גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם הישראלי שחבר למדענים מהרווארד כדי לחולל מהפכה

מיכה ברקסטון, יזם ההייטק שמכר את Chorus.ai בחצי מיליארד דולר, משיק חברה חדשה שהקים יחד עם ארבעה מדענים מ־MIT והרווארד ● Somite.AI שואפת למפות את התהליך שבו תאי הגוף "בוחרים" את התמחותם, כדי לרפא סוכרת וניוון שרירים ● עד כה גויסו כמה מיליוני דולרים

מעבדת חקר תאי גזע בארה''ב / צילום: Reuters, PETER NICHOLLS
מעבדת חקר תאי גזע בארה''ב / צילום: Reuters, PETER NICHOLLS

לפני כשנתיים הציג מיכה ברקסטון, בעבר מייסד חברת קורוס. AI שפיתחה מערכת שיחות מכירה, סטארט־אפ חדש בתחום אבחון מחלת ה־ALS. החברה, ניורלייט, הושקה ברעש גדול, אך בינתיים ברקסטון כבר הספיק להפחית את מעורבותו בה. זאת, עקב חילוקי דעות עם הנהלת החברה, אבל גם כי הוא עסוק עד מעל לראש בחברה חדשה, אותה הוא חושף בראיון לגלובס. לדעתו, Somite.ai צפויה לעשות מהפכה בתחום הטיפול בתאי גזע.

את החברה הקים ברקסטון על בסיס עבודה ארוכת שנים של צוות מדענים מן המובילים בעולם בתחום, חלקם ישראלים. הקשר הראשון נוצר דרך חברו האישי, פרופ' אלון קליין, ראש מעבדה בבית הספר לרפואה בהרווארד.

מיכה ברקסטון, מייסד Somite.AI / צילום: יונתן בלום

"פגשתי את אלון במהלך השירות הצבאי והוא היה ונשאר אחד האנשים הכי חכמים שאני מכיר", אומר ברקסטון. "פניתי אליו בערך ביוני לשאול אם המחקר שלו כבר בשל למסחור. בהתחלה הוא אמר לי את מה שהוא אומר כבר 25 שנה - בוא נישאר חברים, למה להסתבך? אבל בסופו של דבר התרצה וקישר אותי לשני חוקרים שהוא עובד איתם בהרווארד, פרופ' אוליבייה פורקייה ופרופ' קליף טבין, אוליבייה כבר ייסד כמה חברות, ביניהן Trophos שנמכרה לתאגיד רוש ב-500 מליון דולר".

אחרי שלושה חודשים של שיחות, הוא אומר, החליטו הארבעה להקים יחד את החברה. למרות הדיונים הרבים, ההתחייבות שנתן ברקסטון ניתנה בסוף באופן ספונטני. "כל הדרך הביתה תהיתי איך זה לישון על הספה כי שכחתי להתייעץ עם אשתי, וזה לא בדיוק היה סכום שכל אחד מאיתנו מרשה לעצמו לשים בלי לקבל את ברכתו של האחר".

ברקסטון מגיע מתחום הבינה המלאכותית, וכך גם הצלע החמישית שצורפה לצוות כמייסד-שותף, ד"ר יונתן (ג'וני) רוזנפלד, ירושלמי במקור. עוד ישראלי ראוי לציון שמעורב בחברה אך אינו נחשב למייסד הוא אילן גנות, בעבר בכיר בבנק ההשקעות ג'יי פי מורגן, שהקים לפני כעשור חברה שניסתה להציל את בנו שסובל מדושן, מחלת ניוון שרירים. ברקסטון: "החברה ההיא הגיעה להישגים יפים אך טרם נחלה הצלחה תרפויטית, אז הוא הפנה מדענים אלינו, כי נושא שיקום השריר מאוד רלוונטי עבור חולי דושן".

 

החברה קיימת באופן רשמי רק כמה חודשים, אך מבוססת על מדע שנמצא בפיתוח כבר שנים. קליין: "המעבדה שלי חוקרת את השאלה איך תאים מתמיינים. כולנו הרי מתחילים מביצית מופרית אחת, ובסוף אנחנו מכילים המון תאים שונים המבוססים על אותו DNA אבל שעושים דברים שונים לגמרי (תאי עור, תאי עצם, תאי דם, תאי עצב, תאי כבד, ועוד ועוד)".

קליין התפעם מהפלא הזה מאז ומתמיד. הראיון איתו נערך בימים בהם נולדה לברקסטון בת שנייה, וקליין אומר: "אלה הרגעים בהם קשה להיות ביולוג התפתחותי. איך היקום הביא כזה נס לקיום? כמה שאנחנו לומדים על התהליך, זה עדיין מדהים לראות כל פעם מחדש, כל מולקולה ומולקולה במקומה".

קליין החל את ההכשרה שלו כפיזיקאי תיאורטי, ואחר כך החל לחקור תהליכים הסתברותיים בתאים, שלכאורה 'בוחרים' ברגע מסויים להפוך לסוג תא כזה או אחר. "הבנו בהדרגה שהתהליכים הללו הרבה פחות אקראיים ממה שאנחנו חושבים, אלא שכל מיני גירויים מבחוץ גורמים להם לקבל את ההחלטה". הגירויים יכולים להיות נוכחות של חומר מסויים, שינוי בחומציות, גירוי הורמונלי ועוד מאות אפשרויות להשפיע מבחוץ על עתידו של תא.

