גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה לא תשיב 100 מיליון שקל תמלוגים שגבתה משותפויות הגז

המחלוקת שהתנהלה בין המדינה לשותפויות הגז לאורך העשור האחרון באשר לאופן חישוב התמלוגים ממאגרי הגז, הגיעה לסיומה ● השופט קיבל את עמדת המדינה וקבע כי שווי השוק בחוק הנפט אינו נקבע עפ"י הסכמי המכירה שבין בעלי החזקות ללקוחותיהם, אלא נגזר ממחיר השוק בשעה שהגז מופק מפי הבאר

מאגר הגז "תמר" / צילום: יח''צ
מאגר הגז "תמר" / צילום: יח''צ

המדינה לא תשיב לשותפויות הגז תמלוגים בהיקף מעל 100 מיליון שקל, שעמדו בלב מחלוקת שהתנהלה בעשר השנים האחרונות בין המדינה לשותפויות הגז שברון מדיניטריאן לימיטד , ניו־מד אנרג'י  ואבנר חיפושי נפט (שבינתיים, בעוד המחלוקת מתנהלת, חוסלה ונמחקה מרישומי רשם השותפויות) - כך קבע בית המשפט המחוזי בירושלים, אשר דחה את תביעתן של השותפויות לקבלת החזר מהמדינה של תמלוגים, אשר שולמו על־ידן בשנים 2013-2015 ממאגרי הגז הטבעי. פסק הדין ניתן כבר בנובמבר 2022, אך הותר לפרסום רק כעת.

בדיקת גלובס | בלי בונוסים ועם קיצוצי שכר: השוק התהפך על המתמחים בראיית חשבון
תלונת הדירקטורית במגדל והדוח החמור: חודשיים אחרי - כל המעורבים עדיין בתפקיד

בעלת המניות המרכזית בשותפות ניו־מד (דלק קידוחים לשעבר) היא קבוצת דלק, המחזיקה כיום במאגרים "תמר" ו"לוויתן". שותפות אבנר מוזגה לתוך דלק קידוחים. שברון היא ענקית אנרגיה גלובלית שמחזיקה בקידוחי הגז בישראל, לאחר שרכשה את נובל האמריקאית שהייתה השותף המפעיל בעבר.

שותפויות הגז המקומיות משלמות מספר סוגי מסים למדינה על הכנסותיהן והפקת הגז: מס חברות, ככל חברה אחרת; תמלוגים עבור הפקת הגז ממשאבי הטבע השייכים לציבור, שנקבעים לפי כמות הגז שהפיקו; וכן מס על רווחי יתר (המכונה "מס ששינסקי"), שעל בסיסו הוקמה והחלה לפעול הקרן לאזרחי ישראל - "קרן העושר".

המחלוקת בין שותפויות הגז למדינה התקיימה סביב השאלה כיצד יש לחשב את התמלוגים לגבי גז שהופק ממאגר "תמר", שככלל נמכר לרוב לקוחות תמר במחיר של כ-6 דולר ליחידת גז, אך השותפויות מכרו חלק ממנו במחיר נמוך יותר ללקוחות, של כ-3 דולר ליחידת גז. זאת, על בסיס חוזים ישנים שהיו ללקוחות הללו מולן טרם תחילת ההפקה ממאגר "תמר", כשהיו בבעלותן רק זכויות במאגר "ים תטיס".

סלע המחלוקת: מהו "שווי שוק" בחוק הנפט

מלשון חוק הנפט, שעל בסיסו נגבים התמלוגים, עולה כי שווי התמלוג הוא שמינית (12.5%) משווי הנפט שהופק משטח החזקה - בין אם מדובר בנפט, ובין אם מדובר בגז טבעי. על־פי החוק, שיעור התמלוג ייגזר מ"שווי השוק של התמלוג על־פי הבאר". עם זאת, חוק הנפט אינו מפרט מהו אותו שווי שוק - וזו הנקודה שעוררה את המחלוקת בין שותפויות הגז למדינה.

שברון מדיניטריאן לימיטד, ניו־מד אנרג'י ואבנר חיפושי נפט החזיקו באסדת הגז "ים תטיס". בהסכמים שערכו בשנת 2013, עלה כי שווי השוק ליחידת גז עומד על כ-3 דולר ליחידה. במהלך השנה, התברר לשותפויות כי מלאי הגז במאגר "ים תטיס" לא יספיק לאספקת הגז עליה התחייבו במסגרת הסכמים אלה, ולכן רכשו גז טבעי מאסדת "תמר", כדי לעמוד בהתחייבויותיהם. באותה עת החזיקו השותפויות כ-67% מהפקת הגז במאגר "תמר" בהחזקה צולבת, כאשר ביתרת השליטה החזיקו חברות ישראמקו ודור (שלא היו שותפות לחוזי המכירה ללקוחות "ים תטיס").

הסכמי מכירת הגז מאסדת תמר לאסדת "ים תטיס" הצביעו על שווי שוק שונה לחלוטין משווי השוק הממוצע, אשר לפיו מכרה אסדת "ים תטיס" ללקוחותיה גז טבעי, ועמד על כ-6 שקלים ליחידת גז.

סיטואציה זו העלתה את השאלה האם יש לגזור את תמלוגי הגז שעל השותפויות לשלם משווי השוק הנמוך יותר, על־פי ההסכמים מול לקוחות "ים תטיס", שכאמור עמד על 3 שקלים ליחידת גז - או בהתאם למחירו במסגרת ההסכמים שנחתמו במאגר "תמר", לפי תעריף של 6 שקלים ליחידה.

זאת, כאשר ברקע, בין מאי 2013 לינואר 2015, נאלצו השותפויות ב"ים תטיס" לספק ללקוחותיהם גז טבעי על־פי התעריף הנמוך, אך נאלצו לרכוש אותו מאסדת "תמר", על־פי התעריף הגבוה, ולשלם את התמלוגים בהתאם לשווי הגבוה.

עוד נטען כי לא ניתן היה למכור גז ישירות ממאגר תמר ללקוחות "ים תטיס" לפי התעריף הנמוך, כיוון שזה היה משפיע על אחוז הבעלויות באסדת "ים תטיס" ומקטין את אחוז הבעלות שלהן בתמר.

באמצעות עורכי הדין צבי אגמון, יונתן קהת, חנן סידור, אורלי שיף, עופר אלבוים ולינור בוני, טענו שותפויות הגז כי יש לחשב את התמלוגים לפי התעריף הנמוך - על־פי המחיר בו הגז נמכר בפועל ללקוחות "ים תטיס". לטענתן, המונח "שווי שוק" בחוק הנפט הוא המחיר שנקבע בחוזה בין שני צדדים שאינם קשורים, אשר נעשה בתום־לב.

מנגד, המדינה טענה, באמצעות עו"ד שרון אבני ומני מנחם מפרקליטות מחוז ירושלים, כי שווי השוק בחוק הנפט נקבע לפי התעריף הגבוה, ועל כן התמלוגים היו צריכים להיות משולמים לפי שווי השוק של הגז בחזקת "תמר", לפי מחיר של כ-6 דולר ליחידת גז.

גישתה של המדינה התבססה על כך שדיני התמלוגים שונים מדיני מסים: בעוד שהמס נצמד לרווח שהופק מהגז בפועל' התמלוגים אינם מחייבים רווחים שהופקו מהגז; וחובת תשלום התמלוג אינה תלויה בשאלה האם הגז שהופק נמכר או לא, אלא נגזרת מעצם הפקתו.

"התעריף הנמוך משקף שווי היסטורי שאינו רלוונטי לשווי השוק העכשווי"

השופט (בדימוס) רפאל יעקבי קיבל את עמדת המדינה (למעט טענה שהועלתה נגד ריבית פיגורים שנגבתה מהשותפויות) וקבע כי שווי השוק האמור בחוק הנפט אינו נקבע על־פי הסכמי המכירה שבין בעלי החזקות ללקוחותיהם, אלא נגזר דווקא ממחיר השוק בשעה שהגז מופק מפי הבאר.

עוד ציין השופט כי "במקום בו ישנה דרך אחרת לקביעת שווי השוק מלבד המחיר שנקבע בין בעלי החזקות ללקוחותיהם, לא רק שאין מניעה ללכת בה, אלא שאף מתאים וראוי לעשות כן".

השופט הסביר כי "גם לפי חוק מיסוי משאבי טבע, הקביעה שלפיה שווי השוק ייגזר לפי מחירי ההסכמים שבין המחזיקים ללקוחותיהם היא סמכות שברשות בלבד, ופקיד השומה רשאי לפעול באורח שונה אם ראה ששווי זה אינו 'המחיר שיש לצפות לו במכירה'".

השופט הוסיף כי אף אם ישנם מקרים בהם קיומה של עסקה בין קונה מרצון למוכר מרצון יכול ללמד על שווי השוק, הרי שבמקרה שבפניו, תעריף הגז בהסכמים בין "ים תטיס" ל"תמר" שיקף בצורה מדויקת יותר את שווי השוק החדש של הגז, שעלה מאז שנחתמו ההסכמים הישנים עם הלקוחות. "התעריף הנמוך משקף שווי היסטורי שאינו רלוונטי יותר לשווי השוק העכשווי והמעודכן", כתב השופט.

עוד ציין השופט כי הוא לא מתעלם מהעובדה שאלמלא היו מידלדלים מאגרי הגז באסדת "ים תטיס", היו השותפויות ממשיכות לשלם תמלוגים לפי התעריף הנמוך; עם זאת, הוא ציין כי הדבר אינו משנה את התוצאה אליה הגיע, וכי "על כל פנים, תשלום התמלוגים אינו תלוי ברווחיות ההפקה. הידלדלות מאגר 'ים תטיס' משמעותה מבחינה כלכלית היא הפחתת ההיצע למול הביקוש לגז. הדבר משפיע על עליית מחירי שוק הגז, ובהתאם לכך לעליית שווי התמלוגים. כל זאת, ללא קשר להפסדים שנטען כי נגרמו מכך לתובעות. כך או כך, אין בכך כדי להביא לקבלת עמדתן של התובעות".

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר