גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רון חולדאי מול אורנה ברביבאי: הנתונים מגלים - למי יש סיכוי גבוה יותר להיות ראש עיר?

הציבור לא רץ לקלפיות כשמדובר בבחירות מוניציפליות, וסביר שהמגמה תחריף בצל המלחמה והמצב הכללי הירוד ● התוצאה היא ראשי עיר שנבחרים קדנציה אחרי קדנציה ● ויום השבתון? הוא העלה את שיעורי ההצבעה, אבל נוכח הקושי של מעסיקים, ספק אם הוא נחוץ ● גלובס צלל לנתונים של הבחירות המקומיות

אורנה ברביבאי ורון חולדאי / צילומים: יוסי כהן, שלומי יוסף
אורנה ברביבאי ורון חולדאי / צילומים: יוסי כהן, שלומי יוסף

ישראלים רבים לא מתעניינים בבחירות המקומיות, והפעם, בצל המלחמה ופוליטיקה ארצית סוערת, אחוז ההצבעה הממילא נמוך בדרך כלל עשוי עוד לרדת. חוסר ההתעניינות מוביל לקושי של מועמדים פחות מוכרים לפרוץ את חומת האנונימיות ולהיבחר, מה שמוביל לשלטון ארוך במיוחד של ראשי עיר מכהנים. יום השבתון, שצפוי לעלות הפעם 2 מיליארד שקל למגזר הפרטי, הצליח לשפר את המצב, אך לא לפתור אותו לגמרי. גלובס צלל לנתונים של הבחירות המקומיות ולגורמים שהופכים אותן לפחות חשובות בעיני הציבור.

אחוז הצבעה

"אחוז ההצבעה הממוצע בבחירות המקומיות ב-2018 היה 59.5%", אומר אופיר פינס-פז, לשעבר שר הפנים וכיום מרצה בחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב. בהשוואה לבחירות לכנסת, מדובר באחוז נמוך במיוחד: בבחירות 2019 הראשונות, שהתרחשו לאחר פחות משנה, אחוז ההצבעה עמד על 68.5%. "ככל שהרשות קטנה יותר, אחוז ההצבעה גבוה יותר, וברשויות גדולות אחוז ההצבעה נמוך", הוא מציין. ואכן, בשלוש הערים הגדולות בישראל רוב התושבים לא הצביעו. בחיפה נרשמו 49% הצבעה, בתל אביב 46% ובירושלים 40% בלבד. זאת לעומת הבחירות לכנסת ב-2019, שבהן הצביעו יותר מ-60% בכל אחת מהערים. הנתון בירושלים כל כך קיצוני משום שתושבי מזרח העיר הם בעלי זכות הצבעה בבחירות המקומיות, אך רובם הגדול לא מממשים אותה מתוך עיקרון.

 

ברשויות הערביות המצב שונה. לדברי פינס-פז, "ברשויות הערביות אחוז ההצבעה גבוה מאוד ולעתים נושק ל-100%, אף שאחוז ההצבעה לכנסת נמוך. הסיבה היא שהציבור הערבי מרגיש שהכנסת לא מייצגת את האינטרסים שלו, כי המפלגות הערביות בדרך כלל נמצאות באופוזיציה, ואילו ברשות המקומית הם יכולים לבוא לידי ביטוי. הרשות המקומית היא המעסיק הכי גדול, יש לה השפעה על דיני קרקעות והבחירות המקומיות יכולות להיות הרות גורל. לכן גם החמולות משמרות את כוחן".

יוגב שרביט, מנהל המחלקה הכלכלית בחברת בילד אסטרטגיה, סבור שאחוז ההצבעה הנמוך בקרב יהודים נובע מתפיסות שגויות בציבור: "בבחירות המקומיות, הכוח של המצביע הבודד הוא עצום: 2,000 איש יכולים להכניס חבר מועצה ברוב הרשויות. רק בגדולות צריך הרבה יותר. אבל אנשים לא מבינים מה תפקיד הרשות המקומית ולמה חשוב להצביע לה. אופי העיר כפלורליסטית או דתית מושפע מאוד מהרכב המועצה, וגם בערים חילוניות לגמרי יש הבדלים גדולים בין אורבניסטים שתומכים בפיתוח לבין נימביסטים (ראשי תיבות של Not in my back yard, ע"א) שמתנגדים לו. כל זה כמובן במגבלות של השלטון המרכזי על השלטון המקומי".

בעיניו, גם התקשורת אשמה בכך, משום שהיא "לא מתמקדת בזה ומדברת בעיקר על הפוליטיקה הארצית. רוב האנשים יודעים מי ראש העיר שלהם, אבל לא מי הסגן שלו ומיהם חברי המועצה. בפייסבוק זה קיים יותר, אבל מי שלא נמצא שם פחות מכיר. אם אתה לא יודע איך זה מועיל לך, למה שתצביע?".

בנוסף, בעיני שרביט, בבחירות המקומיות הקרבות יהיה אחוז הצבעה נמוך. "לא רק בגלל המלחמה, כולם בדיכאון. לפעילים אין אנרגיה, וגם למועמדים לא. אולי אם הבחירות המקומיות ייצבעו בצבעים של הפוליטיקה הארצית, נניח בעד או נגד נתניהו, אנשים יילכו להצביע. אבל אין אג'נדה מקומית שיכולה לסחוף, והקמפיינים בפרופיל נמוך". בשל כך חושש פינס-פז כי "הקבוצות הסקטוריאליות ימשיכו להצביע במספרים גבוהים ביחס לאדישות הציבור הכללי, ואנחנו עלולים לחזור למצב של מדיניות מקומית יותר שמרנית ופחות ליברלית".

בחירה לכהונה נוספת

ההתעניינות המעטה בבחירות המקומיות מובילה לשימור כוחם של ראשי הערים הקיימים. שרביט מסביר את הגישה הרווחת: "אם ראש העיר מספיק טוב, ואני לא מכיר את האחרים - למה לשנות? לך תדע מה נקבל. נדרשת היכרות עם שמות המועמדים, וראש העיר בהכרח מוכר. אז צריך שגם הוא יהיה לא טוב, וגם מועמד אחר מספיק מוכר".

בחירות 2018 דווקא סימנו שינוי בנושא. מבין 10 הערים הגדולות, שלושה ראשי ערים הודחו בקלפי (חיפה, ראשל"צ ופתח תקווה), שניים פרשו (ניר ברקת בירושלים, ובבני ברק מתנהלת רוטציה קבועה) ורק חמישה שמרו על כוחם. זאת לעומת בחירות 2013, שבהן אף לא ראש עיר אחד הודח בקלפי.

 

"בבחירות האחרונות, משהו כמו 40% מראשי העיר התחלפו. זה דרמטי", אומר פינס-פז. "בעבר ראשי ערים נבחרו שוב ושוב וכיהנו 20, 30 ואפילו 40 שנה. היום זה קורה הרבה פחות. חלק מהעניין טמון ברשתות החברתיות, שבהקשר המוניציפלי עשו שינוי מאוד מבורך, ואפשרו למועמדים חדשים להגיע לציבור יותר בקלות".

גם בנושא הזה ניכר הבדל בין הרשויות היהודיות לערביות. ברשויות היהודיות, 102 מראשי העיר שניצחו ב-2018 ניצחו גם ב-2013, לעומת 68 בלבד שהתחלפו. התחלופה לא מעידה בהכרח על הדחה בקלפי, אלא יכולה לנבוע מפרישה, מהסתבכות בפלילים או אף מפטירה של ראש העיר. כך שנראה שלפחות ברשויות היהודיות, אפילו בבחירות 2018 שהתאפיינו בתחלופה גדולה במיוחד, הרוב הגדול של ראשי הערים שומר על כוחו. ברשויות הערביות, המצב הפוך: 30 ראשי עיר ערבים בלבד שמרו על כוחם ב-2018 לעומת 2013, ו-58 התחלפו. גם כאן, החילופים לא חייבים להגיע מהקלפי, ולעתים לראשי העיר ב-2018 יש שם משפחה זהה לראשי העיר ב-2013. ובכל זאת, מדובר בשינוי דרמטי, עם מתאם להבדל באחוזי ההצבעה ברשויות הערביות לעומת היהודיות.

 

יום שבתון

בבחירות המקומיות הקרובות יהיה יום שבתון במשק זו הפעם השנייה. יום השבתון, שנקבע בחוק לקראת בחירות 2018, נועד בראש ובראשונה להעלות את אחוז ההצבעה. שר התיירות דאז עוזי לנדאו, ממציעי החוק, אמר בדיון לגביו בכנסת כי "קביעת יום שבתון תייחד יום זה, ותגביר את המודעות הציבורית לבחירות. צריך להקל על האזרחים במידת האפשר, מה שישפיע, כך אני מקווה, ויעלה את אחוז ההצבעה". גם ניצן הורוביץ, שהתמודד לראשות עיריית תל אביב והפסיד לראש העיר המכהן חולדאי, הוסיף: "כשהסתיימו הבחירות ונוכחנו בשיעורי ההצבעה הכל כך נמוכים, במיוחד בערים הגדולות - ירושלים, תל אביב, מקומות נוספים - התחייבתי שאעשה כל מאמץ לדחוף הצעה ליום שבתון בבחירות המוניציפליות, ממש כמו בבחירות לכנסת".

ועל פניו, נראה שיום השבתון מילא את מטרותיו, והזניק את אחוז ההצבעה ברשויות רבות. בתל אביב אחוז ההצבעה עלה מ-35% ל-46%. בחיפה מ-36% ל-49%, ובראשון לציון מ-42% ל-52% ובפתח תקווה מ-47% ל-56%. בירושלים אחוז ההצבעה עלה בקושי, מ-39% ל-40%.

אך זה, כמובן, הגיע עם מחיר כלכלי משמעותי. התאחדות התעשיינים, שהתנגדה לחקיקה, פרסמה לאחרונה מכתב לקראת הבחירות הנוכחיות וטענה כי "לא הוכח כלל כי ישנה נחיצות בהשבתת המשק ליום מלא לצורך בחירות לשלטון המקומי". בהתאחדות הדגישו ש"העלות למשק עבור יום שבתון בשל בחירות לרשויות המקומיות נאמדת ב-3 מיליארד שקל, מהם כ-2 מיליארד במימון המגזר הפרטי. הנטל האמור חל על כלל המעסיקים במשק, לרבות תעשיינים ומעסיקים קטנים ובינוניים, שבשנים האחרונות, ובשל ריבוי סבבי בחירות, נאלצים לממן מכספם את ימי השבתון שנקבעו הן בבחירות לשלטון המקומי והן בבחירות לכנסת ישראל". בעיני התאחדות התעשיינים, אם כבר, השבתון צריך להיות כרוך בהוכחת הצבעה למעסיק.

מנגד פינס-פז אומר ש"בגלל אחוז ההצבעה הגבוה הכללי, שקרה בזכות יום השבתון, הציבור הכללי הצביע במספרים יותר גדולים, והופחת הייצוג הסקטוריאלי העודף. בהרבה מקומות נוצרו מועצות הרבה יותר ליברליות".

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס