גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ספינת התענוגות הגדולה בעולם מפליגה לראשונה, ויש גם קשר ישראלי

הספינה, שכוללת 20 סיפונים, שבע בריכות ו־40 מסעדות, יצאה ממיאמי השבוע ● החברה שמפעילה אותה, רויאל קריביאן, ספגה ביקורת על פגיעה בסביבה ● וגם: מה המחיר לאדם ללילה?

אוניית התענוגות הגדולה ביותר בעולם Icon of the Seas / צילום: Reuters
אוניית התענוגות הגדולה ביותר בעולם Icon of the Seas / צילום: Reuters

שבע בריכות שחייה, שש מגלשות מים ויותר מ־40 מסעדות וברים - אלו הן רק חלק מהאטרקציות שמציעה אוניית התענוגות הגדולה ביותר בעולם, Icon of the Seas, שיצאה השבוע לשיט הבכורה שלה ממיאמי. האונייה - שמשקלה הוא פי חמישה מהטיטאניק, והיא מתפרסת על פני כ־365 מטרים - כוללת גם 20 סיפונים, תיאטרון ומשטח החלקה על הקרח.

האם ההשקעה החמה של הבנקים הגדולים בארה"ב מתאימה גם לכם?
תרחיש האימים הימי: מה יקרה אם איראן תחליט להשתמש בנשק יום הדין
שלוש ספינות, רק להגנה: כך תיראה הקואליציה האירופית בים האדום

מי שירצה לשוט עליה ייאלץ להיפרד מכ־1,500־4,500 שקל ללילה לאדם בחדר, בהתאם לגודלו ותנאיו. במהלך שבוע שכזה ייהנו הנוסעים מביקור ביעדים כמו פוארטו קוסטה מאיה וקוזומל במקסיקו והאי הפרטי של חברת רויאל קריביאן, שאליה שייכת האונייה, שזכה לשם החריג "יום מושלם קוקוקאי".

בנוסף לעלות הגבוהה, המעוניינים בשיט ייאלצו ככל הנראה גם להמתין בתור לא קטן. בעת חשיפת Icon of the Seas באוקטובר 2022 השלימה רויאל קריביאן את יום המכירות, ולאחר מכן שבוע המכירות, הגדול ביותר ב־53 שנותיה. הביקוש מאז נותר גבוה, כשלא רק שיט הבכורה השבוע היה סולד־אאוט - אלא גם אלה שצפויים בהמשך השנה מתמלאים בקצב גבוה.

רויאל קריביאן מדורגת במקום השלישי בעולם בהכנסות (כ־8.8 מיליארד דולר ב־2022), לאחר תאגיד קרניבל של מיקי אריסון (12.2 מיליארד דולר) ו־MSC (22.8 מיליארד דולר). מי שמעורב בחברה הוא אייל עופר, שמחזיק באמצעות חברת אוסיריס בכ־5.3% ממניותיה.

טקס ההטבלה של האונייה סיפק עדות לחשיבות העסקית הרבה שמייחסת רויאל קריביאן לאונייה, כשאירחה את מועדון הכדורגל מה־MLS, אינטר מיאמי. החברה היא הספונסר הראשי של הקבוצה, ולכן רצתה למקסם את התועלות עם נוכחות שחקן אינטר מיאמי ואחד הגדולים בהיסטוריה, ליונל מסי.

הסכנה לאיכות הסביבה

האונייה נבנתה בעיר טורקו בפינלנד במשך יותר מ־900 יום, בעלות של 2 מיליארד דולר. בתכנונה ניתן דגש להגברת העצמאות של האונייה. כך, בין השאר, הוקמה בה מערכת פירוליזה (פירוק חומר בעזרת חימום לטמפרטורה גבוהה) באמצעות גלי מיקרו - לטובת המרת פסולת לגז שמפיק אנרגיה. כמו כן, האונייה כוללת מערכת אוסמוזה הפוכה (סינון מים שמפריד אותם מרכיבים נלווים), שמספקת ל־Icon of the Seas כמעט את כל צרכי המים המתוקים שלה.

עם תחילת פעילותה עלתה ביקורת רבה סביב האונייה והעובדה שהיא כוללת שישה מנועי דלק כפולים, שמונעים באמצעות LNG (גז טבעי מונזל), שמאוחסן במיכל ענק של 300 טונות. החברה מתגאה כי LNG, שמהווה את הדלק לכ־6% מבין כ־300 ספינות הקרוזים בעולם, הוא "דלק הבערה הימי הנקי ביותר".

LNG אומנם נשרף בצורה נקייה יותר מדלקים אחרים, כמו מזוט למשל, תוך שהוא פולט כ־25% פחות פחמן דו־חמצני, אולם שריפה לא מבוקרת שלו מובילה לפליטת מתאן לאטמוספירה. יתרה מכך, מנועי דלק כפול מהסוג שבו משתמשים בספינה של רויאל קריביאן, הם כאלה שידועים בדליפת מתאן במסגרת תהליך הבעירה, במה שמכונה "החלקת מתאן".

כאשר זה קורה, מתאן לוכד עד פי 80 יותר חום מפחמן דו־חמצני לאורך 20 שנים. וכך, במקום להיות ידידותית יותר לסביבה, הספינה עלולה להיות מזהמת יותר בהשוואה להנעה באמצעות דלקים אחרים. "הם מביכים את עצמם כשהם קוראים ל־LNG 'דלק ירוק'", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס בריאן קומר, מנהל התוכנית הימית של המועצה הבינלאומית לתחבורה נקייה (ICCT). "לספינה הזו יש את מכלי ה־LNG הגדולים בהיסטוריה שהותקנו בספינה".

מזהם יותר מטיסה?

הביקורת נגד תחום אוניות הפאר והשפעותיהם על זיהום כדור הארץ אינה חדשה. לדברי קומר, אדם ממוצע בקרוז שנמשך לאורך כ־2,000 ק"מ, אחראי לפליטת 500 ק"ג פחמן דו־חמצני. לעומת זאת, אדם שטס לחופשה הלוך ושוב, ושוהה במלון ארבעה כוכבים, יפלוט כ־235 ק"ג פחמן דו־חמצני.

ברויאל קריביאן מודעים לסוגיה וטוענים כי Icon of the Seas פועלת ב־24% יותר אפקטיביות מהסטנדרט לספינות חדשות שקבע ארגון הימאות הבינלאומי. עם זאת, עוד הרבה לפני חניכת הספינה, הגיעו פליטות הפחמן הדו־חמצני של החברה ב־2022 לכ־5.5 מיליון טונות (עלייה מכ־5.3 מיליון טונות ב־2019).

רויאל קריביאן, בדומה לענקיות אחרות כמו MSC, מחויבת לאפס פליטות פחמן נטו עד 2050. היעד נראה שאפתני במיוחד, משום שלפי התאחדות קווי הקרוז הבינלאומית, מבין 54 ספינות שהוזמנו מהחודש ועד דצמבר 2028, 63% יהיו מונעות באמצעות LNG. התקווה הסביבתית תגיע רק בשנה הבאה, כשחברת סלבריטי תחנוך את אוניית Xcel, שתוכל להשיט 3,248 נוסעים בעזרת מנוע שמסוגל לעבוד על בסיס מתנול.

מתנול ואמוניה נחשבות לשתי חלופות נקיות יותר הן מדלק מזוט והן מ־LNG, אבל הנעת כלי שיט באמצעותן נמצאת בשלב ראשוני למדי אפילו בתחום אוניות המשא. במהלך השנה צפויה ענקית המכולות מארסק, למשל, לקבל שמונה ספינות שמונעות בעזרת מתנול.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים