גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבק סמכויות ואז מלחמה: מה עומד מאחורי הירידה בהכשרות המקצועיות?

בשנת 2023 חלה ירידה של 44% בהיקף ההכשרות המקצועיות ● בתקופת המלחמה חל שינוי באופי ההכשרות ובהיקפן, לטענת משרד הכלכלה כדי לתת מענה לצורכי המשק ● אז למה המומחים לא מרוצים?

מה עומד מאחורי הירידה בהכשרות המקצועיות? / צילום: Shutterstock, Jirsak
מה עומד מאחורי הירידה בהכשרות המקצועיות? / צילום: Shutterstock, Jirsak

למרות הבטחות גדולות והמלצות ועדות, ההכשרות המקצועיות בישראל הידרדרו ב־2023. על פי נתוני משרד הכלכלה, בשנה החולפת 7,637 אנשים קיבלו אישור להשתתף במסלולי הכשרה מקצועית בשיתוף מעסיקים, לעומת כ־13.7 אלף ב־2022, כלומר ירידה של 44%. הרוב הגדול מתוך המוכשרים ב־2023 משתייכים ל"מסלול חרבות ברזל" עם רף נמוך במיוחד לזמן ההכשרה, השכר (מינימום בלבד) ותקופת ההשמה.

ניתוח | האינפלציה נעצרה? הפער שבין נתוני הלמ"ס לעליות המחירים 
רון חולדאי מול אורנה ברביבאי: הנתונים מגלים - למי יש סיכוי גבוה יותר להיות ראש עיר? 

ב־2020, הגישה את מסקנותיה "ועדת 2030" בראשות פרופ' צבי אקשטיין, מנהל מכון אהרן למדיניות כלכלית. המסקנה העיקרית מהוועדה הייתה הצורך בהכשרות מקצועיות איכותיות: "הממצא המרכזי הוא שלמרות שהתשואה להכשרות קצרות הינה נמוכה ביותר, התשואה להכשרה מקצועית בהיקף משמעותי במונחי שכר ברוטו לפרט אינה נמוכה מהתשואה להשכלה אקדמית, במדינות שבהן קיימת מערכת הכשרה מפותחת".

על כן, קובעת הוועדה, יש לקבוע הכשרות מקצועיות עם תשואה של 4% לפחות על השכר (מחושבת כהפרש בין שכר הבוגרים לפני ואחרי הקורס), תוך מיקוד באוכלוסיות חלשות שפחות משתלבות בשוק העבודה ובשכר נמוך יותר.

 

ב־2022 זרוע העבודה במשרד הכלכלה החלה לפעול בנושא, אך עם הקמת הממשלה הנוכחית היא פוצלה למשרד נפרד, וההכשרות נקלעו למאבק סמכויות.

בהיעדר הסכמות בין שני הצדדים התוכנית הוקפאה במשך תשעה חודשים, עד שבספטמבר האחרון הוכרע שמשרד הכלכלה יקבל אותה. זאת למרות ששאר ההכשרות המקצועיות (שאינן בשיתוף מעסיקים) והסמכות הרגולטורית על הקורסים וההכשרות - נשארו במשרד העבודה. במשרד העבודה אומרים שעדיין לא ברור איפה נמצאת כל סמכות, וכך נוצרת סיטואציה בעייתית שהכסף והסמכות יושבים כל אחד במשרד שונה.

השוואה בין תפוחים לתפוזים

כחודש לאחר שמשרד הכלכלה לקח על עצמו את ההכשרות המקצועיות בשיתוף מעסיקים, פרצה המלחמה. אז גם התגלעה מחלוקת תקציבית בינם לבין משרד האוצר, וכשהם קיבלו את התקציב בחזרה הם הכריזו על "מסלול חרבות ברזל" במקצועות מסוימים ובדרישות מופחתות: משך ההכשרה המינימלי ירד מ־100 שעות ל־30 שעות בלבד, השכר המזכה המינימלי שהמעסיק צריך להציע ירד מ־20% מעל שכר המינימום לשכר מינימום בלבד, וזמן ההשמה המינימלי בעבודה החדשה ירד מחצי שנה - לחודשיים בלבד.

מתוך 7,637 אנשים שאושרה הכשרתם ב־2023 (בניכוי תשעת חודשי מאבקי הכוחות), 5,770 היו במסלול "חרבות ברזל" בעל הדרישות הנמוכות יותר. אולם, במשרד הכלכלה מתגאים בכך שהם הוציאו את כל ה־100 מיליון שקלים שהוקצו לכך עוד לפני סוף השנה.

במשרד מסבירים שהמטרה של המסלול היא להכשיר במהירות עובדים לחוסרים קונקרטיים בשוק העבודה, גם אם הם אינם משפרים את שכר העובד, אז למה המומחים לא מרוצים?

ניר ברקת, שר הכלכלה, במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"30 שעות של הכשרה לא שוות כלום"

פרופסור צבי אקשטיין, שהוביל את הוועדה שקבעה מלכתחילה את הצורך בהכשרה מקצועית בישראל, זועם על הורדת הרף: "ההכשרות האלה של ה־30 שעות לא שוות כלום. זה בדיוק הפוך להמלצות של ועדת 2030 וכל הגופים המקצועיים: רוב ההכשרות צריכות להיות בין 300 ל־600 שעות. יש אינסוף מחקר, התשואה על ההכשרות הקצרות האלה היא אפס. הרף ששמנו להכשרות של עד 400 שעות זה 4%, ומעליהן זה 6%. אנשים שבאים להכשרות צריכים לקבל ידע וללמוד מקצוע רציני".

לשיטתו, הפיצול בין משרד הכלכלה ומשרד העבודה הוא "אידיוטי ורע. משרד הכלכלה ניסה להקים אגף חדש להכשרה מקצועית ונכשל - אין לו כוח־אדם, ואין לו צוות שמגדיר מה עושים". כך שלמעשה, לא ברור כלל מה התועלת בהתערבות הממשלתית בנושא, כאשר המקצוע בו מושמים משלם שכר מינימום בלבד ואפשרויות ההתקדמות ממנו לא בהכרח קיימות.

גם עו"ד טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, העוסקת בקידום הכשרה מקצועית, מדגישה ש"צריך להשקיע בהכשרות איכותיות שנותנות ערך מוסף למשתתף, וצריך למדוד את זה ב־ROI (החזר להשקעה, ע"א). העמותה מובילה את "המקפצה", בה שותפים כ-50 ארגונים חברתיים ועסקיים, במטרה לקדם הכשרות מקצועיות במימון המדינה.

"30 שעות זה מעט ויש שאלה מה זה בדיוק משרת. שנים מנסים לשכנע למדוד את התועלת של הכשרות מקצועיות. מה צריך? לעקוב אחרי נתונים מנהליים של המשתתפים בהכשרות ולראות בכמה עלה השכר, ולהשוות לעלות ההכשרה. ככה מחשבים את התשואה על הקורס. עד היום זה לא נעשה בכלל".

לדבריה, "זו תוצאה של שנה שלמה של עיכובים משמעותים שהממשלה דחתה לתחתית סדר עדיפויות, וכל התחום הזה הלך מאוד אחורה. במקום להשקיע באנשים ולקדם אותם לתעסוקה איכותית, אפילו לא נותנים את החכות האלה. וזה לא שההיקפים היו מדהימים ב־2022".

חלק מההתאוששות הכלכלית מהמלחמה

גם בהשוואה לעולם, ואפילו לפני מסלול "חרבות ברזל", נראה שבישראל מתמקדים בכמות על חשבון איכות: בעוד שההוצאה הממשלתית על מדיניות פעילה בשוק העבודה היא שני שלישים פחות מזו המקובלת בממוצע מדינות ה־OECD, כמות האנשים שעוברים הכשרה היא גדולה יותר - 5.7% לעומת 4% בלבד ב־OECD. זאת בניגוד להמלצות ועדת 2030, שהתמקדה באיכות התעסוקה וקביעת מדדים להשגתה.

ככלל, אומרת טלי ניר, "הכשרות מקצועיות הן כלי חשוב כדי להבטיח לאנשים אופק תעסוקתי, מי שלא הולך לאקדמיה זקוק ללימודים על־תיכוניים מקצועיים כדי להתקדם בעולם העבודה".

בעיניה, במיוחד במצב הספציפי של ישראל, "בעזרת הכשרות מקצועיות, יהיה לנו קל יותר להתאושש כלכלית מהמלחמה. גם בקורונה דיברנו על זה, בואו ניקח את הזמן וניתן לאנשים קורסים במקום שיישבו בבית סתם. כך הם יחזרו עם מיומנויות חדשות וזה ישפר את התפוקה והפריון שלהם בעתיד. יש לזה גם היבט של חוסן, נפשי ורגשי - למה לקום בבוקר".

ממשרד הכלכלה נמסר: "מדובר בנתונים מעוותים ומגמתיים שאינם משקפים את המציאות. רמת ההכשרות, כמות ההכשרות ואיכות ההכשרות שברה שיאים שלא היו באף תקופה קודמת".

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים