול רשות המסים, וזו הסיבה לעיכוב בתשלום הראשון.

גורם המעורה בפרטים מסביר כי ההתנהלות של עמידר מול אנשים פרטיים, והתשלום להם, הם חדשים עבורה - שכן באופן שוטף היא מתנהלת רק מול ספקים וחברות, ולכן עניין זה לא היה ידוע מראש. "מדובר בהתנהלות חדשה לכולם; אף אחד לא צפה את 7 באוקטובר ואת מה שיקרה לאחריו", הוא אומר. "סוגיות מיסוי אחרות הקשורות בהעמדת דירות למפונים נחזו מראש וזכו למענה מעמידר וממשרד הבינוי והשיכון, אבל עניין ניכוי המס במקור עלה רק במועד התשלום, ב־1 בחודש - ולכן נוצר העיכוב המדובר. גיבשנו את המתווה מול רשות המסים במהירות רבה, והעברנו את התשלום לחשבונות בעלי הדירות במהירות הרבה ביותר".

המתווה שגיבשו כלל הגורמים הרלוונטיים קובע כי על אף שעמידר אמורה, "על הנייר", לנכות 35% מס מהתשלום למשכירים, היא תגבה בפועל רק 10%. אלא שמבדיקת גלובס עולה כי המתווה הזה יוצר מצב שבו חלק מהמשכירים - אלה ששכר הדירה שלהם הוא בטווח הנמוך יותר - משלמים יותר מס בהשוואה להשכרה בשוק הפרטי, וחלק דווקא נהנים מתשלום מס נמוך יותר.

הבדלים של מאות שקלים בחודש

מה הגורם לשוני בתשלום המס? החוק בישראל קובע כי שכר דירה פטור ממס עד לתקרה מסוימת. התקרה הזו עומדת כעת על 5,654 שקל (עודכנה כלפי מעלה עם כניסתה של השנה החדשה, כפי שדיווחנו כאן לפני ימים ספורים). אם המשכירים בבניין ברמת גן היו מציעים את הדירה בשוק החופשי, היה עליהם לשלם מס על הסכום העולה על תקרת הפטור ממס על שכר דירה - אך במסגרת המתווה שגיבשו עמידר, משרד הבינוי והשיכון ומינהלת תקומה מול רשות המסים, עליהם לשלם 10% מס על כל תשלום שכר הדירה החודשי.

המצב הזה גורם לכך שבעלי דירות ששכר הדירה בהן נקבע על 6,000 שקל, משלמים כעת 600 שקל מס בחודש, ואילו אם היו משכירים את דירתם בשוק החופשי, הם היו משלמים כ־215 שקל בלבד; בעלי דירות ששכר הדירה בהן הוא 6,500 שקל משלמים 650 שקל מס, ובשוק החופשי היו משלמים כ־524.5 שקל.

דווקא בעלי הדירות היקרות יותר, ישלמו פחות כעת: על שכר דירה של 7,000 שקל, ישלמו אותם בעלי דירות 700 שקל מס בחודש, במקום 835 שקל במסלול הרגיל; ועל שכר דירה של 8,000 שקל בחודש, ישלמו 800 שקל, במקום כ־1,450 במסלול הרגיל.

כאן יש לסייג ולומר כמה דברים: ראשית, כל מי שפטור מתשלום מס על שכר הדירה, מסיבות כאלה ואחרות - עניין זה אינו רלוונטי עבורו; שנית, כל שוכר דירה בשוק החופשי רשאי לבחור לשלם 10% מס על כל שכר הדירה, במקום לשלם מס רק על החלק שמעל תקרת הפטור - ממש כמו במסלול שגובש במקרה של משכירי הדירות ברמת גן; שלישית, מי שמשכיר דירה ובו־זמנית גם שוכר דירה אחרת, יכול לנכות מהכנסות ההשכרה דמי השכירות שהוא משלם בעצמו, וכך ליהנות ברוב המקרים מפטור מלא על שכר הדירה שהוא מקבל. כדי לעשות זאת, עליו לפנות כמובן לרשות המסים כדי שתכיר בכך.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "לשם ייעול ההליך הבירוקרטי ומתן שירות מיטבי למשכירי הדירות, משרד הבינוי והשיכון, עמידר ומינהלת תקומה פעלו בימים האחרונים מול רשות המסים ליצירת מתווה מסודר עבור המשכירים, כך שינוכה אחוז המס הנמוך ביותר על־פי חוק, למשך כל תקופת ההשכרה. במקביל, נציגי עמידר יצרו קשר עם המשכירים והסבירו על ההליך הנדרש על־מנת לקבל זיכוי למי שזכאי לו על־פי חוק, והזיכוי יועבר בהתאם.

"חשוב לציין כי ניכוי מס הוא חובה חוקית, וזאת אם לא מוצג פטור על־ידי מקבל התשלום. נדגיש כי מול עינינו עומדת הדאגה לרווחת תושבי העוטף, ולצד זאת הכרת־התודה וחובת התשלום בהקדם למשכירים".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר