גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד המניות של הבורסה בת"א שהשאיר אבק לנאסד"ק ול-S&P 500

מדד ת"א נפט וגז רשם עלייה של מעל 50% בשנה האחרונה, וזינק ביותר מ־160% בשלוש שנים - הרבה יותר ממדדי הדגל הנוסקים של וול סטריט ● מה היו הסיבות לזינוק, כיצד יכולים המשקיעים להיחשף למדד, והאם עוד נותר לו לאן לעלות

צילום: אלבטרוס, shutterstock אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילום: אלבטרוס, shutterstock אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ביום ראשון השבוע נרשמה חגיגה בסקטור מניות הנפט והגז בבורסה בת"א, כשחלק מהשותפויות הרשומות למסחר (ישראמקו יהש , נפטא , תומר אנרגיה , תמר פטרוליום ) זינקו בשיעור של עד 9% - בעקבות חדשות חיוביות הנוגעות להרחבת ההפקה ויצוא הגז ממאגר תמר, שבו הן מחזיקות.

בבנק אוף אמריקה מעריכים: אלה המניות שיקפצו השנה בעשרות אחוזים 
קרן סל עם תשואה של 94.9%? ניחשתם נכון, יש כאן עוקץ 

היה זה לאחר שביום שישי שעבר סגרו בעלות הזכויות במאגר והשותף המפעיל שלו, חברת האנרגיה האמריקאית שברון , הסכם להגדלת יצוא הגז למצרים בהיקף של 43 מיליארד מטר מעוקב (BCM) ב-11 שנה - תוספת להסכם הקיים בין הצדדים.

בעקבות הזינוק במניות וביחידות ההשתתפות בבורסה עלה מדד ת"א נפט וגז ביום ראשון במעל ל-4%, בעת ששאר מדדי הבורסה טיפסו בשיעור מתון בהרבה. הצצה לגרף המדד תגלה כי הזינוק האחרון מהווה המשך לתקופת עליות ממושכת, שבה היכה ת"א נפט וגז את המדדים המובילים בבורסה המקומית, וגם את אלו של וול סטריט.

 

כך בסיכום השנה האחרונה עלה מדד ת"א נפט וגז ב-51% לעומת עלייה של 4% בת"א 35, 25% במדד S&P 500 ו-37% במדד הנאסד"ק. בשלוש השנים האחרונות זינק המדד האנרגטי ב-164% לעומת 18% בת"א 35, 28% ב-S&P 500 ו-14% בנאסד"ק. מיותר לציין כי מדובר במדד הענפי המצטיין של הבורסה בת"א בתקופות הללו.

אם מרחיבים את הבדיקה עד לשפל של פרוץ מגפת הקורונה (17 במרץ 2020), הרי שמאז המריא ת"א נפט וגז ב-420%, בזמן שמדד ת"א 35 עלה רק ב-51%, ואילו S&P 500 והנאסד"ק עלו בכ-110% וכ-130% בהתאמה מאותה עת.

מי כלולות במדד?

מדד ת"א נפט וגז מונה כיום 12 חברות ושותפויות נפט וגז שרובן מחזיקות נתחים במאגרי הגז הגדולים של ישראל, תמר ולוויתן, הממוקמים (בהתאמה) 90 ו-120 קילומטר מערבית לקו החוף. בין השותפויות הבולטות שנכללות במדד ניתן למצוא את ישראמקו, רציו, ניו-מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים) ואת קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה. זו מחזיקה ב-54% מניו-מד וכן פועלת בהפקת נפט בים הצפוני, באמצעות חברת איתקה שהונפקה בבורסה של לונדון. חברות נוספות שבולטות במדד הן נאוויטס פטרוליום, בראשות גדעון תדמור, העוסקת בחיפושי גז ונפט בעיקר במפרץ מקסיקו בארה"ב, וכן החברה הזרה אנרג'יאן, שפועלת גם בישראל דרך החזקותיה במאגרי הגז תנין וכריש.

מה הוביל לעלייה הדרמטית של המדד מהשפל של הקורונה? לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי, מציין כי "למדד ת"א נפט וגז יש קורלציה מסוימת למחירי הנפט בעולם. ומחיר חבית נפט התקרב בימים של פרוץ המגפה ל-0 דולר (לעומת כ-80 דולר לחבית כיום, ח"ש), כך שמדובר בעלייה כמעט אינסופית ביחס לאותה נקודה".

עוד לדברי לובלין, בעת הקורונה אחת החברות הבולטות במדד - קבוצת דלק, נקלעה לקשיים בשל רמת מינוף גבוהה שגרמה לה לצאת למסע מימוש נכסים מהיר ולחוץ שנועד להשיג נזילות. זה גרם לתמחור נמוך מאוד של מניות החברה באותה עת, כשבהמשך הגיעה התאוששות.

"אם מביטים במדד, בשנתיים האחרונות היו הרבה התפתחויות חיוביות מבחינתו", אומר גלעד בן-צבי, אנליסט אנרגיה בלידר שוקי הון. "ב-2022 רוסיה פלשה לאוקראינה והמלחמה שם הובילה למשבר אנרגיה חריף באירופה. זה גרר אחריו את נסיקת מחירי הדלקים. לפי אופי ההסכמים במאגרי הגז של ישראל, יש הצמדה למחירי האנרגיה באירופה. ולכן זה גרר עליות בתעריף הנגזר של יצוא הגז".

בוסט נוסף למדד הגיע בסוף חודש מרץ אשתקד, עם הצעה שהגישו ענקית האנרגיה בריטיש פטרוליום (BP) וחברת הנפט הלאומית של אבו-דאבי (ADNOC) לרכוש מחצית ממניות ניו-מד לפי שווי של 14 מיליארד שקל לשותפות - מחיר שהיה גבוה ב-65% ממחיר המניה של ניו-מד ערב פרסום ההצעה. בן-צבי מזכיר כי "ב-2023 התחילו ירידות במדד בגלל שמחירי האנרגיה באירופה התמתנו, אבל במרץ, כשהגיעה ההצעה לרכישת ניו-מד, זה נתן בנצ'מרק לתמחור המאגרים של ישראל והפיח רוח גבית חזקה בסקטור".

לובלין מאי.בי.אי מציין גם את שינוי הפרדיגמה שבה בוחנים המשקיעים את הענף: "סקטור האנרגיה נתפס כספקולטיבי, אבל הוא כבר מזמן לא כזה. למעשה, זה אחד הסקטורים הכי בטוחים שיש בארץ", הוא אומר. "בניגוד לעולם שבו מוכרים את האנרגיה (גז ונפט) לפי מחירי ספוט (מחיר לפי נקודת הזמן בהווה, ח"ש), בארץ אלה חוזי אספקת גז ארוכי טווח. כך, כשהרוחות סוערות מסביב, עבור המשקיעים פנייה למדד הזה היא סוג של הליכה לחוף מבטחים (Flight to Safety).

"כיום ניירות הערך של מרבית השותפויות הנכללות במדד, בין שאלה ניו מד אנרג'י, רציו, תמר פטרוליום וכדומה, נתפסים מבחינת הביטחון כמו איגרות חוב יותר מאשר כמניות. בשוק מסתכלים על ההגדלה האחרונה של ההפקה ממאגר תמר, יותר כמו על הרחבה של סדרת אג"ח. התזרים ימשיך לזרום כל שנה, החברות לא ישנו את הייעוד שלהן, ואלה מאגרים ארוכי טווח - תמר עד שנת 2050 ולוויתן אפילו יותר. הם נתפסים כנכסים בטוחים".

ועדיין אנחנו בתקופת מלחמה והחשש ממערכה מול חיזבאללה הוא מוחשי (מאגר תמר אף הושבת מפעילות בתחילת המלחמה לתקופה של יותר מחודש). לדברי לובלין, המשקיעים למדו לתמחר את הסיכונים. "גם מאגר תמר וגם לוויתן מפיקים כמויות דומות כמו לפני שנתיים. מה שהשתנה זה תמחור הסיכון על ידי השוק. נכון שיש סיכון כשעפים טילים מעל הראש, אבל בסוף (כשהשוק לומד לתמחר אותם) הסקטור נתפס כמאוד דפנסיבי".

איך ניתן להיחשף למדד?

מעבר להשקעה באחת או יותר ממניות או יחידות ההשתתפות של החברות הבולטות בענף, ניתן להיחשף אליהן באופן רחב באמצעות קרנות סל המחקות את מדד ת"א נפט וגז. קרנות של החברות תכלית וקסם הניבו למשקיעים תשואה של יותר מ-50% בשנה האחרונה ומעל 170% בשלוש שנים.

 

ישנן גם קרנות נאמנות אקטיביות שעוקבות אחרי התחום, כמו מיטב גז ונפט וקסם אקטיב אנרגיה, המשקיעות לפי שיקול דעתו של מנהל הקרן, ועשויות לשלב השקעות גם בחברות אנרגיה מתחדשת ועוד.

האם נשאר עוד מקום לעליות במדד?

בן-צבי מלידר סבור כי "המדד יושפע מההתפתחויות העתידיות שנוגעות להצעת ההשקעה בניו-מד. אם העסקה תצא לפועל קיים עוד אפסייד בתמחור, אם לא יצא תתקיים, זה עלול לגרור את ניו-מד למטה ובעקבות זאת גם את המדד. זאת מאחר שהמשקיעים עשויים להעריך שהתמחור היה טיפה מוגזם".

לובלין מאי.בי.אי סבור כי היות שסקטור הנפט והגז הוא כיום סולידי יותר במהותו, יש אפשרות לעליות נוספות - גם אם לא דרמטיות כמו שהיו לפרקי זמן שונים בעבר. לדבריו, "היו אירועים שפתחו פוטנציאל לאפסייד נוסף בחלק מהנכסים, כך שלתפיסתי יש עוד מקום לעליות. השוק הישראלי בהגדרה זול, ולכן גם סקטור הנפט והגז ממשיך להיות כזה".

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?