גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שבטוח: הכסף ימשיך לזרום לאפיקי ההשקעה הללו

רוברט כרמלי, מנהל השקעות ראשי בארבע עונות, טוען שלאחר העליות בוול סטריט "יש בתי השקעות המסיטים כספים לאירופה ואסיה, אך השוק האמריקאי ימשיך להיות הכי מעניין קדימה" ● וגם, באילו מניות הוא ממליץ להשקיע ואיפה זה "לנסות לתפוס סכין נופלת"

רוברט כרמלי, מנהל השקעות ראשי בארבע עונות / צילומים: MN תקשורת, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
רוברט כרמלי, מנהל השקעות ראשי בארבע עונות / צילומים: MN תקשורת, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רוברט כרמלי ידע מגיל צעיר שהוא רוצה לעבוד בשוק ההון. הוא מגדיר את הדחף הפנימי הזה כ"חיידק לעקוב אחרי מחירי מניות שתקף אותי בילדות". זה הוביל אותו להוציא רישיון ניהול תיקים בסוף שנות ה-90 בניו יורק, תקופה שבה צפה מקרוב בהתנפחות מניות הטכנולוגיה בעת "בועת הדוט.קום" שהתפוצצה בתחילת שנות ה-2000.

בתי ההשקעות שולטים: מי הביא לחוסכים את התשואה הכי טובה ובאיזה אפיקים?
קרן סל עם תשואה של 94.9%? ניחשתם נכון, יש כאן עוקץ

היום הוא בן 52, גר בנס ציונה, מנהל השקעות ראשי בחטיבת ניהול העושר ב"ארבע עונות" מקבוצת אי.בי.אי, ורואה בעולם ההשקעות שליחות: "מה שמופלא בעשייה שלנו הוא שכל יום אתה צריך לבדוק מחדש את הנחות היסוד שלך וכמה הן נכונות ורלוונטיות. מדובר בעבודה בתוך מציאות משתנה, ומאחר שאני מתעסק בניהול כסף עבור הלקוחות והאנשים שאני מלווה, אני עושה זאת בחרדת קודש".

את דרכו החל כסוחר מניות טכנולוגיה בדויטשה בנק בניו יורק, אחר כך חזר לארץ ("כשנולדה הבת") וניהל את דסק חו"ל של פעילים (מקבוצת בנק הפועלים) ודסק חו"ל בחברת הקרנות של מגדל שוקי הון.

כרמלי עדיין מאמין מאוד במניות הטכנולוגיה, גם לאחר העליות החדות בשווקים מאז תחילת שנת 2023, כאשר מדד נאסד"ק 100 טיפס ב-62% בהובלת "7 המופלאות" - מניות מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, גוגל, אמזון, מטא וטסלה.

סקטור הטכנולוגיה נחשב כעת "יקר", עם מכפיל רווח עתידי של יותר מ-30 במדד נאסד"ק (המשקף צפי כי ייקח כ-30 שנה עד שהרווח "יכסה" את מחיר המניה), כשמדד S&P 500 נסחר במכפיל עתידי של כ-23. אולם לדברי כרמלי משקיע לטווח ארוך חייב להיות במניות הטכנולוגיה.

"תחומים כמו סייבר, תוכנה ושבבים הם נכס צאן ברזל, וחייבים לבוא לידי ביטוי בתיק", הוא קובע, ומעריך כי "סקטור הטכנולוגיה ימשיך להיות רלוונטי בעשור הקרוב".

"הנאסד"ק גבוה משמעותית מה-S&P אבל זה לא אומר שהוא בועתי. כולם צועקים שהשוק יקר, יש בתי השקעות שהחליטו להסיט כספים לאירופה, אסיה ושווקים מתעוררים בגלל פערי התמחור. אבל אני חושב שעדיין השוק האמריקאי צריך להישאר במשקל עודף וימשיך להיות הכי מעניין קדימה. מאז 2012 ה-S&P עלה ב-300%, אירופה ב-90% ואסיה מדשדשת, כשסין בכלל בתשואה שלילית".

כרמלי מסביר זאת בכך ש"המגמה ארוכת הטווח היא של מחסור בעובדים ועליית שכר, ולכן זה עולם יותר אינפלציוני. יהיו השקעות אדירות והכסף ימשיך לזרום לתוכנה וסייבר. חברות וארגונים משקיעים ב-AI (בינה מלאכותית) כדי להתגבר על המחסור בעובדים ולכן נראה בתחום המון השקעות. המגמה הזו צפויה להימשך ביתר שאת".

אתה לא חושש שהשוק האמריקאי "מתוח" מדי כלפי מעלה?
"יכולה להיות התאמת מחירים, אבל למרות התיקונים והתנודתיות הוא ימשיך להיות מאוד דומיננטי, והמשקיע חייב להיות בו כדי לייצר מספיק צמיחה. גם אם זה אומר לקנות מניות במחירים יותר גבוהים מבעבר.

"אפשר כמובן לעשות קצת איזונים. כרגע אנחנו יותר אוהבים את סקטור הבריאות, בדגש על ציוד הרפואי, את סקטור הפיננסים ותקשורת".

"נכסים לא סחירים - נדבך לטווח ארוך"

כשמבקשים מכרמלי להרכיב תיק השקעות הוא אומר שהמשקיע צריך להחזיק 45% מהתיק במניות, מתוכם קצת יותר מחצי בחו"ל (בעיקר ארה"ב) והשאר בישראל. "בסוף, משקיע ישראלי חי בישראל וההוצאות שלו בשקלים, לכן חשוב להיות מאוזנים, עם כל הרצון לקחת את הכסף לארה"ב".

באשר לרכיב האג"ח בתיק, הוא מציע להקצות 12.5% באג"ח ממשלת ישראל ו-12.5% באיגרות קונצרניות של חברות מקומיות, כשהחלוקה היא 60% אג"ח שקליות והיתרה בצמודות למדד. עוד 15% מהתיק הוא ממליץ להשקיע באג"ח קונצרניות בחו"ל.

את 15% הנוספים בתיק הוא ממליץ להשקיע ב"נכסים לא סחירים שימשיכו להוות נדבך משמעותי בהשקעות ארוכות טווח, כיוון שתוחלת התשואות שם גבוהה והתנודתיות נמוכה". הוא מציין גם כי "אם נמצא עצמנו במתווה של ריבית יורדת, יהיה מקום להגדיל אותו".

לשאלה כיצד משקיע פרטי יכול להיחשף להשקעות לא סחירות, הוא מציין שניתן להשקיע דרך קופות הגמל: "חברות הביטוח יודעות לעשות את זה. החלוקה צריכה להיות 6% בקרנות חוב פרטיות, 6% בקרנות פרייבט אקוויטי ו-3% בנדל"ן".

איך אתה רואה את השוק העולמי כיום?
"לפני שנה כולם חששו ממיתון, כעת הקונצנזוס הוא שהולכים לנחיתה רכה בכלכלה. במאקרו רואים נתוני תעסוקה מאוד עוצמתיים בארה"ב בפרט, אך גם בשאר העולם. אפשר לראות גם נקודות חוזקה בהודו, יפן ושווקים במזרח אסיה. באירופה מגמות המאקרו מעורבות יותר.

"בארה"ב רואים גם בעונת הדוחות הנוכחית גידול יפה בהכנסות וברווחיות. הפירמות מצליחות להתמודד עם האינפלציה, לגלגל אותה לצרכן ולשמור על שולי רווח תפעולי עולים. צריך גם לזכור שיש הרבה טריליוני דולרים בצינור, בפיקדונות וקרנות כספיות. נראה את הקרחון העצום הזה מפשיר ונכנס למניות ולאג"ח, ככל שתחלחל ההכרה שאין מיתון עולמי. במקביל, אנחנו בשנת בחירות בארה"ב והיסטורית זו נקודת כניסה טובה.

"גם הרכיב הסולידי חזר להיות מעניין, והזרם של הכסף שעובר מפיקדונות לקרנות כספיות יתגבר ככל שהריבית תלך ותרד".

"רמת הסיכון גבוהה, אך השוק המקומי זול"

גם לגבי השקעות בישראל כרמלי אופטימי, למרות ש"התמונה כאן שונה לחלוטין". מאחר שבנק ישראל כבר החל להוריד את הריבית, "אנו נמצאים במגמה מאוד חיובית בשוק הקונצרני שמתחילה לחלחל לשוק המניות. רמת הסיכון פה אמנם גבוהה ופרמיית הסיכון תמשיך להכביד על השוק הישראלי, ונמשיך לקנות פה במכפילי רווח זולים יותר בגלל המלחמה וכובד הגירעון שימשיך להיות רלוונטי. גם המיסוי הולך לעלות, ועדיין אנחנו בתהליך של הורדת ריבית והשוק המקומי זול".

מבחינת הסקטורים המומלצים להשקעה, כרמלי מציין בארץ את הבנקים, תחום התקשורת וחברות הקמעונאות. בחו"ל כאמור הוא ממליץ על תחום הטכנולוגיה, הבריאות והבנקים. מנגד, הוא חושש שלרכוש כעת מניות בתחום הנדל"ן בחו"ל זה "לנסות לתפוס סכין נופלת", וכך גם בתחום התשתיות.

הסיבה לכך היא שמדובר בתחומים שמאוד מגיבים לריבית ו"אם הריבית לא תרד מהר כפי שהשוק מצפה הם יציגו ביצועי חסר. זה נכון גם לגבי תחום הצריכה הבסיסית שתמשיך לסבול מסביבה אינפלציונית הרבה יותר דביקה".

בארץ הוא מעריך ש"יש כמה חברות שמתחילות להיות מעניינות בנדל"ן המניב, ואולי בצורה פרטנית גם בתחום הייזום. אם נראה את בנק ישראל ממשיך להוריד את הריבית, זה יכול לייצר הזדמנויות".

עוד כתבות

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; המניה הקטנה בבורסה שמזנקת בכמעט 30%

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.2%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

סנאטור המקורב לטראמפ: "ההחלטה בנוגע לאיראן כבר התקבלה" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● עדכונים שוטפים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?