גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הסאב-פריים הבא? האיום החדש על בנקים בעולם

ההפסדים באשראי לנדל"ן מניב ובפרט למשרדים מזנקים בחדות, ומאיימים להכות בבנקים בעולם ● לפנינו קריסות צפויות של בנקים בארה"ב וצורך בפתרונות חדשניים למשרדים ריקים ● מהן המשמעויות למשקיעים והיכן טמונות ההזדמנויות במצב שנוצר?

צניחת הנדל''ן המסחרי מאיימת על בנקים בעולם / צילום: Shutterstock
צניחת הנדל''ן המסחרי מאיימת על בנקים בעולם / צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex

ההפסדים המאמירים באשראי לנדל"ן מסחרי, ובפרט למשרדים, מתחילים להכות בבנקים בעולם, במיוחד בארה"ב, ויוצרים קדימון למשבר חדש. להערכתנו, הבנקים ושוקי ההון יתמודדו בחודשים הקרובים עם אתגרים חדשים, משמעותיים בהרבה מאלה שניכרים כרגע בביצועי המניות ואיגרות החוב.

בדיקת גלובס | עשרות אלפי מ"ר עומדים ריקים: שוק המשרדים בת"א במשבר עמוק
"זה הזמן לעסקאות מעולות": הכירו את ההשקעה הלוהטת של תחום הנדל"ן
לא רק דירות: הזדמנויות ההשקעה שלא הכרתם בענף הנדל"ן

משבר המשרדים שונה בתכלית ממשברי נדל"ן קודמים בתחום המגורים, כמו הסאב-פריים, שהסתיימו בהתאוששות חדה וזינוק בערכי הבתים, בשל הביקוש הקשיח והעולה למגורים לנוכח הגידול באוכלוסייה.

משבר המשרדים צפוי להיות קשה וארוך בהרבה, בשל ירידה דרסטית בביקוש למשרדים, שצפויה להימשך זמן ארוך. זאת, בשל המעבר המסיבי לעבודה היברידית, המתאפשרת כיום בכ-62% מהחברות בארה"ב, שבעקבותיו ממוצע הגעת עובדים למשרדים ירד לפחות מיומיים וחצי בשבוע. כתוצאה, הולכים ויורדים שיעורי התפוסה והנוכחות במשרדים בארה"ב, שיותר מ-20% מהם ריקים ואחרים בתפוסה חלקית. הביקוש הפוחת מוביל לירידה בהכנסות השכירות ולחוסר יכולת של בעלי הבניינים לשרת את הוצאות המימון המאמירות במשכנתאות המסחריות שנטלו, במיוחד בסביבת הריבית הגבוהה.

להמחשה, לפי חברת המחקר מקינזי, מ-2019 ל-2022 ירדו ההכנסות מנכסי נדל"ן למשרדים ב-57% במונחים ריאליים, ושווי המשרדים צפוי לרדת ב-26% עד 2030, ואף ב-42% בתרחיש מחמיר, ולא לחזור לרמות שלפני הקורונה במשך עשורים רבים.

כך, נוצר מעגל הרסני של ירידות ערך בנכסי משרדים, המאיים ליצור גל חדלות פירעון בהלוואות בהיקף של יותר מ-2.2 טריליון דולר המגיעות לפירעון בחמש השנים הקרובות, מתוך כך 1.2 טריליון דולר בשנתיים הקרובות.

רובן המכריע ניתנו בסביבת ריבית אפסית ושילמו לאורך חייהן ריבית בלבד, כך שיתרת הקרן לא פחתה, וכעת בסביבת הריבית הגבוהה הלווים לא יכולים לפרוע או למחזר אותן בריביות סבירות. מכיוון שכמחצית מהמשרדים בארה"ב נמצאים מתחת לשווי המשכנתאות שניטלו עבורם, בעלי הנכסים ייאלצו להכריז על חדלות פירעון ולהחזירן למלווים, באופן שיציף את השוק בנכסים למכירה במחירי חיסול ויגדיל השמדת ערך.

חשיפות עתק שיפערו בור

אולם, שיעורי ההפרשות בבנקים בארה"ב רחוקים מלשקף את חומרת המצב. שווי ההלוואות לנדל"ן מסחרי בפיגור בבנקים יותר מהכפיל את עצמו בשנה האחרונה, ל-24.3 מיליארד דולר, לעומת 11.2 מיליארד דולר בשנה הקודמת.

אולם, שיעורי ההפרשות להפסדי האשראי לא גדלו בהתאם, מה שהביא לירידה דרמטית ביחס שבין ההפרשות להיקף ההלוואות בפיגור, ל-1.4, לעומת 2.2 לפני שנה, היחס הנמוך זה שבע שנים. המשמעות היא שעלייה נוספת בפיגורים, שעלולה להתרחש בהמשך השנה, תצריך הפרשות עתק נוספות ועלולה לפעור בור בהון של חלק מהבנקים.

הסיכון המשמעותי ביותר מתקיים במאזני הבנקים הבינוניים והקטנים, שבחלקם היקף החשיפה לנדל"ן מסחרי גדול כמעט פי 5 מההון! המשמעות היא שהפסד של כ-20% עד 25% בתיקי הנדל"ן המסחרי שלהם, ימחק את הונם ויביא אותם לחדלות פירעון.

הנתונים שיפורסמו בדוחות השנתיים בתקופה הקרובה, וברבעונים הבאים, עלולים להוביל להתדרדרות מהירה. אות מבשר רעות הופיע בראשית החודש, בדוח של New York Community Bank, שמנייתו צנחה ביותר מ-50% לאחר שדיווח על הפסדי עתק בסקטור הנדל"ן. החדשות הטובות הן שהוא היחיד מבין הבנקים הגדולים בעלי נכסים של מעל 100 מיליארד דולר, שמחזיק בחשיפות נדל"ן מסחרי גבוהות מ-300% להון. לפי בלומברג, ישנם 22 בנקים בינוניים עם היקף נכסים עד 100 מיליארד שחוצים את הסף האמור. בראשם Valley National Bancorp המוחזק גם על ידי בנק לאומי, WaFd ו-Axos Financial.

 

נתונים עגומים במיוחד נראים בשוק איגוח ההלוואות המסחריות מסוג CMBS (Commercial Mortgage-Backed Securities), הכולל 14% מסך ההלוואות בתחום ומפגיש קונים ומוכרים רבים. אמנם, הסיכון בהלוואות המאוגחות ב-CMBS גבוה ביחס לבנקים, שהחיתום בהם שמרני יותר, אך עדיין הפער בשיעורי ההפסדים המשתקפים עצום ביחס להפרשות בבנקים, ועלול להעיד שחומרת המצב לא משתקפת מספיק בדוחותיהם.

לפי חברת הדירוג פיץ', שיעור הפיגורים במכשירי ה-CMBS צפוי לזנק ל-4.5% ב-2024 ול-4.9% ב-2025, יותר מכפול ביחס ל-2.25% ב-2023.

לפי ספקית הנתונים CRED iQ, רק 26% מכ-36 מיליארד הדולר של הלוואות המאוגחות ב-CMBS שהגיעו לפירעון ב-2023 נפרעו, בעוד שאחרות קיבלו הארכות, הקלה בתנאים או עברו לטיפול מיוחד. מתוכן, הלוואות בהיקף כ-15 מיליארד דולר נמצאות בפיגור, יותר מפי 3 מאשר לפני שנה. הנכסים ששוערכו באיגוח CMBS צנחו בממוצע בין 40% ל-50%, הרבה מעבר להערכות המשתקפות במאזני הבנקים.

נוצרו הזדמנויות השקעה

להערכתנו תיקי הנדל"ן המסחרי של הבנקים הגדולים בארה"ב קטנים ביחס להונם העצום, מכדי לאיים על יציבותם כמו במשבר הסאב-פריים.

אולם בנקים קטנים ובינוניים בארה"ב ובעולם החשופים בשיעורים גבוהים לנדל"ן מסחרי, יהפכו קורבן בחודשים הקרובים להערכתנו למתקפות שורט ובריחת פיקדונות, שיובילו לגל קריסות ורכישות בנזיד עדשים מצד בנקים גדולים, בדומה לגורלם של SVB וסיגנצ'ר בנק בראשית 2023.

להערכתנו, הפתרון ארוך הטווח למשבר טמון בפער שבין עודף ההיצע של שטחי המשרדים למחסור בנדל"ן למגורים בארה"ב, שצפוי לדחוף לשינויי ייעוד מרובים של בנייני משרדים למגורים, שכבר מתרחשים.

בהסבות אלה טמונים אתגרים רבים, בזיהוי בנייני משרדים המתאימים להסבה בעלויות סבירות, וזיהוי אזורים בהם העיריות יאפשרו הסבה מסיבית של בנייני משרדים למגורים ושינוי דרמטי בצביון האזור. להערכתנו, עשויה להתפתח תעשיית השקעות ענפה בהסבת אזורים עירוניים למגורים, שיוכלו להניב תשואות גבוהות במיוחד.

במקביל, עשויות להיווצר הזדמנויות השקעה ברכישת נדל"ן מסחרי בארה"ב במחירי רצפה, לאחר גל חדלויות פירעון. רכישת נכסים איכותיים בדיסקאונט עמוק, עשויה להניב תשואות נאות עם התייצבות השוק, גם אם הרחק מרמות השיא שקדמו למשבר.

דווקא נכסי משרדים ספציפיים באיכות גבוהה באזורים מרכזיים מספיק, עשויים ליצור הזדמנויות. זאת, לאור ירידה חדה בהתחלות הבנייה למשרדים שצפויה להוביל למחסור בשטחי משרדים חדשים בדירוג גבוה בארה"ב.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה