גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שבטוח: הכסף ימשיך לזרום לאפיקי ההשקעה הללו

רוברט כרמלי, מנהל השקעות ראשי בארבע עונות, טוען שלאחר העליות בוול סטריט "יש בתי השקעות המסיטים כספים לאירופה ואסיה, אך השוק האמריקאי ימשיך להיות הכי מעניין קדימה" ● וגם, באילו מניות הוא ממליץ להשקיע ואיפה זה "לנסות לתפוס סכין נופלת"

רוברט כרמלי, מנהל השקעות ראשי בארבע עונות / צילומים: MN תקשורת, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
רוברט כרמלי, מנהל השקעות ראשי בארבע עונות / צילומים: MN תקשורת, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רוברט כרמלי ידע מגיל צעיר שהוא רוצה לעבוד בשוק ההון. הוא מגדיר את הדחף הפנימי הזה כ"חיידק לעקוב אחרי מחירי מניות שתקף אותי בילדות". זה הוביל אותו להוציא רישיון ניהול תיקים בסוף שנות ה-90 בניו יורק, תקופה שבה צפה מקרוב בהתנפחות מניות הטכנולוגיה בעת "בועת הדוט.קום" שהתפוצצה בתחילת שנות ה-2000.

בתי ההשקעות שולטים: מי הביא לחוסכים את התשואה הכי טובה ובאיזה אפיקים? 
קרן סל עם תשואה של 94.9%? ניחשתם נכון, יש כאן עוקץ 

היום הוא בן 52, גר בנס ציונה, מנהל השקעות ראשי בחטיבת ניהול העושר ב"ארבע עונות" מקבוצת אי.בי.אי, ורואה בעולם ההשקעות שליחות: "מה שמופלא בעשייה שלנו הוא שכל יום אתה צריך לבדוק מחדש את הנחות היסוד שלך וכמה הן נכונות ורלוונטיות. מדובר בעבודה בתוך מציאות משתנה, ומאחר שאני מתעסק בניהול כסף עבור הלקוחות והאנשים שאני מלווה, אני עושה זאת בחרדת קודש".

את דרכו החל כסוחר מניות טכנולוגיה בדויטשה בנק בניו יורק, אחר כך חזר לארץ ("כשנולדה הבת") וניהל את דסק חו"ל של פעילים (מקבוצת בנק הפועלים) ודסק חו"ל בחברת הקרנות של מגדל שוקי הון.

 

כרמלי עדיין מאמין מאוד במניות הטכנולוגיה, גם לאחר העליות החדות בשווקים מאז תחילת שנת 2023, כאשר מדד נאסד"ק 100 טיפס ב-62% בהובלת "7 המופלאות" - מניות מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, גוגל, אמזון, מטא וטסלה.

סקטור הטכנולוגיה נחשב כעת "יקר", עם מכפיל רווח עתידי של יותר מ-30 במדד נאסד"ק (המשקף צפי כי ייקח כ-30 שנה עד שהרווח "יכסה" את מחיר המניה), כשמדד S&P 500 נסחר במכפיל עתידי של כ-23. אולם לדברי כרמלי משקיע לטווח ארוך חייב להיות במניות הטכנולוגיה.

"תחומים כמו סייבר, תוכנה ושבבים הם נכס צאן ברזל, וחייבים לבוא לידי ביטוי בתיק", הוא קובע, ומעריך כי "סקטור הטכנולוגיה ימשיך להיות רלוונטי בעשור הקרוב".

"הנאסד"ק גבוה משמעותית מה-S&P אבל זה לא אומר שהוא בועתי. כולם צועקים שהשוק יקר, יש בתי השקעות שהחליטו להסיט כספים לאירופה, אסיה ושווקים מתעוררים בגלל פערי התמחור. אבל אני חושב שעדיין השוק האמריקאי צריך להישאר במשקל עודף וימשיך להיות הכי מעניין קדימה. מאז 2012 ה-S&P עלה ב-300%, אירופה ב-90% ואסיה מדשדשת, כשסין בכלל בתשואה שלילית".

כרמלי מסביר זאת בכך ש"המגמה ארוכת הטווח היא של מחסור בעובדים ועליית שכר, ולכן זה עולם יותר אינפלציוני. יהיו השקעות אדירות והכסף ימשיך לזרום לתוכנה וסייבר. חברות וארגונים משקיעים ב-AI (בינה מלאכותית) כדי להתגבר על המחסור בעובדים ולכן נראה בתחום המון השקעות. המגמה הזו צפויה להימשך ביתר שאת".

אתה לא חושש שהשוק האמריקאי "מתוח" מדי כלפי מעלה?
"יכולה להיות התאמת מחירים, אבל למרות התיקונים והתנודתיות הוא ימשיך להיות מאוד דומיננטי, והמשקיע חייב להיות בו כדי לייצר מספיק צמיחה. גם אם זה אומר לקנות מניות במחירים יותר גבוהים מבעבר.