פורקייה התעניין בסוגיות אלה מכיוון הנדסי. ברקסטון: "ב־15 השנים האחרונות אוליבייה מתאמץ מאוד כדי 'להסליל' תאים להפוך לתאים ספציפיים. אחרי 12 שנות מחקר הוא הצליח להגיע ל־25% טוהר, כלומר בסוף התהליך אחד מכל 4 תאים הפך לתא אחד שהוא רוצה. ואז הוא החליט לעשות שבתון במעבדה של אלון. הם השתמשו ביכולות חישוביות, ובבינה מלאכותית (AI) ואחרי כמה חודשים הכפילו את הטוהר. הם הצליחו בעצם להבין איך תאים מתמיינים".

קליין: "הקהילה המדעית פיתחה עם השנים שיטות לבחון את כל 20־30 אלף הגנים בתאים הללו ולראות איזה מהם מופעל ואיזה מכובה". הסביבה גורמת להיווצרות של 'תגים' מסוימים על גבי כל גן, שמכתיבים האם ועד כמה אותו גן יבוא לידי ביטוי. "וכך אנחנו רואים בעצם את כל ה'סיפור' של התא נפרש לפנינו. אנחנו יודעים איך כל תא עומד להתקדם בשלבים הבאים עד להגעתו לתפקידו הסופי".

פריצת דרך חשובה הייתה היכולת ליישם את השיטות האלה ברמת התא הבודד, כיוון שכל תא בעובר עובר התמיינות שונה. אם ניתן לנבא את הפוטנציאל של התא, ואז לבדוק כיצד סימנים חיצוניים מכוונים אותו לבחור לממש פוטנציאליים מסוימים, ניתן אולי גם להשפיע על כיוון המיון. "אנחנו רוצים לבנות לא רק את מפת הרחובות אלא גם את הרמזורים", אומר קליין.

המטרה: ניסויים בבני אדם תוך שנתיים

החברה מקפידה לעשות מניפולציה רק לגורמים החיצוניים המשפיעים על התא. ניתן לעשות גם מניפולציות גנטיות ישירות על התא, כאשר מתחילים להבין איך כל שינוי גנטי כזה משפיע על עתידו, אבל החברה רוצה לוודא שהיא מקבלת רק תאים שהתמיינו באופן דומה למיון בתוך הגוף האנושי.

קליין מסביר כי השיטה למיון תאי שריר היא רק ההתחלה. "השאלה היא איך אנחנו בונים את הפרוטוקול באמצעותו ניתן להכתיב התמיינות של תא, לא פעם אחת אלא בכל פעם שמזהים צורך בתאים שקשה לייצר אותם".

ההתוויה הראשונה תהיה מחלת דושן. "כאשר מזריקים את תאי הגזע שעברו את המיון שלנו לשריר קיים, גם אם חלש, השרירים יכולים להיבנות ולחדש גם את התפקודיות שלהם", אומר ברקסטון. השערה זו הודגמה בינתיים רק בבעלי חיים, במחקריו של פורקייה. "אנחנו מאמינים שנוכל להגיע לניסויים בבני אדם תוך שנתיים".

האם נעשה עד היום ניסיון לטפל בניוון שרירים באמצעות תאי גזע?
ברקסטון: "נעשה ניסיון להשתמש בתאים מסוג Myoblasts שהם תאים בוני שריר, אבל לא תאי גזע של השריר. זה פעל לחודשיים בערך, ואז נעצר. למה? כי תאים שהם כבר לא תאי גזע, מפסיקים בשלב כלשהו להתחלק ואין להם את היכולת להמשיך לתמוך בשריר לאורך זמן". בהמשך התקווה היא להשתמש בתאי שומן חום שכבר ייצרנו לטיפול במחלות מטבוליות כגון סוכרת, כפי שכבר הוכיח פורקייה במחקריו החדשים בעכברים שסובלים מסכרת, ושטרם פורסמו.

החברה גייסה כמה מיליוני דולרים מברקסטון עצמו, וכן ממספר קרנות. לדברי ברקסטון, בגיוס השתתפו קרן Lerer Hippeau, קרן Mark VC, וקרן DarkMode של אמיר שבט, לשעבר בכיר בטוויטר.

מה בעצם קרה עם נוירולייט?
"החברה רצתה להתמקד באבחון למחלה הבודדת. אני שאפתי להתמודד עם אוסף רחב יותר של מחלות. חלק מהצוות עבר איתי לחברה החדשה. אני עדיין בעל מניות בחברה ומאוד מקווה שהיא תצליח. כשעזבתי אותם היו להם 20 מיליון דולר בקופה".

יש לך פעילות השקעות משלך?
"אני מאוד מאמין בלהשקיע באנשים ועשוי להשקיע אחרי פגישה אחת בלבד. אני משתדל להימנע משתי רעות חולות של עולם ההשקעות. האחת היא משקיעים נצלנים והשנייה היא כאלה שמשקיעים רק במי שדומה להם, בעיקר גברי אלפא. הייתי מעורב משלבי ההקמה בחברות כמו ImmunAI ו־Verbit. לאחרונה השקעתי בחברת Freed, שמתמללת עבור רופאים".

סיפרת שהדרך שלך להצלחה לא הייתה ברורה.
"זה סיפור יזמי קלאסי. הקמתי חברה סביב 2009, הייתי אז דוקטורנט ב־MIT, ואיבדתי את כל הכסף שלי. הסיפור הזה גרם לי ולארוסתי אז להיפרד. אבל מרגע שאתה מבין שאתה יודע לבנות חברות, אי אפשר להפנות את הגב לזה. גיליתי שזו הדרך הכי ברורה עבורי להשפיע על העולם".

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת