גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להישאר חד מבחינה מנטלית גם בגיל 80 ויותר

גנטיקה, מנהגים כמו התעמלות, וגורמים כמו חינוך יכולים לעזור לאנשים לדחות את ההידרדרות הקוגניטיבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (John Duricka, Kin Cheung, Doug Mills, Nati Harnik, Jason BronisMarkus Schreiber)
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (John Duricka, Kin Cheung, Doug Mills, Nati Harnik, Jason BronisMarkus Schreiber)

וורנון ל' סמית', בן 97, הוא איש מאוד עסוק. הכלכלן מאוניברסיטת צ'פמן שבארה"ב, שבדיוק סיים לכתוב ספר על הפילוסוף אדם סמית', עובד בערך שמונה שעות ביום, שבעה ימים בשבוע מהמשרד הביתי שלו בקולורדו ספרינגס, קולורדו. במקביל, הוא מרבה להתכתב עם חברים ברשת החברתית פייסבוק וללכת להופעות עם הבת שלו מדי שבוע. "יש לי עדיין הרבה דברים לעשות בחיי. אני רוצה להמשיך", אומר סמית', שזכה בפרס נובל לכלכלה ב־2002.

התרופה נגד השמנה נותנת תקווה גם לחולי אלצהיימר. אבל מה הבעיה איתה?
אילון מאסק תובע את סם אלטמן: מפתח את ChatGPT רק למען רווח

הפספוסים בזיכרון של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, בן 81, והנשיא לשעבר דונלד טראמפ, בן 77, הציתו מחדש את הדיון בשאלה איך להישאר חד מבחינה שכלית בשנות ה־80 לחיים, וכמובן בשנים שלאחר מכן.

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Doug Mills

תחילה, יש להבהיר: אין באמת פתרון קסם לשמירה על חדות מנטלית או הימנעות מדמנציה, כך אומרים מדענים החוקרים הזדקנות. אבל שילוב של גנטיקה, מנהגי חיים בריאים וגורמים כמו אוויר נקי יותר וחינוך טוב קושרו ליכולת מנטלית עד גיל מבוגר.

תעסוקה היא המפתח לחדות

שלושה מהסבים והסבתות של סמית' חיו עד גיל 90 ויותר, ואחד מאבותיו מצד אימו חי עד גיל 105. אבל גנטיקה היא רק חתיכה אחת בפאזל, אומרים מדענים. סמית' מעולם לא עישן, מקפיד על תזונה בריאה, שומר על פעילות גופנית ופעילות חברתית - התנהגויות שכולן מקושרות לאורך חיים ושמירה על חדות שכלית בגיל מבוגר.

"ככל שאתה בריא יותר בכל הגוף, כך המוח שלך מגיב טוב יותר לתהליך ההזדקנות", אומר ד"ר דיוויד וולק, נוירולוג באוניברסיטת פנסילבניה. ביצועים קוגניטיביים מגיעים לשיא אצל מבוגרים בריאים בשנות ה־20 וה־30 לחייהם, מוסיף ד"ר וולק. במשך הזמן, המוח מתכווץ, השכבה החיצונית שלו נעשית דקה יותר, אזורים עמוקים יותר מצטלקים, והתקשורת בין נוירונים יכולה להיעשות פחות יעילה.

השינויים האלה במוח יכולים לגרום לשחיקה של הזיכרון, כוח המחשבה וכישורים קוגניטיביים אחרים. אבל יש אנשים שמסוגלים לעכב את ההידרדרות הקוגניטיבית טוב יותר מאחרים, אומר יעקב שטרן, נוירופסיכולוג באוניברסיטת קולומביה.

המוחות שלהם אולי חסינים יותר לשינויים או שיש להם "רזרבות קוגניטיביות" טובות יותר, היכולת להסתגל לשינויים של המוח, מוסיף שטרן. גנטיקה נחשבת לבעלת תפקיד בשמירה על המוח, כמו גם תזונה, התעמלות ורמת הסיכון האישית למחלות כלי דם. חינוך עשיר, גירוי מנטלי ויכולות חברתיות נקשרו לרזרבות קוגניטיביות משופרות בעבר.

שמירה טובה יותר על המוח ועל הרזרבות הקוגניטיביות עשויה לעזור לדכא תסמינים של דמנציה. כמעט 50% מהאנשים בגיל 40 או יותר חושבים שכנראה ילקו בדמנציה, על פי סקר מ־2021 של AARP (האיגוד האמריקאי לגמלאים). השיעור הממשי של מבוגרים אמריקאים בגיל 65 או יותר החולים בדמנציה קרוב יותר ל־10%, על פי מחקר מ־2022.

אנשים רבים לא יודעים שהרגלים בריאים יכולים להקטין את הסיכון לפתח דמנציה, מדגישים מדענים. כ־40% מהמקרים בעולם היו יכולים להתעכב או להימנע על ידי שינויים בסביבה או בהרגלי החיים, כולל צמצום השמנת יתר והחשיפה לזיהום אוויר, על פי דוח שפורסם ב־2020 בירחון הרפואי Lancet.

פחות שינה, יותר יוגה וטאי צ'י

שינה מעטה מדי - או מרובה מדי - יכולה גם היא להוביל לבעיות קוגניטיביות. פעילויות כמו יוגה וטאי צ'י, אמנות הלחימה הסינית, יכולות לעזור לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, על פי מחקרים.

גם אובדן שמיעה הוא אחד מגורמי הסיכון לדמנציה. איבוד השמיעה עלול לגרום למוח להתנוון יותר במהירות ויכול להפוך אנשים למבודדים יותר, אומר ד"ר דונג טרין, מנהל רפואי ראשי ב־Healthy Brain Clinic. עזרי שמיעה יכולים לעזור לשמור על כושר נפשי. "המוח שלנו הוא כמו שריר. אם לא משתמשים בו מאבדים אותו", מדגיש ד"ר טרין.

"חשוב שיהיה להם ייעוד"

חוקרים הבודקים "סופר אייג'רים", אנשים מעל גיל 80 שיש להם יכולות מנטליות של אנשים הרבה יותר צעירים, מסבירים שקשרים חברתיים חזקים ויציבים חשובים כדי לשמור על המוח במצב חד, חרף גילם.

הדבר נכון גם לגבי אנשים שחיים עד גיל יותר מ־100, מבהירה סטייסי אנדרסן, חוקרת עצבים והתנהגות באוניברסיטת בוסטון ומנהלת שותפה של המחקר של אנשים בני יותר ממאה בניו אינגלנד. "יש להם ייעוד. יש להם דברים שהם רוצים לקום ולעשות כל יום", היא אומרת.

לסיכום, נתייחס לאמירה אופטימית של סמית'. לדבריו, עבודה, תעסוקה ומפגשים משפחתיים וחברתיים מגבירים את המוטיבציה שלו ושומרים עליו בריא: "אני רוצה לחיות לפחות עד גיל 106".

עוד כתבות

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס