גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבשת בחרדת נטישה: גרמניה מקדמת יוזמה למטרייה גרעינית שתגן על אירופה

שנתיים אחרי שפרצה מלחמת רוסיה-אוקראינה, מנהיגי אירופה מציבים את עצמאותם הביטחונית בעדיפות עליונה ● מדיניות החוץ הכוחנית של פוטין שלטה בסדר היום של ועידת מינכן לביטחון, לצד ביקורת חריפה על הזנחת תקציבי הביטחון במערב במשך עשורים

בוריס פיסטוריוס, שר ההגנה של גרמניה, בפתח הוועידה / צילום: Reuters, Felix Hörhager
בוריס פיסטוריוס, שר ההגנה של גרמניה, בפתח הוועידה / צילום: Reuters, Felix Hörhager

ב-2007 השתמש נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בבמה המכובדת של ועידת מינכן לביטחון כדי לקרוא תגר על הסדר העולמי החדש בהובלת ארה"ב. במה שנודע כ"נאום מינכן", הזהיר פוטין מפני התרחבות מזרחה של נאט"ו, והאשים בחריפות את וושינגטון בשימוש לרעה בכוחה. כבר אז, היו שראו בנאום את התחלתה של "מלחמה קרה" חדשה. השנה, אף גורם רוסי לא הוזמן לוועידה במינכן, אחרי שפוטין יצק תוכן באיומיו ופלש לאוקראינה, כשהוא יוזם את המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. "אנחנו לא רואים בצד הרוסי כל נכונות לדיאלוג", נימקו מארגני הוועידה את החרם.

כותרות העיתונים בעולם | למה בהודו מסרבים לטפל בנשק ישראלי 
פרשנות | פוטין מחדש את ימי סטאלין: לא מספיק לאסור יריבים, צריך גם לחסל אותם
שאלות ותשובות | רוסיה מציבה נשק חדש ומאיימת על חצי טריליון דולר 

אבל הנשיא הרוסי בכל זאת שלט בסדר היום של הוועידה. במיוחד אחרי ההודעה שפורסמה בבוקר יום הפתיחה (שישי) על כך שמתנגד המשטר אלכסיי נבלני מת בכלא שבו נכלא בשלוש השנים האחרונות. החשש ממדיניות החוץ והביטחון הרוסית תחת הובלת פוטין, שמבטאת את אותה הכוחניות שבה הוא מדכא, כולא והורג כל איום לשלטונו, היה שיחת היום בדיונים האסטרטגיים על עתיד תפיסת הביטחון האירופית, והצורך להיגמל מהתלות בכוח האמריקאי להגנה על היבשת.

נראה ששנתיים אחרי, האסימון סוף סוף נפל למנהיגי אירופה, שהמלחמה באוקראינה אכן עשויה לסמל עידן חדש ליבשת. לא עוד תקוות לניצחון אוקראיני באביב או למפלה אסטרטגית לרוסיה במלחמה. לא עוד היסמכות על אמריקה בראשות ג'ו ביידן, פוליטיקאי שצמח יחד עם היחסים הטרנס-אטלנטיים. העובדה כי הכוחות האוקראינים הפסידו בקרבות בחזית בשבועות האחרונים, לצד העובדה שהקונגרס האמריקאי הנוכחי מונע העברת כ-60 מיליארד דולר לאוקראינה כסיוע חירום ביטחוני מסיבות פוליטיות, ובצל החשש מבחירתו של דונלד טראמפ הבדלני לנשיאות ארה"ב, הפכו את העצמאות הביטחונית האירופית לכורך המציאות.

"דבר אחד ברור לחלוטין" אמר קנצלר גרמניה אולף שולץ במהלך הוועידה, "עלינו האירופאים לעשות הרבה יותר לטובת הביטחון שלנו, כעת ובעתיד". הוא התחייב להמשיך ולממן את התרחבות הצבא הגרמני, בעוד קרן הבזק של ה-100 מיליארד דולר שהקצה לכך בעבר עומדת להסתיים. הוא גם הצהיר כי "ללא ביטחון, כל היתר הוא כלום", דברים יוצאי-דופן מפי ראש ממשלה סוציאל-דמוקרט. "לא משנה מה קורה בארה"ב, אנחנו צריכים להיות מסוגלים להגן על אירופה. אוקראינה היא חלק מאירופה", הוסיפה ראש ממשלת דנמרק מדה פרדריקסן.

30 שנה של תת-תקצוב

פוטין, העריך בוועידה מזכ"ל נאט"ו יינס סטולטנברג, עשוי "לבחון את התחייבויות הביטחוניות של נאט"ו לגבי אירופה" על ידי תקיפת אחת המדינות הבלטיות בתוך שלוש עד חמש שנים. בהתאם לחלון זמן זה, סוגיית תקציבי הביטחון של המדינות האירופיות עמדה במרכז השיחה.

עד כה המדינות החברות בנאט"ו נאבקו לעמוד ברף ההוצאה המינימלי של הברית הצבאית (2%), אך בוועידה הן כבר דיברו בטונים אחרים לגמרי. המדינות הבלטיות התגאו בהקפצת שיעור ההוצאה ל-3.5% מהתמ"ג, בדומה לארה"ב (בישראל היא עומדת על 4.5% בשנה שעברה, וצפויה לעלות, א"א). "אולי נגיע ל-3% ואולי אפילו 3.5%", הפתיע שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס את הנוכחים, בהבטחה להכפלה ויותר של התקציב הגרמני, "אנחנו חייבים להשיג יותר מבחינה ביטחונית".

 

מכון המחקר הכלכלי של קיל (IfW) הציג במהלך הדיונים גרף מרתק, המשרטט את ההוצאה הביטחונית של מדינות ה-G7 (ארה"ב, קנדה, יפן, גרמניה, איטליה, צרפת ובריטניה) לאורך 150 השנים האחרונות. הגרף מראה כי ההוצאה הביטחונית בכל המדינות בשפל של כל הזמנים, וכי הוצאות הרווחה (בריאות, פנסיה, חינוך) טיפסו בהדרגה. תחת הכותרת "חמאה מול רובים" הסבירו כלכלני המכון כי אירופה "נהנתה מגזירת הקופון של עידן השלום שאחרי המלחמה הקרה", ורמת החיים של תושביה עלתה על חשבון הפחתת ההוצאות הביטחוניות. "הזנחנו את החובה שלנו להוציא על הביטחון הלאומי שלנו", אמר במהלך הדיונים פרופ' ניל פרגוסון, מומחה להיסטוריה כלכלית וסופר מצליח. "מה שקורה עכשיו הוא תוצאה של 30 שנות הזנחה ותת־תקצוב", אמר פרנסואה הייזבורג, אנליסט בתחום הביטחון במכון המחקר IISS.

אירופה חוששת בעיקר כי בחירה של טראמפ לנשיאות תטרוף את הקלפים ותעודד את פוטין "לעשות את מה שהוא רוצה", כפי שהמועמד הרפובליקני הצפוי אמר כי יאפשר לנשיא הרוסי, אם מדינות אירופה לא ישלמו "את החלק ההוגן" בהוצאות הביטחון של נאט"ו. "זו תהיה תגובת שרשרת - טראמפ יסיר את התמיכה הביטחונית והכלכלית באוקראינה, מה שעשוי לגרום למצב של מלחמה קבועה באירופה", אמר נורברט רטגן ממפלגת ה-CDU הגרמנית. סגנית נשיא ארה"ב, קמילה האריס, התייצבה במינכן כדי להביע בבירור את מחויבות ארה"ב לנאט"ו, אבל ייתכן שבזמן הזה בעוד כשנה, נשיא אחר יישב בבית הלבן.

חשש שארה"ב תזנח

חרדת הנטישה הגרמנית כה עזה בימים אלו, עד כי אחד הנושאים שנדונו במינכן היה אם אירופה צריכה לגבש "מטריית הגנה גרעינית" עצמאית מארה"ב. מי שהעלתה את הנושא היא דווקא מועמדת הסוציאל-דמוקרטים בבחירות לפרלמנט האירופי ביוני, קתרינה ברלי, שאמרה בראיון בשבוע שעבר כי גרמניה צריכה לגבש מטריית הגנה שכזו למקרה שארה"ב תזנח אותה. "זה יכול להיות שלב בדרך לצבא אירופי משותף", אמרה, ויצרה דיון סוער בגרמניה על הסוגיה. רק מועמדת אחת בתוך מדינות האיחוד - צרפת - מחזיקה בארסנל גרעיני וחברה באיחוד האירופי. שולץ ופיסטוריוס אמרו שמוקדם לדון בנושא, אך השיחה על האפשרות שהמדינה תיוותר ללא הגנה משמעותית ממחישה את רמת החרדה הגרמנית הנוכחית.

מארגני הוועידה ציינו בסיומה כי יותר מ־900 משתתפים לקחו חלק בדיונים, מהם 50 ראשי מדינות וכ־100 שרים בכירים, וכי מבצע האבטחה המורכב הכרוך באירוחם התנהל ללא תקריות מיוחדות. אם נועדה להציע פתרונות, הסכימו רבים מהנוכחים, הרי שהוועידה לא רשמה הישגים מיוחדים. במקום זאת, היא הצליחה בעיקר לשקף את רמת החרדה באירופה מפני ההתפתחויות השנה בחזית האוקראינית ובבחירות בארה"ב. "אנחנו לא נאיביים", אמרה שרת החוץ הגרמנית אנאלנה ברבוק, "ברור שיש שחקנים בריונים, שלא רוצים לשאת ולתת על החלק שלהם בעוגה, אלא לשדוד את כל המאפייה". ההכרה בכך מהווה התפכחות מאוחרת, שאלת ההתמודדות איתם תיבחן בשנים הקרובות.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס