גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיטב הוביל בהעברות כספים בגמל ב־2023, ומה עשו אלטשולר שחם ומור

מיטב הצליח לנגוס הכי הרבה כסף מהמתחרים בגמל ב־2023, למרות שלא הוביל בתשואות לחוסכים ● מור הצטיין אף הוא אך הרבה פחות מבשנה הקודמת ● אלטשולר שחם איבד 74 מיליארד שקל בשנתיים, מדוע זה לא נעצר והאם זה דווקא מועיל לשוק כולו?

צבי סטפק, בעלי מיטב / צילום: איל יצהר
צבי סטפק, בעלי מיטב / צילום: איל יצהר

ארבעה גופים לניהול קופות גמל וקרנות השתלמות היו אחראים לרוב העברות הכספים מהמתחרים בשנה האחרונה - מיטב, מור, אנליסט וילין לפידות. כך עולה מסיכום נתוני הניודים בשוק הגמל ב־2023.

שני הגופים הראשונים ברשימה בלטו בפער ניכר בהעברת כספים מהמתחרים, כשאצל מור זו השנה השלישית ברציפות שהיא בצמרת, ואצל מיטב השנה השנייה. בשנה שעברה מור הייתה המעבירה הגדולה ואחריה מיטב.

הקאמבק של אלטשולר שחם, הנפילה של כלל ביטוח: מה עשו קופות הגמל שלכם השנה? 
בניו יורק, ברגע האחרון: כך נסגרה העסקה עם המיליארדר ביל אקמן לרכישת 5% מבורסת תל אביב 

מדובר על שוק עצום שמנהל 720 מיליארד שקל והוא כולל את פעילויות קרנות ההשתלמות, שמהוות כמחצית מכל פעילות הגמל, וכן קופות הגמל וגם קופת גמל להשקעה וחיסכון לכל ילד.

בית ההשקעות מיטב, בניהולו של אילן רביב ובשליטת משפחות סטפק וברקת, כבש אשתקד את המקום הראשון תוך שהוא מנייד מהמתחרים 8.9 מיליארד שקל, ירידה קלה לעומת 9.2 מיליארד שקל בשנה שלפניה. מור של יוסי לוי ממשיך לצמוח בקצב נאה - ב־7.8 מיליארד שקל בשנה האחרונה. עם זאת מדובר בירידה חדה לעומת העברות שיא של 21 מיליארד שקל בשנה הקודמת ו־13 מיליארד שקל בשנת 2021. בכל מקרה רצף שנים של העברות גבוהות הקפיץ את בית ההשקעות מור למקום הרביעי בגודלו מבין הגופים מנהלי הגמל.

מעניין לציין ששני הגופים המצטיינים בניודים לא הציגו את התשואות הגבוהות ביותר השנה, וגם לא בטווח של 3 שנים. שני הראשונים בתשואות קרנות ההשתלמות בשנה האחרונה, הן במסלול הכללי והן במסלול המנייתי הם ילין לפידות, בהנהלת יאיר לפידות, ואנליסט בניהולו של איציק שנידובסקי, עם כ־12% כל אחד בכללי, לעומת ממוצע של 9.4%, ו־22% במנייתי לעומת ממוצע של 15.5%, ובפער גדול יחסית.

התשואה הגבוהה של שתיהן מוסברת בחשיפה הנמוכה היחסית שלהן לתחום הנכסים הלא סחירים, שהניב בשנה האחרונה תשואות חלשות יחסית לפריחה בשוקי המניות.

 

"לא חייבים לא־סחיר"

גורם בשוק מסביר כי מבין בתי ההשקעות מיטב מיטב משלמת עמלות גבוהות יחסית לסוכנים (אך נמוך מאשר אצל חברות הביטוח). הסוכנים אחראים לרוב העברות הכספים בין הגופים, ולכן תגמול נאה עבורם מהווה זרז משמעותי להעברת הכספים הזו.

אך לא בטוח שזו הסיבה היחידה. בשני הגופים המובילים ציינו בשיחות עם גלובס פעולות נוספות כמו שירות, תפעול ומוניטין. "אנחנו משיגים תשואות טובות לאורך כמה שנים וזה בא ביחד עם שירות טוב לשירותי הפצה וללקוחות קצה", אומר ערן ספרנוביץ', סמנכ"ל ומנהל חטיבת הלקוחות במיטב. "התשואות שלנו מצוינות ובחלק מהדירוגים במקומות הראשונים".

מספר סוכני ביטוח ששוחחו עם גלובס הביעו הסכמה עם הדברים וציינו כי אם בעבר הם התרחקו ממיטב, "בשנים האחרונות מיטב שיפר משמעותית את השירות וזה קריטריון רלוונטי לרוב הלקוחות והסוכנים".

ערן ספרנוביץ', סמנכ''ל, מנהל חטיבת הלקוחות במיטב / צילום: יוסי אלקובי

"המרכיבים הללו, יחד עם התשואה, הם המשולש שגורם להעברת הכספים בין הגופים בתעשייה. אנחנו משקיעים המון בשילוב הזה", מסכים אורי קיסוס, משנה בכיר למנכ"ל מור השקעות. "הלקוחות, ערוצי הפצה וכל מי שהצטרף למור, מאוד מאמין בנו".

ובכל זאת אתם לא ראשונים בתשואה.

קיסוס: "אנחנו פה לטווח ארוך. לא מחפשים להיות כוכב תורן אלא לנהל את הכסף באחריות, שהתשואה תהיה מותאמת סיכון, ורוצים להיות הכי טובים. לא כל הזמן הדבר הכי נכון זה ללחוץ על מניות. בשנה אחת זה יכול להיות הכי טוב ובשנה אחרת גרוע. אנחנו מכוונים להיות על הפודיום לאורך זמן".

ספרנוביץ' ממיטב מציין גם את פתיחת המסלולים החדשים, כמו מסלול מחקה מדד ה־S&P האמריקאי, שהצטיין בשנה האחרונה: "מערך ההשקעות ידע לזהות את המגמות הנכונות בשווקים ולהבין את טעמי הציבור בקופות המחקות, ולהיות שם בזמן הנכון".

על רקע הריבית במשק שגרמה לציבור להעביר כספים משמעותיים להשקעה בפיקדונות בבנקים, ספרנוביץ' אומר כי "היה יותר קשה לגייס כסף בשנה האחרונה". עם זאת, בעקבות שינוי הכיוון, כשהריבית החלה לרדת בישראל וצפויה להתחיל לרדת גם בארה"ב, לדבריו "בדצמבר כבר הייתה תחושה שהגענו למיצוי של העלאות הריבית ונכנסים להורדות, ואנשים פתאום יותר בוחנים. ככל שהריבית תמשיך לרדת נראה גידול מחדש בתחום".

גורם בשוק ששוחח עם גלובס מעריך כי השנה הנוכחית עשויה להיות פחות טובה לאנליסט וילין לפידות, שאינם מאמינים בשוק הלא סחיר. "שנת 2023 הייתה טובה לפעילות בתחום, וזה יבוא לידי ביטוי בתשואות ב־2024", העריך. "אנליסט וילין פועלים בעיקר במניות ואני לא מאמין שהם ימשיכו להוביל".

יאיר לפידות, הבעלים של בית ההשקעות ילין לפידות, ידוע כמתנגד לתחום ההשקעות הלא סחירות, שאותן כינה לפני כשנה "פצצה מתקתקת", אך באנליסט לא פוסלים השקעה בתחום.

לדברי ערן גולדרינג, מנהל ההשקעות הראשי בקופות הגמל של אנליסט, "אנחנו לא נגד התחום הלא סחיר כתזה השקעתית. יש לנו קצת פעילות בתחום ואנחנו נכנסים לזה, אבל לאט. זה עוזר טיפה כשהשווקים יורדים, אבל הבעיה בתחום הלא סחיר היא שיש שכבות מאוד גבוהות של דמי ניהול ואנחנו פחות אוהבים את זה. כל השקעה בתחום צריכה להיות עם ערך מוסף מאוד גדול, ואנחנו עושים את זה בפינצטה. יש מספיק השקעות בעולם הסחיר ולא חייבים להרחיק לכל פינה ביקום כדי להשיג תשואה".

"ייקח זמן להחזיר אמון"

הגוף הגדול בשוק הגמל מבחינת היקף נכסיו הוא עדיין בית ההשקעות אלטשולר שחם, המנהל כ־129 מיליארד שקל. עם זאת בשנים 2021-2022 הניב בית ההשקעות תשואות חלשות לחוסכים, שעלו לו בכמעט מחצית מנתח השוק בו החזיק לפני כן.

גם ב־2023 המשיך אלטשולר שחם, שבשליטת גילעד אלטשולר וקלמן שחם, לאבד כספים למתחריו למרות שיפור ניכר בתשואות, כאשר בשנה האחרונה הוא התמקם באמצע טבלת התשואות. לאחר אובדן כספים של 49 מיליארד שקל ב־2022, בית ההשקעות איבד בשנה החולפת עוד כ־25 מיליארד שקל.

בחודשים האחרונים ניכרת האטה בהעברות למתחרים, אך גם בחודש דצמבר לבדו איבד אלטשולר כ־1.5 מיליארד שקל. לשם השוואה, הפניקס, הגוף השני שאיבד השנה סכום כסף משמעותי, נפרד בשנה כולה מקצת פחות מ־1.9 מיליארד שקל.

גורם בשוק טוען כי "מדובר באובדן אמון של סוכנים ולקוחות, שיידרש לבית ההשקעות הרבה זמן להחזיר".

ובכל זאת, אלטשולר שחם ממשיך להיות מנהל הגמל הגדול בישראל ובפער משמעותי; נתח השוק שלו עומד כעת על כ־18%, מיטב במקום השני עם כ־11% והפניקס שלישי עם 9.9%.

לדברי גולדרינג מאנליסט, "השוק הופך ליותר הטרוגני וזה יותר בריא מבחינת תחרות וריבוי דעות ממה שהיה בשנים האחרונות, שהיה גוף אחד גדול מאוד והשאר קטנטנים".

שלושת בתי ההשקעות מעריכים שצפויה שנה טובה לשוק המניות, אך כולם גם מסכימים שהתשואות בעולם לא יהיו חזקות כמו בשנת 2023.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה