גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקפאת כספי אונר"א: "באירופה לא יכולים לעצום יותר את העיניים"

שורת מדינות הודיעו על הקפאת המימון לאונר"א בשל ראיות על מעורבות ישירה של 13 מעובדיו בטבח ● בישראל מקווים כעת שהמהלך יוביל לפירוק הארגון: "אם בעבר הסתפקו בביקורת, עכשיו יש קריאות לסגור אותו" ● במקביל, בעולם נשמעים גם קולות להשיב את הסיוע

פיליפ לזריני, הנציב העליון של אונר''א / צילום: ap, Bilal Hussein
פיליפ לזריני, הנציב העליון של אונר''א / צילום: ap, Bilal Hussein

בזו אחר זו הודיעו בימים האחרונים רוב המדינות המממנות את אונר"א על הקפאת המימון לארגון. ארה"ב הייתה הראשונה, אחרי מידע מודיעיני ישראלי שהוצג לה בסוף השבוע בנוגע למעורבות ישירה של עובדי סוכנות האו"ם לפליטים הפלסטינים במתקפת הטרור ב־7 באוקטובר. אחריה הצטרפו מדינות שונות באסיה, אחריהן גרמניה - המממנת השנייה בגודלה של הסוכנות אחרי ארה"ב - וביום שני האחרון הודיעה גם הנציבות האירופית על השהיית העברת הכספים לארגון.

צרפת מעמידה את עצמה בחזית המאמץ לשחרור החטופים. זו הסיבה 
מתי תיגמר המלחמה ולמה גורמי מודיעין מתנגדים לעסקת החטופים 
שאלות ותשובות | ההשתתפות בטבח ועצירת המימון: מהו ארגון אונר"א ומה גילו התחקירים?

נכון לעכשיו, קרוב ל־80% מהתקציב השנתי של הסוכנות, בסך 1.2 מיליארד דולר, נמצא "על הקרח", בעוד המדינות דורשות חקירה מעמיקה בנוגע להיקף שיתוף הפעולה של עובדיה עם חמאס והאחריות שלה לכך. רק קומץ מדינות אירופיות כמו נורבגיה, ספרד, אירלנד ובלגיה, המקדמות עמדות פרו־פלסטיניות בחודשים האחרונים, הודיעו כי ימשיכו את המימון ללא כל תנאי.

על פניו, מדובר בקו פרשת מים ביחס הבינלאומי לאונר"א. מאבק בינלאומי על תפקודה ואחריותה של הסוכנות מתנהל כבר עשרות שנים בין ישראל לבין האו"ם, ארה"ב ומדינות אירופה. כבר בימים שאחרי התקפת הטרור של חמאס, הודיעו רבות מהמדינות על הקפאת תקציבים מיידית לסוכנות. אז הנימוק היה החשש למעורבות בלבד באירועי ה־7 באוקטובר, לצד ההאשמות הוותיקות לגבי הסתה בספרי לימוד. אבל אחרי בדיקה של כחודשיים בלבד, רוב המדינות הפשירו את העברות הכספים, וחלקן אפילו הבטיחו הגדילו את התקציבים לסוכנות.

 

בצד הישראלי מקווים כי הפעם מדובר בדינמיקה שונה לגמרי. "אנחנו מרגישים שהרוח השתנתה", אומר גורם ישראלי הבקיא בנושא. "אם בעבר מדינות הסתפקו בביקורת על הארגון, עכשיו יש קריאות ראשוניות לסגור את אונר"א לגמרי".

"כעת, מי שרוצה לעצום את העניין לא יכול"

העובדה כי הפעם מדובר בעובדים של הארגון שלקחו חלק במעשי הזוועה של חמאס וארגונים אחרים, ביחד עם העדויות לגבי הסתרת חטופים בבתי עובדים, תעודות אונר"א שנמצאו על גופות מחבלים והערכות ישראליות שפורסמו השבוע לפיהן אחד מעשרה עובדים של הארגון בעזה "קשור לארגוני טרור", מחזקים את הקייס הישראלי, אומר אותו גורם.

לדבריו, ממשלות רבות בעולם ידעו שיש בעיה חמורה אבל העדיפו להעלים עין עד עכשיו, משום שחשבו כי יש להסתפק במנגנון הנוכחי, גם אם אינו מושלם. "כעת, גם מי שרוצה לעצום את העיניים לא יכול. העדויות מדברות בעד עצמן". לכן, בישראל מקווים כי גם אם הארגון לא יפורק באופן מיידי, החקירה עליה הוא הודיע תידרש לעמוד ברף בינלאומי גבוה יותר, ואולי תלווה בבדיקות חיצוניות. לגבי השאיפה הישראלית אם לפרק לחלוטין את הארגון שממלא תפקיד הומניטרי מרכזי בעזה או לקצץ את סמכויותיו, נראה כי בצד הישראלי מכוונים ליעד הראשון, מתוך אפשרות להסתפק בשני.

למעשה, ישנם גורמים בינלאומיים רבים בעזה שיכולים לקחת חלק מהסמכויות של אונר"א, אומר הגורם הישראלי, ביניהם ארגון הבריאות העולמי (WHO), יוניצף (UNICEF), משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA) ועוד. "ברור שאונר"א ניכסה לעצמה תפקידים לא קשורים שסוכנויות אחרות יכולות למלא", הוא אומר.

מחלוקת בארה"ב, נחרצות בגרמניה

הקרב הבינלאומי המתנהל כעת יקבע אם אירועי אוקטובר 2023 יהיו מכריעים בהליך הפירוק של הסוכנות, שהוקמה כבר ב־1949, ולדברי מבקרים רבים סייעה להנציח את הסכסוך הישראלי־פלסטיני באמצעות שימור סטטוס הפליטים ובאמצעות סכומי עתק של סיוע בינלאומי. מתוך כ־30 אלף עובדים של הסוכנות במזרח התיכון, כ־12 אלף נמצאים בעזה והסוכנות קשורה בעיקר להפעלת בתי ספר ברשות הפלסטינית וברצועה.

בארה"ב, שאחראית למימון 343 מיליון דולר מתקציב 2022 של הסוכנות (הנתון העדכני האחרון שפורסם), כבר החלו להישמע ביממה האחרונה קולות הקוראים להשיב את המימון. מזכיר המדינה האמריקאי, אנתוני בלינקן, אמר כי העבודה שעושה אונר"א בעזה ובכלל "חשובה בצורה יוצאת דופן". לדבריו, הסוכנות ממלאת "תפקיד חיוני לחלוטין" ברצועה, ו"הכרחי לחלוטין שהתפקיד הזה יימשך". עוד אמר בלינקן כי "חשוב שאונר"א תחקור את ההאשמות באופן מהיר, יעיל ומקיף, כדי שמשהו כמו זה לא יקרה שוב".

בגרמניה, שתרמה בשנה שעברה יותר מ־202 מיליון דולר ישירות לאונר"א ומשתתפת גם בתרומה האירופית (114 מיליון אירו בשנה) לסוכנות, נשמעים קולות נחרצים יותר בנוגע להפסקת המימון. הפרשה ניצבת בראש סדר היום, ומעמתת את משרדי החוץ והפיתוח האזורי הגרמנים מול גורמים בממשל, שמעוניינים לשנות את הסטטוס־קוו. שני המשרדים הללו הובילו את ה"בדיקה" הזריזה שהתקיימה אחרי אירועי אוקטובר, אך מיהרו לקבוע כי אין חשש לסיוע לטרור, ולהכריז בסוף נובמבר על הפשרת הכספים.

לעומתם, גורמים אחרים, כולל מפלגת הליברלים (FDP) השותפה לשלטון, מעוניינת לשים קץ למימון. "העדויות האחרונות מראות כי רפורמות פנימיות אינן מספיקות, ולא יכולות לפתור את הבעיות המערכתיות של אונר"א", אמר מזכ"ל המפלגה לתקשורת הגרמנית. יושב ראש הוועדה לפיתוח בינלאומי בפרלמנט הגרמני, גם הוא חבר ה־FDP, אמר בבירור השבוע כי "יש לפרק כעת את אונר"א". הוא התייחס לפרסומים בנוגע לחגיגת הטבח ומעשי הטרור ב־7 באוקטובר בקבוצות וואטסאפ פנימיות של העובדים.

שגריר ישראל בגרמניה, רון פרושאור, עלה להתקפה ביממה האחרונה, ואמר כי אונר"א היא חלק מהבעיה ולא מהפתרון שהגרמנים מקווה ליישם באזור. "מה שאנחנו צריכים כעת היא חקירה מלאה ללא עכבות", אמר פרושאור לתקשורת הגרמנית, בדברים שצוטטו בעיתון FAZ. "במשך שנים אונר"א פעלה נגד המנדט שלה, כשהיא מפיצה הסתה ולמעשה מטרפת את השלום".

פרושאור הזכיר בדברים שצוטטו בעיתון "טאגסשפיגל" כי "גם המארגנים של טבח הספורטאים במינכן ב־1972 היו בוגרי בתי הספר של אונר"א. הסוכנות שיתפה פעולה עם הטרוריסטים לאורך זמן רב". "אם אתם רוצים שלום", פנה פרושאור לגרמנים, "עליכם לפעול כעת לחקירה מקיפה".

באונר"א מזהירים: "המצב נואש"

הסוכנות וראשי האו"ם האחראים לה הגיבו בחריפות להודעות. מזכ"ל האו"ם אמר כי "חייבים" להשיב את המימון של אונר"א בהקדם האפשרי. הארגון עצמו הכריז כי ייתכן שלא יוכל לסייע יותר לפלסטינים בעזה מסוף פברואר, והנציב העליון של הסוכנות, פיליפ לזריני, הצהיר כי המצב "נואש".

לזריני ציין כי 13 המחבלים עליהם הצביעה ישראל "סולקו מתפקידם" או חוסלו על ידי ישראל, וכי מדובר במיעוט מתוך עובדי הארגון. הסוכנות גם גייסה לצדה כ־20 ארגוני צדקה בינלאומיים שפרסמו השבוע מכתב ובו הזהירו מפני הפסקת פעילותה וההשלכות ההומניטריות של צעד שכזה על תושבי עזה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן