גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להישאר חד מבחינה מנטלית גם בגיל 80 ויותר

גנטיקה, מנהגים כמו התעמלות, וגורמים כמו חינוך יכולים לעזור לאנשים לדחות את ההידרדרות הקוגניטיבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (John Duricka, Kin Cheung, Doug Mills, Nati Harnik, Jason BronisMarkus Schreiber)
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (John Duricka, Kin Cheung, Doug Mills, Nati Harnik, Jason BronisMarkus Schreiber)

וורנון ל' סמית', בן 97, הוא איש מאוד עסוק. הכלכלן מאוניברסיטת צ'פמן שבארה"ב, שבדיוק סיים לכתוב ספר על הפילוסוף אדם סמית', עובד בערך שמונה שעות ביום, שבעה ימים בשבוע מהמשרד הביתי שלו בקולורדו ספרינגס, קולורדו. במקביל, הוא מרבה להתכתב עם חברים ברשת החברתית פייסבוק וללכת להופעות עם הבת שלו מדי שבוע. "יש לי עדיין הרבה דברים לעשות בחיי. אני רוצה להמשיך", אומר סמית', שזכה בפרס נובל לכלכלה ב־2002.

התרופה נגד השמנה נותנת תקווה גם לחולי אלצהיימר. אבל מה הבעיה איתה?
אילון מאסק תובע את סם אלטמן: מפתח את ChatGPT רק למען רווח

הפספוסים בזיכרון של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, בן 81, והנשיא לשעבר דונלד טראמפ, בן 77, הציתו מחדש את הדיון בשאלה איך להישאר חד מבחינה שכלית בשנות ה־80 לחיים, וכמובן בשנים שלאחר מכן.

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Doug Mills

תחילה, יש להבהיר: אין באמת פתרון קסם לשמירה על חדות מנטלית או הימנעות מדמנציה, כך אומרים מדענים החוקרים הזדקנות. אבל שילוב של גנטיקה, מנהגי חיים בריאים וגורמים כמו אוויר נקי יותר וחינוך טוב קושרו ליכולת מנטלית עד גיל מבוגר.

תעסוקה היא המפתח לחדות

שלושה מהסבים והסבתות של סמית' חיו עד גיל 90 ויותר, ואחד מאבותיו מצד אימו חי עד גיל 105. אבל גנטיקה היא רק חתיכה אחת בפאזל, אומרים מדענים. סמית' מעולם לא עישן, מקפיד על תזונה בריאה, שומר על פעילות גופנית ופעילות חברתית - התנהגויות שכולן מקושרות לאורך חיים ושמירה על חדות שכלית בגיל מבוגר.

"ככל שאתה בריא יותר בכל הגוף, כך המוח שלך מגיב טוב יותר לתהליך ההזדקנות", אומר ד"ר דיוויד וולק, נוירולוג באוניברסיטת פנסילבניה. ביצועים קוגניטיביים מגיעים לשיא אצל מבוגרים בריאים בשנות ה־20 וה־30 לחייהם, מוסיף ד"ר וולק. במשך הזמן, המוח מתכווץ, השכבה החיצונית שלו נעשית דקה יותר, אזורים עמוקים יותר מצטלקים, והתקשורת בין נוירונים יכולה להיעשות פחות יעילה.

השינויים האלה במוח יכולים לגרום לשחיקה של הזיכרון, כוח המחשבה וכישורים קוגניטיביים אחרים. אבל יש אנשים שמסוגלים לעכב את ההידרדרות הקוגניטיבית טוב יותר מאחרים, אומר יעקב שטרן, נוירופסיכולוג באוניברסיטת קולומביה.

המוחות שלהם אולי חסינים יותר לשינויים או שיש להם "רזרבות קוגניטיביות" טובות יותר, היכולת להסתגל לשינויים של המוח, מוסיף שטרן. גנטיקה נחשבת לבעלת תפקיד בשמירה על המוח, כמו גם תזונה, התעמלות ורמת הסיכון האישית למחלות כלי דם. חינוך עשיר, גירוי מנטלי ויכולות חברתיות נקשרו לרזרבות קוגניטיביות משופרות בעבר.

שמירה טובה יותר על המוח ועל הרזרבות הקוגניטיביות עשויה לעזור לדכא תסמינים של דמנציה. כמעט 50% מהאנשים בגיל 40 או יותר חושבים שכנראה ילקו בדמנציה, על פי סקר מ־2021 של AARP (האיגוד האמריקאי לגמלאים). השיעור הממשי של מבוגרים אמריקאים בגיל 65 או יותר החולים בדמנציה קרוב יותר ל־10%, על פי מחקר מ־2022.

אנשים רבים לא יודעים שהרגלים בריאים יכולים להקטין את הסיכון לפתח דמנציה, מדגישים מדענים. כ־40% מהמקרים בעולם היו יכולים להתעכב או להימנע על ידי שינויים בסביבה או בהרגלי החיים, כולל צמצום השמנת יתר והחשיפה לזיהום אוויר, על פי דוח שפורסם ב־2020 בירחון הרפואי Lancet.

פחות שינה, יותר יוגה וטאי צ'י

שינה מעטה מדי - או מרובה מדי - יכולה גם היא להוביל לבעיות קוגניטיביות. פעילויות כמו יוגה וטאי צ'י, אמנות הלחימה הסינית, יכולות לעזור לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, על פי מחקרים.

גם אובדן שמיעה הוא אחד מגורמי הסיכון לדמנציה. איבוד השמיעה עלול לגרום למוח להתנוון יותר במהירות ויכול להפוך אנשים למבודדים יותר, אומר ד"ר דונג טרין, מנהל רפואי ראשי ב־Healthy Brain Clinic. עזרי שמיעה יכולים לעזור לשמור על כושר נפשי. "המוח שלנו הוא כמו שריר. אם לא משתמשים בו מאבדים אותו", מדגיש ד"ר טרין.

"חשוב שיהיה להם ייעוד"

חוקרים הבודקים "סופר אייג'רים", אנשים מעל גיל 80 שיש להם יכולות מנטליות של אנשים הרבה יותר צעירים, מסבירים שקשרים חברתיים חזקים ויציבים חשובים כדי לשמור על המוח במצב חד, חרף גילם.

הדבר נכון גם לגבי אנשים שחיים עד גיל יותר מ־100, מבהירה סטייסי אנדרסן, חוקרת עצבים והתנהגות באוניברסיטת בוסטון ומנהלת שותפה של המחקר של אנשים בני יותר ממאה בניו אינגלנד. "יש להם ייעוד. יש להם דברים שהם רוצים לקום ולעשות כל יום", היא אומרת.

לסיכום, נתייחס לאמירה אופטימית של סמית'. לדבריו, עבודה, תעסוקה ומפגשים משפחתיים וחברתיים מגבירים את המוטיבציה שלו ושומרים עליו בריא: "אני רוצה לחיות לפחות עד גיל 106".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים