גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההגנה של השופט ברק על ישראל ולמה הצטרף להוצאת שניים מהצווים

נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק, ששימש כשופט מטעם ישראל בהליך בהאג, כתב עמדת מיעוט המהווה נאום הגנה על ישראל ● ברק התנגד למרבית הצווים שהוצאו, למעט הוצאת צו למניעת התבטאויות להסתה לרצח עם וצו להכנסת סיוע הומניטרי לרצועה.

השופט בדימוס אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון לשעבר / צילום: איל יצהר
השופט בדימוס אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון לשעבר / צילום: איל יצהר

בדיון שנערך היום (ו') בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, השופט אהרן ברק התנגד למרבית הצווים שהוצאו, למעט הוצאת צו למניעת התבטאויות להסתה לרצח עם וצו להכנסת סיוע הומניטרי לרצועה.

בית הדין בהאג דחה את הבקשה לעצור את הלחימה ברצועת עזה, אך דורש מישראל להבטיח סיוע הומניטרי
פרשנות | הישג, עם כוכבית: מה המשמעות של החלטת בית הדין בהאג?

ברק כתב עמדת מיעוט המהווה נאום הגנה על ישראל, וציין: "רצח עם הוא צל על ההיסטוריה של העם היהודי, והוא שזור בניסיון החיים האישי שלי. הרעיון שישראל מואשמת כעת בביצוע רצח עם, קשה מאוד עבורי באופן אישי. בתור ניצול רצח עם, אני מודע עמוקות למחויבותה של ישראל לשלטון החוק, למדינה יהודית ודמוקרטית. לאורך חיי פעלתי ללא הפסקה כדי שהמטרה של אמנת רצח העם תתממש".

לחצו כאן לקריאת הפסיקה המלאה של השופט אהרן ברק 

הוא הוסיף כי "אילו בית הדין היה נעתר לבקשת דרום אפריקה להפסיק את הלחימה ברצועת עזה, ישראל הייתה נותרת חסרת הגנה מול מתקפה אכזרית, ללא יכולת למלא את חובותיה הבסיסיות ביותר מול אזרחיה. כאשר בינתיים חמאס היה יכול להמשיך ולפעול בחופשיות ולפגוע בישראלים ובפלסטינים כאחד".

ברק מבקר את בית הדין: "גישתו פותחת את הדלת למדינות לעשות שימוש לרעה באמנה על-מנת לצמצם את הזכות להגנה העצמית, במיוחד בהקשר של פיגועים שבוצעו על-ידי ארגוני טרור".

ברק מבהיר כי המסקנות אליהם הגיעו שופטי הרוב לא מקבלות את הטענות של דרום אפריקה לרצח עם שנותרו ללא הוכחה. לכן הוא התנגד לצו המורה שלא לבצע פעולות של רצח עם, בהן הרג המוני וגרימה לנזק גופני לפלסטינים.

מדוע ברק הצטרף לצווים הנוגעים לסיוע ההומינטרי ולהתבטאויות להסתה לרצח עם?

ברק מסביר כי הוא הצטרף לצווים הנוגעים לסיוע ההומניטרי ולמניעת התבטאויות הסתה, כי אלה "רק חוזרים על התחייבויותיה של ישראל, למרות שאני משוכנע שאין סבירות שיקבע כי ישראל ביצעה רצח".

לגבי הצו הנוגע למעשי הסתה פומביים, ברק מציין: "הצבעתי בעד, בתקווה שהצעד יעזור להפחית את המתחים ואת הרטוריקה המזיקה. שמתי לב להצהרות הנוגעות של כמה גורמים, שאני בטוח שיטופלו על-ידי המוסדות הישראלים". 

באשר לסיוע ההומניטרי לעזה, הוא מציין: "הצבעתי בעד, בשל עמדתי העמוקה להומניטריות והתקווה להקלה על תוצאות הסכסוך. באמצעות צעד זה, בית הדין מזכיר לישראל התחייבויות בינלאומיות, שכבר ב-DNA של הצבא הישראלי. צעד זה יבטיח שישראל תמשיך לאפשר מתן סיוע הומניטרי לעזה".

בהמשך תיאר ברק את הקשר של העם היהודי לאמנת למניעת רצח עם, ואת קורותיו כילד בשואה. "לאמנה נגד רצח עם יש מקום מיוחד בהיסטוריה ובליבם של היהודים, בתוך ישראל ומחוצה לה. את המונח 'ג'נוסייד' טבע עורך דין יהודי מפולין, רפאל למקין, בשנת 1942. האמנה נולדה כתוצאה מהשואה, בה נרצחו 6 מיליון יהודים.

"הייתי בן 5 כשהצבא הגרמני, כחלק ממבצע ברברוסה, כבש את העיר בה נולדתי, קובנה בליטא. תוך ימים ספורים נלקחו מבתיהם כמעט 30 אלף יהודים מבתיהם, הוכנסו לגטו והמתינו להוצאתם להורג".

ברק מתאר כיצד ב-26 באוקטובר 1941 היהודים קיבלו הוראה להתאסף בכיכר המרכזית, ו-9,000 מהם הוצאו להורג. "בתחילת 1944 אספו הנאצים את כל הילדים מתחת לגיל 12, העמיסו אותם על גבי משאיות וירו בהם. היה ברור לי שאני חייב לעזוב בשביל לשרוד. הוברחתי מהגטו בשק ונלקחתי לאיכר ליטאי ומשם לחקלאי אחר". ברק שוחרר לבסוף על-ידי הצבא האדום באוגוסט 1944.

ברק מתאר באריכות את תקיפת חמאס את ישראל ב-7 באוקטובר. "ישראל, שעמדה בפני מתקפה מתמשכת על עמה ושטחה, פתחה במבצע צבאי. הרשויות הישראליות הצהירו כי מטרת המבצע היא פירוק חמאס, הרס יכולותיו הצבאיות והמדיניות, החזרת החטופים והגנה על גבולות המדינה".

"רצח עם היא ההאשמה החמורה ביותר האפשרית, והיא שזורה עמוקות בניסיון החיים האישי שלי", כותב ברק, ומוסיף כי לשואה הייתה השפעה גדולה עליו כשופט. "ראשית, אני מודע עמוקות לחשיבות קיומה של מדינת ישראל. אם ישראל הייתה קיימת ב-1939, גורלו של העם היהודי יכול היה להיות שונה.

"שנית, אני מאמין בכבוד האדם. הנאצים ומשתפי הפעולה שלהם ביקשו לראות בנו עפר ואפר. הם התכוונו לשלול מאיתנו את כבודנו האנושי. הם נכשלו. ברגעים המאתגרים ביותר בגטו שמרנו על האנושיות שלנו. הנאצים הצליחו לרצוח רבים מבני עמנו, אבל הם לא יכלו לקחת מאיתנו את האנושיות. הבריאה מחדש בעקבות השואה היא של מרכזיות האנושות ושל זכויות אדם. זכויות בינלאומיות אומצו לאחר 1945. ההגנה על זכויות האדם נטועה עמוק גם במערכת המשפט הישראלית".

ברק מציין כי חמאס, שנשבע "לחזור על 7 באוקטובר שוב ושוב", הוא איום קיומי על מדינת ישראל אשר שולט ברצועת עזה צבאית ומדינית. תוך שימוש בתשתיות אזרחיות ותוך שימוש בפלסטינים.

ברק מתייחס לחטופים: "גורלם של החטופים מטריד במיוחד. זוהי הפרה חמורה של אמנת ז'נבה. חמאס לא סיפק את שמות החטופים או כל מידע עליהם, ולא איפשר לצלב האדום לבקר אותם כפי החוק מחייב. בזמן שאני כותב, הסבל הזה נמשך כבר למעלה מ-100 ימים".

ברק מוסיף: "אני מצר על כך שבית הדין לא הורה לדרום אפריקה לנקוט באמצעים להגן על זכויות החטופים ולשחררם. יתרה מכך, גורלם של החטופים מהווה חלק בלתי נפרד מהמבצע הצבאי בעזה. על-ידי נקיטת אמצעים כדי להקל על שחרורם של בני הערובה, דרום אפריקה עשויה למלא תפקיד חיובי בהבאת הסכסוך לסיום" .

ברק כותב כי גישתו של בית הדין מוטעית, והוא משווה לשם כך למקרה של גמביה. "שם הדוחות התבססו על איסוף מדוקדק של ראיות במשך שנתיים, שכללו 400 ראיונות עם קורבנות ועדי ראייה, ניתוח של תמונות לוויין, תצלומים וסרטונים, הצלבת מידע מול מידע משני אמין, ראיונות מומחים". לעומת זאת, במקרה הנוכחי, לדבריו, אין ראיות דומות כלל.

ברק מבקר את שופטי הרוב, מחר שהנתונים שנמסרו על הפלסטינים הגיעו ממשרד הבריאות בעזה אשר בשליטת חמאס. בנוסף הוא מציין כי הנתונים לא מבחינים בין אזרחים ולוחמים, או בין מטרות צבאיות לאזרחיות. הוא דוחה את ההסתמכות על הצהרות של גורמים באום ובאונר"א: "אף אחד מההצהרות לא מצביעה על כוונה לרצח עם".

ברק מוסיף כי ההצהרות שהשמיעו נשיא המדינה יצחק הרצוג ושר הביטחון יואב גלנט, וצוטטו בידי בית הדין, לא מבססות כוונה להסתה לרצח עם. "הרשויות הוציאו הצהרות המבהירות כי כוונת ישראל היא השמדת חמאס ולא הפלסטינים בעזה", אך "למרבה הצער, בית הדין לא שם לב להצהרות אלה".

יחד עם זאת, ברק מוסיף כי "מדאיג שגורמים ישראלים מסוימים עשו שימוש בלתי הולם". לדבריו, "להסיק כוונה לבצע רצח מהאמירות שנאמרו בעקבות התקפות מחרידות נגד האוכלוסייה הישראלית, הוא בלתי סביר בעליל. מהראיות שהציגה ישראל עולה כי הכוונה ההפוכה היא המתקבלת על הדעת. ישראל ציינה כי ביצעה פעולות למזער את הפגיעה באזרחים".

לבסוף כותב ברק: "היה לי לכבוד להצטרף לבית דין זה כשופט אד-הוק. מוניתי על-ידי ישראל; אני לא סוכן של ישראל. המצפן שלי הוא החיפוש אחר מוסר, אמת וצדק. להגן על הערכים שבנותיה ובניה של ישראל שילמו בחייהם ובחלומותיהם, במלחמה שישראל לא בחרה בה". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?