גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

55 דירות חדשות בר"ג הושכרו למפוני העוטף; אז מדוע יש מרוויחים ומפסידים בסיפור?

הדירות הושכרו למפוני קיבוץ סופה באמצעות חברת עמידר – ולכן דרשו מתווה מס שונה מזה הנהוג במגזר הפרטי ● התוצאה: חלק מבעלי הדירות משלמים יותר מס על השכירות החודשית, ואחרים דווקא הרבה פחות

הפרויקט החדש בקריית קריניצי במזרח העיר שבו ניתנו דירות למפוני קיבוץ סופה / צילום: טלי בוגדנובסקי
הפרויקט החדש בקריית קריניצי במזרח העיר שבו ניתנו דירות למפוני קיבוץ סופה / צילום: טלי בוגדנובסקי

כ־55 בעלי דירות ברמת גן, שהעמידו את דירותיהם החדשות לטובת מפוני קיבוץ סופה בפרויקט חדש בעיר, גילו כי הדרך עד לקבלת שכר הדירה המובטח לא קצרה כפי שחשבו - ומכניסה אותם אל נבכי הבירוקרטיה הישראלית הידועה. אותה בירוקרטיה אף יצרה תמונה שבעלי הדירות כנראה לא לקחו בחשבון: היא הותירה חלק מהם כמפסידים - וחלק כמרוויחים. 

תקרת הפטור ממס להשכרת דירה עודכנה, וזה המסלול החדש שכדאי להכיר 
"בכל המקרים עד כה היה ניסיון לא מוצלח": מפוני העוטף עוברים לקראווילות. כך זה יעבוד

הכסף עוכב כמעט שלושה שבועות

בעלי הדירות בפרויקט החדש בקריית קריניצי במזרח העיר קיבלו את המפתח לדירותיהם החדשות בתקופה האחרונה. חלק מאותם בעלים זכו בהן ורכשו אותן במסגרת תוכנית ההנחות הממשלתית "מחיר למשתכן", ואחרים רכשו אותן בשוק הפרטי. כאשר שמעו אותם בעלי דירות על יוזמה להשכרת דירותיהם למפוני קיבוץ סופה שבעוטף עזה, הם הסכימו לכך במהרה - גם משום שכך מובטחת להם שכירות לתקופה של כמה חודשים קדימה, ללא צורך לחפש שוכרים ולהיכנס למשא ומתן מולם, בשוק בעייתי כפי שאנחנו חווים כאן בחודשים האחרונים.

בתחילה ההתארגנות הייתה פרטית, ובשלב מסוים נכנסה לתמונה החברה הממשלתית עמידר, אשר בחודש שעבר קיבלה מהמדינה מנדט לעסוק גם בניהול הפרויקטים לשיכון מפוני עוטף עזה במגורי קבע זמניים. הדירות הועמדו לרשות מפוני קיבוץ סופה עוד לפני סוף החודש שעבר (בחלק מהמקרים עוד טרם חתימת החוזה הרשמי), ובחוזה מול חברת עמידר צוין מפורשת כי "דמי השכירות ישולמו בתשלומים חודשיים שווים ורצופים, בהעברה בנקאית שתבוצע ב־1 לכל חודש קלנדרי, לחשבון המשכיר".

למרות זאת, במשך ימים ארוכים דמי השכירות לא נכנסו לחשבונותיהם של אף אחד מהמשכירים - בעוד הדירות כבר עומדות מושכרות בפועל. דמי השכירות בדירות, בנות שלושה עד שישה חדרים, נעים בין 6,000 ל־8,000 שקל לדירה.

"מדובר בדירה חדשה, שמאוד שמחתי שיש לי אפשרות להשכיר למפונים באופן מיידי, ומבחינתי ידעתי שיש לי ראש שקט ברגע שחתמתי על החוזה", אומרת אחת מבעלי הדירות, שבמקביל למשכנתה על הדירה ברמת גן, שוכרת דירה בעצמה. "לפני כניסתם של המפונים עזרתי לרהט את הדירה ולסדר אותה עבורם, והיא מושכרת בפועל מ־24 בדצמבר. בכל זאת הכסף התעכב, ובמשך ימים לא הבנו מדוע. בסך־הכול רציתי לעשות מעשה טוב: אם הייתי משכירה את הדירה באופן פרטי, כל העיכוב הזה היה נמנע, והייתי מקבלת את הכסף מיד".

לאחר פניית גלובס, הכסף הועבר לבעלי הדירות - כשבועיים וחצי לאחר התאריך שנקבע בחוזה, ונראה כי מעתה יעבור בצורה שוטפת, בכל חודש ביומו הראשון. הסיבה לעיכוב, מתברר, היא עניינים הקשורים במיסוי, וכאן העלילה מתחילה דווקא להסתבך.

שלוש מילים שעושות את ההבדל: ניכוי מס במקור

מבירור שערך גלובס בעניין עולה כי מאחר שעמידר היא חברה ממשלתית, אשר מחויבת לנכות מס מתשלומים שהיא מעבירה (מה שנקרא גם ניכוי מס במקור - מעין מס הכנסה שנגבה בעסקאות בין חברות וגופים עסקיים - י"נ), לכאורה היא אמורה לנכות 35% מהתשלום המגיע למשכירים - כלומר מאות רבות של שקלים שייגרעו מתשלום שכר הדירה שאמורים המשכירים לקבל.

כדי למנוע זאת גיבשה עמידר, לצד משרד הבינוי והשיכון ומינהלת תקומה, מתווה מיוחד מול רשות המסים, וזו הסיבה לעיכוב בתשלום הראשון.

גורם המעורה בפרטים מסביר כי ההתנהלות של עמידר מול אנשים פרטיים, והתשלום להם, הם חדשים עבורה - שכן באופן שוטף היא מתנהלת רק מול ספקים וחברות, ולכן עניין זה לא היה ידוע מראש. "מדובר בהתנהלות חדשה לכולם; אף אחד לא צפה את 7 באוקטובר ואת מה שיקרה לאחריו", הוא אומר. "סוגיות מיסוי אחרות הקשורות בהעמדת דירות למפונים נחזו מראש וזכו למענה מעמידר וממשרד הבינוי והשיכון, אבל עניין ניכוי המס במקור עלה רק במועד התשלום, ב־1 בחודש - ולכן נוצר העיכוב המדובר. גיבשנו את המתווה מול רשות המסים במהירות רבה, והעברנו את התשלום לחשבונות בעלי הדירות במהירות הרבה ביותר".

המתווה שגיבשו כלל הגורמים הרלוונטיים קובע כי על אף שעמידר אמורה, "על הנייר", לנכות 35% מס מהתשלום למשכירים, היא תגבה בפועל רק 10%. אלא שמבדיקת גלובס עולה כי המתווה הזה יוצר מצב שבו חלק מהמשכירים - אלה ששכר הדירה שלהם הוא בטווח הנמוך יותר - משלמים יותר מס בהשוואה להשכרה בשוק הפרטי, וחלק דווקא נהנים מתשלום מס נמוך יותר.

הבדלים של מאות שקלים בחודש

מה הגורם לשוני בתשלום המס? החוק בישראל קובע כי שכר דירה פטור ממס עד לתקרה מסוימת. התקרה הזו עומדת כעת על 5,654 שקל (עודכנה כלפי מעלה עם כניסתה של השנה החדשה, כפי שדיווחנו כאן לפני ימים ספורים). אם המשכירים בבניין ברמת גן היו מציעים את הדירה בשוק החופשי, היה עליהם לשלם מס על הסכום העולה על תקרת הפטור ממס על שכר דירה - אך במסגרת המתווה שגיבשו עמידר, משרד הבינוי והשיכון ומינהלת תקומה מול רשות המסים, עליהם לשלם 10% מס על כל תשלום שכר הדירה החודשי.

המצב הזה גורם לכך שבעלי דירות ששכר הדירה בהן נקבע על 6,000 שקל, משלמים כעת 600 שקל מס בחודש, ואילו אם היו משכירים את דירתם בשוק החופשי, הם היו משלמים כ־215 שקל בלבד; בעלי דירות ששכר הדירה בהן הוא 6,500 שקל משלמים 650 שקל מס, ובשוק החופשי היו משלמים כ־524.5 שקל.

דווקא בעלי הדירות היקרות יותר, ישלמו פחות כעת: על שכר דירה של 7,000 שקל, ישלמו אותם בעלי דירות 700 שקל מס בחודש, במקום 835 שקל במסלול הרגיל; ועל שכר דירה של 8,000 שקל בחודש, ישלמו 800 שקל, במקום כ־1,450 במסלול הרגיל.

כאן יש לסייג ולומר כמה דברים: ראשית, כל מי שפטור מתשלום מס על שכר הדירה, מסיבות כאלה ואחרות - עניין זה אינו רלוונטי עבורו; שנית, כל שוכר דירה בשוק החופשי רשאי לבחור לשלם 10% מס על כל שכר הדירה, במקום לשלם מס רק על החלק שמעל תקרת הפטור - ממש כמו במסלול שגובש במקרה של משכירי הדירות ברמת גן; שלישית, מי שמשכיר דירה ובו־זמנית גם שוכר דירה אחרת, יכול לנכות מהכנסות ההשכרה דמי השכירות שהוא משלם בעצמו, וכך ליהנות ברוב המקרים מפטור מלא על שכר הדירה שהוא מקבל. כדי לעשות זאת, עליו לפנות כמובן לרשות המסים כדי שתכיר בכך.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "לשם ייעול ההליך הבירוקרטי ומתן שירות מיטבי למשכירי הדירות, משרד הבינוי והשיכון, עמידר ומינהלת תקומה פעלו בימים האחרונים מול רשות המסים ליצירת מתווה מסודר עבור המשכירים, כך שינוכה אחוז המס הנמוך ביותר על־פי חוק, למשך כל תקופת ההשכרה. במקביל, נציגי עמידר יצרו קשר עם המשכירים והסבירו על ההליך הנדרש על־מנת לקבל זיכוי למי שזכאי לו על־פי חוק, והזיכוי יועבר בהתאם.

"חשוב לציין כי ניכוי מס הוא חובה חוקית, וזאת אם לא מוצג פטור על־ידי מקבל התשלום. נדגיש כי מול עינינו עומדת הדאגה לרווחת תושבי העוטף, ולצד זאת הכרת־התודה וחובת התשלום בהקדם למשכירים".

עוד כתבות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת