גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבירוקרט שמכווין את 'ציר ההתנגדות' של איראן

מפקד כוח קודס האיראני, אסמעיל קעני, נמצא תחת לחץ ומשתדל להימנע מעימות ישיר מול ארה"ב

איסמעיל קעני, מפקד כוח קודס / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl
איסמעיל קעני, מפקד כוח קודס / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

לפני ארבע שנים, ביצעה ארה"ב תקיפה באמצעות כטב"מ במטרה להתנקש באיש שעמד בראש המבצעים החשאיים של איראן, קאסם סולימאני. כמפקד הצבאי אולי המוכר ביותר מזרח התיכון, זכה סולימאני למעמד של מנהיג כת כמעט. הוא הציב את כוח קודס עליו פיקד במרכז רשת המיליציות האזוריות שבמשך 20 שנה הרחיבו את השפעתה הצבאית של איראן בעולם הערבי. הלוויתו הייתה אירוע כה גדול, שיותר מ־50 נהרגו כשנמחצו בצפיפות. 

מצרים במלכוד כלכלי: תלויה בגז הישראלי אך מושיטה יד לחות'ים 
פרשנות | המערכת הפוליטית בארה"ב מתמקדת בעניין אחד בלבד, והסיוע לישראל בסכנה 

איסמעיל קעני, האיש שירש את סולימאני, שונה ממנו בתכלית. הוא מתמחה בעסקים מאחורי הקלעים, והמשימה מולה הוא ניצב חדשה וקשה - שימוש בארגונים החמושים כדי להגדיל את טביעת הרגל של איראן - מבלי לעורר תגובה קטלנית מצד ארה"ב.

מאז שקיבל את הפיקוד על כוח קודס, הגנרל איסמעיל קעני פועל בשקט כדי לגבש את שלל המיליציות העובדות בהוראת איראן מבגדד עד ים סוף, שם יצרו מה שממשלת ארה"ב מגדירה כמצב הנפיץ ביותר במזרח התיכון בעשורים האחרונים.

מהמורדים החות'ים בתימן ועד המיליציות השיעיות בסוריה ובעיראק, למיליציות השונות יש יכולת לעורר סדרת התלקחויות אזוריות, שתמשיך את מתקפת החמאס ב-7 באוקטובר, ותגרור את ארה"ב יותר ויותר לעימות על ידי פגיעה בבסיסים אמריקאים, כמו תקיפת הכטב"מ בירדן, בה נהרגו שלושה חיילים אמריקאים לפני יותר משבוע. כשארה"ב הגיבה בתקיפות נגד מיליציות בתמיכת איראן ברחבי סוריה ועיראק בסוף השבוע, המסר ששלחה היה מכוון ישירות לקעני: תרגע. 

הצעד הבא של קעני והשאלה אם המיליציות שנתמכות על ידי איראן יישמעו לו - הם אולי מקורות אי הוודאות הגדולים ביותר באזור כיום. 

השליטה של איראן בזרועות נחלשה - ומדובר בבעיה

ההתנקשות האמריקאית בסולימאני הייתה ניסיון לערער את שרשרת הפיקוד, שמתחילה בטהרן ומגיעה לבנות בריתה החמושות בסוריה, עיראק, תימן, לבנון, ולפלסטינים. אבל היא במקום לערער את יכולתם לגרום להסלמה אזורית; היא רק הפכה את הנסיונות ליותר פרועים, בחזית לפגיעה במסחר בים סוף, בתקיפות נגד ישראל ובאיום הגובר שהם מציבים לכוחות אמריקאים. 

"אם המטרה הייתה לצמצם את השליטה של איראן בארגונים האלה, ארה"ב השיגה זאת. מכאן מתחילה הבעיה", אמר חמידרזה עזיזי, מומחה במדיניות האזורית של איראן במכון הגרמני לעניינים ביטחוניים ובינלאומיים, SWP. 

במקום זה, בילה מפקד כוח קודס את השבועות שמאז המתקפה של חמאס נגד ישראל בביקורים בין המיליציות כדי לוודא שהתקיפות נגד בסיסים ישראליים ואמריקאים אינן כה חמורות שהן יגרמו למלחמה אזורית נרחבת יותר, כך אמרו גורם ביטחוני גרמני, גורם ממשל לבנוני בכיר ויועץ למשמרות המהפכה של איראן. 

מזכיר מחלקת המדינה של ארה"ב אנתוני בלינקן הזהיר בשבוע שעבר ש"המצב איתו אנו המתמודדים באזור, חמור ברמה שלא נצפתה לפחות מאז 1973, ואולי גם לפני זה", בדבריו התייחס בלינקן לשנה בה פרצה מלחמת יום כיפור. 

קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס שחוסל על ידי ארה''ב / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

קאסם סולימאני היה גורם מרכזי בחימוש והכשרת בני הברית המפורזים של איראן. הוא נחשב למפקד המוכר ביותר באזור, והייתה לו הילה כמעט מיתולוגית בין עוקביו ודימוי ציבורי שהנהגת איראן דאגה לטפח כעדות להשפעתה הגוברת במזרח התיכון.

"סולימאני נתפס כדמות של פעם בחיים, דמות של פעם בדור. לא נולדים כאלה כל יום", אמר ריי טקיי, מומחה למשמרות המהפכה של איראן במכון מחקר אמריקאי. "קעני הוא דמות יותר צנועה". 

חברות עמוקה עם סולימאני

קעני נולד בסוף שנות ה־50 ומעט מהפרטים ביוגרפיים שלו חשופים לציבור. כבירוקרט, הוא בילה חלק ניכר מהקריירה בפיקוח על האינטרס האיראני באפגניסטן, והוא דיבר מעט ערבית או אולי אפילו לא ידע ערבית כלל. שלא בדומה לדמויות בכירות אחרות בטהרן, לא נראה ששיחק תפקיד במהפכה האיראנית ב־1979, והצטרף למשמרות המהפכה, שהוקמו כדי להגן על המשטר החדש, שנה שלמה אחר כך, ב־1980. 

הוא התחבר עם סולימאני בשנות ה־80 המוקדמות כשלחמו יחד בחזית הדרומית של מלחמת איראן־עיראק, לאחר מכן אמר כי הלחימה יחד יצרה ביניהם חברות עמוקה. 

בריאיון מ־2015, שצוטט על ידי עלי אלפונה, מומחה למשמרות המהפכה, אמר קעני ש"כולנו ילדי מלחמה". באותו ראיון הוסיף קעני כי "חברויות שנוצרו בזמנים של קושי הן חזקון ומתמשכות יותר מחברויות שנוצרו בגלל שאנשים גדלו באותה השכונה". 

בשנות ה־90, לאחר המלחמה, קעני טיפס בסולם הדרגות וכסגן מפקד כוחות הקרקע של משמרות המהפכה פעל באפגניסטן, שם נלחם במבריחי סמים ולאחר מכן תמך ב"ברית הצפונית" נגד הטליבאן. הברית פעלה בשיתוף פעולה עם ארה"ב כדי להפיל את הארגון ב־2001. כשסולימאני שלח עשרות אלפי לוחמים כדי להגן על הממשלה הסורית נגד כוחות דאעש במלחמת האזרחים, קעני עזר לגייס אפגנים שיעים לשורותיהם. 

רשת המיליציות הפכו לשחקנים פוליטיים

כשהמלחמות בעיראק וסוריה דעכו, השתנה גם התפקיד של רשת המיליציות של איראן. רבות הפכו לחלק מהמרקם הפוליטי המסורתי - בלבנון, שם חיזבאללה היא גם מפלגה פוליטית וגם נתפסת ככוח הפועל נגד ישראל, ובתימן, שם החות'ים לכדו את הבירה והם משמשים כממשלה בפועל. 

בעיראק, המיליציות מוטמעות עמוק במערכת הפוליטית והביטחונית של המדינה, וצברו כוח המאפשר להן להשפיע על הפוליטיקה הלאומית, בזמן שהן נשארוןת מחוץ לטווח השליטה של הממשלה העיראקית. 

ארגוני המליציה מקבלים מימון ותחמושת מאיראן, והם פועלים בתוך המסגרת שהקימה איראן, אך יש להם גם חופש לקדם אג'נדות מקומיות. העצמאות הגוברת של הארגונים הסירה מטהרן חלק מהעול הכלכלי של מימונם, אבל מצד שני הפחיתה את יכולתה לרסן אותם. 

מבחינת איראן, מדובר בבעיה. 

בעוד שסולימאני הסתמך על הכריזמה שלו כדי להפעיל את מה שכינה "ציר ההתנגדות", קעני מבקש לקשור יחד את בני הברית הנפרדים של איראן ברמה מבצעית, אמר טקיי.  הוא מוסיף כי שיטת פעולה זו "מצריכה יותר שיחות בחדרים סגורים מאשר פולחן אישיות כמו סולימאני".

עראש עזיזי, היסטוריון באוניברסיטת קלמסון בדרום קרולינה ומחבר ביוגרפיה של סולימאני, אמר שהדבר נכון במיוחד לגבי המיליציות בעיראק, כי הן חתיכות הפאזל הכי פחות צפויות ברשת כוחות קודס. 

"סולימאני בנה איתם מערכת יחסים במשך שנים וזכה לכבוד עצום מהם", אמר. "לקעני אין את הכריזמה וההיסטוריה של היחסים עם הארגונים העיראקיים והערביים האלה... כתוצאה מזה, קעני מתקשה הרבה יותר לרסן את הארגונים העיראקיים שלא יחרגו מהגבולות שמציב הציר. אותה בעיה קיימת מול החות'ים, שגם להם חשיבה עצמאית". 

כשהמזרח התיכון נמצא על סף מלחמה רחבה יותר, קעני ובכירי ממשל איראניים נוספים פועלים לוודא שהמיליציות לא מושכות אש.

אחרי מתקפת הכטב"מ בירדן, פקידים איראניים נסעו לעיראק לומר לבני בריתם שהמתקפה, שהרגה חיילים אמריקאים, חצתה את הגבול. כך אמר יועץ בכיר לממשלה האיראנית שהשתתף בפגישות. 

גורמים אמריקאים אמרו שאין עדות לכך שאיראן הזמינה את ההתקפה, והמדינה לא תרוויח דבר מהרג של חיילים אמריקאים, אמר עזיזי ממכון SWP. 

"המטרה מאז ה־7 באוקטובר היא ברורה. לשמור את החזיתות מחוץ לישראל פעילות כדי לאפשר לחמאס מרווח נשימה, אבל מבלי להסלים את הסכסוך, או לעורר התקפה מצד ארה"ב", אמר. "הרג חיילים אמריקאים לא תואם את דפוס ההסלמה האיראני, ולא ישרת את המטרות האסטרטגיות של איראן". 

השאלה היא האם המיליציות יקשיבו. 

קוסטס פריס השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת