גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מאז שהשתחררתי אף אחד לא מבין אותי, אני מרגישה חייזר"

מאיה בונשטיין הייתה במשך חודשים ב"חמ"ל הכי עצוב בצה"ל", וכשחזרה הרגישה שהמציאות לא מצליחה להכיל את מה שעבר עליה ● במקביל היא מנסה גם לשקם את הקליניקה שלה לטיפולי נטורופתיה: "המתחרים שלי המשיכו להתחזק ולהתמנף, אני נשארתי מאחור" ● שישה מילואימניקים ומילואימנקיות משתפים באתגרים שבמעבר החד ממצב של שליחות ומלחמה לשגרה ● פרויקט מיוחד 

מאיה בונשטיין / צילום: פרטי
מאיה בונשטיין / צילום: פרטי

ימים ספורים לאחר שהשתחררה משירות מילואים של יותר ממאה ימים, ישבה מאיה בונשטיין, בעלת קליניקת אדמאיה לטיפולי נטורופתיה ורפואה טבעית, עם חבריה לספסל הלימודים בקמפוס ברושים. היא לא הצליחה להסתיר את התסכול הגובר שחשה מהשיחה שהתנהלה סביבה. "אני בדיוק באמצע ניקוי רעלים, זה ממש קשוח", אמרה אחת החברות. אחרת התלוננה על כמות שיעורי הבית: "אני לא יודעת איך אספיק את הכול". חבר נוסף התלונן על שישן רק שש שעות בלילה.

בונשטיין לא הצליחה להבין מה היא עושה שם. רגע לפני כן היא ישבה בחמ"ל הרפואה הפיקודי של פיקוד העורף והייתה אחראית על ויסות פצועים מהקרבות בעזה לבתי החולים ברחבי הארץ. "אני מרגישה חייזר, מנותקת", היא מספרת. "אני יושבת בין מטפלים אינטגרטיביים וכולם מדברים על יוגה וניקוי רעלים, כאילו החיים של כולנו אותו דבר. הם מדברים כאילו אנחנו נמצאים ב־6 באוקטובר. את מי זה מעניין?".

המילואים: "במשך שלושה וחצי חודשים הייתי קצינת מבצעים בחמ"ל הרפואה במפקדת פיקוד העורף ברמלה, במשמרות של 15-12 שעות ביממה. החמ"ל מקבל מהשטח את כל המידע על הפצועים וההרוגים ואחראי על פינוי וויסות הפצועים בין בתי החולים. זה החמ"ל הכי עצוב בצה"ל. אחד הרגעים הקשים היה באירוע רב־נפגעים שהתרחש באחת היחידות, ולכמה מאיתנו בחמ"ל היו קרובים ביחידה הזאת. זה היה ממש רגע מפחיד - מצד אחד אתה מתפלל שההוא שאתה מכיר לא שם, ומצד שני יש את המקום המשימתי שצריך לדאוג לחיים של המטופלים. לי באופן אישי יש קרובים ומכרים שנמצאים בעזה וגם היה לי אובדן אישי בצוק איתן, בן הזוג שלי נהרג. כאב הלב הזה מקנן, הוא נמצא ברגעים ששומעים על עוד פצוע ועוד פצוע, אבל הייתי צריכה לשים את המקום האישי והכואב הזה בצד ולהתרכז במשימה".

החזרה לשגרה: "חזרתי לעסק שנפגע קשות. זה אובדן כבד, לחזור ולהבין שחלק מאוד גדול מהקליניקה שלי כבר לא שם, שחלק מהמטופלים עזבו ומצאו מקומות אחרים. אלה אנשים שאני גם מחוברת אליהם ברמה הרגשית ואוהבת אותם וזה קושי מאוד גדול. וגם לראות את הפערים לעומת אנשים אחרים במקצוע שלי שלא יצאו למילואים - הם המשיכו לטפל, להתחזק ולהתמנף כשאני נשארת מאחור".

האתגר: "לא כולם חיבקו אותנו כשחזרנו, ולא לכולם בא לשמוע על המילואים או להכיל את זה שאני קצת אחרת היום לעומת פעם. פתאום לא בא לי רק להכיל ולהכיל, וזו בעיה כשאת המטפלת. אני גם דרוכה יותר - היה מקרה שטיילתי עם אמא שלי והתעצבנתי על מישהו כי חשבתי שהוא בוהה בה. אני שמה לב שיש לי רגעים מאז השחרור שאני קצת יותר דרוכה, ואין הבנה של הדריכות הזו. את אמורה להשתחרר ובבת אחת להשתחרר גם מהדריכות.

"מעבר לזה, אני מרגישה שיש הבנה קצת יותר גדולה כלפי הלוחמים והגברים, ובצדק. אבל לצד זה הסטטוס של הנשים פחות מקבל את המקום שלו. לגברים יש עיבוד חוויות לחימה אבל לנשים מתייחסים כבנות הזוג של. אין איזשהו מקום שמכיר בזה שגם אני בן אדם שהיה במסגרת מילואים ויום בהיר אחד יצא מהקונטקסט המאוד היפי ושליו שלו לתוך צבא, מדים, פקודות, נפגעים ופצועים. באותה מהירות שנכנסתי לזה מצפים שאני אצא מזה ואני צריכה לחזור לתוך אותו שנטי שהייתי בו יום לפני 7 באוקטובר.

"המילה פער היא קטנה ביחס להרגשה של התלישות במציאות היום יומית של אחרי המילואים. הפער תהומי. המקומות שהכי קשים לי זה הצורך להסביר את עצמי, כשבכלל לא בא לי שידברו איתי. אני בכלל רוצה להמשיך לתרום למדינה. להיות בבית עכשיו יותר קשה לפעמים מלהיות במילואים".

ההתמודדות: "אני מרגישה שבלי תקשורת יומיומית עם החבר'ה שלי מהמילואים לא הייתי מצליחה להשתלב בשגרה. זה ממש הרגיש תוך כדי, ועכשיו גם אחרי, כמו 'המדינה שבחוץ והמדינה שבפנים'. אף אחד בסביבה לא מבין שאני צריכה רגע, מלבד החברים שהיו איתי בחמ"ל. אני לא יודעת מה הייתי עושה בלי הצוות שלי. זר לא יבין זאת. כמה עברנו בחמ"ל הזה? יותר ממאה יום, ישנים וקמים יחד, אוכלים יחד, עושים קידוש יחד. לילות כימים.

"הדאגה והחיבור האישי של אוניברסיטת ת"א עם חיילי המילואים הייתה ועודנה מרגשת, ובלעדיה אני לא יודעת איך הייתי מצליחה לעשות את השנה הזאת ולהרגיש חלק ולא להתנתק. הם עושים עבודה מדהימה באינטגרציה".

עוד כתבות

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"