"אפשר כמובן לעשות קצת איזונים. כרגע אנחנו יותר אוהבים את סקטור הבריאות, בדגש על ציוד הרפואי, את סקטור הפיננסים ותקשורת".

"נכסים לא סחירים - נדבך לטווח ארוך"

כשמבקשים מכרמלי להרכיב תיק השקעות הוא אומר שהמשקיע צריך להחזיק 45% מהתיק במניות, מתוכם קצת יותר מחצי בחו"ל (בעיקר ארה"ב) והשאר בישראל. "בסוף, משקיע ישראלי חי בישראל וההוצאות שלו בשקלים, לכן חשוב להיות מאוזנים, עם כל הרצון לקחת את הכסף לארה"ב".

באשר לרכיב האג"ח בתיק, הוא מציע להקצות 12.5% באג"ח ממשלת ישראל ו-12.5% באיגרות קונצרניות של חברות מקומיות, כשהחלוקה היא 60% אג"ח שקליות והיתרה בצמודות למדד. עוד 15% מהתיק הוא ממליץ להשקיע באג"ח קונצרניות בחו"ל.

את 15% הנוספים בתיק הוא ממליץ להשקיע ב"נכסים לא סחירים שימשיכו להוות נדבך משמעותי בהשקעות ארוכות טווח, כיוון שתוחלת התשואות שם גבוהה והתנודתיות נמוכה". הוא מציין גם כי "אם נמצא עצמנו במתווה של ריבית יורדת, יהיה מקום להגדיל אותו".

 

לשאלה כיצד משקיע פרטי יכול להיחשף להשקעות לא סחירות, הוא מציין שניתן להשקיע דרך קופות הגמל: "חברות הביטוח יודעות לעשות את זה. החלוקה צריכה להיות 6% בקרנות חוב פרטיות, 6% בקרנות פרייבט אקוויטי ו-3% בנדל"ן".

איך אתה רואה את השוק העולמי כיום?
"לפני שנה כולם חששו ממיתון, כעת הקונצנזוס הוא שהולכים לנחיתה רכה בכלכלה. במאקרו רואים נתוני תעסוקה מאוד עוצמתיים בארה"ב בפרט, אך גם בשאר העולם. אפשר לראות גם נקודות חוזקה בהודו, יפן ושווקים במזרח אסיה. באירופה מגמות המאקרו מעורבות יותר.

"בארה"ב רואים גם בעונת הדוחות הנוכחית גידול יפה בהכנסות וברווחיות. הפירמות מצליחות להתמודד עם האינפלציה, לגלגל אותה לצרכן ולשמור על שולי רווח תפעולי עולים. צריך גם לזכור שיש הרבה טריליוני דולרים בצינור, בפיקדונות וקרנות כספיות. נראה את הקרחון העצום הזה מפשיר ונכנס למניות ולאג"ח, ככל שתחלחל ההכרה שאין מיתון עולמי. במקביל, אנחנו בשנת בחירות בארה"ב והיסטורית זו נקודת כניסה טובה.

"גם הרכיב הסולידי חזר להיות מעניין, והזרם של הכסף שעובר מפיקדונות לקרנות כספיות יתגבר ככל שהריבית תלך ותרד".

"רמת הסיכון גבוהה, אך השוק המקומי זול"

גם לגבי השקעות בישראל כרמלי אופטימי, למרות ש"התמונה כאן שונה לחלוטין". מאחר שבנק ישראל כבר החל להוריד את הריבית, "אנו נמצאים במגמה מאוד חיובית בשוק הקונצרני שמתחילה לחלחל לשוק המניות. רמת הסיכון פה אמנם גבוהה ופרמיית הסיכון תמשיך להכביד על השוק הישראלי, ונמשיך לקנות פה במכפילי רווח זולים יותר בגלל המלחמה וכובד הגירעון שימשיך להיות רלוונטי. גם המיסוי הולך לעלות, ועדיין אנחנו בתהליך של הורדת ריבית והשוק המקומי זול".

מבחינת הסקטורים המומלצים להשקעה, כרמלי מציין בארץ את הבנקים, תחום התקשורת וחברות הקמעונאות. בחו"ל כאמור הוא ממליץ על תחום הטכנולוגיה, הבריאות והבנקים. מנגד, הוא חושש שלרכוש כעת מניות בתחום הנדל"ן בחו"ל זה "לנסות לתפוס סכין נופלת", וכך גם בתחום התשתיות.

 

הסיבה לכך היא שמדובר בתחומים שמאוד מגיבים לריבית ו"אם הריבית לא תרד מהר כפי שהשוק מצפה הם יציגו ביצועי חסר. זה נכון גם לגבי תחום הצריכה הבסיסית שתמשיך לסבול מסביבה אינפלציונית הרבה יותר דביקה".

בארץ הוא מעריך ש"יש כמה חברות שמתחילות להיות מעניינות בנדל"ן המניב, ואולי בצורה פרטנית גם בתחום הייזום. אם נראה את בנק ישראל ממשיך להוריד את הריבית, זה יכול לייצר הזדמנויות".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה