גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיישרים קו עם העולם: נחקק חוק הבוררות המסחרית הבינלאומית

הכנסת העבירה את חוק הבוררות המסחרית הבינלאומית ובכך יישרה קו עם למעלה מ-80 מדינות ברחבי העולם בכל הנוגע למנגנון של יישוב סכסוכים מחוץ לכתלי בית המשפט ● שר המשפטים, יריב לוין: "יצירת מסגרת תומכת לקיום בוררויות בינלאומית בישראל תתרום רבות להתמודדות עם האתגרים הכלכליים שהתעוררו בעקבות המלחמה"

ישראל מיישרת קו עם למעלה מ-80 מדינות ברחבי העולם / אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya
ישראל מיישרת קו עם למעלה מ-80 מדינות ברחבי העולם / אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

למעלה מחמש שנים אחרי שהחלה העבודה עליו, הכנסת הצביעה הערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית בעד חקיקתו של חוק הבוררות המסחרית הבינלאומית ובכך יישרה קו עם למעלה מ-80 מדינות ברחבי העולם בכל הנוגע למנגנון של יישוב סכסוכים מחוץ לכתלי בית המשפט, שיותר ויותר תאגידים בוחרים בו.

ראיון | המחקר הישראלי שעלה למאסק בחבילת שכר של 56 מיליארד דולר
שאלות ותשובות | קרן של 1.2 מיליארד שקל והבכירים שנחקרו: כל מה שכדאי לדעת על הפרשה שמטלטלת את שוק ההון

החוק החדש, שעליו כתבנו ב"גלובס" עם הגשתה של הצעת החוק הממשלתית בעניינו, קולט לדין הישראלי את חוק המודל שניסחה ועדת האו"ם למשפט מסחרי בינלאומי (UNCITRAL), שהוחל על היום ב-119 תחומי סמכות שיפוט. "החקיקה צפויה להתאים את הדין בישראל ביחס לבוררויות בינלאומיות לסטנדרט הנהוג במדינות מתקדמות בעולם, ובהתאם לקדם את מעמדה המשפטי והכלכלי של ישראל", הסביר עו"ד יובל נעים ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות', שהשתתף בדיונים בהצעת החוק שהתקיימו בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, כנציג הפורום הישראלי לבוררויות בינלאומיות. בפורום חברים עורכי דין ישראלים מהמשרדים המובילים העוסקים, מפתחים ומקדמים את תחום הבוררות הבינלאומית בישראל.

לדברי נעים, "החוק צפוי לעודד גופים מסחריים זרים לקיים בוררויות בינלאומיות בישראל, ובכך להשפיע על מיצובה של מדינת ישראל בענף המסחר הבינלאומי ולתרום לשיפור מצב הכלכלה הישראלית, שהצורך בכך מודגש במיוחד בעת הזו".

הצורך בחוק עלה מן הסקטור הפרטי

הסיפור עם החוק הזה, בתמצית, נוגע לכך שיותר ויותר חברות בינלאומיות מעדיפות ליישב את הסכסוכים ביניהן שלא באמצעות בתי המשפט - מהרבה מאוד סיבות. החל מסודיות, דרך יעילות ועד ודאות. כשחברות זרות רבות, הן רוצות לדעת מה כללי המשחק שחלים ביניהן. אם כל חברה יכולה לגרור את האחרת לבית המשפט במדינה שלה, הוודאות הזו מתערערת, וגם הסיכוי להסכים ליחסים מסחריים מלכתחילה. הטעם הזה בדיוק הוא שגורם לחברות רבות לערוך ביניהם הסכמים שבהם הן מסכימות על האופן שבו יוכרע סכסוך ביניהן אם יהיה. חוק הבוררות המקומי שהיה בישראל לא כיסה את מנעד האפשרויות שחברות מבקשות להן. החוק החדש, שקולט את ההסדר הבינלאומי - מבקש לעשות את זה בדיוק.

בין היתר, החוק יקבע כי הסמכות לדון בענייני בוררות בינלאומית תהיה מסורה לבית המשפט המחוזי. כן קובע החוק כי בפרשנות של החוק יש להשתמש במקור הבינלאומי שלו, קרי בחוק המודל, ובצורך להבטיח שמירה על עקרון תום הלב, כמו גם על אחידות במישור הבינלאומי.

כפי שדיווחנו לפני מספר חודשים בגלובס, הצורך בחוק עלה מן הסקטור הפרטי, שהתעניין יותר בבוררויות בינלאומיות, והרצון הזה זכה לקשב במחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים. מאז הונחה ביולי הצעת החוק הממשלתית, נערכו בה מספר שינויים, שהעיקרי בהם, הסביר נעים, נוגע להגדרה של בוררות בינלאומית, שינוי שיאפשר להכניס פנימה אליו שחקנים מסוימים, שלכאורה לא נחשבו חלק ממנו, כמו חברות בת של חברות בינלאומיות שיכולות היו להיתפס מקומיות עבור החוק, ולכן לכאורה החוק שרלוונטי היה עבורן - הוא חוק הבוררות המקומי. המשטר הזה, הוא אומר, לא פוגע בזכויות של צדדים והוא לא פחות טוב מחוק הבוררות המקומי הישן. המטרה היא כיבוד האוטונומיה של הצדדים. בהתאם לכך, הכנסה של קבוצות נוספות אליו היא בעיקר יישור קו עם הסדר מודרני שהולם את עולם המסחר הגלובלי ואת מה שהצדדים מבקשים להשיג באמצעות בוררות.

עוה"ד גדעון פישר, מומחה למשפט בינ"ל ומי שכיהן כנציג מדינת ישראל ושופט בביה"ד לבוררות מסחרית בינ"ל, היה גם הוא שותף לדיונים על החוק במשרד המשפטים ובוועדת חוקה חוק ומשפט, מטעם לשכת עורכי הדין, מספר כי התקיימו עשרות שעות דיונים בעניינו לאורך הדרך. "זהו צעד חשוב שמציב את ישראל בשורה אחת עם המדינות המובילות, שהבינו מזמן שבעולם שבו למעשה קיים שוק עסקי אחד, ראוי שסכסוכים בינ"ל יפתרו באופן נפרד מסכסוכים פנים-מדינתיים", אמר. "יתרה מכך, ראוי שדרך הפתרון לסכסוכים יהיה אחיד בכל העולם. כעת, תאגידים בינ"ל יזכו להליך משפטי עם כללים ברורים ואחידים ויגבר הרצון לקדם עסקים עם ישראל ובישראל. אין ספק, כי החוק יביא גם לקידום של עו"ד ישראלים, בעולם הבוררות".

שר המשפטים, יריב לוין, מסר לאחר אישור החוק: "אישור החוק הוא בשורה והקלה גדולה למגזר העסקי, ואישורו, שיאפשר קיום בוררויות בינלאומיות בישראל חשוב במיוחד בתקופה הנוכחית. יצירת מסגרת תומכת לקיום בוררויות בינלאומית בישראל תתרום רבות להתמודדות עם האתגרים הכלכליים שהתעוררו בעקבות המלחמה ותשדרג את היכולת של עסקים ישראלים להתמודד בזירה העסקית הבינלאומית ולצמצם עלויות משמעותיות הכרוכות בהתנהלות בבוררות בינלאומית בחו"ל במקרה של סכסוכים עם גורמים עסקיים זרים".

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?